Mamografia – metoda eficienta in detectarea precoce a cancerului la san

Multe paciente ajung la medic speriate de gandul ca trebuie sa realizeze o mamografie, mai ales dupa ce s-au ratacit prin fel de fel articole care le informeaza ca aceasta investigatie este dureroasa sau ca are un nivel crescut de radiatii. Aceste paciente se linistesc imediat ce afla de la tehnician si radiolog cum decurge o mamografie, descoperind ca toate aceste frici erau nefondate.

Din dorinta de a incuraja cat mai multe femei sa realizeze aceasta investigatie ca metoda pentru depistarea precoce a cancerului mamar, am raspuns celor mai frecvente intrebari primite din partea pacientelor inainte si dupa realizarea unei mamografii.

De ce ai nevoie de mamografie?
Mamografia este esentiala in detectarea precoce a afectiunilor benigne si a cancerului la san deoarece surprinde modificari ale sanilor din stari incipiente, insesizabile in timpul examinarii fizice. Studiile arata ca introducerea mamografiei ca metoda de screening a crescut rata de supravietuire cu 30% in cazul cancerului la san.

Cu ajutorul mamografiei, medicul tau poate sa decida daca un nodul, o crestere sau orice alta modificare la nivelul sanilor are nevoie de investigatii suplimentare. De asemenea, mamografia permite medicului sa examineze noduli care sunt prea mici pentru a fi simtiti in timpul palparii.

Cum sa te pregatesti pentru o mamografie?
Ideal e sa programezi mamografia la o saptamana dupa menstruatie, cand sanii tai nu mai sunt sensibili, iar astfel vei reduce disconfortul pe care e posibil sa il simti in timpul mamografiei. Atunci cand te prezinti pentru aceasta investigatie, spune medicului daca esti insarcinata sau crezi ca ai putea fi insarcinata.

Nu exista restrictii alimentare inainte de mamografie si poti sa continui un tratament medicamentos, in cazul in care urmezi unul. Este recomandat ca in ziua programarii pentru investigatie sa nu aplici pe piele pudra, crema, deodorant sau orice fel de lotiune pentru ca aceste substante ar putea interfera cu razele X. In timpul investigatiei, va fi nevoie sa te dezbraci de toate hainele de la brau in sus, asa ca ideal e sa porti o tinuta din doua piese.

Ce se intampla pe durata unei mamografii?
Examenul mamografic este realizat cu ajutorul unui tehnician, iar interpretarea datelor este efectuata de un medic radiolog. Pentru maximum de confort este bine ca mamografia sa fie efectuata de un tehnician priceput si atent, iar interpretarea investigatiei sa fie facuta de un medic radiolog specializat in afectiuni mamare, cu competenta in senologie imagistica.

Tehnicianul te va ruga sa te asezi in fata mamografului, iar el iti va aseza sanul intre doua suporturi ale aparatului. Aceste suporturi se vor apropia pentru a aplatiza delicat sanul. Compresia e necesara pentru a obtine cea mai clara imagine posibila cu minimum de radiatie. S-ar putea sa simti un usor disconfort, dar totul va dura cateva secunde, cat e necesar pentru ca mamograful sa surprinda imaginea sanului tau. Sanul va fi surprins in diferite pozitii care sa ii permita radiologului sa analizeze tot tesutul sanului. Pentru a evita iradierea unor parti sensibile, vei purta un sort de protectie pentru tiroida.

Cum te vei simti dupa mamografie?
Dupa efectuarea mamografiei, este posibil sa simti o usoara senzatie de disconfort ca urmare a compresiei efectuate asupra sanului, senzatie ce se va ameliora intr-un timp foarte scurt. In general, orice pacienta isi poate relua activitatile normale imediat dupa investigatie.

Rezultatele mamografiei iti vor fi acordate de medicul radiolog, care va iti va explica interpretarea examenului si iti va recomanda investigatii suplimentare, daca este cazul.

Cat de des ar trebui sa faci mamografie?
Riscul de a dezvolta cancer la san creste odata cu inaintarea in varsta, iar mamografia este una din cele mai importante investigatii pentru mentinerea sub control a sanatatii tale. Frecventa cu care realizezi mamografia depinde de la caz la caz si va fi decisa impreuna cu medicul tau.

In cazul femeilor asimptomatice de peste 40 de ani, mamografia este recomandata ca metoda standard de urmarire a evolutiei sanilor. In cazul femeilor cu varste sub 40 de ani, mamografia se realizeaza la recomandarea medicului, avand la baza imaginea completa a sanatatii tale si a istoricului personal si familial.

Mamografia este singura investigatie cu ajutorul careia se pot identifica si caracteriza microcalcificarile.

Disconfortul si riscul de iradiere, chiar si pentru multiple examene, sunt neglijabile comparativ cu avantajul enorm al mamografiei de a permite depistarea precoce a cancerului la san, cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor.

3 raspunsuri

  1. Grigore Stefan

    La doamnele si domnisoarele sub 40 ani se recomanda ca prima intentie sa fie ecografia mamara

  2. Grigore Stefan

    In cazul unei suspiciuni de nodul mamar se va completa cu o ecografke mama

  3. Grigore Stefan

    In cazul unei suspiciuni de nodul mamar se va completa cu o ecografie mamara si cu o mamografie marita.De altfel mamografia este bine sa se faca in plan orizontal si oblic

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.