Laptele Uman Donat VS Formulele De Lapte Praf Pentru Nou-Nascutii Prematuri

Intr-un studiu finantat de National Institutes of Health (pas-meeting.org/2011denver) s-a demonstrat ca nou-nascutii cu prematuritate extrema hraniti cu lapte uman primit de la o donatoare au riscul de a dezvolta enterocolita necrotizanta mai mic decat cei hraniti cu formule de lapte praf.

Enterocolita necrotizanta implica distrugerea tesutului intestinal al nou-nascutului, iar mortalitatea este de pana la 40%. Unele cazuri pot fi tratate antibiotic, dar majoritatea necesita abordare chirurgicala pentru extirparea segmentelor intestinale afectate.

Doar 1 din cei 29 de nou-nascuti hraniti cu lapte uman donat a dezvoltat enterocolita necrotizanta comparat cu cei 5 din 24 hraniti cu formule de lapte praf. Autorii studiului sustin ca aceste statistici motiveaza adoptarea unei atitudini indreptata spre alimentatie exclusiva cu lapte uman in cazul nou-nascutilor cu prematuritate extrema (sub 1500 g).

Mai mult decat atat, cei hraniti cu lapte uman donat au putut fi scosi de pe alimentatie intravenoasa suplimentara dupa o medie de 27 de zile de la nastere, comparat cu cei hraniti din formule de lapte praf, care au avut nevoie de o medie de 36 de zile de suplimentare alimentara intravenoasa.

Exista dovezi clare care certifica superioritatea laptelui de mama, dar pana acum se ridicau anumite semne de intrebare referitor la suprematia laptelui uman donat asupra formulelor de lapte praf.

Ca fapt divers, o banca de lapte uman din UK a sarbatorit recent recrutarea celei de-a 500-a donatoare.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.