Inhibarea Secretiei De Prolactina Este Controlata La Fiecare 20 De Secunde

Prolactina este un hormon secretat de hipofiza, avand ca rol principal declansarea secretiei de lapte in perioada alaptarii. Motivul pentru care femeile nu secreta lapte in mod normal, iar barbatii niciodata, este faptul ca eliberarea prolactinei este inhibata puternic de dopamina, un hormon secretat de neuronii TIDA (tuberoinfundibular dopamine) aflati in hipotalamus.

Un grup de cercetatori suedezi a investigat activitatea electrica ale neuronilor TIDA secretanti de dopamina pentru a afla mai multe despre reglarea secretiei de prolactina. Studiul a fost publicat in Neuron si a demonstrat ca neuronii au activitate foarte ritmica, cu descarcari la fiecare 20 de secunde. Cercetatorii considera ca aceasta ritmicitate este responsabila de inhibitia puternica a secretiei de prolactina.

Studiul a demonstrat, de asemenea, si faptul ca TRH (thyrotropin-releasing hormone), o substanta cunoscuta ca stimulent al eliberarii de prolactina, poate intrerupe tiparul de descarcare ritmica a neuronilor TIDA.

Prolactina joaca roluri importante in reproducere si fertilitate, unul dintre ele fiind scaderea libidoului. Prolactina este secretata in timpul orgasmului. Se considera ca prolactina este importanta si pentru metabolism, unii pacienti cu nivel crescut de prolactina devenind supraponderali. Nivelul prolactinei creste adesea la pacientii tratati cu inhibitori dopaminergici pentru afectiuni psihotice, acestia avand scaderi are libidoului si secretie de lapte ca efecte secundare.

Rezultatele studiului cresc posibilitatea tratarii problemelor legate de secretia prolactinei si efectele adverse aparute la folosirea medicamentelor care inhiba dopamina.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.