Se stie ca sarcina este un fenomen cel putin ciudat din punct de vedere imunologic, embrionul fiind un corp partial strain (cu antigene de la tata) nu este eliminat de catre organismul matern.
Tot la nivel molecular se mai duce inca o lupta intre interesul patern si cel matern: scopul biologic al tatalui este sa produca cel mai mare si cel mai sanatos descendent posibil, iar scopul biologic al mamei este sa supravietuiasca nasterii, cele 2 scopuri fiind antitetice din unele puncte de vedere (un fat prea mare creste riscul matern asociat nasterii, de exemplu).
Intr-un studiu al cercetatorilor de la Yale University School of Medicine, publicat in revista Reproductive Sciences, se incearca explicarea mecanismelor care pastreaza acest conflict in balanta.
Placenta este formata din celule trofoblastice, acestea fiind controlate de materialul genetic adus de spermatozoid. In cadrul studiului, cercetatorii au analizat modul in care placenta reuseste sa evite sistemul imun al mamei pentru a putea beneficia de un aport crescut de sange. In cazurile in care aceasta anomalie imunitara nu functioneaza normal, gravidele dezvolta preeclampsie, o patologie care presupune hipertensiune arteriala si proteinurie. Singurul tratament curativ al preeclampsiei este nasterea fatului, deci incetarea expunerii la antigenele paterne.
Rolul principal al placentei este sa puna la dispozitia fatului nutrienti. Intr-o sarcina normala, celulele specializate ale placentei invadeaza tesutul gravidei atacand si distrugand peretii vaselor de sange pentru a se putea conecta la ele.
Organismul matern raspunde la aceasta invazie prin limfocite, celule ale sistemului imun care identifica si incearca sa distruga celulele trofoblastice invazive.
Pentru a scapa de aceasta arma materna, placenta creaza o diversiune pentru a mentine ocupate celulele sistemului imun matern. Celulele placentei secreta o poteina numita placental protein 13 (PP13) in sangele mamei avand ca efect aparitia inflamatiei si necrozei in jurul venelor tinta.
Se pare ca aceste zone de necroza (celule moarte) mentin limfocitele ocupate in timp ce trofoblastii invadeaza arterele crescand aportul de sange catre placenta.
Bună ziua! Am o prietenă care a pierdut sarcina, avea sangerari, a stat asa mai bn de o săptămână, cu rău si dureri, sangerari, a mers la doctor, unde iau spus că a pierdut sarcina, întrebarea mea este… E posibil ca doctorii să îi lase placenta in ia??? A spus că mai trebui să stea încă o săptămână… menționez că avea sarcina 5 săptămâni. Vă mulțumesc!