La Multi Ani, Romania!

Dupa cum ziceam mai demult, Ziua Nationala a Romaniei coincide cu Ziua Mondiala Anti SIDA.

Pentru romani, 1 decembrie este Ziua Nationala, insa aceeasi data este marcata in intreaga lume drept Ziua Mondiala de Lupta Anti-HIV/SIDA.

Ziua Mondiala de lupta impotriva SIDA, a fost marcata inca din 1988 de catre Organizatia Natiunilor Unite (ONU). SIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobandite) este o afectiune a sistemului imunitar, caracterizata prin infectii oportuniste, neoplasme, disfunctii neurologice etc (Acronimul SIDA provine din limba franceza: Syndrome d’Immuno-Deficience Acquis. Pe plan mondial se mai foloseste si acronimul AIDS, provenit din limba engleza: Acquired Immune Deficiency Syndrome.)

Orice persoana poate fi supusa riscului de infectare cu virusul HIV (virusul Imunodeficientei Umane sau in limba engleza Human Immunodeficiency Virus) iar doua treimi din cei infectati nu stiu ca sunt seropozitivi (purtatori de HIV). Asia Centrala si Europa de Est reprezinta zonele cu cea mai mare crestere de noi infectii cu HIV iar jumatate dintre oamenii infestati cu HIV au varste cuprinse intre 15 si 26 de ani.

Societatea civila are datoria sa-si manifeste spiritul civic prin protejarea persoanele infectate cu HIV si/sau bolnave de SIDA. Pentru protectia confidentialitatii de care trebuie sa beneficieze fiecare infectat, a masurilor de protectie sociala, a confidentialitatii tratamentului adecvat, a fost elaborata si aprobata in Romania Legea nr. 584 din 29 octombrie 2002.

Comisariatul pentru Societatea Civila isi exprima ingrijorarea fata de amploarea acestei maladii si indeamna la protectie si prevenire, intrucat SIDA reprezinta un pericol real pentru omenire, aducand prejudicii morale, sociale si economice.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.