Date provenite dintr-un studiu recent sugereaza ca eruptiile si fenomenele dermatologice precum degetele covid asa cum au fost recent denumite de catre medicii dermatologi, ce se manifesta prin inrosirea extremitatilor asemanator degeraturilor, ar trebui sa fie considerate semne diagnostice principale ale infectiei cu noul coronavirus. Conform noilor cercetari, aceste manifestari cutanate pot aparea in multe cazuri ca simptom unic – in lipsa manifestarilor principale de tip respirator sau digestiv.
In cadrul unui studiu ce vizeaza principalele simptome COVID-19, cercetatorii de la King’s College London au pus intrebari zilnice participantilor cu privire la starea lor de sanatate actuala. Participntii au fost de asemenea intrebati daca observa simptome noi asociate cu infectia cu noul coronavirus.
Dupa ce au observat ca foarte multe persoane raporteaza eruptii cutanate neobisnuite, cercetatorii si-au indreptat atentia la datele culese de la alti 336,000 respondenti din UK. Studiul a evidentiat ca 8,8% din persoanele care au fost testate si descoperite ca fiind pozitive la noul cornavirus au prezentat pe langa simptomele obisnuite, de asemenea, o eruptie cutanata comparativ cu doar 5,5% dintre persoanele care au fost negative.
Un rezultat similar a fost raportat de asemenea la 8,2% dintre participantii care nu au fost testati pentru a identifica infectia cu noul coronavirus, dar au raportat simptome specifice precum tuse, anosmie (lipsa mirosului) sau febra.
Pentru a investiga si mai in amanunt, echipa de cercetatori a creat un sondaj online separat, reusind astfel sa obtina date de la peste 12,000 de persoane cu infectie confirmata sau foarte probabila cu SARS-CoV-2. Un procent de 17% din randul respondentilor au raportat cel putin o manifestare cutanta (eruptie) ca fiind primul simptom al bolii. La una din cinci persoane adica 21% dintre persoanele care au raportat eruptii cutanate si au fost testate pozitiv la noul coronavirus, eruptia a fost singura manifestare a infectiei.
Manifestarile dermatologice asociate cel mai des cu COVID-19
Urticarie (eruptie maculo-papuloasa): Aparitia brusca a unor leziuni cutanate elevate care apar si dispar relativ rapid (in decurs de cateva ore) si care sunt intens pruriginoase (cu senzatie de mancarime). Urticaria poate afecta orice segment al corpului si debuteaza in multe cazuri cu mancarimi intense la nivelul palmelor si talpilor, toracelui si poate determina chiar edem la nievelul buzelor sau la nivelul limbii (caz in care este considerata urgenta dermatologica). Urticaria poate fi prezenta chiar de la debutul infectiei cu noul coronavirus si poate persista o peridoada lunga dupa negativare.
Eruptii eritemato-papuloase sau eritemato-veziculare: leziuni cutante ce se aseamana foarte mult cu cele din varicela si pot aparea pe orice zona a corpului, dar cu predilectie in zona coatelor, genunchilor si pe dosul palmelor.
Degetele COVID (chilblains) sau pseudodegeraturi: pete rosietice sau violacee la nivelul degetelor de la maini sau picioare care pot fi dureroase dar nu prurigionase (fara senzatie de mancarime). Acest tip de manifestare cutanata este foarte specifica pentru infectia cu SARS-CoV-2, apare mai tarziu in cursul bolii si este mai des intalnita la persoanele tinere.
Manifestari dermatologice ale COVID-19: degetele COVID.
Sursa: BMJ 2020; 370 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.m2245
Desi privim adesea COVID-19 ca fiind o boala care afecteaza exclusiv sau predominant sistemul respirator, numeroase simptome extrarespiratorii au fost documentate inca de la inceputul pandemiei la pacientii spitalizati cu forme severe in China si Italia. Acesta este primul studiu care evalueaza manifestarile dermatologice la pacientii cu forme mai usoare de boala.
Aceste rezultate nu sunt surprinzatoare tinand cont ca multe infectii virale pot determina manifestari cutanate nespecifice. Este foarte important insa, sa luam in calcul o eruptie cutanata ca fiind poate primul sau chiar unicul simptom al infectiei cu SARS-CoV-2.
In contextul pandemiei acutale, persoanele care observa o manifestare cutanata din cele prezentate mai sus ar trebui sa se autoizoleze si sa testeze cat mai repede cu putinta. In cazul unui rezultat negativ, pacientul poate solicita o consultatie si un tratament din partea unui medic dermatolog.
Dr. Tanya Bleiker, Presedintele Asociatiei Britanice a Dermatologilor subliniaza de ce aceste observatii sunt de o importanta majora:
Documentarea manifestarilor cutante asociate cu COVID-19 este un pas important pentru a intelege acesta boala ce afecteaza din pacate, nu doar sistemul respirator. Eruptiile cutanate pot juca un rol esential in detectarea timpurie a infectiei la persoanele asimptomatice din alte puncte de vedere, ajutand astfel la limitarea raspandirii noului coronavirus.
Aceste rezultate sugereaza ca manifestarile cutanate precum urticaria, eruptiile de tipul varicelei cat si pseudodegeraturile (degetele COVID) ar trebui incluse pe lista simptomelor cu specificitate inalta alaturi de tuse, febra ori lipsa gustului sau a mirosului.