Ingrijirea Si Hidratarea Mainilor

Urasc medicii, dar mai ales stomatologii, cu maini reci si uscate. Chiar daca folosesc manusi, aceste detalii nu trec neobservate de unii pacienti si pot altera starea de confort a acestora.

Pielea mainii este alcatuita din straturi de tesut legate intre ele si care contin trei tipuri de fibre: colagene, elastice si reticulare. Datorita prezentei unui strat foarte subtire de tesut adipos, mainile noastre au o protectie mai scazuta la factori mecanici, fata de restul corpului.

Epiderma (stratul exterior al pielii) are doua roluri importante: in primul rand, asigura mentinerea netezimii, elasticitatii si echilibrului de apa, iar in al doilea rand, epiderma reprezinta o bariera impotriva factorilor externi.

Astfel, uscarea mainilor consta in deteriorarea barierei de protectie a epidermei, datorita unor factori precum: radiatiile solare, temperaturi prea ridicate, sau din contra prea scazute, factorul redus de hidratare, apa cu continut mare de clor, detergenti, praful, alimentatia necorespunzatoare, probleme de circulatie, procesul de imbatranire etc. Asadar, odata ce bariera hidrolipidica a fost afectata, pielea incepe sa-si piarda din elasticitate si umiditate.

Cum sa ne ingrijim pielea mainilor?

De obicei, ca element principal in ingrijirea mainilor, se folosesc produse de tip emulsie: creme, masti, uleiuri, produse pentru spalare etc. Emulsiile ofera la suprafata pielii un film protector, intra rapid in piele, completand lipidele, hidrateaza pielea si, totodata, au actiune antiinflamatoare.

De asemenea, este foarte important sa ne protejam mainile cu ajutorul manusilor din bumbac sau chiar cauciuc, in cazul unor activitati gospodaresti. Greseala majora in ceea ce priveste tratamentul unor maini uscate, este faptul ca avem tendinta de a repara totul din exterior, si nu si din interior.

O piele uscata poate fi tratata si prin cresterea aportului de lichide. Este absolut necersar ca hidratarea sa porneasca din interior. Apoi, este important sa eliminam unii factori daunatori precum: fumatul, cafeaua si alcoolul, care accentueaza procesul de deshidratare si imbatranire al pielii noastre.

Totodata, este indicata introducerea in alimentatie a uleiului de masline, a carnii de peste cu continut mare de acizi grasi polinesaturati (somonul de exemplu) si a alimentelor bogate in vitamina A si E.

6 raspunsuri

  1. Cafeaua este factor d?un?tor pt. piele? Mai demult am citit pe un site despre „efectele” benefice ale cafelei:
    http://www.sfatulmedicului.ro/revista_presei_medicale/Cafeaua_reduce_riscul_aparitiei_cancerului_de_piele_1049.html Articolul respectiv s? fie doar un tertip de marketing? Nu mai ?tii ce s? mai crezi!

  2. In ultimii ani, in urma unor experimente facute pe soareci (Rutgers University’s Laboratory, New Brunswick), s-a ajuns la urmatoarea concluzie: cofeina ar putea deveni o substanta importanta in tratamentul cancerelor de piele. Ce efect are aceasta? Ei bine, cofeina omoara celulele precanceroase, aparute in urma expunerii la razele UV. Asadar medicii recomanda sportul de dimineata, combinat cu o cana de cafea si cremele de corp cu extracte din cafea. De asemenea, dermatologii recomanda zatul de cafea pentru exfolierea si tonifierea pielii. Oricum, acest subiect merita discutat mai pe larg, asadar, in urmatoarele zile am sa ma informez si am sa public un articol despre beneficiile cafelei…

  3. …Cat despre articol, da, cafeaua in cantitati mari, impreuna cu alti factori (stres, fumat, etc) imbatranesc pielea, dar tocmai ce spuneam…Cafeaua e un subiect amplu si prezinta atat avantaje cat si dezavantaje!

  4. Multumesc pentru raspuns 🙂 Se spune ca cel mai bine e sa consumi cafeaua preparata la filtru. Eu am avut un aparat de filtru confectionat din aluminiu. L-am inlocuit cu unul facut din inox. Am citit ca nu este sanatoasa folosirea vasele din aluminiu (aceasta este o alta tema de dezbatut 🙂 ) .

  5. Buna ziua, am si eu o intrebare: eu imi folosesc mainile foarte mult ,spal vase, folosesc spray-uri si detergent pentru curatenie. Sunt sigura ca de aceea am mainile foarte uscate, la degete in jurul unghiilor mi se duce foarte des pielea, ca si cand ma decojesc. As dori sa stiu ce crema pot folosi. Multumesc

    • Cu siguranta ceea ce descrieti este o dermatita de contact datorata agentilor chimici cu care veniti in contact. Indicatia este cu siguranta sa mergeti la un medic dermatolog.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.