Una dintre abordarile terapeutice in cazul prolapsului uterin este interventia vaginala prin care se insera o mesa cu scopul de a sustine organele micului bazin in pozitie cat mai apropiata de cea fiziologica.
In momentul actual exista numeroase tipuri de astfel de mese, produse de diferite companii printre care si Johnson & Johnson. Mesa Gynecare Prolift a primit aprobare 510(k) din partea FDA (U.S. Food and Drug Administration) in 2008, ceea ce inseamna ca nu a fost necesar ca aceasta sa treaca prin toate etapele de aprobare din cauza asemanarii cu o alta mesa anterior validata, Gynemesh produsa tot de Johnson & Johnson si comercializata din 2002.
Din pacate asemanarea dintre ele nu a fost suficienta pentru a garanta siguranta noii mese, astfel incat intre 2008 si 2010 au fost depuse 1.503 de reclamatii referitor la reactiile adverse pe care le produce Gynecare Prolift: complicatii urinare, durere cronica, edeme etc, o parte dintre acestea datorandu-se reactiei organismului fata de corpul strain.
FDA a luat in considerare retragerea produsului de pe piata pana vor aparea rezultatele unor studii de siguranta. Intre timp, peste 100 de femei au dat in judecata compania Johnson & Johnson cu scopul de a obtine despagubiri.
Alternativele meselor vaginale in tratamentul prolapsului de organe pelviene sunt reprezentate de histerectomie si susturi de rezistenta care sa sustina organele la locul lor.