Orice femeie care a aflat ca a ramas insarcinata (ideal ar fi inainte sa conceapa) ar trebui sa se gandeasca la faptul ca, orice ar face ar putea influenta in bine sau in rau starea fatului. Pe langa ajustarea alimentatiei, o atentie sporita trebuie acordata sanatatii. Vorbind despre infectia cu virusul hepatitic B sau C, gravidele afectate ar trebui sa aiba cel putin 3 vizite la ginecolog pentru monitorizarea sarcinii si cel putin o vizita la gastroenterolog pentru ajustarea medicatiei.
Infectia materna cu virusul hepatitic C
Dupa cum v-ati dat seama din articolul anterior, hepatita virala B nu presupune riscuri majore in sarcina. Atat timp cat viremia este monitorizata si tratamentul este sustinut corespunzator, sarcina evolueaza normal. Nici hepatita virala C nu influenteaza negativ sarcina, si vice-versa, atat timp cat nu se ajunge la o decompensare grava.
Particularitatile acestei boli in sarcina constau in faptul ca:
Tratamentul trebuie terminat inainte de a se constitui sarcina; astfel doctorul curant trebuie instiintat de dorinta pacientei de a intemeia o familie; ideal ar fi realizarea de contacte sexuale protejate, fie cu prezervativul, fie cu anticonceptionale, metoda preferata;
Tratamentul nu se continua pe perioada sarcinii pentru ca este daunator pentru fat;
Tratamentul nu se continua pe perioada alaptarii; daca medicatia este totusi necesara, alaptatul este interzis, bebelusul fiind hranit numai cu produse din comert.
Infectia acuta cu HVC are simptomatologia infectiei cu HVB. Infectia cronica este monitorizata de medic prin analize de laborator ce evalueaza starea ficatului (enzimele hepatice) si viremia HVC.
Implicatiile hepatitei C materne asupra evolutiei fatului, nasterii si alaptarii
Studiile arata incidenta mare a aparitiei diabetului gestational la gravidele cu hepatita C. Acesta este inca un motiv foarte bun pentru a reveni la medic si de a efectua analizele recomandate, nou-nascutii proveniti din mame cu diabet netratat avand mai multe probleme la nastere in comparatie cu ceilalti.
Bebelusii mamelor cu hepatita C au un risc mai mare de a se naste prematur si de a avea o greutate mai mica decat media. Atat timp cat medicatia a fost intrerupta inainte de sarcina, riscul de malformatii este egal cu al bebelusilor mamelor sanatoase. Riscul teratogen este cu atat mai mare cu cat mama a continuat mai multe zile/saptamani tratamentul fara sa stie ca este insarcinata.
Riscul nou-nascutilor de a contacta infectia este de 1 la 20. Dintre acestia, 3 din 4 copii se vor vindeca singuri de virus. Aici depinde foarte mult de viremia mamei si de atitudinea obstetricianului la nastere, adica evitarea contactului copilului cu sangele mamei.
Din nefericire nu exista momentan un tratament optim pentru tratarea hepatitei C sau a unui vaccin pentru a preveni instalarea infectiei. Copilasii vor trebui de mai multe ori testati in primul lor an de viata pentru a se confirma faptul ca (nu) au fost infectati. Daca infectia este prezenta, copii vor trebui monitorizati periodic, la fel ca si adultii, iar tratamentul se va administra daca este necesar.
Nasterea prin sectiune cezariana nu este preferata nasterii pe cale vaginala, la fel ca si in cazul infectiei cu HVB. Singura diferenta o face alaptarea. Atat timp cat mama reia tratamentul antiviral, nu poate alapta.
Tratamentul hepatitei C in sarcina
Tratamentul hepatitei C este in general cu Interferon Pegylat si cu ribavirina. In special ribavirina este periculoasa pentru dezvoltarea fatului. De aceea tratamentul este contraindicat in sarcina. Daca hepatita este grav acutizata, mama trebuie sa ia o decizie informata in urma discutiei cu medicul, ceea ce presupune oprirea in evolutie a sarcinii, pentru ca boala necesita tratament.
Astfel, daca hepatita C este tinuta sub control, sarcina evolueaza normal fara medicatie. Singurul tratament ce trebuie urmat este cel dietetic, pentru protejarea ficatului. Si bineinteles tratarea diabetului gestational, daca acesta este diagnosticat.
In ultima vreme tot am scris despre implicatiile bolilor materne in sarcina pentru ca este unul din subiectele licentei mele. Important de retinut este faptul ca aproape orice boala ce se manifesta si pe parcursul starii de graviditate, atata timp cat mamica isi face dotaria fata de copil si merge la medic pentru monitorizare, nu va afecta drastic evolutia sarcinii, copilul nascandu-se normal.
Sanatate!
Buna ziua.Imi puteti explica ce inseamna expresia:,,ai fost in contact cu hepatita C,,?este o posibilitate sa fi fost infectata^?cu ce analiza pot descoperi daca da sau nu?multumesc,Carmen.
Buna ziua Domnule Doctor sotiei mele i sa depistat HCV cand a facut analizele indicate de medicul Ginecolog am fost la Medical 3 in CLUJ si a facut analize unde ia iesit Fibroscan F0 ,TGO rez32 ,VN37 ,,TGP48 VN40 si inca multe alte analize de sange ,medicul de acolo a spus ca nu e necesar sa isi faca analize de viremie pentru ca Hepatita C este inactiva
Intrebarea mea este cum a spus ca nu este necesar sa isi faca viremia ,si cum a dat diagnosticul de Hepatita inactiva fara a face viremia
Buna ziua sunt îns?rcinat? în 2 luni jumate si la analizele de rutina am aflat ca sunt infectate cu hepatita C as vrea sa stiu daca pot duce sarcina pana la capat si daca da ce riscuri imi asum pt ca imi doresc foarte mult acest copil si nu as vrea sa fac întrerupere. Va multumesc
Nicoleta,as vrea sa stiu cum a decurs sarcina ta, fiind diagnosticata cu hepatita c, iti voi fi recunoscatoare daca mi-ai r?spunde.
Buna ziua …in urma cu un 1 jumate am fost depistata de virusul hepatic c …. La doar 4 luni dupa aceest rezultat am mai repetat odata testu si mi sa spus ca sunt vinecata fara nici o urmare de tratamente ….. Sunt curioasa daca boala poate sa recidiveze….