Pentru ca Anglia este un mix cultural avand grupuri etnice de toate culorile, de pe toate continentele, din toate marile religii si probabil din multe religii nerecunoscute oficial, practicarea medicinii se refera la mai mult decat un simplu act medical, mai ales ca in Marea Britanie se pune mare accent pe medicina bio-psiho-sociala.
Unul dintre domeniile afectate de existanta unei populatii atat de neomogene este cel al contraceptiei pentru ca fiecare religie are particularitati adresate direct contraceptiei, iar recomandarile ginecologului trebuie sa se muleze pe ceea ce este permis de religia respectiva.
Mai jos sunt cateva dintre interdictii in functie de marile religii ale Lumii.
Buddhism
Buddhistii cred in evitarea producerii de daune neintentionate oricarei fiinte vii. Majoritatea Buddhistilor considera conceptia ca avand loc in momentul fertilizarii, deci contraceptia de urgenta poate fi inacceptabila. Cu toate acestea, abordarea este deschisa interpretarii personale.
Avortul nu este permis in Buddhismul traditional, dar poate fi acceptat in anumite circumstante (daca viata mamei este la risc, de exemplu).
Crestinism
Crestinismul are multe culte, iar credintele variaza in functie de grupul cultural. Crestinismul subliniaza importanta dragostei si sexului in interiorul unei casnicii.
Biserica Catolica sustine ca fiecare act conjugal trebuie sa fie deschis transmiterii de viata, deci planningul familial natural combinat cu abstinenta sunt singurele forme de contraceptie acceptate. De asemenea, avortul este interzis.
Majoritatea celorlalte forme de Crestinism permit folosirea contraceptiei si dreptul cuplurilor de a-si organiza familia.
Hinduism
Casatoria si conceptia sunt considerate obligatii religioase in randul adeptilor Hinduismului. Relatiile sexuale sunt permise doar dupa casatorie si sunt considerate parti importante ale casniciei. Se acorda importanta deosebita nasterii unui fiu.
Hindusii cred ca fiecare forma de viata este sacra, iar avortul este interzis (exceptie facand cazurile cand viata mamei este la risc) cu coate ca toate formele de contraceptie sunt permise.
Islam
Musulmanii acorda deosebita importanta curateniei si abstinentei in timpul menstruatiei. In timp ce sexul pre-marital este prohibit, activitatea sexuala este vazuta ca o parte importanta a vietii in interiorul casniciei. Barbatii si femeile musulmane trebuie sa se imbrace modest si sa-si acopere corpurile. Femeile pot sa-si acopere capul.
Femeile pot refuza examinarea medicala de catre un ginecolog de sex masculin. Metodele de contraceptie temporara pot fi acceptate, iar avortul este permis in unele circumstante (prevenirea prejudiciilor aduse mamei in timpul sarcinii).
Iudaism
Doctrina Iudaica insista pe importanta sexului intr-o relatie, dar numai dupa casatorie. Barbatii nu au voie sa foloseasca nici o forma de contraceptie pentru ca spermatozoizii sa nu fie impiedicati.
Majoritatea accepta folosirea contraceptiei de catre femei, dar cu mentiunea ca spermatozoizii nu trebuie impiedicati. Avortul este permis in anumite conditii, cand exista risc de daune fizice sau psihice pentru mama.
Evreii ortodocsi observa modestia in imbracaminte si legile care reglementeaza relatiile sexuale: contactul sexual nu este permis in timpul menstruatiei si 7 zile dupa.
Sikhism
Sikhistii cred in monogamie si acorda deosebita importanta modestiei si moralitatii sexuale. Nu exista reguli impotriva folosirii metodelor contraceptive, dar sunt preferate metodele naturale in detrimentul celor artificiale si al dispozitivelor contraceptive. Avortul este permis daca viata mamei este la risc.
Nici Biserica Ortodoxa nu permite folosirea contraceptiei si dreptul cuplurilor de a-si organiza familia. De fapt nu biserica interzice asta ci Dumnezeu.