Pe masura ce oamenii imbatranesc, efectele gravitatiei, stresurile cotidiene si expunerea la soare pot fi vazute pe fetele lor, prin aparitia unor riduri adanci. Procesul de imbatranire afecteaza, pe langa piele si tesuturile subiacente cum ar fi: muschii fetei si gatului si chiar scheletul osos poate fi sediul unor modificari involutive. Liftingul facial nu poate opri procesul de imbatranire, el dand numai „timpul inapoi” prin atenuarea celor mai vizibile semne ale imbatranirii.
Termenul de lifting inseamna intindere, si este asociat de obicei cu interventia chirurgicala clasica de intindere a pielii la nivelul fetei. Astazi, chirurgia estetica detine in arsenalul sau multiple variante ale tehnicii liftingului, fiecare cu indicatii specifice, in functie de cazul concret reprezentat de pacient. Liftingul chirurgical (macroscopic), se adreseaza de obicei indepartarii excesului cutanat sever, corectarii ptozei faciale ca urmare a unui proces de slabire sau imbatranire, sau repozitionarii structurilor profunde din vecinatatea planului osos, fara a afecta insa aspectul microscopic al pielii si fara a influenta ridurile fine de la nivelul fruntii, pleoapelor si buzelor. Pentru ameliorarea aspectului microscopic al pielii (microlifting), indepartarea straturilor moarte de la suprafata pielii, tonifierea dermului si a elementelor fibrilare cu cresterea elasticitatii cutanate, se poate apela la efectul termic al substantelor chimice (chemical peeling) sau al razei laser cu CO2 (laser peeling). Acestea pot fi folosite in completarea efectelor liftingului chirurgical, sau chiar independent.
Cei mai buni candidati la lifting facial sunt acei pacienti la care fata si gatul au inceput sa se lase dar la care pielea si-a mai pastrat din elasticitate si structura osoasa este puternica si bine conturata. Majoritatea au varsta cuprinsa între 40-60 de ani, dar lifting facial se poate face chiar si la 70- 80 de ani. Liftingul va poate face sa aratati mai tanar si mai proaspat si va poate reda increderea in dvs. Nu va poate oferi o imagine diferita, si nu va poate reda vitalitatea si sanatatea din tinerete. Inainte de a efectua operatia de lifting facial ganditi-va bine la ce va asteptati si discutati cu chirurgul dvs.
Indicatii preoperatorii pentru lifting facial: Este interzisa administrarea aspirinei, antinevralgicelor, antiinflamatoriilor nesteroidiene, heparinei, trombostopului si a altor medicamente ce influenteaza coagularea sangelui. Nu mancati si nu beti lichide cu cel putin 6 ore inainte de efectuarea interventiei. Efectuarea analizelor de laborator este absolut obligatorie si sunt recomandate de medicul chirurg si de cel anestezist. Informati chirurgul asupra unor alte afectiuni ( diabet, tuberculoza, sida, infarct, hipertensiune arteriala, afectiuni hematologice si alergii la diverse medicamente. Intrerupeti tratamentul cu anticonceptionale si fumatul cu cel putin 10 zile inainte de interventia chirurgicala.
Liftingul facial dureaza de obicei cateva ore sau chiar mai mult daca vi se va face mai mult de o singura procedura. Pentru proceduri extinse, anumiti chirurgi pot programa 2 sedinte separat. Fiecare chirurg abordeaza tehnica in stilul sau. Unii termina complet o parte a fetei si altii se muta dintr-o parte in alta in acelasi timp. Plasarea exacta a inciziilor si secventa timpilor operatori depinde de tehnica chirurgului si de structura dvs. faciala. Inciziile de obicei pornesc deasupra liniei de insertie a parului la timple, se extinde in fata urechii urmarind linia de contur a urechii (sau chiar in interiorul cartilajului) si se continua in spatele lobulului auricular spre scalpul inferior. Daca si gatul necesita interventie o mica incizie se va face sub barbie. In general chirurgul separa pielea de grasimea si muschii de dedesubt. Grasimea poate fi excizata sau liposuctionata in jurul gatului si a barbiei pentru a imbunatati conturul. Se plaseaza suturi care vor intinde pielea si vor inchide inciziile; pot fi utilizate clipsuri de metal la nivelul scalpului. Postoperator se poate plasa un tub de dren in spatele urechii pentru a drena toate colectiile ce pot apare Chirurgul va pansa capul complet pentru a reduce edemul si vinataile.
Riscuri si complicatii pentru lifting facial: Ca si complicatii pot aparea hematoame, infectii, lezarea unui ram motor din nervul facial. De asemenea, poate aparea o latire a cicatricelor si o rarire a parului la nivelul cicatricei temporale.