Lamuriri despre Foundation Programme in Anglia / UK / NHS

Odata cu turbulentele generate de noile paragrafe legislative si de ideea unei greve generale a medicilor a crescut si numarul celor care doresc sa paraseasca sistemul medical romanesc, indreptandu-si atentia spre sisteme mai echilibrate. Unul dintre ele este si cel britanic, NHS (National Health Service). Din intrebarile pe care le primesc imi dau seama ca exista o confuzie legata de Foundation Programme, iar in continuare voi incerca sa lamuresc situatia (evident, un articol neinteresant pentru majoritatea cititorilor, dar ma va scuti de explicatii suplimentare in privat).

Atrag din nou atentia asupra 2 surse importante de informare pentru cei care doresc sa profeseze in NHS: Paracelsus si SMRUK.

Intro

In general, facultatea de medicina in UK dureaza 5 ani (spre deosebire de Romania unde dureaza 6 ani). La terminarea facultatii, absolventii britanici intra intr-un program de 2 ani (Foundation Programme) la sfarsitul caruia vor obtine niste competente de baza (examinat abdomen acut, pus branule, prelevat sange arterial, sonde urinare etc etc) denumite Foundation Competencies, acestea fiind necesare pentru a incepe pregatirea in specializarea dorita (indiferent de specializare).

Pentru a profesa ca medic in Anglia / UK este nevoie de inregistrare la GMC (General Medical Council), similar cu inregistrarea la CMR (Colegiul Medicilor din Romania).

Inainte de inceperea Foundation Programme, absolventii britanici se inregistreaza la GMC si primesc provisional GMC registration. Cuvantul esential este provisional, ceea ce inseamna ca activitatea si raspunderea lor sunt limitate, totul desfasurandu-se sub supravegherea colegilor mai seniori.

Dupa promovarea primului an din Foundation Programme, in urma indeplinirii unor conditii referitoare la competentele dobandite, GMC va oferi full registration, echivalentul dreptului de libera practica. Incepand din anul 2 al Foundation Programme si pana la incheierea carierei (daca nu exista evenimente nedorite), medicul isi mentine full GMC registration. Cu alte cuvinte, provisional registration este doar un pas intermediar, ajutator si restrictiv, pentru absolventii de medicina aflati in primul an al carierei.

Dupa cei 2 ani de Foundation Programme, medicul are full GMC registration (1) si foundation competencies (2), ambele esentiale pentru aplicarea la specializare.

Clarificare

Din motive care nu imi sunt complet cunoscute, absolventii din Romania primesc din start full GMC registration, spre deosebire de cei britanici care primesc doar provisional GMC registration. Probabil are legatura cu faptul ca la noi facultatea dureaza cu 1 an mai mult, dar cu siguranta anul 6 de medicina nu este comparabil cu anul 1 din Foundation Programme.

Dobandirea full GMC registration din start, sarind peste provisional registration are avantaje si dezavantaje.

Avantajul principal este faptul ca absolventii din Romania (si din Europa in general pentru ca situatia este aceeasi si pentru restul tarilor) nu trebuie sa faca anul 1 din Foundation Programme (anul 1 avand ca scop obtinerea full GMC registration).

Dezavantajul principal este faptul ca absolventii din Romania (si restul tarilor UE) nu se pot inregistra pentru recrutarea nationala in Foundation Programme nici daca vor pentru ca una dintre conditiile esentiale de inregistrare este ca medicul sa aiba provisional GMC registration (iar romanii sar peste etapa provisional).

Ok, daca nu ne putem inregistra in Foundation Programme cum obtinem foundation competencies esentiale pentru aplicarea la specializare? De aici incep detaliile si doar cine e suficient de motivat va reusi sa treaca de toate piedicile care se pun medicilor non-britanici (fie ei romani, germani sau orice alta tara non-UK).

Solutia

Exista 2 metode de obtinere a foundation competencies fara a trece prin Foundation Programme ca absolventii britanici.

1. FY2 stand alone
Odata acceptati in Foundation Programme, absolventii britanici parcurg automat cei 2 ani (evident, daca reusesc sa progreseze) trecand prin 3 rotatii de 4 luni in fiecare an (in total 6 rotatii de 4 luni in specializari diferite, tocmai pentru a dobandii competentele generale).

La sfarsitul anului 1 (FY1) vor exista medici care nu reusesc sa progreseze sau care nu doresc sa progreseze (imediat – daca intra in concediu de maternitate de exemplu, sau niciodata – daca renunta la medicina). Vor ramane astfel cateva locuri de an 2 (FY2) vacante. Conditia esentiala pentru a primi un astfel de post este sa ai full GMC registration, ceea ce e perfect pentru medicii din UE, inclusiv Romania.

Partea proasta e ca numarul posturilor ramase prin ne-progresarea medicilor englezi este infim comparat cu numarul medicilor din UE care vor aplica pentru aceste posturi. Mai mult decat atat, unul din motivele pentru care posturile respective raman vacante este ca nu sunt dorite de nici un medic englez (la cei de FY1 ma refer), deci sunt sanse mari sa fie complet neatragatoare. Asta nu e neaparat o problema pentru ca si asa neatragatoare cum sunt vor duce la obtinerea competentelor.

Dezavantaje: unele absurd de competitive, uneori foarte neatractive.

Avantaje: spitalul te va impinge sa obtii foundation competencies.

2. Certificatul alternativ
Pentru a intelege certificatul alternativ al foundation competencies trebuie sa intelegi diferenta dintre posturile de training si non training. Pe scurt, cele de training te imping de la spate sa progresezi, sunt prin Decanate, iar progresarea in cele de non-training este mai greoaie si necesita efort suplimentar, chiar daca activitatea practica din spital este identica. Gasesti mai multe detalii pe siteurile mentionate mai sus.

Numarul posturilor de non-training este relativ mare, practic medicul este angajat de spital sa ofere servicii medicale compatibile cu experienta la momentul angajarii. Nu exista nici un interes din partea spitalului sa stimuleze progresul medicului, dar asta nu inseamna ca progresul nu poate exista (necesita doar un medic proactiv).

Exista un certificat alternativ pe care medicii din posturi non-training il pot folosi pentru a dovedi ca au foundation competencies. Conditia ca certificatul alternativ sa poata fi semnat dovedind ca medicul are competentele este sa fi lucrat cu un Consultant in NHS pentru minim 3 luni si sa aiba competentele respective.

Dezavantaje: spitalul nu te impinge sa progresezi si e nevoie sa fii proactiv ca sa reusesti obtinerea competentelor astfel.

Avantaje: poti obtine certificatul in 3 luni si are aceeasi valoare cu cel obtinut in 12 luni prin FY2 clasic. Poti sa iti alegi specializarea dorita si in general sunt posturi mai multe decat prin FY2 stand alone.

Extra

1. Sistemul medical din UK si trainingul sunt concepute impotriva absolventilor non-britanici. Sunt atat de multe piedici incat e nevoie de o determinare relativ ridicata comparat cu alte sisteme din Europa. Exista un perete gros care trebuie patruns, dar odata intrat nu mai exista diferente intre britanici si non-britanici.

2. In relatie cu punctul 1. – o conditie esentiala de aplicare pentru specializare (ST1/CT1) este ca medicul sa nu aiba mai mult de 18 luni experienta in specializarea respectiva (excluzand perioada din Foundation Training). Cu alte cuvinte, daca ai facut deja 2 ani acasa, nu mai poti aplica ptr training in UK (cu exceptia unor situatii speciale sau a posturilor de nivel mai mare – care apar extrem de rar). Se poate incerca echivalarea anului 1 de rezidentiat acasa cu FY1 pentru a nu fi contorizat catre cele 18 luni, dar nu functioneaza intotdeauna.

3. Daca mergi pe ruta certificatului alternativ pentru dovedirea competentelor, ideal este sa alegi o specializare conexa cu ce vrei sa urmezi pentru a evita contorizarea spre cele 18 luni (eu am facut chiru stiind ca vreau sa fac specializare pe gine).

4. Chiar daca nu poti aplica ptr training daca depasesti cele 18 luni, poti aplica ptr posturile non-training, cu mentiunea ca e aproape imposibil sa progresezi la nivelul de Consultant (adica sa obtii Certificate of Completion of Training – CCT).

5. Toate posturile disponibile, inclusiv FY2 stand alone si restul sunt publicate pe nhs.jobs.uk cu detalii despre fisa postului, criterii de eligibilitate si natura postului (training sau non-training). Cu alte cuvinte, nu se ascund posturi pentru pile.

6. In special pentru posturile de non-training, durata initiala a contractului este adesea 3-6 luni, dar de cele mai multe ori se extinde daca medicul se ridica la nivelul asteptarilor. Detaliile se pot discuta la interviu.

7. Interviul are o valoare esentiala, nu este de forma. O carte pe care o recomand celor care aplica pentru un post in NHS sau care au fost invitati la interviu este: Medical Interviews.

8. Sunt dispus sa lamuresc si alte aspecte punctuale daca cel care intreaba imi da impresia ca a citit macar cele 2 siteuri mentionate mai sus, deci are o intelegere generala a sistemului. Altfel e pierdere de timp pentru amandoi.

Traseu

Cateva scenarii pentru medicii de acasa in functie de nivelul la care sunt.

1. Proaspat absolvent inainte sa inceapa rezidentiatul, indiferent daca a dat sau nu examenul.
Daca esti hotarat sa continui in NHS ideal e sa nu incepi rezidentiatul pentru ca e doar in dezavantajul tau (experienta se contorizeaza catre cele 18 luni si va avea nevoie de adeverinte mai multe pentru inregistrarea la GMC, plus ca practica din NHS este adesea diferita de ce se face acasa – cel putin pe O&G, dar cu siguranta si in alte specializari). Pasul 1 e inregistrarea la GMC – detalii la ei pe site. Inregistrarea la GMC e doar o formalitate daca ai deja toate actele si adeverintele/certificatele.

Daca planuiesti sa intri direct pe un post de SHO (multi recomanda sa incepi de la HO, echivalentul FY1) este indicat sa faci un clinical attachment (CA) inainte. Iti poti organiza clinical attachmentul inainte sa ai inregistrarea la GMC. Este relativ inconstient sa te arunci pe un post de SHO fara sa fi vazut sitemul inainte, asta daca spitalul e atat de disperat sa ti-l ofere cu experienta 0 in NHS (0 adica fara CA).

In timp ce faci CA, dupa dobandirea full GMC registration poti incepe aplicarea la posturile de pe NHS jobs. Pentru a-ti creste sansele pentru obtinerea postului ar fi bine sa faci un audit in timpul CA.

Odata obtinut primul post, indiferent de specializare, trebuie sa incepi sa lucrezi la CV pentru a deveni competitiv cand aplici pentru ST1/CT1. Tine cont de limita celor 18 luni. Aplicarea pentru specializare e in jurul lunii decembrie, interviurile primavara si anul de training incepe in august. Incearca sa te sincronizezi.

2. Rezident de an maxim 2
Ingheata anul de rezidentiat, fiecare zi care trece e in dezavantajul tau. Aplica ptr GMC +/- CA si alege un prim post intr-o alta specializare decat ce vrei sa faci (pentru a nu trece de cele 18 luni cumulat). In timpul asta lucreaza la CV in timp ce dobandesti foundation competencies si ulterior aplica ptr ST1/CT1.

3. Rezident de an mare
Cel mai probabil ar trebui sa iti iei specializarea acasa. Vor fi foarte putine posturi de training pe care sa poti aplica, iar concurenta va fi absurda. Sansa sa obtii specializarea in NHS este aproape de 0. Poti totusi sa intri pe un post non-training si sa progresezi pana la nivel de Registrar sau Associate Specialist, adica imediat sub Consultant.

4. Medic specialist / primar
Te poti inscrie la GMC in Specialist Register (echivalentul post CCT). Este improbabil ca vei obtine un post de Consultant la o prima tentativa. Va fi nevoie sa incepi pe un post de SHO/Registrar si dupa o perioada sa progresezi (de la SHO la Registrar in 1-3-4 ani, de la Registrar la Consultant in mai multi ani sau niciodata – depinde de specializare).

32 raspunsuri

  1. Buna! Va felicit pentru disponibilitatea de a explica tuturor celor interesati despre ce trebuie facut in scopul practicarii medicinei in UK. Sunt in ultimul an la MG, si as avea o intrebare deocamdata 🙂 Chiar daca termin aici facultatea, si primesc full registration, pot sa fac vreun demers sa incep si eu, ca si studentii britanici, cu F1? E posibil? Sau ma obliga la F2 pentru ca la noi dureaza 6 ani si la ei doar 5? Si inca ceva. Pentru cei care se gandesc la NHS, si nu RMO, rezidentiatul trebuie dat oricum aici in tara, sau e suficient examenul de licenta? Va multumesc!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Maria, avand full GMC reg te impiedica sa aplici prin programul national via site-ul Foundation Programme. Daca vrei neaparat poti incepe cu un post echivalent FY1, post pe care il poti gasi pe siteul NHS jobs mentionat in articol. Uneori apar posturi libere din diferite motive (sarcini in anul 1, concediu de maternitate sau alte evenimente neprevazute care ii obliga pe medicii din FY1 sa paraseasca postul), acestea mergand pe NHS jobs pentru a fi acoperite (pot sa-si pastreze sau nu caracterul de ‘training’ – dar pentru tine e irelevant ptr ca oricum vei avea full GMC reg). Singurul motiv (suficient de solid) pentru a incepe un astfel de post e sa te obisnuiesti cu sistemul si sa inveti chestiile de baza intr-un mod mai ‘linistit’ decat sa te arunci direct in post de FY2. Cel mai probabil nu ai nevoie de 12 luni, cat ar face ei, 1-2 rotatii de 4 luni iti ajung.

      NHS nu recunoaste examenul de rezidentiat, nu ajuta cu nimic, din contra – iti omoara o buna parte din neuroni. Ptr RMO ai nevoie de cei 2 ani de experienta, iar pentru aia ai nevoie sa treci prin examenul de rezi si ulterior sa-ti faci cei 2 ani de experienta acasa pe o ramura chirurgicala (desi daca vrei poti sa-ti faci experienta respectiva acasa si fara rezi, dar asta e alt subiect deja).

  2. Buna ziua ! Am dorit doar sa va felicit si sa va multumesc pentru un articol foarte frumos detaliat si util . Sunt actualmente studenta la MG in anul IV si imi doresc sa profesez in Marea Britanie dupa absolvire. Cred ca acesta este printre putinele articole in care se gasesc informatii concrete. Va multumim !!

  3. Multumesc frumos! M-a interesat detaliul acesta legat de rezidentiat, ca sa ma pot organiza, sa stiu daca are rost sa il dau, sau pot incepe sa adun documentele pentru GMC dupa examenul de licenta. Stiu ca dureaza, mai ales tinand cont de…amabilitatea celor din institutiile noastre! Vreau sa va rog sa-mi mai spuneti un lucru: am inteles cum sta treaba cu F1, si ca avand full registration ma trimit direct in F2, dar, in afara de cele doua dosare cu acte, cel pt. GMC si cel medical, cu vaccinurile( si probabil si IELTS-ul) trebuie sa sustin vreun examen sa pot intra in F2? Locurile sunt limitate si acolo, ma gandesc eu… Au criterii de selectie?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Toate joburile se iau pe baza de interviu, nu este nici un examen echivalent cu cel de intrare in rezidentiat la noi. Dupa ce dobandesti competentele (Foundation competencies) prin orice cale, aplici pentru CT1/ST1, iar in functie de specializare vei avea 2 sau 3 examene pe parcursul trainingului pentru aderare la Royal College-ul respectiv. Pentru gine de exemplu sunt 2, dar pe al 2-lea urmeaza sa il imparta in 2, deci vor fi 3. Similar pentru restul specializarilor.

  4. Multumesc! Incep sa fac legaturile care imi trebuie sa merg pe drumul asta. Intre timp, am mai „revizuit” de vreo 3 ori postarile dumneavoastra legate de acest subiect. Ma bucur si va multumesc ca va faceti timp sa raspundeti si incepatorilor. Apreciez disponibilitatea si va felicit pentru reusite! Mult succes si impliniri in ceea ce faceti! (cu siguranta mai gasesc chichite de intrebat, am incredere ca veti avea aceeasi rabdare 🙂 ) Multumesc!

  5. Buna ziua! Va felicit pentru articolul desavarsit!
    Intrebarea mea este: care dintre specializarile din Romania se potrivesc pentru a obtine un job RMO?

    Va multumesc!

  6. Multumesc foarte mult pentru informatii!
    Imi puteti spune va rog, in cazul in care acum trec in al doilea an de rezidentiat in Romania si as vrea sa plec in UK, dar pentru alta specializare decat cea pe care o urmez, mai este valabil ce ati mentionat de cele 18 luni?
    As mai avea niste nelamuriri, daca ma puteti ajuta:
    1. Am citit pe un site ca se face si core training ( medical/surgical) INAINTE de ST. Este valabila aceasta informatie? Cand se face CMT/CST si cand se face ST?
    2. Specializarea se alege indiferent de FP-ul urmat? Adica…iti alegi ce vrei tu? Sau revenind la intrebarea nr.1, trebuie urmat un CMT/CST?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      DeliaS, cele 18 luni sunt pentru specializarea pe care aplici, poti sa ai oricate luni in alta specializare.

      Exista specializari ‘Run-Through’ adica odata intrat in anu 1 progresezi pana la CCT fara alte etape (exemplu O&G), iar toti anii vor fi notati cu ST (desii primii 2 ani sunt tot core).

      Pentru specializarile care au un prag dupa core (2-3 ani), primii ani se noteaza cu CT si apoi dupa trecerea pragului (nou interviu ca sa devii Registrar) se noteaza cu ST (CT1, CT2, ST3, ST4… CCT).

      No conteaza ce specializari faci in FP sau echivalent, poti aplica ptr orice (in schimb conteaza CV-ul si ce interes ai acordat specializarii pe care o doresti).

      Gasesti aici specificatiile pentru aplicarea la specializari in 2016 (variaza usor de la an la an, dar esenta ramane): specialty training.

    • Multumesc foarte mult pentru raspuns!

  7. Buna, am dat si eu peste acest articol si as dori putin ajutor si mai multe detalii daca se poate. Sunt studenta anul 6 la medicina in Timisoara si doresc sa plec in Anglia dupa finalizarea studiilor. Am fost la mai multe targuri de joburi, inclusiv Careers in White in aceasta toamna, dar desi erau mentionate agentii de recrutare pentru UK, la targ nu era nimic de genul. Site-ul lor iarasi nu este de ajutor. Se poate sa discutam mai in detaliu despre procedurile necesare pentru a ma angaja in UK? De exemplu unde pot sa aplic pentru post, la cat timp dupa sustinerea lucrarii de licenta trebuie sa ma ocup de acte , trebuie sa merg la interviuri, daca da, cu cine trebuie sa iau legatura pentru aceasta? Va multumesc!

  8. Buna! Sunt foarte impresionata de articolul dumneavoastra! Este o informatie foarte fositoare pentru mine. Va multumesc mult! Am o intrebare, voi fi foarte recunoscatoare daca ve-ti avea timp sa-mi raspundeti. Daca absolvesc anul acesta studiile de licenta in Moldova, dar am cetatenie romana, pot depune si eu pentru GMC, parcurg aceleasi etape ca si cei cu studii in Romania , sau e nevoie de careva documente in plus, ca de exemplu echivalarea diplomei de absolvire in Romania? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Elena, Moldova nu e in UE, deci parcursul pentru inregistrarea in GMC e diferit (cetatenia nu conteaza, doar universitatea absolvita). Va trebui sa iei legatura cu cei de la GMC (via email) si te vor lamuri, e posibil sa ai nevoie de examenul PLAB.

  9. Buna seara. Sunt medic specialist ORL din 2011 si m-am hot?rât sa plec din România iar Anglia este una din variantele preferate de mine. Pute?i sa-mi detalia?i pentru ce nivel ar trebui sa aplic? Care ar fi prima etapa in care pot lucra avand in vedere ca nu ?in neaparat sa activez din primul moment ca si specialist. Având in vedere ca voi veni cu familia prefer un job permanent, nu locum. Pute?i sa-mi da?i o orientare cu privire la câstiguri ( salariu)? Dup? o activitate de câ?iva ani in spital ave?i idee dac? sa poate practica ORL doar in ambulatoriu/ policlinica de stat sau privat? Mul?umesc anticipat pentru r?spuns .

  10. Buna ziua!
    In prumul rand vreau sa va felicit pentru articol, insa m-a lasat cu o multime de nelamuriri. Sper sa ma puteti ajuta. Sunt rezident pediatru in anul 2 pe care il termin acum in decembrie. Vreau sa plec in UK, ma pregatesc pentru IELTS, preconizez ca in aprilie sa se intample acest lucru. Care are fi demersurile prin care as putea intra in programul lor, tinand cont ca voi avea 2 ani impliniti dintre care 5 luni pe specialitate si restul module (neuro, pneumo, infectioase)? Se considera 2 ani de rezidentiat in specialitate chiar daca am faxut module? Va intreb pentru ca m-a speriat ideea prin care daca depasesc 2 ani de rezidentiat ( 28 de luni cate voi implini in aprilie) in tara sa nu mai pot aplica tot pe specialitatea mea.
    Astept cu nerabdare raspunsul dvs si va multumesc anticipat!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Claudia, doar cele 5 luni se contorizeaza inspre cele 18, dar poti sa spui ca erau echivalentul F1/2 si atunci nu se contorizeaza. Aplica pe un post de SHO, dobandeste competentele de foundation, iar apoi aplica pe un post de training (asta e varianta cea mai eficienta).

  11. As avea cite ceva de spus cu privire la sistemul de heathcare de aici .Am plecat de acasa cu 20 de ani vechime facuti prin hard working ca GP si generalist si aici in Anglia nu a fost posibil sa fiu admisa deoarece nu sunt inregistrata la GMC ca GP ci doar full registration ca general medicine.Mentionez ca am absolvit in 97 si am urmat pasii de atunci ca sa devin medic in Romania.Deci ajunsa aici am aflat ca pot doar sa mi fac clinical attachment in dep de A&E ca sa pot sa aplic prin NHS ulterior.De precizat ca am avut o experienta proasta cu o agentie de pe acolo care mi a dat de munca dar m a inregistrat ca FY 2 dar cu speranta ca voi fi indrumata ca FY1,In fine s a demonstrat ca spitalul avea nevoie inca din orima zi de cineva care sa le stie sistemul lor inanite inca de a fi intrat in spital.Dupa parerea mea sistemul lor are numai obstacole ,nimeni nu mi a spus nimic aici nici pomeneala de colegialitate ,au ramas uimiti cind am spus ca nu am fost acceptata de NHS
    din cauza ca nu am experienta pe wards ,deci numai timpenii…
    Concluzia trebuie sa mi fac un clinical attachment din nou ca am mai facut o sapt pe oncologie,dar de data asta e pe banii mei ca sa mi arate ceva cu adevarat.Am venit cu entuziasm aici pt ca sotul meu este aici dar m am trezit si izbit de o multime de piedici parca intentionat puse .Am cumparat si Oxford handbook si BNF lor ca sa le inteleg sistemul…Deci pt mine nu banii au fost neaparat mktivatia ca sveam servici in Romania eram un medic apreciat si chiar stimat de pacienti ci dorinta de a avea o familie…Cu tiate acestea trebuie ss dau numai bani sa mi fac clinical attachment pe unde apuc neplatit si mai mult nu stiu daca dupa atitia ani de experienta intereseaza pe cineva ca am nevoie sa am o slujba permanenta si nj numai promisiuni si bataie de joc..concluzieagentiile sunt un rubbish sa te duci din prima,NHS nu angajeaza daca nu ai fost rezident si ai lucrat in spital,si daca esti un medic MG fara specialitate indiferent de vechime trebuie sa incepi de ff jos ca FY-1 desi cf legii eu nu sunt asa ca altfel nu as avea Full registration cu GMC.Scuze pt disertatie…intrebare daca se pricepe cineva la ce sa mai astept in asemenea conditii de la cei care spun ca su nevoie de GP aici dar in loc sa ma stimuleze sa mi continui specializarea ca GP ma obliga sa mi incep viata profesionala de la nivelul de Student fara sa mi dez o sansa.?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Angela, este adevarat, patrunderea in NHS este dificila pentru cei din exterior, iar sistemul e conceput sa faca procesul cat mai greoi. Daca GP doresti sa faci, trainingul e de doar 3 ani… sansa de a intra pe un post de training in ST1 este mare, de ce nu aplici pe ruta clasica?

  12. Buna seara! Eu sunt studenta la anul 6 la medicina dar sunt italiana și as vreau sa lucrez in Anglia pentru specializare in dermatologia. Pot sa procedez și eu cum fac romani adică cu Gmc la f2? Multumesc

  13. ok multumesc mult pentru raspuns!

  14. Turcanu Liliana

    Buna, sunt medic din Republica Moldova, de pe 11iunie 2018 vor introduce verificarea prin ECFMG, imi puteti spune ce inseamna, si daca complica toata procedura GMC, multumesc anticipat

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Turcanu Liliana, urmeaza sa se introduca mai multe modificari, dar nu stiu concret care va fi diferenta practica.

  15. Buna! A fost foarte util aceasta indrumare! Am niste nelamuriri… pentru obtinerea CA am nevoie de IELTS? CA este ca si o practica neplatita? Daca obtin pot opta pentru o anumita perioada? Aveti niste recomandari unde sa trimit cereri pentru CA? Multumesc anticipat!

  16. Buna ziua. Foarte util articolul, dar as avea si eu o intrebare. Sunt studenta in anul 6 si sunt determinata sa merg in Anglia. Nu ma voi duce la examenul de rezidentiat si fac pregatirile pentru a realiza un attachment in anglia. Intrebarea mea este, dupa ce imi vine GMC-ul si termin attachmentul pot intra in programul F2 direct sau trebuie sa astept pana la recrutari in August?

    Multumesc in avans, este de mare importanta pentru mine aceasta informatie.

  17. Buna ziua, eu sunt medic rezident anul 2 orl Craiova si as vrea sa stiu daca am drept de libera practica in UK ca medic in estetica,sa pot face injectari botox/ hialuronic etc. sau ce ati putea sa imi spuneti despre acest subiect ?
    In Romania ca si rezidenti nu putem face nimic fara drept de libera practica.

  18. Buma seara. Apreciez foarte mult atricolele publicate de dvs. intrucat ne vin in ajutor noua, celor ce ne gandim sa plecam in UK. As dori sa va intreb daca, de exemplu, am dat rezidentiatul si nu l-am promovat, ma mai pot duce in UK acum sau este prea tarziu? Mentionez ca nu am dat niciun examen de limba (cunosc limba engleza la perfectie), trebuia sa dau? Exista anumite perioade cand se da sau cum se procedeaza? Trebuie intocmit vreun dosar cu acte inafara de cele aferente terminarii studiilor? Astept raspunsul dvs. si va multumesc anticipat!

  19. Buna ziua!

    Ma bucur foarte mult ca am gasit articolul dumneavostra si vreau sa va multumesc pentru ca mi-a fost de foarte mare ajutor pentru a intelege mai exact care ar fi pasii de urmat. In momentul de fata sunt rezidenta in anul I in specialitatea Pediatrie si as dori sa ma mut in Anglia. As avea doua intrebari, momentan, la care v-as fi extrem de recunoascatore daca ati putea raspunde. Prima intrebare este legata de certificatul alternativ: Cum as putea sa aplic pentru a lucra cele 3 luni (sau mai mult) pe un post de non-training ca sa primesc acel certificat. Detaliile pe care le-am gasit pe internet sunt mai mult legate de competentele care trebuie indeplinite la finalul perioadei pentru a primi semnatura de la un supervizor, in schimb nu stiu cu cine ar trebui sa iau legatura pentru a ma angaja pe un asemenea post. A doua intrebare este legata de situatia actuala din UK si de Brexit: Am citit articole despre medicii straini, printre care si cei romani, care planuiesc sa paraseasca Regatul Unit pentru ca sistemul medical ar fi in pragul colapsului. Este adevarat? Dumneavoastra, lucrand in acel sistem, ce parere aveti si ce m-ati putea sfatui? Este momentul potrivit sa ma mut acum?

    Va multumesc anticipat,
    Georgia

  20. buna ziua,
    ma numesc Lili si sunt studenta la medicina in romania in anul 4. imi doresc foarte mult sa fac rezidentiatul in alta tara si din cauza limitei limbajului am ales anglia. engleza o stiu foarte bine si o sa ma descurc la IELTS sau OET.
    voiam sa aflu daca dupa ce termin medicina generala la noi in tara pot incepe direct rezidentiatul in anglia sau trebuie sa fac foundation programmes? din cate am inteles nu e nevoie f1&f2.
    cum as putea proceda pentru a incepe rezidentiatul acolo?
    avand vedere de hotararea brexitului aveti cumva o idea la cum va fi? daca se va recunoaste ca acum diploma de mbbs si procedura similara?
    astept anticipat
    multumesc

  21. Buna ziua , doar ca sa fiu sigura ca am inteles , putem practica in Anglia chiar si daca nu dam deloc examenul de rezidentiat ,nu? Adica doar trb respectatii pasii pe care i-ati mentionat mai sus .

  22. Câteva informații pentru studenții ce ah terminat medicina dentara și vor sa profeseze fără/cu specializare? Ce implica fiecare aspect în parte? De ce este nevoie? Suntem limitați la a face doar manoperele de pe ramura respectiva în cazul specializarii? Spre exemplu în Franța asa este.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.