Inmultirea Neuronului

inmultirea neuronuluiUneori, o sesiune cu 7 materii, echivalentul a 14 examene, e suficienta sa infiebante neuronii studentilor de la Stomatologie.

Dupa cum multi stiu, neuronul este o celula adaptata la receptionarea si transmiterea informatiei in cadrul sistemului nervos. El sta la baza centrului de comanda al omului care este creierul, asigurand existenta si inteligenta speciei umane.

In ceea ce priveste aceasta celula, s-a pus mereu o simpla intrebare: „de ce neuronul nu se poate inmulti?”. Iata ca, in ultimele decenii, unii cercetatori au demonstrat contrariul, si, se pare ca, neuronul se poate inmulti.

Americanul Fred Gage este primul cercetator modern care, in anul 1996, in urma experientelor efectuate in Laboratorul de Genetica si Studii Biologice al Institutului Salk din La Jolla (California), a dovedit ca neuronii se pot inmulti si in timpul vietii adulte.

Noi neuroni la un efort mai mare?

In 1990, doctorul Gage a descoperit ca mamiferele pastreaza in creier un set destul de mare de celule nervoase imature, care, in cazuri extreme, se maturizeaza brusc si participa la reconstructia creierului unui adult care este nevoit sa faca fata unui efort intelectual suprasolicitant.

De exemplu, daca o persoana adulta ar incerca sa invete limba chineza, stradania lui deosebita duce la formarea unor legaturi intre lobul temporal stang si cel drept, legaturi care necesita neuroni. Astfel, neuronii imaturi cresc, devin activi si se plaseaza exact acolo unde este necesar. Ceea ce nu a reusit sa descopere doctorul Gage este substanta capabila sa declanseze acest proces de obtinere a unor noi neuroni. Insa, s-a constatat faptul ca, la persoanele intens motivate emotional, activarea este mult mai usoara.

Paralizia este o afectiune care inhiba multiplicarea celulelor neuronale. Echipa doctorului Fred Gage a extras neuroni imaturi din creierul unor soareci paralizati si i-a introdus in maduva spinarii, in zona afectata. Astfel, soarecii si-au recapatat abilitatile motorii ca si cand n-ar fi fost paralizati niciodata. Experientele pe oameni nu au fost aprobate, deoarece, extragerea de neuroni imaturi ar putea avea repercursiuni grave asupra creierului uman. Totusi, mizand pe abilitatea creierului de a raspunde la efort sustinut, echipa lui Gage a reusit sa determine aparitia unor noi neuroni in hipocampus, prin aplicarea unor exercitii fizice stimulatoare.

Personal, nu mi-as dori ca specia umana sa ajunga sa-si dezvolte neuronii imaturi in orice moment al vietii. Sunt de acord sa-i folosim in cazul unor boli ale sistemului neurologic, dar cam atat, in rest fiecare cu “dotarea” de la nastere. Sistemul memorie – uitare mi se pare indispensabil vietii umane, ori printr-o amplificare a memoriei, reducem posibilitatea de a uita, iar treptat se poate ajunge la abolirea catorva procese psihice. Si pana la urma, omul ar trebui sa ramana la stadiul de fiinta limitata rational.

3 raspunsuri

  1. hhmmm…

    Eu nu mi-as dori dezvoltarea neuronilor imaturi numai din punct de vedere etic. Eu cred ca neuronii nostri pot mult prea mult chiar si fara a uita chestii 😉 E doar o parere… Pentru asta ar trebui sa citim articole, studii, cazuri…

  2. HEllo.
    De la o vreme incoace mi se intampla ceva ciudat …sau mi se pare dar incep sa uit lucruri importante …nu sunt atent…daca vorbesti cu mine peste 5 min cam uit din ce am vorbit . Ma afecteaza mult chestia asta . Oare care ar fi cauza …am citit ce ai scris despre vitamina F sa fie numai din lipsa verdeturilor ?

  3. Lipsa de putere de concentrare si uitarea, care este un proces secundar al memoriei, pot avea diferiti factori cauzali (atat interni cat si cei veniti din exterior). De exemplu, STRESUL poate induce astfel de stari. Trebuie sa analizezi ultima perioada prin care ai trecut, ca sa poti detecta ce anume iti creeaza acest dezechilibru, fie el de orice natura. Oricum, iti recomand niste analize, inainte de a incepe sa iei vreun substituent nitritional si, evident, parerea unui specialist!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.