Intoxicatia acuta cu nitrati/nitriti – sindromul bebelusilor albastri

Utilizarea apei contaminata cu nitrati pentru a prepara mancarea sau laptele praf al bebelusilor este un bine cunoscut risc pentru methemoglobinemia infantila.

Nitratii (NO3-) contin asa cum le spune si denumirea – azot (N = nitrogen = azot). Omul, prin activitatile sale a alterat ciclul natural al acestui element chimic. Astazi, nitratii sunt folositi pentru a pastra culoarea si a conserva preparatele din carne. Astfel, populatia umana este expusa unor nivele mai mari de nitrati, iar pericolul cel mai mare se reflecta asupra bebelusilor.

Sursele cele mai importante de nitrati sunt:

 • solul (in judete precum Botosani, Covasna, Brasov, Constanta) de la nivelul caruia nitratii ajung cu mare usurinta in ape
 • ape reziduale industriale
 • alimente vegetale care au fost cultivate pe soluri cu ingrasaminte chimice care contin nitrati
 • apa
 • preparate din carne (concentratie redusa de nitrati)

Contrar asteptarilor, nitratii NU sunt toxici, deci nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Imediat dupa ingestie se absorb la nivelul stomacului si se elimina la fel de repede pe cale renala. Devin toxici in momentul in care prin procesul de reducere se transforma in nitriti.

Nitrat-reductaza este o enzima produsa de bacteriile nitro-reducatoare de la nivelul stomacului. Aceasta flora nu se gaseste in mod normal in stomac (altfel, de fiecare data cand consumam un aliment sau apa care contine nitrati, acestia s-ar transforma in nitriti, ceea ce nu se intampla).

Bacteriile acestea pot sa ajunga din tubul digestiv inferior sau de la nivelul cavitatii bucale (de exemplu din cauza unui abces al glandelor salivare parotide). Nitritii se absorb rapid si odata ce ajung in sange produc urmatorul efect: oxideaza Fe2+ la Fe3+.

In mod normal, molecula de hemoglobina (Hb, responsabila de legarea oxigenului) contine un ion de Fe2+. Doar cu ionul in aceasta forma hemoglobina este capabila sa se lege corespunzator de oxigen. 1 molecula de Hb se poate incarca cu 4 molecule de oxigen. Cand fierul din Hb este Fe3+ (in forma oxidata) vorbim despre methemoglobina si aceasta nu se mai poate incarca cu oxigen. Scaderea cantitatii de oxigen din sangele arterial se defineste ca hipoxemie. In acelasi timp dilata vasele prin relaxarea musculaturii netede si determina soc prin hipotensiune arteriala.

Sugarii, copiii alimentati artificial sunt populatia la risc pentru a dezvolta intoxicatie acuta cu nitrati, deoarece acestia nu au mecanisme de aparare corespunzatoare:

 • aciditatea gastrica este scazuta in primele luni de viata
 • hemoglobina fetala – care persista pana la varsta de 1 an, fiind inlocuita treptat de hemoglobina adulta este labila
 • enzima care converteste la adult methemoglobina in hemoglobina functioneaza la jumatate din capacitatea sa
 • deficitele enzimatice si alte afectiuni gastro-intestinale predispun la intoxicatie

Aceasta intoxicatie este intalnita cu precadere in mediul rural!!! Simptomele si semnele care apar in intoxicatia cu nitriti sunt:

 • colorare cianotica a tegumentelor si mucoaselor bebelusului (fata ? extremitati)
 • tegumente uscate
 • letargie sau iritabilitate
 • dispnee
 • sufluri cardiace detectabile auscultatoric
 • aritmii
 • convulsii
 • coma (poate duce pana la deces daca nu este descoperita afectiunea la timp si tratata corespunzator).

Intensitatea simptomelor si semnelor se coreleaza direct proportional cu severitatea intoxicatiei:

 1. FORMA USOARA – MetHb >2,5%
 2. FORMA MEDIE – MetHb 20-45%
 3. FORMA SEVERA – MetHb 45-50%

Diagnosticul de intoxicatie cu nitriti se pune pe seama simptomatologiei si pe seama explorarilor paraclinice (culoarea sangelui este ciocolatie, analiza urinei, determinarea concentratiei methemoglobinemiei, gradul de saturare al oxienului arterial etc).

Daca bebelusul dumneavoastra prezinta astfel de simptome prima reactie este sa solicitati ajutor medical sau sa il transportati la o unitate spitaliceasca localizata cat mai aproape de locul unde va aflati!

Tratamentul intoxicatiei cu nitriti consta in:

 • oxigenoterapie 100%.
 • albastru de metilen sub forma de perfuzie sau administrarea vitaminei C oral (daca este posibil). Atentia trebuie indreptata asupra albastrului de metilen, deoarece in doze excesive se poate agrava afectiunea. Banalul albastru de metilen are rol de reducator. Adica din Fe3+ care impiedica legarea oxigenului, il transforma in Fe2+.
 • oprirea sursei de apa si inlocuirea cu una necontaminata.

Simptomatologia dispare in primele 10-15 minute, practic se vede cum bebelusul revine la viata.

In cazul in care copilasii au deficit enzimatic (glucozo-6-fosfatdehidrogenaza) terapia cu albastru de metilen le agraveaza anemia, astel incat in aceasta situatie se efectueaza transfuzii sanguine si se apeleaza la oxigenoterapia hiperbara.

Ca masura de profilaxie se recomanda alaptarea nou-nascutilor la san, cel putin in primele 5 luni de viata, daca acest lucru este posibil. Chiar daca mama consuma apa din sursa contaminata, nitratii nu pot ajunge la copil, pentru ca nu trec in lapte.

Fierberea apei este un mit. Prin fierbere este adevarat ca se distrug micro-organismele, dar apa se evapora si nitratii se concentreaza, astfel incat riscul de infectie creste!

Nu in ultimul rand trebuie reglementate modul in care se pot folosi ingrasamintele chimice, depozitarea reziduurilor industriale. De asemenea sunt necesare evaluari periodice ale calitatii apelor mai ales din mediul rural pentru a preveni astfel de situatii care pot fi catastrofale daca bebelusul nu este dus la timp la medic si nu se descopera in timp util intoxicatia.

Bibliografie:
1. Suport de curs „Patologia hidrica neinfectioasa” Conf. Laza Valerica
2. Aplicatii practice in sanatatea mediului – prof. dr. Carmen Ionut

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.