Am gasit astazi o lucrare publicata in Biological Reviews despre infertilitatea umana in comparatie cu infertilitatea animalelor. Omul este privit ca o simpla rasa animala, motiv pentru care cei mai sensibili nu ar trebui sa citeasca articolul…
Aproximativ 10% dintre cuplurile care isi doresc un copil se confrunta cu o problema de fertilitate, fie ca e vorba de infertilitatea barbatului fie ca e vorba de infertilitatea femeii. Doua dintre cauzele de infertilitate general acceptate sunt poluarea si stresul din viata de zi cu zi. Doctorul Oren Hasson de la Universitatea din Tel Aviv, care a condus cercetarile prezentate in Biological Reviews, a reusit sa descrie problema infertilitatii dintr-un alt unghi. El sustine ca intre barbati si femei exista o permanenta lupta la nivel reproductiv, ca intre reproducatori (barbati si femei) nu mai exista o relatie de parteneriat, ci una de rivalitate. Teoria se bazeaza si pe modele matematice, materializarea luptei facandu-se printr-o permanenta acumulare de arme. Astfel, din cauza mediului nefavorabil din interiorul sistemului reproducator feminin (in special pH-ul din vagin), spermatozoizii au trebuit sa devina mai competitivi, mai puternici si mai rapizi in drumul catre ovul si penetrarea lui. Ca raspuns, barbatii produc un numar mare de spermatozoizi competitivi pentru a creste sansa de a fecunda ovulul.
Dupa ce primul spermatozoid reuseste sa fecundeze ovulul, se declanseaza niste raspunsuri biochimice care impiedica patrunderea altor spermatozoizi. Este nevoie de aceasta securizare pentru ca un al 2-lea spermatozoid care patrunde in ovul il va distruge (fenomenul de polispermie). Cu toate astea, din cauza numarului mare de spermatozoizi competitivi, in cele cateva minute cat dureaza blocarea completa a accesului altor spermatozoizi, unii mai reusesc sa patrunda determinand distrugerea ovulului si terminarea fecundatiei imediat dupa ce a inceput.
Exista o balanta, a carei echilibru este foarte delicat, intre armele aparatului reproducator al femeii si cele ale barbatului si in mod normal se reuseste diluarea si distrugerea spermatozoizilor pentru a ajunge un singur spermatozoid in vecinatatea ovulului la momentul potrivit
Orice imbunatatile a calitatii spermatozoizilor va determina un raspuns si la nivelul aparatului reproducator feminin. Evident, asta se petrece pe termen lung, nu in timpul vietii unei singure generatii. E o lupta care se desfasoara la multe animale, nu doar la om.