Mastectomia (gr. mastos – mamela, ektome – excizie) se refera la indepartarea chirurgicala a sanului, operatie indicata cel mai adesea in cazul diagnosticului de cancer la san. Aceasta poate fi unilaterala (indepartarea unui singur san) sau bilaterala (indepartarea ambilor sani).
Mastectomia reprezinta o optiune de tratament pentru mai multe tipuri de cancer cum ar fi:
– Carcinomul ductal in situ (tumora neinvaziva- stadiul 0 al cancerului mamar);
– Stadiile 1 si 2 ale cancerului mamar;
– Stadiul 3 al cancerului mamar; inainte de aceasta luandu-se in considerare chimioterapia;
– Carcinomul mamar inflamator;
– Boala Paget a sanului;
– Cancerul mamar recurent.
Tipuri de mastectomie
1. Mastectomia radicala (Halsted) – consta in indepartarea tegumentului, glandei mamare, a micului si marelui pectoral si evidarea nodurilor limfatice axilare.
2. Mastectomia radicala modificata
a. Mastectomia radicala modificata (Patey) – in care se pastreaza marele pectoral.
b. Mastectomia radicala modificata (Madden)- in care se pastreaza si micul si marele pectoral.
3. Mastectomia subcutanata – tehnica prin care se prezerva tegumentul, mamelonul si areola, aceasta fiind favorabila unei reconstructii imediate.
4. Mastectomia simpla – consta in indepartarea glandei mamare, a tegumentului si tesutului celulograsos inconjurator.
In functie de stadiul cancerului, medicul chirurg va alege unul dintre tipurile de mastectomie de mai sus.
Tot ca tratament al cancerului se practica si lumpectomia (indepartarea pe cale chirurgicala a nodulului canceros impreuna cu o lama subtire de tesut sanatos) insa atunci cand cancerul se afla intr-un stadiu incipient. De obicei mastectomia este recomandata in detrimentul lumpectomiei atunci cand:
– Sanul prezinta mai multi noduli cancerosi, indepartati unul de celalalt;
– Cancerul este asociat cu sarcina;
– Cancerul mamar a reaparut dupa tratament;
– Sunt prezente si alte boli cum ar fi lupusul;
– Nodulul canceros este de dimensiuni mari, iar dupa efectuarea lumpectomiei nu ar mai putea ramane destul tesut sanatos astfel incat sa creeze un aspect placut.
Mastectomia nu este numai tratamentul cancerului diagnosticat. Adesea este practicata si atunci cand exista un risc crescut pentru cancer.
Mastectomia prezinta si unele riscuri, cum ar fi:
– Sangerarile;
– Infectiile;
– Durerea;
– Umflaturi ale bratului;
– Incetiniri ale miscarilor umarului;
– Hematom;
– Necroza pielii sanului.
Lucruri pe care ar trebui sa le stiti inainte de operatie.
– Cu cateva zile inainte de mastectomie se vor efectua cateva analize: sange, urina, EKG.
-Inainte de operatie medicul anestezist va reevalua starea dumneavoastra de sanatate. Daca luati orice fel de medicament sau sunteti alergica la unul, medicul trebuie informat. Unele medicamente, precum aspirina cresc riscul sangerarilor.
– Este recomandat ca inainte de operatie sa nu mancati nimic;
Dupa operatie in functie de gradul durerii se pot administra medicamente pe cale orala sau intravenoasa iar internarea poate dura de la 1 la 7 zile.
Atat pe parcursul mastectomiei cat si dupa aceasta, se poate opta pentru o reconstructie a sanului ce are ca scop refacerea sanului sub aspect natural ca forma si volum de catre chirurgul plastician.
Rezultatele mastectomiei
Dupa efectuarea mastectomiei, se vor face o serie de teste ale caror rezultate vor veni aproximativ intr-o saptamana. Pe baza acestor rezultate medicul v-ar putea trimite la un oncolog daca dupa mastectomie a mai ramas tesut canceros.
De asemenea ati putea alege sa impartasiti experienta dumneavoastra cu alte femei ce au trecut printr-o mastectomie, ceea ce v-ar putea influenta in mod pozitiv psihicul.
Cancerul de san nu poate fi prevenit, insa poate fi depistat la timp! Indiferent de varsta sau istoric, palparea sanului este extrem de importanta. Daca sesizati o modificare a tesutului mamar la palpare sau un semn vizibil nou-aparut, cereti sfatul medicului!
Buna ziua.Sunt o pacienta care a suferi mai multe operatii sectoremie la sani,bilateral, si in urma cu 2 luni, am suferit o noua interventie, prin care mi s-a facut Mastectomie subtegumentara san dr.si stg., rezultatul este Carciniom lobular in situ,Fara semne de malignizare.Nu mi s-au facut receptorii hormonali desi dr.oncolog i-a indicat, credeti ca daca nu sun semne de malignizare nu mai era necesar? Nu mi s-a indicat nici tratament, asta trebuie sa ma linisteasca, s-au nu.Nu am inteles totusi acest diagnostic este stadiul 0?In urma acestei operatii doresc sa-mi spuneti daca pot face reconstructie mamara, si la ce clinica din tara as beneficia de asigurare prin casj, si se demersuri trebuie sa fac, unde ma adresez mai intai.Va rog sa-mi da-ti un raspuns in aest sens, va mai rog sa-mi spuneti daca ma pot pensiona pe caz de boala, da pot beneficia de certificat de handicap.Nu mai lucrez de din 2011, apoi am avut somajstept raspunsul dvs.,va multumesc.
Buna eu m-am operat la sanul drept si sa aplicat interventia MASTECTOMIE RADICALA MODIFICATA MADDEN ASTEPT REZULTATUL ANATOMO -PATOLOGIC IMM DORESC SI SPER SA AM PUTEREA SA MERG MAI DEPARTE POATE MA SFATUITI CE ALIMENTATIE TREBUIE SA RESPECT SAU ALTE SFATURI ,VA MULTUMESC.