Inventii Ciudate: Nasterea Prin Centrifugare

Din cauza cresterii calitatii vietii de-a lungul timpului prin scaderea muncilor fizice pentru femei, musculatura acestora a devenit mult mai putin dezvoltata comparativ cu femeile primitive. In majoritatea cazurilor aceasta scadere a masei musculare este benefica pentru finetea si delicatetea necesara unui corp feminin, dar in cazul nasterii femeile moderne sunt mai putin avantajate decat cele primitive.

Pentru a putea strabate canalul vaginal ingust la iesirea din uter in timpul nasterii, bebelusul trebie sa fie ajutat de mama prin contractii musculare. Pentru mamicile care au nascut natural, sunt sigur ca este foarte cunoscut indemnul Impinge ca pe vece! sau Impinge ca la caca!, indemn venit de la cel care asista nasterea.

Femeile moderne sunt mult mai firave, mai slabute, iar dupa cateva ore bune de travaliu chinuitor abia isi gasesc o ultima picatura de forta sa reuseasca expulzia bebelusului.

Pentru a le ajuta putin, personalul medical foloseste forta gravitationala sub diferite modele, aseazand gravida pe o minge mare sau pe galeata (spre suprinderea unora, metoda asta chiar ajuta chiar daca nu pare o practica potrivita pentru medicina mileniului 3…).

In ani ’60 a existat cineva care a vrut sa faca si mai usoara nasterea. Astfel s-a imaginat un aparat de centrifugare a gravidelor. Gravida este masurata si cantarita pentru a putea calibra centrifuga, iar and se apropie momentul nasterii, este asezata si fixata in locul special amenajat in dispozitiv. Dupa ce se asigura protectia personalului prin montarea unui gard in jurul aparatului de centrifugat, se porneste mecanismul, iar forta centrifuga dezvoltata va ajuta propulsia bebelusului in timpul nasterii. Acceleratia maxima pe care o poate dezvolta aparatul este de 7 ori mai mare decat acceleratia gravitationala.

La expulzie, bebelusul este prins de o plasa in forma de sac, moment in care se decupleaza centrifuga, aceasta oprindu-se (spre bucuria mamei).

Pare SF, stiu, de asta nici nu s-a bucurat de o prea mare popularitate.

Mersi Mihai pentru link.

2 raspunsuri

  1. Uitandu-ma la acest aparat consider ca, pare tare ciudat. Te sperie! Ma gandesc ca, daca ar fi pusa o gravida care asteapta momentul nasterii, mai degraba ar intra intr-un soc.Asa ca, metoda cu sezutul pe galeata este mai in regula, chiar daca pare o idee invechita.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.