Lapte De Vaca Umanizat?

Cercetatorii din China au modificat genetic un grup de vaci pentru a produce lapte uman. Orice mama responsabila stie ca laptele de vaca nu este recomandat sugarilor, iar noile reusite in materie de lapte ar putea oferi o solutie mamelor care nu pot alapta.

Momentan, in cazul copiilor care nu pot fi alimentati la san se folosesc formule de lapte adaptate pentru varsta sugarilor. Chiar daca se apropie de valoarea nutritiva a laptelui de san, laptele obtinut din formule nu poate inlocui in totalitate laptele matern.

Prin modificarea genetica a unor bovine din rasa Holstein, cercetatorii au introdus lizozim, cu rol in apararea antibacteriana, si alte proteine in laptele secretat de vacile respective cu scopul de a apropia continutul de laptele uman.

Rezultatele au fost publicate in Public Library of Science One, dar exista grupari care militeaza impotriva acestor modificari genetice sustinand informatii referitoare la eventualele pericole pe care laptele nou creat le prezinta asupra sugarilor.

2 raspunsuri

  1. Nu ma pricep foarte bine insa imi amintesc ca bunica imi povestea ca ea nu a avut lapte deloc si ca si-a crescut toti cei 7 copii cu lapte de vaca si de capra….
    Nu ca as fi neaparat de acord cu asta dar nu inteleg de ce odata se putea iar acum esti „iresponsabila” daca faci acest lucru.

  2. Dr Laurentiu Craciunas

    Sunt 2 aspecte importante:

    1. laptele de vaca are continut caloric mult mai mare decat cel uman (chiar daca din punct de vedere imunitar e deficitar), iar administrarea lui poate duce la obezitate. Pe vremuri se rezolva problema asta partial prin diluarea laptelui cu apa, dar ramanea problema 2…

    2. laptele de vaca include proteine pe care sistemul digestiv insuficient dezvoltat al sugarului nu le poate digera si creste riscul de alergii + colici. Colicile apar si daca mama consuma lapte de vaca.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.