Marvelon 21

Compozitia Marvelon 21

– Substantele active sunt: etinilestradiol 0,03 mg si desogestrel 0,15 mg.
– Alte componente sunt: amidon de cartof, dioxid de siliciu coloidal anhidru, ?-tocoferol, acid stearic, polividona, lactoza monohidrat.

Ce este Marvelon 21?

Tipul de comprimat
Marvelon 21 este un contraceptiv oral combinat. Fiecare comprimat contine o cantitate mica de 2 hormoni feminine diferiti. Acestia sunt desogestrel (un progesteron) si etinilestradiol (un estrogen). Datorita cantitatii mici de hormon, Marvelon 21 este considerat un contraceptiv cu doza mica. Deoarece toate comprimatele din blister contin aceeasi hormoni in aceeasi doza, este considerat un contraceptiv oral combinat monofazic.

Pentru ce se utilizeaza Marvelon 21?
Marvelon 21 este utilizat pentru a preveni sarcina. Contraceptivele orale sunt o metoda foarte eficace de control a sarcinii. Cand este administrat corect (fara a omite comprimate) riscul de a ramane gravida este foarte mic.

Cum arata comprimatele Marvelon 21
Comprimatele sunt biconvexe, rotunde si au un diametru de 6 mm. fiecare comprimat este marcat pe o fata cu 5 si cu TR deasupra si pe cealalta fata cu Organon.

Cand nu trebuie sa utilizati Marvelon 21?

Nu utilizati contraceptive orale combinate daca prezentati oricare dintre conditiile enumerate mai jos. Daca oricare dintre acestea se aplica in cazul dumneavoastra, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati Marvelon 21.
Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa utilizati un alt tip de contraceptive oral combinat sau o alta metoda tota diferita (nehormonala) de control a sarcinii.
– Daca aveti hipersensibilitate la desogestrel, etinilestradiol si la oricare dintre excipientii produsului.
– Daca aveti sau ati avut o tulburare ce afecteaza circulatia sanguina : indeosebi acele conditii legate de tromboza (formarea unui cheag de sange) in vasele sanguine ale picioarelor (tromboza venoasa profunda), plamanilor (embolie pulmonara), inimii (infarct miocardic) sau altor parti ale corpului.
– Daca aveti sau ati avut un accident vascular cerebral (determinat de un cheag de sange sau o ruptura a unui vas de sange in creier).
– Daca aveti sau ati avut vreodata o conditie care ar putea fi un semn incipient al unui infarct miocardic (cum sunt angina pectorala sau dureri in piept) sau al unui accident vascular cerebral (cum sunt atacul ischemic tranzitoriu sau accidental vascular cerebral reversibil minor).
– Daca aveti antecedente de migrena insotite, de exemplu, de simptome vizuale, tulburari de vorbire, slabiciuni sau amorteli in orice parte a corpului.
– Daca aveti diabet zaharat cu afectari ale vaselor sanguine.
– Daca aveti sau ati avut pancreatita (inflamarea pancreasului) asociata cu concentratii crescute ale substantelor grase din sange.
– Daca aveti icter (ingalbenirea pielii) sau boli hepatice severe.
– Daca aveti sau ati avut cancer care poate creste sub influenta hormonilor sexuali (de exemplu cancer de san sau al organelor genital).
– Daca aveti sau ati avut tumori benigne sau maligne hepatice.
– Daca aveti sangerari vaginale neexplicate.
– Daca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida.
Daca oricare dintre aceste conditii apar pentru prima data in timpul utilizarii contraceptivului oral combinat, intrerupeti imediat administrarea si spuneti medicului dumneavoastra. Intre timp,utilizati masuri contraceptive nehormonale.

Ce trebuie sa stiti inainte de a utiliza Marvelon 21?

Note generale
In acest prospect sunt descrise cateva situatii cand ar trebui sa intrerupeti administrarea contraceptivului oral combinat sau cand eficacitatea contraceptivului oral combinat poate sa scada. In aceste situatii nu ar trebui sa aveti activitate sexual sau ar trebui sa folositi metode suplimentare nehormonale de contraceptive cum sunt utilizarea prezervativului sau alte metode de bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau metoda temperaturii. Aceste metode pot fi nesigure deoarece contraceptivul oral combinat influenteaza modificarile obisnuite ale temperaturii sau mucusului cervical care apar in timpul ciclului menstrual.

Marvelon 21, ca toate contraceptivele orale nu protejeaza impotriva infectiei cu HIV(SIDA) sau oricarei alte boli cu transmitere sexuala.

Inainte de a incepe sa utilizati Marvelon 21
Daca utilizati contraceptivul oral combinat in prezenta oricareia dintre conditiile enumerate mai jos, poate fi nevoie sa fiti tinuta sub observatie atenta. Medicul dumneavoastra va poate explica aceasta. De aceea, daca oricare dintre aceastea se aplica in cazul dumneavoastra, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati Marvelon 21:
– fumati;
– aveti diabet zaharat;
– sunteti supraponderala;
– aveti hipertensiune arteriala;
– aveti o afectiune a valvelor inimii sau o anumita tulburare de ritm cardiac;
– aveti o inflamatie a venelor (flebita superficiala);
– aveti varice venoase;
– oricine dintre rudele apropiate a avut tromboza, infarct miocardic sau accindet vascular cerebral;
– suferiti de migrena;
– suferiti de epilepsie;
– dumneavoastra sau cineva dintre rudele apropiate are sau a avut concentratii crescute ale colesterolului sau trigliceridelor (substante grase) in sange;
– oricare dintre rudele apropiate a avut cancer de san;
– aveti boli ale ficatului sau veziculei biliare;
– aveti boala Chron sau colita ulceroasa (boala inflamatorie cronica a intestinului);
– aveti lupus eritematos systemic (LES; o boala care afecteaza pielea de pe intreg corpul);
– aveti sindrom hemolitic uremic (SHU; o boala a coagularii sangelui care determina insuficienta renala);
– aveti anemie cu celule in forma de secera;
– aveti o afectiune care apare pentru prima data sau se inrautateste in timpul sarcinii sau utilizarii anterioare de hormone sexuali (de exemplu, pierderea auzului, o boala metabolica numita porfirie, o boala cutanata numita herpes gestational, o boala neurologica numita coreea Sydenham);
– aveti sau ati avut cloasma (pete pigmentate galben-brune pe piele, indeosebi pe fata); daca da, evitati sa va expuneti prea mult la soare sau radiatii ultraviolet.
Daca oricare dintre conditiile de mai sus apare pentru prima data, reapare sau se inrautateste in timp ce utilizati contraceptivul oral combinat trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra.

Contraceptivele orale si tromboza
Tromboza este formarea unui cheag de sange ce poate bloca un vas de sange.
Uneori tromboza apare in venele profunde ale membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda). Daca acest cheag de sange se detaseaza de vena unde s-a format, poate sa ajunga si sa blocheze arterele pulmonare determinand asa numitul embolism pulmonar. Tromboza venoasa profunda apare rar. Se poate dezvolta independent de administrarea de contraceptive orale. Riscul este mai mare la femeile care utilizeaza contraceptive orale decat la cele care nu utilizeaza. Sansa de aparitie a trombozei este mai mare dupa ce incepeti sa utilizati contraceptivul oral pentru prima data. De asemenea, tromboza poate sa apara daca sunteti gravida.

Riscul de aparitie a trombozei venoase profunde pentru femeile care utilizeaza contraceptive orale combinate cu desogestrel poate fi usor crescut fata de femeile care utilizeaza contraceptive orale cu levonorgestrel. Numerele absolute raman foarte mici. Daca 10 000 femei utilizeaza contraceptive orale cu levonorgestrel timp de un an, 2 femei ar dezvolta tromboza. Daca 10 000 femei care utilizeaza contraceptive orale cu desogestrel timp de un an, aproximativ 3-4 femei ar dezvolta tromboza. Prin comparatie, daca 10 000 femei raman gravide, aproximativ 6 ar dezvolta tromboza. Aceste constatari se bazeaza pe rezultatele din unele studii. Alte studii nu au gasit un risc mai mare pentru contraceptive orale cu desogestrel. De asemenea, cheagurile de sange pot sa apara foarte rar in vasele de sange ale inimii (determinand infarct miocardic) sau ale creierului (determinand accident vascular cerebral).Foarte rar, cheagurile de sange pot sa apara in ficat, intestin, rinichi sau ochi. Ocazional, tromboza poate determina tulburari permanente severe sau poate chiar sa fie letala. Riscul de a avea infarct miocaric sau accident cerebral vascular creste cu cat inaintati in varsta. De asemenea, creste cu cat fumati mai mult. Cand utilizati contraceptive orale trebuie sa renuntati la fumat, in special daca aveti varsta peste 35 de ani.

Daca dezvoltati hipertensiune arteriala in timpul utilizarii contraceptivelor orale, vi se poate spune sa intrerupeti utilizarea lor.

Riscul de a prezenta tromboza venoasa profunda este crescut temporar ca urmare a unor interventii chirurgicale sau imobilizari (de exemplu, daca aveti un picior sau ambele in ghips sau atele). La femeile care utilizeaza contraceptive orale, riscul poate fi si mai mare. Spuneti medicului dumneavoastra ca utilizati contraceptive orale inainte de orice interventie chirurgicala sau spitalizare. Medicul dumneavoastra va poate spune sa intrerupeti utilizarea de contraceptive orale cu cateva saptamani inainte de interventia chirurgicala sau in momentul imobilizarii. De asemenea, medicul dumneavoastra va va spune cand puteti relua administrarea de contraceptive orale dupa ce sunteti din nou “pe picioare”.

Daca observati posibile semne de tromboza intrerupeti administrarea contraceptivelor orale si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Contraceptivele orale si cancerul
Cancerul de san a fost diagnosticat putin mai des la femeile care utilizeaza contraceptive orale decat la femeile de aceeasi varsta care nu utilizeaza contraceptivele orale. Aceasta crestere usoara a numarului de femei diagnosticate cu cancer de san scade treptat pana la disparitia in decurs de 10 ani dupa intreruperea utilizarii contraceptivelor orale. Nu se stie inca daca diferenta este determinata de produsul medicamentos. Se poate ca femeile care folosesc contraceptive orale sa fie mai frecvent examinate de medic si astfel cancerul de san sa fie diagnosticat mai devreme. In cazuri rare la femeile care utilizeaza contraceptive orale au fost raportate tumori benigne hepatice si mai rar tumori maligne hepatice. Aceste tumori pot determina hemoragii interne. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti dureri abdominale severe.
Infectia cronica cu virusul papilomului uman (HPV) este cel mai important factor de risc pentru cancerul cervical. La femeile care utilizeaza contraceptive orale timp indelungat sansa de aparitie a cancerului cervical este usor crescuta. Aceasta constatare ar putea sa nu aiba nici o legatura cu contraceptivele orale, dar ar putea fi legata de comportamentul sexual sau alti factori.

Marvelon 21 si sarcina
Marvelon 21 nu trebuie utilizat de femeile gravide sau care cred ca pot fi gravide. Daca banuiti ca sunteti gravida in timp ce utilizati Marvelon 21, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra cat mai repede posibil.

Marvelon 21 si alaptarea
In general, Marvelon 21 nu este recomandat in timpul alaptarii. Daca doriti sa utilizati Marvelon 21 in timpul alaptarii, va rugam sa cereti sfatul medicului dumneavoastra.

Marvelon 21 si capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu s-au observant efecte care ar putea sa influenteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Contraceptivele orale si alte medicamente
Unele medicamente pot influenta negativ actiunea contraceptivelor orale. Acestea includ medicamentele utilizate in tratamentul epilepsiei (de ex. Primidona, barbiturice, carbamazepina, oxcarbazepina, topiramat, felbamat), tuberculozei (de ex. Rifampicina, rifabutina) si infectiei cu HIV (de ex. Ritonavir), antibioticele utilizate pentru tratamentul altor boli infectioase (de ex. Peniciline, tetracicline, griseofulvina), preparate vegetale care contin sunatoare (utilizate in principal pentru tratamentul starilor depresive). De asemenea, contraceptivele orale pot interfera cu actiunea altor medicamente. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente sau preparate vegetale inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. De asemenea, spuneti oricarui alt medic sau stomatologului care prescrie alte medicamente (sau farmacistului) ca utilizati Marvelon 21. Ei va pot spune daca aveti nevoie de masuri contraceptive suplimentare, si daca da, pentru cat timp.

Cand trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra?

Controale medicale obisnuite
Cand utilizati Marvelon 21, medicul dumneavoastra va va cere sa reveniti pentru controale medicale regulate.
Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca:
– observati orice modificare a starii dumneavoastre de sanatate, in special cele care implica afectiunile mentionate in acest prospect;
– simtiti o umflatura la nivelul sanilor;
– intentionati sa utilizati alte medicamente;
– urmeaza sa fiti imobilizata sau urmeaza sa suferiti o interventie chirurgicala (intrebati medicul dumneavoastra cu cel putin 4 saptamani inainte);
– aveti sangerari vaginale neobisnuie si abundente;
– ati uitat sa administrati comprimate in prima saptamana de utilizare a blisterului si ati avut contact sexual cu 7 zile inainte;
– aveti diaree grava;
– nu ati avut menstruatie 2 luni consecutiv sau banuiti ca sunteti gravida (nu incepeti noul blister pana nu spuneti medicului dumneavoastra).
Intrerupeti utilizarea comprimatelor si spuneti imediat medicului dumneavoastra daca observati semen posibile de tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral:
– tuse neobisnuita;
– durere severa in piept care poate iradia in bratul stang;
– dificultati de respiratie;
– orice durere de cap neobisnuita, severa sau prelungita sau criza migrenoasa;
– pierdere completa sau partiala a vederii sau vedere dubla;
– vorbire neclara sau dificultati de vorbire;
– modificari bruste ale auzului, mirosului sau gustului;
– ameteli sau lesin;
– slabiciune sau amorteala in orice parte a corpului;
– durere abdominala severa;
– durere severa sau umflarea unuia dintre picioare.
Situatiile si simptomele mentionate mai sus sunt descrise si explicate mai detaliat pe parcursul acestui prospect.

Cand si cum se administreaza Marvelon 21?
Blisterul de Marvelon 21 contine 21 comprimate. Pe blister, fiecare comprimat este marcat cu ziua saptamanii in care trebuie administrat comprimatul. Administrati comprimatul la aceeasi ora, in fiecare zi, cu putin lichid, daca este necesar. Urmati in continuare directia indicata de sageata pan ace toate cele 21 comprimate au fost administrate. In urmatoarele 7 zile nu administrati nici un comprimat. Menstruatia (sangerarea de intrerupere) trebuie sa inceapa in timpul acestor 7 zile. De obicei, va incepe in ziua 2-3 dupa ultimul comprimat Marvelon 21. Incepeti urmatorul blister in a opta zi, chiar daca sangerarea continua. Aceasta inseamna ca veti incepe intotdeauna un nou blister in aceeasi zi a saptamanii si, de asemenea, ca sangerarea de intrerupere va incepe in aceeasi zi, in fiecare luna.

Inceperea primului blister Marvelon 21
In cazul in care nu a fost utilizat nici un alt contraceptiv hormonal in ultima luna
Incepeti administrarea Marvelon 21 in prima zi a ciclului menstrual, considerata a fi prima zi de sangerare. Administrati un comprimat marcat cu ziua respectiva a saptamanii. De exemplu, daca menstruatia incepe vineri, administrati comprimatul marcat cu “vineri”. Apoi urmati zilele in ordine. Marvelon 21 va actiona imediat, nu este necesar sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara. De asemenea, puteti sa incepeti in ziua 2-5 a ciclului, dar in acest caz asigurati-va ca utilizati o metoda contraceptiva suplimentara (metode de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor din primul blister.

In cazul in care se trece de la alt contraceptiv oral combinat, inel vaginal sau sistem transdermic
Puteti incepe sa administrati Marvelon 21 in ziua care urmeaza dupa ultimul comprimat din blisterul current (fara intervalul de pauza). In caz ca blisterul dumneavoastra curent contine comprimate inactive, puteti incepe sa administrati Marvelon 21 in urmatoarea zi dupa ce ati utilizat ultimul comprimat activ (daca nu sunteti sigura care este acesta, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul). De asemenea, puteti sa incepeti mai tarziu, dar niciodata mai tarziu decat ziua ce urmeaza dupa intervalul fara comprimate din blisterul dumneavoastra curent (sau in ziua ce urmeaza dupa ultimul comprimat inactiv din blisterul dumneavoastra curent). In cazul in care utilizati un inel vaginal sau un sistem transdermic, este preferabil sa administrati Marvelon 21 in ziua indepartatii acestora, dar nu trebuie administrat mai tarziu decat ziua cand urmatorul inel sau plasture trebuie aplicat. Daca urmati aceste instructiuni nu este necesar sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara.

In cazul in care se trece de la un contraceptiv oral numai cu progesteron
Puteti intrerupe administrarea contraceptivului oral numai cu progesteron in orice zi si sa incepeti sa administrati Marvelon 21 in ziua urmatoare la aceeasi ora. Dar , asigurati-va ca utilizati si o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a contraceptivelor orale cand aveti contact sexual.

In cazul in care se trece de la un contraceptive injectabil, implant sau dispozitiv intrauterine cu eliberare de progestogen (DIU)
Incepeti sa utilizati Marvelon 21 cand ar trebui sa faceti urmatoarea injective sau in ziua cand implantul dumneavoastra sau DIU este indepartat. Dar asigurati-va ca utilizati si o metoda contraceptive suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a contraceptivelor orale cand aveti contact sexual.

Dupa nastere
Imediat dupa ce ati nascut, medicul dumneavoastra va poate spune sa asteptati pana cand aveti prima menstruatie normala,inainte de a incepe sa utilizati Marvelon 21. Uneori este posibil sa incepeti mai devreme. Medicul dumneavoastra va va sfatui in acest sens. Daca alaptati si doriti sa utilizati Marvelon 21, trebuie sa discutati mai intati cu medicul dumneavoastra.

Dupa un avort spontan sau provocat
Medicul dumneavoastra va va sfatui in acest sens

Daca utilizati prea multe comprimate Marvelon 21 (supradozaj)
Pana in prezent, nu s-au raportat efecte toxice grave in urma administrarii prea multor comprimate Marvelon 21 in acelasi timp. Daca ati utilizat cateva comprimate in acelasi timp, puteti prezenta greata, varsaturi sau sangerari vaginale. Daca descoperiti ca un copil a utilizat Marvelon 21, adresati-va medicului dumneavoastra.

Cand doriti sa intrerupeti administrarea Marvelon 21
Puteti sa intrerupeti administrarea Mercilon oricand doriti. Daca intrerupeti deoarece doriti sa ramaneti gravida, se recomanda, in general, sa asteptati pana aveti o menstruatie naturala inainte de a concepe. Aceasta va va ajuta sa apreciati varsta sarcinii. Daca nu doriti sa ramenti gravida, intrebati medicul dumneavoastra despre alte metode de control ale sarcinii.

CE SA FACETI DACA…
…ati uitat sa luati comprimate
– Daca au trecut mai putin de 12 ore de la ora la care trebuia sa administrati comprimatul, protectia contraceptiva este pastrata. Administrati comprimatul imediat ce va amintiti si continuati sa administrati comprimatul urmator la ora obisnuita.

– Daca au trecut mai mult de 12 ore de la ora la care trebuia sa administrati comprimatul, protectia contraceptive poate fi redusa. Cu cat ati uitat mai multe comprimate consecutive cu atat creste riscul ca efectul contraceptive sa fie scazut. Exista un risc mai mare de a ramane gravida daca uitati sa administrati comprimatele de la inceputul sau sfarsitul blisterului. De aceea, trebuie sa urmati regulile descrise mai jos:

Mai mult de un comprimat dintr-un blister
Intrebati medicul dumneavoastra.

Un comprimat uitat in saptamana 1
Administrati comprimatul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna administrarea a 2 comprimate in acelasi timp) si administrati comprimatele la ora obisnuita. Utilizati metode contraceptive suplimentare (metode de bariera) pentru urmatoarele 7 zile. Daca ati avut contact sexual in saptamana dinainte de a uita comprimatul, exista posibilitatea de a ramane gravida. Deci spuneti imediat medicului dumneavoastra.

Un comprimat uitat in saptamana 2
Administrati comprimatul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna sa administrati 2 comprimate in acelasi timp) si administrati comprimatele urmatoare la ora obisnuita. Protectia contraceptive este mentinuta. Nu trebuie sa utilizati metode contraceptive suplimentare.

Un comprimat uitat in saptamana 3
Puteti alege una dintre urmatoarele optiuni, fara a fi nevoie sa utilizati metode contraceptive suplimentare:
1. Administrati comprimatul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna sa administrati 2 comprimate in acelasi timp) si administrati urmatoarele comprimate la ora obisnuita. Incepeti urmatorul blister imediat ce blisterul actual se termina, deci fara pauze intre blistere. Este posibil sa nu aveti sangerare de intrerupere (sangerare menstruala) pana la sfarsitul celui de al doilea blister, dar puteti avea mici sangerari (pete) sau sangerari neregulate in zilele de administrare a comprimatelor.

Sau
2. Intrerupeti administrarea de comprimate din blisterul current, aveti o perioada de 7 zile fara comprimate (calculati si ziua in care ati uitat sa administrati comprimatul) si continuati cu urmatorul blister. Cand urmati aceasta metoda, puteti sa incepeti intotdeauna blisterul urmator in aceeasi zi a saptamanii asa cum v-ati obisnuit.

– Daca ati uitat sa administrati comprimatele dintr-un blister si menstruatia asteptata nu apare in primul interval de pauza obisnuit (fara comprimate), puteti fi gravida. Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe urmatorul blister.

…aveti tulburari gastro-intestinale (de exemplu varsaturi, diaree severa)
Daca varsati sau aveti diaree severa, componentele active din comprimatele Marvelon 21 pot sa nu se absoarba complet. Daca varsati in decurs de 3-4 ore de la administrarea comprimatului este ca si cum ati omite un comprimat. Ca urmare, respectati recomandarile pentru comprimatele uitate. Daca aveti diaree grava va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra.

…doriti sa va amanati menstruatia
Puteti sa amanati menstruatia daca incepeti cu urmatorul blister Marvelon 21 imediat dupa ce terminati blisterul current. Puteti continua cu acest blister cat timp doriti, pana la terminarea blisterului. Cand doriti sa aveti menstruatie intrerupeti administrarea comprimatelor. In timp ce utilizati al doilea blister puteti prezenta sangerari neregulate sau mici sangerari (pete) in zilele in care administrati comprimatele. Incepeti urmatorul blister dupa intervalul obisnuit de 7 zile fara comprimate.

…daca doriti sa schimbati ziua in care incepe menstruatia
Daca administrati comprimatele conform recomandarilor, veti avea menstruatia in aproximativ aceeasi zi la fiecare 4 saptamani. Daca doriti sa schimbati aceasta, nu trebuie decat sa scurtati (niciodata sa prelungiti) pauza fara comprimate care urmeaza. De exemplu, daca menstruatia dumneavoastra incepe in mod obisnuit vineri si in viitor doriti sa inceapa marti (deci cu 3 zile mai devreme) va trebui sa incepeti urmatorul blister cu 3 zile mai devreme decat in mod obisnuit. Daca scurtati prea mult pauza fara comprimate (de exemplu, sub 3 zile sau mai putin) se poate intampla sa nu aveti sangerare in timpul pauzei. Puteti avea sangerari neregulate sau mici sangerari (pete) in timpul administrarii urmatorului blister.

…daca aveti sangerari neasteptate
Ca in cazul tuturor contraceptivelor orale, pentru primele cateva luni puteti avea sangerari vaginale neregulate (mici sangerari sau sangerari intermenstruale). Puteti avea nevoie de protectie igienica, dar continuati sa administrati comprimatele in mod obisnuit. Sangerarile vaginale neregulate se opresc, de obicei, o data ce organismul se obisnuieste cu contraceptivele orale (in mod obisnuit dupa 3 cicluri de administrare a comprimatelor). Daca acestea continua , devin mai abundente sau reincep spuneti medicului dumneavoastra.

…daca nu ati avut menstruatie
Daca ati administrat toate comprimatele la timpul potrivit si nu ati varsat si nu ati avut diaree severa sau nu ati folosit alte medicamente atunci este putin probabil sa fiti gravida. Continuati sa administrati Marvelon 21 in mod obisnuit. Daca nu ati avut menstruatie 2 luni consecutive, puteti fi gravida. Spuneti medicului dumneavoastra imediat. Nu incepeti urmatorul blister Marvelon 21 pana ce medicul dumneavoastra nu a verificat daca sunteti gravida

Ce reactii adverse pot sa apara din timp ce utilizati Marvelon 21?

Ca toate medicamentele, Marvelon 21 poate avea reactii adverse. Spuneti medicului dumneavoastra daca observati orice reactive adverse, in special daca este severa sau persistent sau daca exista modificari ale starii dumneavoastra de sanatate, care credeti ca ar putea fi determinate de contraceptivele orale.

Reactii adverse severe
Reactiile adverse severe asociate cu utilizarea de contraceptive orale ca si simptome care apar sunt descrise la punctele Contraceptivele orale si tromboza si Contraceptivele orale si cancerul. Va rugam sa cititi aceste puncte pentru informatii suplimentare si sa-l informati pe medicul dumneavoastra cand este cazul.

Alte reactii adverse posibile
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate la femeile care utilizeaza contraceptive orale, desi nu este necesar ca acestea sa fi fost determinate de contraceptivele orale. Aceste reactii adverse pot sa apara in primele cateva luni in care utilizati contraceptivele orale si in mod obisnuit se amelioreaza in timp.
Reactii comune (apar una la < 1000 paciente): - greata, varsaturi, dureri abdominal, diaree - cresteri in greutate, retentive hidrosalina - dureri de cap, migrena - scaderea apetitului sexual, stare depresiva, modificari ale starii de dispozitie - dureri la nivelul sanilor, sensibilitate mamara, cresterea in volum a sanilor - modificari ale secretiei vaginale - mancarime, urticarie. Reactii rare (apar 1 la > 1000 paciente)
– intoleranta la lentilele de contact
– reactii de hipersensibilizare
– scadere in greutate
– cresterea apetitului sexual
– secretii mamare
– secretii vaginale
– eritem nodos, eritem multiform.
Daca observati oricare alt effect nedorit care nu este mentionat in acest prospect informati medicul sau farmacistul.

Mai multe informatii despre contraceptivele orale combinate

De asemenea, contraceptivul oral combinat poate sa aiba beneficii care nu au legatura cu contraceptia.
– Menstruatia dumneavoastra poate fi cantitativ mai mica si de durata mai scurta. Ca urmare, riscul anemiei poate fi mai mic. Durerile menstruale pot deveni mai putin severe sau pot dispare.
– In plus, anumite afectiuni severe pot sa apara mai putin frecvent la femeile care utilizeaza contraceptive orale continand 0,05 mg etinilestradiol (contraceptive orale combinate cu doze mari). Acestea sunt afectiuni benigne ale sanilor, chisturi ovariene, infectii pelvine (boala inflamatorie pelvina sau BIP), sarcina ectopica (sarcina in care embrionul se implanteaza in afara uterului) si cancer de endometru (stratul intern care captuseste uterul) si ovarian. Acest fapt ar putea fi valabil si pentru contraceptivele orale cu doza mica, dar acest lucru a fost confirmat doar pentru cancerul de endometru si ovarian.

Instructiuni pentru pastrarea Marvelon 21

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperature sub 25ºC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu un plic continand un blister a 21 comprimate.
Cutie cu trei plicuri continand cate un blister fiecare a 21 comprimate.
Daca aveti alte intrebari sau doriti si alte informatii privind Marvelon 21, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Producator: N.V. Organon, Olanda
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata: N.V. Organon
Kloosterstraat 6, 5349 AB Oss, Olanda
Data ultimei verificari a prospectului: iulie 2005.

69 raspunsuri

 1. nu a m-ai gasit la farmacie marvelon28 si am marvelon21 si am luat o pastila are ceva daca am o pastila lipsa

 2. dar nu se mai gasesc anticonceptionalele marvelon28 la farmaci ?

 3. Ionut, nici eu n.am mai gasit, cred ca nu se mai fabrica… Eu mi.am cumparat Desorelle , are aceasi compozitie…

 4. Chirila Luiza

  Buna ziua as avea si eu o intrebare iau anticonceptionale marvelon de aproximativ 3 ani.. la inceput le luam la ora 11:00 dimineata dar dupa 2 ani si ceva am schimbat ora luandu-le la ora 21:00 seara dar fiindca seara mai am probleme digestive(diaree)de pe data de 30 iulie de cand am inceput o alta folie le iau la ora 14:00 dupa amiaza… as dori sa stiu daca protectia mea este afectata in vreun fel deoarece mi-am schimbat ora de administrare a pilulei va multumesc

 5. Chirila Luiza

  Va cer si dumneavoastra parerea deoarece am intrebat la vreo 4 farmacii si mi s-a spus ca nu este nici o problema… dar doresc sa ma conving.. va multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Luiza,

   Daca nu trec mai mult de 36 de ore de la ultima administrare (24 + 12) eficienta nu e scazuta.

 6. Chirila Luiza

  Va multumesc frumos pt raspuns o seara placuta 🙂

 7. Buna ziua am si eu o intrebare…Am inceput sa iau Marvelon21 din a 2 zi a menstruatiei este o problema? Multumesc

 8. Buna ziua am inceput sa iau Marvelon21 din a 2-a zi a menstruatiei,dupa cat timp de cand am inceput pastilele sunt protejata? Multumesc

 9. Nu am vazut raspunsul la intrebare… Multumesc oricum!

 10. bUNA!!!am avut contact sexual in timpul menstruatiei si cand a trebuit sa incep din nou blisterul de talete marvelon am uitat sa iau prima pastiluta si am avut si contact sexual in prima zi dupa menstruatie.Iau anticonceptionale cam de vreo 7-8 luni.Pot ramane insarcinata?

 11. buna!am si eu o intrebare,am luat marvelon 21 vreo 5 luni,acum le-am intrerupt pentru k vreau sa fac un copil,dar am facut pauza decat 11 zile dupa contactul sexual.daca as ramane insarcinata ar putea sa iasa copilul cu probleme?

 12. Dr Laura Stirbu

  salut
  nu, pentru ca nu mai ai doze mari de estrogen in sistem. dar atentie la alte medicamente.
  sanatate

 13. pot sa am contact sexual in intervalul de alea7 zile de pauza in cazul pastilelor marvelon21?

 14. Dr Laura Stirbu

  salut pitiku
  da, teoretic ar trebui sa se pastreze protectia.
  sanatate

 15. Am si eu o intrebare, a trebuit sa iau duminica, comprimatul de luni pentru ca am avut diaree in decursul a o ora si nu se asimilase. Asa ca am luat cu un comprimat mai putin. Trebuia sa termin comprimatele maine dar in cazul asta le-am terminat azi. Cum incep cealalta folie in cazul asta? si mai este mentinuta protectia daca am luat cu un comprimat mai putin?

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Ana
   E mentinuta protectia.
   Pentru cazuri din astea ar fi bine sa ai un blister de rezerva de unde iti poti lua la nevoie pastilele in minus.
   Sanatate

 16. multumesc mult! o sa imi iau pe viitor

 17. buna…sambata seara am uitat sa iau pastila si le-am luat diminica p amn2…mentionez ca iau marvelon sau mercilon,iar pastila uitata era de la sfarsitul primei saptamani…iau pastile d 1an si ceva si inainte sa uit pastila am avut contact neprotejat….exista vreun risc???va multumesc mult!

 18. O intrebare.Ar tb sa incep primul blister. prospectul spune sa incep cu pastila pe care spune ziua de astazi. pai este de 3 ori pe folie ziua de astazi, de ex… Pe care tb sa o iau? Oricare?

 19. buna ziua,am luat si eu pastile marvelon21 timp de 7ani fara intrupere leam lasat ca am vrut sa fac un copil dar am asteptat 6luni dupa ce am lasat pastilele,si am ramas gravida exact dupa 6luni,si am ofetita sanatoasa,acu am incepup sa iau iara pastile tot marvelon21 si le iau de 10luni,eu timp de 7ani am luat continu pastile nu le am intrerupt decat cand am vrut sa fac un copiil,si mentionez ca am 25ani si am 2copii unu de 8ani care este baiat si fata de 10luni jumatate,va multumesc ca m ati ascultat.

 20. muresanu cosmina

  cand termin a doua tableta fac iar pauza 7 zile?

 21. Buna seara,,,iau Marvelon de 10 zile…si nu am avut contact cam 2 sapt inainte sa incep anticonc,,,,problema e ca acum la 10 zile,,,vreau sa stiu daca e vreun risc sa raman insarcinata sau sunt protejata???!!!

 22. buna ziua asi dori sa va intreb ceva fata mea de 2 ani si 7 luni a luat o pastila de marvelon 21 ii se poate intampla ceva ce pot sai dau.

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Nicoleta
   Nu e nicio problema numai ai grija ca toate pastilele si alte substante periculoase sa nu fie usor accesibile copilului.
   Sanatate

 23. Georgiana Elena

  Pot lua marvelon21 si fara sa merg la medic sau cabinet planning?

 24. Buna ziua,
  am o nelamurire. Am mai folosit acum cativa ani amrvelon 21. Am reinceput dar am luat pastila innainte sa ma uit pe prospect si am vazut k spune ca tb luat in prima zi a menstruatie. nu am tinut cont d asta. prima zi d menstruatie a fost 26 iar eu am luat pe data d 7 luna urmatoare. as dori sa stiu dak are ceva. dak trebuie sa intrerup. sau dak exsita vre-o pb. daca nu este nici o problema as mai dori sa stiu de cand pot avea contact neprotejat, sau mai bn zis cand incepe sa isi faca efectul pastila.

  Multumec anticipat.

 25. de 2 luni iau marvelon21 si aseara am terminat cel de.al 2 lea blister insa ieri am avut contact sexual neprotejat..si a ejaculat in mine..pot ramane insarcinata???

 26. as dori sa ma interesez am luat timp de 3 luni marvelon 21 siimi venea regulat menstruatia numai dupa 3 luni le-am intrerupt si nu am terminat blisteru ..si mi-o venit menstruatia iar luna asta nu mio venit dar in timpu ala nu am avut contact exual as putea acuma sa le incep sau numai cand imi vine menstruatia?atunci le pot lua ?

 27. Buna, sunt la a doua luna de cand utilizez Marvelon21, maine ar fi a treia saptamana din a doua luna si am avut o secretie maronie, nu inteleg de ce, seara m-a durut un pic ovarul stang, oare exista riscul sa fiu insarcinata? nu am uitat sa iau nicio pastila iar contact sexual am avut in prima zi dupa menstruatie (in prima zi a celui de-al doilea blister). Daca am baut ceai de sunatoare in aceasta perioada anuleaza efectul contraceptivului?

 28. am si eu o intrebare eu de 2 ani eau iazmin si acum miso schimbat medicamentele la ce ora tr sa le au eu iazmin le loam la ora 7 asa sa le iau si marvelon21

 29. Buna ziua!am inceput sa iau marvelon 21 in urma cu 5 zile,aseara am uitat sa iau pastila adica treb.sa fie a 6a pastila luata,iar acum am luat-o dupa 9 ore de intarziere,exista riscul de a ramane insarcinata? Mentionez ca este prima data cand folosesc un anticonceptional,nu am mai folosit nicodata o metoda contraceptiva pana la varsta de 33 de ani.

 30. buna seara ..am si eu o intrebare ce ma macina ,am luat marvelone 21 timp de 2 ani si ceva iar acum este prima luna de pauza …am avut contact neprotejat ,care e probabilitatea sa raman insarcinata ?? va multumesc !

 31. Buna,iau Marvelon21 de 2 saptamani si le iau in fiecare seara la 19:00 dar dupa cateva ore imi vine sa vars am avut contact sexual neprotejat dar nu a ejacuat in mine e vrun risc sa fiu insarcinata? Sau e din cauza ca iau niste vitamine si calciu?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Valentina, daca ai doar senzatie de varsatura/greata, fara varsatura in sine, riscul de a ramane insarcinata este minim. Acesta creste semnificativ daca ai avut varsatura in primele 2 ore de la administrarea pastilelor. Vitaminele/calciul nu determina stari de greata/varsaturi.

 32. buna din nou scuze ca sunt cam insistenta dar vreau doar sa aflu mai multe …da am avut varsaturi dar nu tot timpul dupa ce am luat Marvelon21 se poate ca organismul meu sa nu le accepte?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Starile de greata/varstatura pot fi datorate anticonceptionalelor, dar nu fi asa „zgarcita” in informatii si spune mai multe detalii. Comunicarea prin internet este oricum deficitara, daca te si limitezi la detalii minime nu ajungem nicaieri.

 33. Ok asa voi face dar eram putin cam speriata cand am vazut ca am stari de greata/varsaturi desi stiam ca el nu si.a dat drumul in mine nu stiam ce am si mi.a intarziat si menstruatia si nu stiam cum sa reactionez! Multumesc

 34. buna….este prima data cand scriu aici….as vrea sa spun ca iau marvelon de 2 ani si jum fara intrerupere si nu am avut nimic pana acum….intrebarea mea este daka e vreo posibilitate sa am chisturi sau altceva desi eu nu am niciun simptom….pentru ca aud fel si fel de pareri….acest medicament provoaca si aparitia cancerului?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Veronica, chisturi poti sa ai si cu anticonceptionale si fara, deci raspunsul este da, dar sunt 1000 de alte afectiuni (nu neaparat ginecologice) pe care le poti avea si nu te gandesti la ele. De ce tocmai chisturi ovariene? Legat de aparitia cancerului, citeste articolul despre anticonceptionale si cancer.

 35. Buna ziua!In urma investigatiilor medicale am aflat ca am ovarele polichistice, asadar mi s-a prescris tratament de 3 luni cu marvelon 21( pastile pe care l-am mai luat si in trecut si au fost foarte bune). Am luat prima pastila in prima zi a ciclului ( conform prospectului),insa in urmatoarele 2 zile sangerea a fost aproape inexistenta si in a 3-a zi deloc.am continuat sa iau pastilele ( sunt in ziua a 6-a).Este normal sa se intample acest lucru? sa nu am sangerari normale?mentionez ca iau tratamen si cu zanocin si flamexin ( tratamen inceput tot in prima zi de ciclu conform inducatiilor medicului).Am apelat la dumneavoastra deoarece medicul meu e in vacanta si n-am cum s-o contacte.Va multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Alexandra, sangerarile isi vor modifica particularitatile pe perioada tratamentului cu Marvelon, nu-ti face griji, continua tratamentul.

 36. Va multumesc frumos pentru raspunsul prompt!

 37. buna..iau marvelon 21 de aproape 3 saptamani..si imediat se aproprie perioada cand trebuie sa fac pauza de 7 zile..in acel timp am nevoie de protectie suplimentara?

 38. Buna seara.In urma cu 4 saptamani am fost operata de chist ovarian dermoid.Medicul mi”a prescris Marvelon 21 si am inceput sa”l iau in prima zii a perioadei de menstruatie in data de 2o septembrie.In data de 8 octombrie mi”a venit ciclul iar eu nu terminasem pastilele.Puteti sa”mi spuneti va rog daca este vreo problema si cand ar trebuisa incep urmatoarea cutie.Va multumesc!!!

 39. Buna seara. As vrea sa aflu cat mai repede cat la % afecteaza fumatul pilulele ?! Eate prima luna cand le iau si inca nu m am lasat de fumat !! Cat de rau este si cat de repede ar teebuii sa ma las ?.! Va multumesc !

 40. Buna as dori un raspuns am inceput sa iau anticonceptionale marvelon pt prima oara abia dupa terminarea ciclului!ce se intampla daka
  Am avut contact sexual abia dupa 2 zile de cand am inceput sa iau pastile deci am inceput sa le iau de vineri si sambata am avut contact

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Cristia,

   Efectul se intaleaza cam la 1 luna de tratament (luat corect). Asa ca nu ai fost protejata din ziua 3. Ca un sfat: ia in continuare blisterul si foloseste luna asta protectie suplimentara.

   Sanatate

 41. Buna! As vrea sa stiu cu Marvelon voi pune in greutate? Si daca da, cum sa evit ?

 42. As dori un r?spuns :am 45 de ani am acele simtome de menopauza de 3 ani, dar folosesc marvelon a? vrea s? ?tiu dac? trebuie s? opresc tratamentul pentru menopauza , dac? m? afecteaz? intr-un fel.Multumesc.

 43. Buna! I.au marvelon21 de 3 luni ,luna aceasta mi.a venit ciclu normal ,la începutul lunii ,dupa aceea nu am mai luat marvelon21 si am avut de doua ori contact sexual neprotejat …e risc de a r?mân? îns?rcinat? ??? R?spuns urgent !!!

 44. iacob mariana

  Iau marvelon 21 si intr-o seara am luat pastila cu 6 ore intirziere. Ce se poate intimpla? Multumesc.

 45. Buna ziua am si eu o intrebare.iau marvelon 21 de 6ani si acum de o luna nu am mai gasit si am luat mercilon.am terminat blisteru si nu mia venit ciclu oare sunt insarcinata?trebuia sa le incep in prima zi de ciclu?si acum ce fac mai incep alt blister?normal ar trebui maine sa le incep va rog datimi un raspuns multumesc

 46. Buna am si eu o intrebare iau marvelon de 1 an jumate nam avut niciodata probleme am avut menstrua?ia acum 10 zile dupa care am inceput sa iau iarasi pastilele astazi am avut iar??i sangerari este normal

 47. Buna!sunt trangender sau as vrea sa fiu.am inceput sa iau marvelon si verospiron sa devin mai feminina.ar trebui sa stiu ceva…Multumesc!

 48. Buna ,am si eu o intrebare daca iei anticonceptionale poti lua si medicamente diuretice gen apuretin sau furosemid ?mersi

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Eyryny, da – apuretin si furosemid nu interactioneaza cu anticonceptionalele.

 49. Buna. Nu am mai luat de cativa ani anticonceptionale si am inceput de sambata un blister, observand ca sunt in prima zi de ciclu menstrual. De atunci sangerez extrem de putin..e normal?

 50. Mentionez ca e Marvelon 21.

 51. Buna seara. Iau marvelon 21 din prima zi a menstrua?iei iar primul contact sexual neprotejat l-am avut dup? a 10 pastila pot r?mâne îns?rcinat? sau sunt protejata? Va miltumesc a?tept r?spuns urgent. Este pt prima oar? cand iau anticoncep?ionale

 52. Buna ziua!Iau marvelon de o luna dar s a cam intamplat sa nu iau la aceeasi ora adica in loc de 21 am luat la 23 sau 00:00 exista vreo sansa sa raman daca fac neprotejat??dupa o.pastila uitata sunt neprotejata 7 zile chiar daca a 2-a zi am luat practic 2???

 53. Buna.la un control am descoperit ca am un polip si mi sa recomandat marvelon 21 timp de 3 luni.(mentionez ca nu am mai luat niciodata anticonceptionale).am luat 4 zile si ma simt rau tot corpul ,senzatie de voma dureri de stomac,balonare .nu stiu ce sa fac daca sa le mai iau?

 54. Buna seara!
  Daca mi-a venit menstruatia vineri seara si am inceput sa iau marvelon 21 sambata seara de cand sunt protejata? Tin sa mentionez ca le iau pentru prima data.
  Multumesc.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Raluca, daca citesti prospectul afli raspunsul la intrebarea ta. Esti protejata din prima zi.

 55. Buna ziua,
  Am luat Marvelon timp de 7 luni. Pe data de 9 dec am intrerupt blisterul inainte sa il termin deoarece as vrea sa raman insarcinata, dar de la ultima menstruatie ce am avut o pe 26 noiembrie nu am avut alta menstruatie de cand am oprit pastilele. Este posibil sa fie o dereglare hormonala deoarece le am intrerupt inainte sa termin blisterul?
  Multumesc

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.