Infectie Urinara – Simptome, Cauze, Factori De Risc, Diagnostic, Tratament, Complicatii

Ce este o infectie a tractului urinar?

Tractul urinar este format din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra. O infectie urinara este o infectie provocata de agenti patogeni (bacterii, paraziti, fungi), acestia putandu-se localiza in oricare parte a tractului urinar. Mai pot fi intalniti urmatorii termeni: uretrita (infectie uretrala), cistita (infectie a vezicii urinare), pielonefrita (infectie a rinichilor).

Imagine: Infectie urinara
Imagine: Infectie urinara

Care sunt simptomele de infectie urinara?

Simptomele infectiei urinare pot varia in functie de varsta, sex si localizarea infectiei la nivelul tractului urinar.

Unele persoane nu prezinta simptome sau acestea pot deveni clare in 2-5 zile. Cel mai frecvent un prim semn de infectie urinara ar fi nevoia frecventa de a urina, insotita de durere sau arsuri la urinare. Daca urina are o culoare neobisnuita (spre rosu) se poate ca aceasta sa contina sange. De asemenea urina poate mirosi neplacut.

Femeile au de multe ori discomfort la nivelul abdomenului inferior si simt ca vezica este plina sau prezinta secretii vaginale anormale.

Infectiile uretrale prezinta de obicei durere sau discomfort la urinat pe cand infectiile vezicii urinare produc durere suprapubiana.

Infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati. Desi unele infectii trec neobservate, altele pot cauza probleme care variaza, pornind de la durere si arsura la urinat pana la distrugerea organelor. Unii cercetatori sustin ca infectiile urinare nu se transmit in timp ce altii contesta acest lucru.

Care sunt cauzele de infectie urinara?

Cea mai frecventa cauza a infectiei urinare o reprezinta infectarea cu Escherichia coli. Cu toate acestea, mai exista si alte bacterii ce pot provoca o infectie a tractului urinar (Klebsiella, Pseudomonas, Enterobacter, Proteus, Staphylococcus, Mycoplasma, Chlamydia, Neisseria) sau paraziti (Trichomonas, Schistosoma).

Care sunt factorii de risc pentru infectii urinare?

Printre factorii de risc ai infectiei urinare se numara:
– Pietre la rinichi;
– Conditii in care vezica nu se poate goli complet;
– Prostata marita poate incetini fluxul urinar sporind riscul de infectie;
– Anomalii congenitale (prezente la nastere) ale tractului urinar.
– Persoanele cu diabet au un risc mai mare de infectii urinare deoarece au sistemul imunitar scazut;
– Rata de infectii urinare creste odata cu varsta;
– Pentru multe femei, actul sexual poate declansa o infectie.

Cum poate fi diagnosticata infectia urinara?

Infectia urinara poate fi diagnosticata printr-o simpla mostra de urina ce va fi dusa si analizata in laborator. Acest test dureaza intre 24-48 de ore si cel mai probabil tratamentul va incepe mai devreme de venirea rezultatetor cu anumite medicamente ce vor reduce durerea abdominala si senzatia de usturime la nivelul uretrei.

Care este tratamentul pentru infectia urinara?

Tratamentul pentru infectie urinara ar trebui sa fie proiectat pentru fiecare persoana in parte. In general se bazeaza pe administrarea de antibiotice, in fuctie de localizarea infectiei la nivelul tractului urinar. Unii pacienti pot fi internati in spital deoarece infectia este intr-un stadiu avansat, in vreme ce alti pacienti vor avea nevoie de cateva antibiotice administrate pe cale orala.

Unele cercetari au evidentiat faptul ca vitamina C ajuta la reducerea bacteriilor din tractul urinar deoarece creste aciditatea urinii, iar ananasul are efect antiimflamator, deci acestea ar putea ajuta la prevenirea unei infectii.

Care sunt complicatiile infectiilor urinare?

Complicatiile infectiei urinare apar in momentul in care infectia nu este tratata la timp sau medicamentele nu sunt adecvate. Infectiile urinare cronice pot duce la leziuni renale. Avansarea rapida a infectiilor de tract urinar poate duce la deshidratare, insuficienta renala, sepsis si chiar moarte. Femeile insarcinate, netratate pot dezvolta nastere prematura, copilul fiind sub greutatea normala.

515 raspunsuri

1 6 7 8
  1. Bună am 40 de ani vin cu o intrebare ma doare rău burta jos si am senzatia de Urinare ce as putea face.multumesc.

  2. Buna am o intrebare, ma mânânca si ustura când fac lipsa mica ce pot face

    • Ma doare foarte tare cad urinez si maustura de osaptamana de zile si si Jo’s la burts ce pot sa fac . Va multumesc.

  3. Ma doare cand urinez si cad ma sterg sa sangerez puin foarte pun si am senzația de urinare tot timpul si urina are o culoare rosiatica ….am 18 ani.

    • Bună ziua. De vreo trei zile urinez foarte des și am dureri +sangerari la sfârșit.

  4. Buna..ma doare foarte tare la spate in partea stanga si ma ustura cand fac treaba mica ce poate sa fie…asta ie a 3 oara care mie se intampla

  5. glava florans

    Ma ustură si doare cind fac pișu im partea stinga inauntru si burta .Ce pot face va rig frumos?

  6. Dinu Georgiana Gabriela

    Buna ziua. Am 19 ani si de un an, odata pe luna ma ustura foarte rau cand urinez si simt nevoia sa ma duc des la baie, dar nu fac nimic. Dar de vreo 4 luni cand incerc sa urinez curg si cateva picaturi de sange. Ce pot face in privinta asta?

  7. Imbuzan Cristina

    Buna am 16 ani și am o problema mă ustura jos când fac treba mic și merg des la baie și mă ustură și când nu fac treba mic ce pot sa fac

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.