Jeanine

Va rugam sa cititi cu atentie acest prospect inainte de a incepe sa folositi Jeanine.
– Pastrati acest prospect. S-ar putea sa aveti nevoie sa-l cititi din nou.
– Acest prospect va furnizeaza informatii despre riscurile si beneficiile folosirii contraceptivelor orale. De asemenea, va informeaza despre cum sa luati Jeanine si despre cand trebuie sa informati medical despre starea sanatatii dumneavoastra. Daca aveti nelamuriri, va rugam consultati medical dumneavoastra sau farmacistul.
– Acest produs a fost prescris pentru dumneavoastra personal si nu trebuie sa-l dati altor persoane. S-ar putea sa le faca rau.

In acest prospect
1 Ce este Jeanine?
2 Cand nu trebuie sa folositi Jeanine?
3 Ce trebuie sa stiti ininte de a incepe sa folositi Jeanine?
4 Cand trebuie sa contactati medical dumneavoastra?
5 Cum se administreaza Jeanine?
6 Ce reactii adverse pot aparea in timp ce luati Jeanine?
7 Mai multe informatii despre pilula contraceptiva
8 Instructiuni de pastrare

Numele produsului dumneavoasta este
JEANINE

Compozitia si tipul drajeului (pilulei) Jeanine
Substantele active sunt etinilestradiolul (0,03 mg) si dienogest (2 mg). Ceilalti ingredienti sunt lactoza monohidrat, amidon de porumb, gelatina, stearat de magneziu, talc, zahar, glucoza sirop, carbonat de calciu, polividona K 25, macrogel 35000, ceara Carnauba, dioxid de titan (E171).

Detinatorul autorizatiei pe punere pe piata:
Jenapharm GmbH& Co. KG
Subsidiar al Schering AG
Otto-Schort-Strasse 15
D-07745 Jena, Germania

Producatorul:
Schering GmbH&Co. produktions KG
Dobereinerstrasse 20
D-99427 Weimar, Germania

1. CE ESTE JEANINE?

Jeanine este un Contraceptiv oral combinat. Fiecare drajeu contine o cantiaate mica de doi hormoni feminini diferiti. Acestia sunt dienogest (un progestativ) si etinilestradiolul (un estrogen). Datorita cantitatilor mici de hormoni, Jeanine este considerat un contraceptiv oral cu doza mica.

Deoarece toate drajeurile din pachet contin aceeasi hormani in aceeasi doza, este considerat un contraceptiv oral combinat monofazic.

Pentru ce se foloseste Jeanine?

Jeanine se foloseste pentru prevenirea sarcinii.
Contraceptivele orale sunt o metoda de control a sarcinii foarte eficace. Cand se administreaza corect (fara sa se uite un drajeu), sansa de a ramane insarcinata este foarte mica.

Ambalaj
Jeanine se prezinta sub forma unui blister – calendar continand 21 de drajeuri.
Cutie cu un blister a 21 de drajeuri.
Cutie cu 3 blistere a cate 21 de drajeuri.
Drajeurile Jeanine sunt dispuse in blistere din clorura de polivinil transparente si folie metalica de aluminiu.
Drajeurile sunt biconcave rotunde, si cu un diametru de 5 mm.

2. CAND NU TREBUIE SA UTILIZATI JEANINE?

Nu folositi contraceptivele orale daca suferiti de una din afectiunile enumerate mai jos. Daca sunteti in una din aceste situatii, spuneti-i medicului inainte de a incepe sa luati Jeanine. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa folositi un alt tip de contraceptiv oral sau o metoda contraceptiva nehormonala.
– Daca aveti sau ati avut vreodata tulburari care afecteaza circulatia sanguina. In special este vorba de tromboze. Tromboza consta in formarea unui cheag de sange. Acesta poate sa apara in vasele de sange ale membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda), in plamani (embolismul pulmonar), in inima (infarct miocardic), in creier (accident vascular cerebral) sau in alte parti ale corpului. (Vezi paragraful intitulat “Contraceptivele orale si trombozele”).
– Daca aveti sau ati avut un accident vascular cerebral (produs de un cheag de sange sau de ruperea unui vas de sange in creier).
– Daca aveti sau ati avut o stare care ar putea fi primul semn al unui atac de cord (cum ar fi angina pectorala sau durere in piept) sau al unui accident vascular cerebral (cum ar fi atac ischemic tranzitor sau accident vascular cerebral minor reversibil).
– Daca aveti migrena in antecedente, insotita de simptome vizuale, tulburari de vorbire, slabiciune sau amorteala a oricarei parti a corpului.
– Daca aveti diabet zaharat cu afectarea vaselor sanguine.
– Daca aveti sau ati avut pancreatita (inflamare a pancreasului) asociat cu un nivel ridicat al grasimilor in sange.
– Daca aveti icter (ingalbenirea pielii) sau boli hepatice severe.
– Daca aveti sau ati avut cancer care se poate dezvolta sub influenta hormonilor sexuali (de ex. cancer de san sau al oganelor genitale).
– Daca ati avut sau aveti o tumora hepatica maligna sau benigna.
– Daca aveti sangerari vaginale inexplicabile.
– Daca sunteti insarcinata sau daca credeti ca s-ar putea sa fiti.
– Daca sunteti hipersensibila (alergica) la oricare dintre componentii Jeanine.
Dcaca apare oricare dintre aceste conditii pentru prima data in timpul folosirii contraceptivului, opriti imediat administrarea si consultati-va medicul. Intre timp, folositi metode contraceptive non-hormonale. Cititi, de asemenea, “Note generale”.

3. CE TREBUIE SA STITI INAINTE DE A INCEPE UTILIZAREA JEANINE?

Note generale
In acest prospect sunt descrise cateva situatii in care trebuie sa opriti imediat administrarea contraceptivului oral sau cand siguranta contraceptiva poate fi scazuta. In aceste conditii nu trebuie sa aveti contact sexual sau trebuie sa folositi metode contraceptive non-hormonale suplimentare, de exemplu, prezervativ sau alta metoda de bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau a temperaturii bazale. Aceste metode nu sunt sigure deoarece, dupa administrarea contraceptivului oral, modificarile temperaturii bazale si ale mucusului cervical va pot duce in eroare.

Jeanine ca si alte contraceptive orale, nu protejeaza impotriva infectei cu HIV (boala SIDA) sau oricaror altor boli cu transmitere sexuala.

Inainte de a incepe sa utilizali Jeanine
Daca suferiti de oricare din afectiunile de mai jos si utilizati contraceptivul oral combinat s-ar putea sa fie necesar un control medical mai atent. Medicul va poate explica aceste lucruri. De aceea, daca oricare in situatiile de mai jos este valabila si pentru dumneavoastra, informati medical inainte de a incepe Jeanine:
– Daca fumati
– Daca aveti diabet
– Daca sunteti supraponderala
– Daca aveti hipertensiune arteriala
– Daca aveti valvulopatii sau tulburari de ritm cardiac
– Daca aveti inflamatii ale venelor (flebite superficiale)
– Daca aveti vene varicoase
– Daca oricare dintre rudele dumneavoastra apropiate a avut tromboza, atac de cord sau accident vascular cerebral
– Daca suferiti de migrena
– Daca suferiti de epilepsie
– Daca dumneavoastra sau cineva dintre rudele dumneavostra are sau a avut valori crescute ale colesterolului sau a trigliceridelor (ale grasimilor)
– Daca oricare dintre rudele dumneavostra apropiate a avut cancer de san
– Daca aveti boli ale ficatului sau vezicii biliare
– Daca aveti boala Crohn sau colita ulceroasa (boli cronice inflamatorii intestinale)
– Daca aveti lupus eritematos sistemic (LES; boala care afecteaza pielea pe toata suprafata corpului)
– Daca aveti sindrom hemolitic uremic (SHU; boala a coagularii sangelui care determina insuficienta renala)
– Daca aveti anemie sau celule in secera
– Daca aveti o stare care apare pentru prima data sau se inrautateste in timpul sarcinii sau dupa folosirea de hormoni sexuali (de ex. pierderea auzului, o tulburare metabolica numita porfirie, herpes gestational, o tulburare neurologica numita coreea Sydenham)
– Daca aveti sau ati avut cloasma (portiuni de piele pigmentata galbui – maron, in mod special pe fata); in acest caz expunerea la soare sau ultraviolete trebuie evitata.

Trebuie sa va informati medical daca vreuna dintre aceste manifestari apare pentru prima oara, reapare sau se inrautateste in timpul tratamentului cu contraceptive orale.

Contraceptivele orale si tromboza
Tromboza consta in formarea unui cheag de sange care blocheaza vasul de sange.
Uneori trombozele apar in venele profunde ale membrlor inferioare (tromboza venoasa profunda). Daca cheagul de sange se mobilizeaza de la locul unde se formeaza, poate ajunge si bloca arterele pulmonare, determinand asa numita “embolie pulmonara”. Incidenta trimbozei venoase profunde este rara. Poate sa apara chiar daca utilizezi sau nu contraceptivele orale. De asemenea, poate sa apara in timpul sarcinii. Riscul este mai mare la utilizatoarele de contraceptive orale decat la cele care nu le utilizeaza, dar nu este atat de mare ca in timpul sarcinii.

Cheaguri de sange pot sa apara foarte rar in vasele inimii (producand atac de cord) sau la nivelul creierului (producand accident vascular cerebral). Foarte rar, cheagurile de sange pot aparea in ficat, intestine, rinichi, sau ochi.
Ocazional tromboza poate determina un handicap permanent sever sau poate fi chiar letala.
Riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral creste odata cu varsta.
De asemenea, creste cu cat fumati mai mult. Cand utilizati contraceptive orale trebuie sa nu mai fumati, in special daca aveti peste 35 de ani.

Daca apare hipertensiune arteriala in timpul utilizarii contraceptivelor orale, este posibil sa fiti sfatuita sa opriti utilizarea lor.
Riscul de tromboza venoasa creste temporar dupa interventii chirurgicale sau imobilizari (de ex. cand aveti piciorul sau picioarele in atele sau aparat gipsat). La femeile care utilizeaza contraceptive orale acest risc poate creste. Anuntati medical de utilizarea de contraceptive orale inainte de o eventuala spitalizare sau interventie chirurgicala. Medical va va sfatui sa opriti contraceptivele orale cu cateva saptamani inainte de interventia chirurgicala sau perioada imobilizarii. Medicul va va anunta cand sa reincepeti utilizarea contraceptivelor orale dupa convalescenta.

Daca observati semne posibile de tromboza, opiti administrarea de contracptive orale si consultati imediat medical (vezi “Cand sa va contactati medicul”).

Contraceptivele orale si cancerul
Cancerul de san a fost dignosticat cu o frecventa usor mai crescuta la femeile utilizatoare de contraceptive orale in comparatie cu cele de aceeasi varsta, care nu folosesc aceasta metoda. Aceasta crestere relativa a numarului de cancer de san scade exponential in urmatorii 10 ani de la oprirea administrarii contraceptivelor orale. Nu se cunoaste daca aceasta diferenta se datoreaza sau nu utilizarii contraceptivelor orale. Se poate datora faptului ca utilizatoarele de contraceptive orale sunt examinate mai des, de aeea cancerul de san poate fi depistat mai devreme.

In cazuri rare, la uitilizatoarele de contraceptive orale au fost raportate tumori hepatice benigne si, in cazuri si mai rare, tumori maligne hepatice. Aceste tumori pot duce la hemoragii interne. Contactati medical imediat ce apar dureri abdominal severe.

Cancerul de col cervical a fost raportat ca incidenta mai des la utilizatoarele pe termen lung de contraceptive orale. Acest fapt poate sa nu fie datorat contraceptivelor orale, ci comportamentului sexual si altor factori.

Contraceptivele orale si sarcina
Jeanine nu trebuie administrat daca femeia este insarcinata sau crede ca este insarcinata. Daca suspectati ca sunteti gravida in timp ce luati Jeanine, trebuie sa consultati medicul dumneavostra.

Contraceptivele orale si alaptarea
In general, nu se recomanda Jeanine in perioada alaptarii. Daca doriti sa luati contraceptive orale pe perioada alaptarii, cereti sfatul medicului.

Contraceptivele orale si si influenta asupra capacitatii de a conduce
Nu s-a observant nici un effect asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Contraceptivele orale si alte medicamente
Unele medicamente pot afecta eficacitatea contraceptivelor orale. Acestea includ medicamente pentru tratamentul epilepsiei (de ex. primidona, fenitoina, barbituricele, oxcarbazepina, topiramat, felbamat), pentru tratamentul tuberculozei (de ex. rifampicina, rifabutina) si pentru infectia HIV (ritionavir), antibiotice pentru unele boli infectioase (de ex. Ampicilina, tetraciclinele, griseofulvina) si extract de sunatoare (folosit pentru stari depresive). De asemenea, contraceptivele orale pot interfera cu actiunea altor medicamente.

Va rugam sa informati medical dumneavostra sau famacistul daca luati sau ati luat recent orice alt medicament sau produs vegetal, chiar si cele eliberate fara prescriptie medicala. De asemenea informati medicul sau stomatologul care va prescriu alte medicamente (sau farmacistul) ca utilizati Jeanine. Ei va vor spune daca este necasara o metoda contraceptiva suplimentara si pentru cat timp.

4. CAND TREBUIE SA CONTACTEZ MEDICUL?

Controlul periodic
Cand utilizati contraceptive orale, medical va va informa cand trebuie sa veniti la control. In general, trebuie sa faceti un control pe an.

Contactati medicul cat mai repede posibil, daca:
– Observati orice modificare a sanatatii, in special una din situatiile mentionate in acest prospect (vezi de asemenea “Cand nu trebuie sa utilizati Jeanine” si “Inainte de a utilize Jeanine”; nu uitati de situatiile legate de rudele dumneavoastra apropiate);
– Cand simtiti o greutate in piept;
– Cand veti utiliza si alte medicamente (vezi “Contraceptivele orale si alte medicamente”);
– Cand sunteti imobilizata sau veti suferi o interventie chirurgicala (consultati medicul cu cel putin 4 saptamani inainte);
– Cand aveti sangerari vaginale severe neobisnuite;
– Ati uitat drajeurile din blister in prima saptamana si ati avut contact sexual in cele 7 zile dinainte;
– Daca aveti diaree severa;
– Nu ati avut menstra de doua ori la rand sau presupuneti ca sunteti gravida (nu incepeti urmatorul blister fara permisiunea medicului).

Opriti administrarea contraceptivelor orale si anuntati imediat medicul daca observati semne de tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral:
– Tuse neobisnuita;
– Durere severa in piept care difuzeaza in bratul stang;
– Greutate in respiratie;
– Orice durere de cap neobisnuita, severa sau prelungita sau atac migrenos;
– Pierdere partiala sau totala a vederii sau vedere dubla;
– Incapacitate de a vorbi sau greutate in vorbire;
– Modificari bruste de auz, miros sau gust;
– Ameteala sau lesin;
– Slabicine sau amortirea oricarei parti din corp;
– Durere severa in abdomen;
– Durere severa sau umflarea membrelor inferiare;
Situatiile si simptomele mentionate mai sus sunt descrise si explicate mai detaliat si in alte capitole ale acestui prospect.

5. CUM SE ADMINISTREAZA JEANINE?

Cand si cum se iau drajeurile?
Folia (blisterul) de Jeanine contine 21 drajeuri. Pe folie fiecare drajeu este notat cu o zi a saptamanii in care trebuie luat. Luati drajeul cam la aceeasi ora din zi, cu putina apa daca este necesar. Urmariti directia indicata de sageti pana cand toate cele 21 drajeuri au fost luate. Urmatoarele 7 zile nu luati nici un drajeu. Menstra poate aparea in aceste 7 zile (sangerarea de privatie). De obicei apare la 2-3 zile de la ultimul drajeu de Jeanine. Incepeti urmatoarea folie din a 8-a zi chiar daca menstra continua. Aceasta inseamna ca veti incepe foliile in aceeasi zi a saptamanii si, de asemenea, veti avea sangerarea de privatie aproximativ in aceleasi zile, in fiecare luna.

Inceperea primei folii de Jeanine
Cand nu a fost utilizata alta metoda contraceptiva hormonala in ultima luna incepeti sa luati Jeanine din prima zi a ciclului, respectiv din prima zi de sangerare menstruala. Luati drajeul marcat cu ziua respectiva din saptamana. De exemplu daca menstra incepe intr-o vineri, luati drajeul marcat cu “V”. Apoi urmati ordinea zilelor. Actiunea Jeanine incepe imediat, nefiind necesara si o alta metoda contraceptiva.
De asemenea, puteti incepe din ziua a 2-a pana in a 5-a zi de menstra, dar in acest caz este necesara o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) in primele 7 zile de administrare din prima folie.

Cand se trece la alt contraceptive oral combinat
Puteti incepe sa luati Jeanine in urmatoarea zi dupa ce ati terminat folia anterioara (aceasta inseamna fara interval liber). Daca folia anterioara contine drajeuri inactive, puteti incepe Jeanine a doua zi de la terminarea drajeurilor cu substanta activa (daca nu sunteti sigura care sunt acestea, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul). Puteti incepe si mai tarziu, dar niciodata dupa prima zi din intervalul liber al foliei prezente (sau in ziua urmatoare ultimului drajeu inactiv).
Daca urmati aceste instructiuni, nu este nevoie sa folositi metode contraceptive suplimentare.

Cand se trece de la un contraceptiv oral numai cu progesteron (minipilula)
Puteti sa opriti adiministratia minipilulei in orice zi si sa incepeti Jeanine in ziua urmatoare la aceeasi ora. Dar pentru siguranta, folositi si o alta metoda contraceptive (metoda de bariera) in primele 7 zile ale noii folii.

Cand treceti de la o metoda injectabila, un implant sau un sterilet
Incepeti sa folositi Jeanine cand ar fi trebuit sa faceti urmatoarea injective sau in ziua cand a fost scos implantul/steriletul. Dar, pentru siguranta, folositi si o alta metoda contraceptiva (metoda de bariera) in primele 7 zile dupa ce inepeti sa luati drajeurile.

Dupa ce ati nascut
Daca abia ati nascut, medicul dumneavoastra va poate sfatui sa asteptati urmatorul ciclu normal inainte sa incepeti sa luati Jeanine. Uneori se poate incepe mai devreme. Medicul dumneavostra va va sfatui. Daca alaptati si vreti sa luati Jeanine, trebuie sa discutati cu medicul inainte.

Dupa un avort
Medicul dumneavoastra va va sfatui.

Daca ati luat prea multe drajeuri de Jeanine (supradoza)
Nu au fost raportate efecte serioase dupa inghitirea mai multor drajeuri de Jeanine odata. Daca ati inghitit mai multe drajeuri odata, puteti avea greata, varsaturi sau sangerare vaginala. Daca ati descoperit ca un copil a inghitit drajeuri Jeanine, consultati medicul.

Cand vreti sa opriti administrarea de Jeanine
Puteti intrerupe administrarea de Jeanine in orice moment doriti. Daca intrerupeti Jeanine deoarece va doriti o sarcina, in general se recomanda sa steptati un ciclu normal inainte de conceptie. Aceasta va ajuta sa stiti data cand se va naste copilul.
Daca nu doriti sa ramaneti insarcinata, intrebati medicul de alte metode de contraceptie.

CUM SA PROCEDATI DACA…
…ati uitat sa va luati drajeul
– Daca sunt mai putin de 12 ore de cand trebuia sa luati drajeul, eficacitatea drajeului se mentine. Luati drajeul cat mai curand posibil dupa ce v-ati amintit si continuati cu celelalte drajeuri la ora obisnuita.
– Daca sunt mai mult de 12 ore intarziere, eficacitatea drajeului este redusa. Cu cat ati uitat mai multe drajeuri consecutive, cu atat efectul contraceptiv este mai scazut. Exista un risc mai crescut de a ramane insarcinata daca ati uitat drajeurile de la inceputul sau de la sfarsitul foliei. In acest caz urmati indicatiile de mai jos (vezi si diagrama).

Mai mult de un drajeu uitat intr-o folie:
Cereti sfatul medicului.

1 drajeu uitat in prima saptamana:
Luati drajeul uitat cat mai curand posibil (chiar daca acest lucru inseamna sa luati 2 drajeuri odata) si luati urmatoarele drajeuri la ora obisnuita. Folositi metode contraceptive suplimentare (metoda de bariera) in urmatoarele 7 zile.
Daca ati avut contact sexual in saptamana dinainte de a uita sa luati drajeul, exista posibilitatea de a ramane insarcinata. Anuntati-va medicul imediat.

1 drajeu uitat in a 2-a saptamana:
Luati drajeul uitat cat mai curand posibil (chiar daca acest lucru inseamna sa luati 2 drajeuri odata) si luati urmatoarele drajeuri la ora obisnuita. Eficacitatea drajeului se mentine. Nu este necesar sa luati masuri contraceptive suplimentare.

1 drajeu uitat in a 3-a saptamana:
Puteti alege una din urmatoarele optiuni fara a fi necesare alte precautii contraceptive:
1. Luati drajeul uitat cat mai curand posibil (chiar daca acest lucru inseamna sa luati 2 drajeuri odata) si luati urmatoarele drajeuri la ora obisnuita. Incepeti urmatoarea folie imediat dupa terminarea foliei anterioare, fara a mai face pauza dintre folii. Este posibil sa nu aveti sangerarea de privatie decat dupa ce ati terminat si cea de a doua folie, dar puteti avea mici sangerari in timp ce luati drajeurile.
Sau
2. Opriti administrarea drajeurilor din folia inceputa, luati o pauza de 7 zile sau mai putin (de asemenea, numarati zilele cand nu ati luat drajeurile) si continuati cu urmatoarea folie. Cand folositi aceasta metoda puteti incepe intotdeauna urmatoarea folie in aceeasi zi din saptamana ca de obicei.

– Daca ati uitat drajeurile dintr-o folie si nu aveti menstra in prima pauza fara drajeuri, este posibil sa fiti insarcinata. Consultati-va medicul inainte de a incepe urmatoarea folie.

CE FACETI DACA….
…aveti tulburari gastro-intestinale (de ex. varsaturi, diaree severa)
Daca varsati sau aveti diaree severa este posibil ca substantele active din drajeul Jeanine sa nu fi avut timp sa fie absorbite complet din intestin. Daca ati varsat in decurs de 3-4 ore dupa administrarea drajeului Jeanine, este ca si cum ati uita administrarea unui drajeu. Urmati deci sfaturile utile in cazul cand uitati sa luati un drajeu. Daca aveti diaree severa, adresati-va medicului.

…doriti sa amanati menstra
Puteti sa amanati menstra daca incepeti administrarea urmatoarei folii de Jeanine imediat dupa terminarea foliei curente. Puteti continua administrarea de Jeanine din noua folie cat timp vreti, chiar pana la terminarea acesteia. Cand doriti ca sangerarea menstruala sa inceapa, opriti administrarea de Jeanine. In timpul administrarii drajeurilor din noua folie este posibila aparitia sangerarii de privatie sau a unor mici sangerari. Incepeti folia urmatoare dupa pauza obisnuita de 7 zile fara drajeuri.

…doriti sa modificati data primei zile de sangerare
Daca administrarea drajeurilor se face conform indicatiilor, sangerarea menstruala va aparea in aceeasi zi a saptamanii, la fiecare 4 saptamani, in cele 7 zile de pauza. Daca doriti sa modificati aceasta zi atunci scurtati, (niciodata nu prelungiti) urmatoarea perioada de pauza. De exemplu, daca menstra incepe vinerea si doriti ca in ciclul urmator menstra sa inceapa marti (deci cu 3 zile mai devreme), va trebui sa inepeti folia urmatoare cu 3 zile mai devreme decat de obicei. Daca veti scurta insa prea mult perioada de pauza (de exemplu 3 zile sau mai putin), este posibil sa nu apara samgerarea menstrual in timpul pauzei dintre cele 2 folii successive. In acest caz, este posibila aparitia sangerarii de privatie sau a unor mici sangerari in timpul folosirii foliei urmatoare.

…apar sangerari neasteptate
La administrarea oricarui contraceptiv oral este posibila, in primele cateva luni, aparitia de sangerari vaginale neregulate (sangerari de privatie sau mici sangerari) intre menstre. Este asadar posibil sa aveti nevoie de masuri de protectie igienica, dar continuati administrarea normala a drajeurilor. De obicei sangerarile vaginala neregulate se opresc cand organismul bvs. s-a “obisnuit”cu contracptivul oral, cel mai frecvent dupa aproximativ trei cicluri de administrare. Daca aceste sangerari continua, devin mai abundente sau reapar dupa ce initial au disparut, adresati-va medicului.

…menstra nu apare
Daca ati luat toate drajeurile la timpul indicat, nu ati varsat, nu ati avut diaree severa si nu ati utilizat alte medicamente, atunci este putin probabil sa fiti insarcinata. Continuati sa luati Jeanine ca de obicei.

Daca menstra nu apare doua cicluri successive, este posibil sa fiti insarcinata. Adresati-va imediat medicului. Nu incepeti folosirea foliei urmatoare de Jeanine pana cand medicul dumneavoastra nu a exclus prezenta sarcinii.

6. CE REACTII ADVERSE POT APAREA IN TIMP CE LUATI JEANINE?

Ca orice medicament, Jeanine poate provoca reactii adverse.
Comunicati medicului dumneavoastra orice efect nedorit, in special daca este sever sau persistent sau orice schimare a starii sanatatii dumneavostra care credeti ca ar fi determinata de administrarea Jeanine.

Reactii adverse grave
Reactii grave ascociate cu utilizarea contraceptivelor orale, ca si simptomele associate, sunt descrise in sectiunile: “Contraceptivele orale si tromboza” respectiv “Contraceptivele orale si cancerul”. Va rugam sa cititi sectiunile respective, pentru informatii suplimentare si sa consultati medicul dumneavoastra cand este cazul.

Alte reactii adverse
Urmatoarele reactii adverse au fost mentionate de catre utilizatoarele contraceptivelor orale, chiar daca nu sunt neaparat determinate de acestea. Aceste reactii adverse pot aparea in primele cateva luni de utilizare si scad de obicei in intensitate in timp.
– Senzatie de tensiune, durere, marire sau secretie la nivelul sanilor;
– Durere de cap, migrena;
– Modificari ale apetitului sexual, stari depressive/modificri ale dispozitiei;
– Intolerana la lentilele de contact;
– Greata, varsaturi, alte simptome intestinale sau la nivelul stomacului;
– Modificari ale secreiei vaginale;
– Variate reactii ale pielii;
– Retentie de lichide;
– Modificari ale greutatii corporale;
– Reactii de hipersensibilitate (alergie).
Daca observati orice alta rectie adversa care nu este mentionata in acest prospect, va rugam sa va informati medicul sau farmacistul.

7. MAI MULTE INFORMATII DESPRE CONTRACEPTIVELE ORALE (PILULA)

Contraceptivele orale combinate pot avea si efecte non-contraceptive benefice.
– Sangerarea dumneavostra menstruala poate fi mai redusa cantitativ si mai scurta. Ca rezultat, riscul de anemie este mai mic. Durerile menstruale (dismenoreea) pot deveni mai putin intense sau pot disparea complet.
– In plus, se mentioneaza scaderea frecventei aparitiei unor afectiuni grave la pacientele ce utilizeaza contraceptive orale cu 0,05 mg etinilestradiol (cu doza mare). Acestea sunt: tumorile benigne ale ale sanului, chisturile ovariene, infectiile pelvine (boala inflamatorie pelvina), sarcinile ectopice (sarcini in care embrionul se implanteaza in afara uterului), cancerul de endometru si cancerul ovarian. Toate afirmatiile de mai sus pot fi, de asemenea, valabile si in cazul contraceptivelor orale cu doze mici, dar pana in present nu au fost confirmate deacat pentru cancerul de endometru si ovar.

8. CONDITII DE PASTRARE
A se citi prospectul inainte de utilizare.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A nu se pastra la temperature sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

DACA AVETI INTREBARI SUPLIMENTARE VA RUGAM SA CONSULTATI MEDICUL DUMNEAVOASTRA SAU FARMACISTUL

Data ultimei verificari a prospectului
Noiembrie, 2002

6 raspunsuri

 1. Buna! Am o nste nelamuriri si as dori sa-mi raspundeti la cateva intrebari. Iau contraceptivele orale Jeanine de un an, astazi ar fi trebuit sa termin ultima pilula din blister doar ca vineri si sambata din cauza unui deces in familie am uitat sa le iau, ce trebuie sa fac acum? le iau acum si pe celelate 2 pilule uitate si pe aceasta de astazi, sau fac pauza de 7 zile mai de vreme fara sa administrez ultimele 3 pilule si aceste 7 zile folosesc o metoda de protectie suplimentara?
  As mai avea o rugaminte, sa-mi recomandati un cabinet ginecologic in Bucuresti.
  Multumesc anticipat.

 2. Dr Laura Stirbu

  salut georgiana
  fa pauza ca deja a inceput procesul invers si o sa iti vina menstruatia.
  pentru siguranta ta poti folosi metode suplimentare de protectie.
  nu putem recomanda cabinete. tu alegi fie la spitalul de stat fie privat.
  sanatate

 3. Buna! Multumesc mult pentru raspuns. As mai avea o intrebare, acele pilule care au ramas le iau luna asta, adica in loc de 21 iau 24, iar apoi reintru in ritmul abisnuit de 21 ?
  Multumesc!
  O seara placuta!

 4. Dr Laura Stirbu

  salut georgiana
  pilulele alea le lasi deoparte in cazul in care din nou blister scapi o pilula pe jos sau cine stie ce se intampla cu ea. in niciun caz nu le lua in plus doar de dragul sa fie luate. respecta 21+7.
  sanatate

 5. Multumesc mult de raspunsuri! D.voastra aveti cabinet in Bucuresti? A-ti putea sa-mi dati adresa? as vrea sa fac un control ginecologic si am observat ca d.voastra explicati mult si am mai multe nelamuriri dar cred ca e mult mai bine sa discut in urma unui consult. O seara frumoasa va doresc!

 6. Dr Laura Stirbu

  salut georgiana
  eu inca nu sunt medic, chiar si laurentiu e proaspat medic din promotia aceasta. din pasiune pentru oameni si ginecologie ne ocupam de aceste probleme din studentie.
  daca mai ai nelamuriri le poti lasa pe site si noi putem sa iti raspundem in masura a ceea ce stim si a ceea ce ne pui la dispozitie. insa pe probleme serioase trebuie discutat si cu un medic avizat.
  sanatate

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.