Lamuriri Despre Diane 35 Si Retragerea De Pe Piata Din Franta

Alerta maxima! Haos! Scandal! Dezastru farmaceutic! Romania comercializeaza medicamente retrase in Eurpoa/Franta! Suntem cobai! Etc etc. sunt doar cateva dintre sintagmele asociate titlurilor din articolele despre retragerea Diane 35 de pe piata din Franta.

O lamurire rapida despre ce se intampla de fapt.

1. Anticonceptionalele cresc riscul de tromboza venoasa si trombembolism pulmonar. Nu doar Diane 35. Toate.

In termeni simpli, tromboza venoasa este un cheag de sange format in interiorul unei vene, care se poate mobiliza sa ajunga la inima si apoi in vasele din plamani cauzand trombembolism pulmonar care poate fi fatal (in functie de dimensiunea cheagului: mare – grav, mic – mai putin grav).

2. In functie de compozitia hormonala, unele anticonceptionale au un risc mai mare de a se asocia cu tromboza venoasa comparat cu altele.

Diane 35 contine etinilestradiol (ca si toate celelalte anticonceptionale) si acetat de ciproterona. Din cauza acetatului de ciproterona, riscul de a dezvolta trombembolism pulmonar este de 6,8 mai mare comparat cu femeile care nu iau anticonceptionale. Ca si fapt divers, sarcina in sine aduce un risc de 10 ori mai mare comparat cu femeile care nu sunt insarcinate.

3. Numerele conteaza.

Agentia Nationala pentru Siguranta Medicamentelor (ANSM) din Franta a raportat 125 de cazuri de tromboze si 4 decese imputabile unei tromboze venoase cauzate de Diane 35 in cursul ultimilor 25 de ani. Adica 5 tromboze pe an in ideea in care peste 300.000 de femei din Franta sunt pe tratament cu Diane 35.

4. In Franta, Diane 35 erau recomandate doar pentru tratamentul antiacneic (acetatul de ciproterona are proprietati antiacneice).

Pentru ca sunt multe alte tratamente antiacneice eficiente si cu riscuri mai mici, a fost mult mai usor sa se ia decizia retragerii. Restul tarilor din Europa (nu doar Romania), unde Diane 35 se prescrie pentru tratament anticonceptional trebuie sa considere toate anticonceptionalele (ma refer la toate compozitiile si toate brandurile) daca iau decizia sa le interzica. Ceea ce e foarte putin probabil si ilogic.

5. Agentia Europeana a Medicamentului recomanda continuarea tratamentul cu Diane 35.

6. Sfat pentru toate femeile care iau anticonceptionale.

Citeste prospectul (indiferent de anticonceptionale). Acolo gasesti clar indicatiile, contraindicatiile si efectele adverse la care sa fi atenta. Pana sa determine trombembolism pulmonar, tromboza venoasa doare (afecteaza in special membrele inferioare), apare incalzirea zonei din cauza inflamatiei, piciorul se umfla comparat cu celalalt etc.

Daca ai o tulburare de coagulare, index de masa corporala mare (obezitate), fumezi, migrene (dureri de cap intense) frecvente, repaus la pat, deshidratare (excursie in zone calde, fara acces usor la apa etc) urmeaza sa ai sau ai avut o interventie chirurgicala, e recomandat sa eviti anticonceptionalele pentru ca toate cele mentionate anterior se asociaza cu un risc crescut de tromboza.

2 raspunsuri

  1. Eu am luat Diane pt. efectul antihirsutism vreo 4 ani si nu am avut probleme, dar mi se despicau unghiile la virf si dermatologul mi-a spus ca uneori apar avitaminoze. Asta a fost si motivul pt. care am intrerupt trat.

  2. La indicatia medicului din Anglia am luat Dianette pentru ovare polichistice. Voi reveni in Romania si as vrea sa stiu daca pot sa continui cu Diane 35, daca sunt aceleasi anticonceptionale.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.