Inginerie Genetica Facuta Acasa

Am trait s-o vad si pe asta: laboratoare de inginerie genetica in casa/garaj… si nu doar atat, sunt si incurajate…

Dupa modelul Apple sau Google, care au inceput in garaje, multi cred ca se poate face ceva similar si in domeniul medical si al ingineriei genetice. Se incearca tot felul de experimente, modificari genetice ale bacteriilor (pentru a le schimba culoarea de exemplu), tatuaje care sa straluceasca la intuneric, vaccinuri etc.

Singurul lucru de care au nevoie cei interesati de un astfel de home made lab sunt banii. Se pot cumpara probe de ADN cu cateva sute de dolari… Nu e nevoie de nici o aprobare sau vreo diploma care sa ateste cunostinte in domeniu.

Nu cred ca le-ar iesi vreun experiment intentionat, dar din greseala/intamplare ar putea crea bacterii rezistente la antibiotice sau cine stie ce combinatie care sa dea apoi batai de cap oamenilor de stiinta responsabili de rezolvarea lor.

Il citez pe unul dintre cei care fac astfel de experimente: „Ar trebui sa incercam sa facem stiinta mai sexy si mai distractiva, mai mult ca un joc.” Ce-ar putea iesi benefic din mana lui? (abcnews.go.com)

Daca amatorilor le este permis sa se joace cu probe ADN si alte elemente din domeniul medicinei in medii necontrolabile (acasa, in garaj), de ce ar mai exista legi impotriva cercetatorilor care s-ar juca si ei cu clonari, embrioni modificati genetic etc? Macar ei ar face-o in medii controlate.

1 raspuns

  1. GEORGE BALTEI

    Daca aceste experimente s-ar limita la niste glume mai mult sau mai putin proaste (in sensul sa ne faca pe toti fosforescenti sau sa ne faca pe toti sa avem fluorescenta portocalie la lumina lunii)as intelege dar lucrurile pot scapa de sub control.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.