Investigatii si Interventii Chirurgicale Permise in Sarcina

Nu exista perioada mai inoportuna de a te imbolnavi decat perioada sarcinii, pentru ca dezechilibrul homeostatic al mamei are repercusiuni si asupra fatului. Astfel medicii vor trata gravida si cu mai mare prudenta, uneori chiar abtinandu-se de la a da tratament, preferand sa stea in expectativa urmarind evolutia bolii.

Daca medicul este asa de prudent, se intelege de la sine ca femeia insarcinata mai mult ca niciodata va trebui sa nu ia auto-medicatie, fie ea si naturista fara sa se consulte cu un cadru avizat. Riscurile sunt: agravarea starii gravidei iar pentru fat: efecte teratogene, decesul intrauterin, avortul spontan sau nasterea prematura.

Medicatia in sarcina
Am discutat despre acest aspect intr-un alt articol insa tin sa reamintesc esentialul: auto-medicatia gravidei este absolut interzisa, iar medicul va indica sau va ajusta medicamentele daca administrarea lor se impune in functie de anumiti parametrii. Daca se prescrie medicatie, fie si suplimente naturale, se va evita supradozarea. Chimioterapia (+/- radioterapia) sunt interzise in sarcina si se sfatuieste femeia sa nu ramana insarcinata pe parcursul tratamentului; sarcinile rezultate sub tratament sunt propuse pentru intrerupere de sarcina.

Ce investigatii pot fi facute in mod nelimitat:
• Recoltarea de sange
• Recoltarea de urina
• Recoltarea de secretii patologice din cavitatile naturale
• Monitorizare puls, tensiune
• EKG-ul si Cardiotocografia
Ecografia

Acestea nu afecteaza cu nimic nici gravida nici fatul si pot fi facute in orice moment al sarcinii.

Ce investigatii pot fi facute cu prudenta fiind in expectativa, pentru diferite afectiuni:
• Biopsia percutana
Colposcopia cu biopsie
Amniocenteza
• Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) – preferata CT-ului
• Administrarea de substranta de contrast pentru ecografie si IRM

Investigatii interzise in sarcina, permise doar in cazuri exceptionale:
• Radiografia, in special in primele 3 luni
• Tomografia computerizata (CT)
• Scintigrafia
• Interventii chirurgicale care nu sunt urgente

Si totusi daca exista o urgenta medicala/chirurgicala?
Sunt ghiduri si ghiduri, foarte multe recomandand daca interventia ar putea vatama fatul, sa se induca nasterea prematura sau nasterea prin cezariana (fiecare tara are o alta limita de a recunoaste fatul viabil, apt pentru supravietuire in serviciul de neonatologie, in functie de numarul de saptamani de sarcina: peste 22, 24, 25, 26, 28, etc.). Daca fatul este mai mic si se stie ca operatia va avea ca rezultat moartea sa, viata mamei are totusi prioritate si se demareaza interventia.

Totusi cazurile in care se pun in balanta viata mamei si fatului sunt rare. Majoritatea operatiilor facute in lume nu necesita nici intreruperea de sarcina nici inducerea nasterii premature. De exemplu in apendicita acuta, gravidele sunt operate cu succes de zeci de ani, inainte de marile progrese ce le avem astazi.

Procedura laparoscopiei este disponibila aproape oriunde in ziua de astazi si e preferata pentru ca este mai putin invaziva. Au fost facute numeroase studii pe utilitatea acestei proceduri in sarcina, iar rezultatele arata ca efectele asupra fatului ar fi minime.

Displaziile/Cancerul de col si sarcina
Daca modificarile de la nivelul colului sunt surprinse doar in sarcina, in functie de rezultat, se indica pastrarea sarcinii cu monitorizare sau intreruperea sa si histerectomia radicala.

Pentru cancerul cervical neinvaziv, se poate duce sarcina pana la capat, ulterior instaurandu-se tratamentul adecvat. Cancerul cervical invaziv depistat in trimestrul I si II are indicatie de intrerupere de sarcina; cel depistat in trimestrul III are indicatie de extractie a fatului prin cezariana.

Sanatatea este cea mai de pret si probabil unele femei isi dau seama de aceasta cand sunt insarcinate cand de sanatatea lor depinde viata a doua persoane. De aceea este important controlul medical periodic si un control medical mai amanuntit daca femeia planuieste sa ramana gravida. Daca totusi gravida se imbolnaveste, trebuie sa aiba incredere ca medicii ii vor acorda cea mai speciala atentie ca sa acorde cea mai buna ingrijire si fatului.

Sanatate!

2 raspunsuri

  1. buna seara ..am facut pe 7 februarie o operatie pentru a scoate de la rotula o placa cu suruburi au utilizat rahianestezia.nu stiu ce antibiotic au pus dar au mai pus postoperator 3doze iv .calmante nu am avut nevoie .si in ziua 8 mau externat dar nu stiam ca eram gravida.in ziua de 4 martie miau facut o ecografie si eram de 18 saptamini nu stiu ce sa fac acum .credeti ca afecteaza cu ceva ori trebuie sa fac un avort nu stiu ce sa fac .la eco au spus ca totu e bine dar nu nu poate vedea evemtuale malformatii

  2. Buna ziua,

    Oare se poate face un articol despre pietrele le vezica biliara in timpul sarcinii. Este o probleme destul de des intalnita la gravide dupa ce au nascut. Ma gandesc care sunt riscurile? De exemplu, am pietre la vezica biliara, ficat+pancreas normale, crizele sunt tinute sub control cu o alimentatie sanatoasa. Care este riscul daca raman gravida? Sa-mi scot fierea din timp sau daca poate fi controlata pot merge mai departe si asa? Am inteles ca, estrogenul in sarcina poate creste colesterolul si fierea sa fie mult mai solicitata decat in mod normal.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.