Legatura Intre Anticonceptionale si Ateroscleroza

Dupa ce saptamana trecuta am aflat la morfopat ca utilizarea indelungata (ani intregi, fara pauze) de anticonceptionale orale poate duce la dereglari si cresteri in grosime a mucoasei uterine, am citit aseara despre rezultatele unui studiu care a gasit o legatura intre folosirea anticonceptionalelor orale si formarea placilor arteriale.

Studiul a inclus 1.301 de femei cu varste intre 33 si 55 de ani. Rezultatele sugereaza ca sansa de a gasi placi in arterele principale creste cu 20-30% la fiecare 10 ani de folosire a anticonceptionalelor orale. 81% dintre femei au folosit pastile timp de aproximativ 13 ani, aceasta fiind cea mai populara metoda anticonceptionala.

Contrar folosirii excesive a pastilelor, cercetatorii n-au gasit o legatura cu atacul de cord sau atacul cerebral, cu toate ca se stie faptul ca anticonceptionalele orale cresc presiunea arteriala si riscul de a se forma placi arteriale. Multe dintre femeile implicate in studiu au folosit pastile cu continut mai mare de estrogeni fata de pastilele de astazi, tocmai de asta studiul va trebui refacut pentru a fi semnificativ.

Studiul este mai mult un semnal de alarma, cu recomandarea de a scadea ceilalti factori de risc pentru problemele arteriale: fumat, colesterol, dieta, stil de viata.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.