Iti Poti Imagina Viata Fara Jumatate De Creier?

Dupa 5 ani si-un pic de medicina pot spune clar ca gradul de complexitate al sistemului nervos se detaseaza clar de oricare alt sistem din organism, deci in corpul uman exista creierul si alte organe (admiratie maxima pentru neurochirurgi).

Inca mi-e greu sa inteleg cum poate functiona un om fara jumatate de creier, defapt nu cred ca voi intelege vreodata detaliile 🙂

Exista cazuri cand prezenta uneia dintre emisfere aduce un risc pentru viata mai mare decat absenta emisferei respective, caz in care optiunea terapeutica este excizia unei jumatati de creier, operatie numita hemisferectomie. Observatiile si cercetarile din domeniu sustin ca sistemul nervos central, in special creierul, are capacitatea de a-si modela reteaua de conexiuni interneuronale pentru a functiona in cazul distrugerii unei emisfere.

Unele functii ale creierului sunt localizate cel mai adesea la nivelul uneia dintre emisferele cerebrale, de exemplu in 98% din cazuri limbajul este localizat in emisfera stanga. In cazul distrugerii/exciziei emisferei stangi ai crede ca persoana respectiva nu ar mai putea vorbi, dar daca operatia are loc la o varsta suficient de mica, jumatatea ramasa preia o parte din functiile emisferei lipsa. Cu cat varsta este mai mica, cu atat procentul de recuperare este mai mare.

Adic in discutie subiectul acesta dupa ce am citit despre cazul unui bebelus din Statele Unite, care a fost diagnosticat cu Sindrom West, concretizat prin sute de episoade de convulsii in fiecare zi. Simptomele apar de obicei pana la implinirea primului an de viata.

Solutia cea mai buna pentru el era hemisferectomia, operatie cu care parintii au fost de acord, iar acum evolutia postoperatorie este buna, crizele epileptice incetand.

Ca fapt divers, medicul care l-a operat a confirmat ca a facut atat hemisferectomii drepte, cat si stangi, iar personalitatea pacientilor nu s-a schimbat, deci nu se poate spune ca personalitatea unei persoane este localizata intr-o anumita zona a creierului.

Bineinteles ca vor exista si modificari, de exemplu mana dominanta va deveni stanga pentru ca emisfera dreapta controleaza jumatatea stanga a corpului, dar va putea duce o viata relativ normala.

3 raspunsuri

  1. Creierul uman inca ascunde multe mistere 🙂

  2. hemisferectomie – asta da interventie chirurgicala 🙂

  3. Ingerasul meu a fost supus unei hemisferotomii dar urmeaza sa fie supus unei alte interventii si de data asta cred ca se va ajunge la hemisferectomie doar asa starea lui se va inbunatati.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.