AHN – un nou studiu a descoperit ca doua tipuri de cancer sunt legate de incidenta ridicata a divorturilor.
Oamenii care dezvolta cancer cervical sau testicular, boli care scad apetitul sexual si fertilitatea, se afla sub risc mai mare de a divorta de partener.
Conform studiului prezentat la Conferinta Europeana pentru Cancer, femeile care dezvolta tumori cervicale au un risc de a divorta cu 40% mai mare, spre deosebire de barbatii care au cancer testicular, pentru care riscul de divort este cu 20% mai mare.
Incidenta divortului nu este mai mare cand unul din parteneri dezvolta un alt tip de afectiune, dar studiul a descoperit de-asemenea ca rata divortului este in scadere in anii care urmeaza diagnosticul pentru majoritatea formelor de cancer.
Astri Syse, cercetator la Norwegian Cancer Registry in Oslo, cel care a condus studiul, a spus: „Rata crescuta a divortului poate sa aiba legatura cu factori asociati sexualitatii si intimitatii”.
Cele doua tipuri de cancer afecteaza intimitatea sexuala rezultand o scadere a dorintei sexuale si a fertilitatii. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au examinat ratele divortului la 215.000 bolnavi de cancer (care au supravietuit) utilizand inregistrarile divorturilor din perioada 1974-2001.
Femeile cu cancer cervical au avut un risc de divort de 69% la varsta de 20 de ani, dar acest risc a fost redus la 19% in jurul varstei de 60 de ani.
Aceeasi tendinta a fost observata si in cazul barbatilor cu cancer testicular. Riscul divortului a fost estimat la 34% pentru varsta de 20 de ani, in timp ce la 60 de ani riscul era de 16%.
Cancerul cervical este al doilea tip de cancer foarte cunoscut pentru femei si, conform OMS, acesta omoara 250.000 de femei in fiecare an. Cancerul testicular este cel mai tratabil dintre toate tumorile. De obicei afecteaza barbatii tineri si are o rata de vindecare mai mare de 90% pentru fazele incipiente.