Sarcina este o stare speciala atat fizica cat si psihica a femeii implicand schimbari uneori radicale ale stilului de viata. Daca evitarea consumului de alcool si a fumatului este constientizata de viitoarele mamici, altfel este situatia cu medicatia in timpul sarcinii.
In general recomandarea este ca sa se evite orice fel de medicament pe tot parcursul sarcinii si in perioada de alaptare. In situatii speciale cand mama se afla sub tratament pentru o anumita boala medicului curant ii revine responsabilitatea de a schimba sau de a ajusta medicatia pentru starea de graviditate.
Deoarece mereu avem de-a face si cu problema automedicatiei, viitoarele mamici sunt sfatuite sa caute informatii despre eventualul risc fetal al medicamentului. FDA-ul american (US Food and Drug Administration) a facut in acest scop o lista a medicamentelor impartindu-le in categorii:
Categoria A de medicamente: studiile controlate pe oameni au demonstrat ca nu exista risc fetal; foarte putine medicamente fac parte din aceasta categorie.
Ex: vitaminele prenatale, fara supradozare (intra in categoria X)!
Vitamina A
– prescrisa in hipovitaminoza; doza recomandata la gravide este de 2700 UI/zi;
– trece in lapte
– in supradozare are efect teratogen cu defecte craniofaciale, musculoscheletale, atrezie gastrointestinala, etc.
Categoria B de medicamente: studiile pe animale au indicat lipsa riscului fetal dar nu exista studii pe oameni sau efectele adverse au fost demonstrate pe animale dar nu in studiile bine controlate pe oameni.
Ex: insulina, paracetamol, amoxicilina
Insulina
– antidiabetic
– nu se excreta in lapte
– strabate placenta si predispune la macrosomie fetala (o greutate de peste 4,5 kg la nastere) si determina hipoglicemie marcata la nou-nascut; efect teratogen pe animale cu retard de crestere;
Categoria C de medicamente: fie nu sunt studii adecvate (pe animale sau pe oameni), fie sunt efecte adverse in studiile pe animale dar nu exista date despre efectele pe oameni; multe din medicamentele utilizate de gravide se incadreaza in aceasta categorie!
Ex: antiinflamatoarele non-steroidiene: ibuprofen, diclofenac; codeina; morfina.
Ibuprofen
– in trimestrul I de sarcina – anencefalie, paralizie cerebrala, microftalmie, dinti patati, palatoschizis, moarte fetala;
– in trimestrul III de sarcina – constrictia ductului arterial si instalarea hipertensiunii pulmonare fetale, oligohidroamnios prin afectarea functiei renale fetale;
– nhiba travaliul, prelungeste sarcina
Categoria D de medicamente: sunt evidente de risc fetal dar beneficiile sunt considerate superioare riscurilor.
Ex: aspirina, tetraciclina
Aspirina
– la doze mari determina inchiderea prematura a ductului arterial cu instalarea hipertensiunii pulmonare fetale, restrictia cresterii intrauterine, provocarea nasterii premature;
– poate determina sindroame hemoragipare la nou-nascut prin afectarea functiei plachetare (trece si in lapte de unde poate determina acelasi efect), sindromul Reye, sindromul de intoxicatie salicilata congenitala (hipertonie, stare de agitatie si iritabilitate, tipat ascutit).
Categoria X de medicamente: medicamente demonstrate a avea un risc fetal ce depaseste cu mult beneficiile aduse mamei.
Ex: creme pe baza de isotretinoin (pentru tratarea acneei), estrogenii din anticonceptionale.
Estrogenii
– trimestrul I de sarcina – defecte cardiace, oculare, auditive, anomalii ale membrelor si degetelor, sindrom Down, micrognatie, palatoschizis;
– scade productia lactata
Nimic nu se compara cu a cere sfatul unui medic daca vreti sa urmati un tratament medicamentos dar in spiritul auto-informarii o recomadare ar fi de a va lua datele de pe site-uri avizate.
Buna seara, am si eu o problema aparuta astazi, am facut rosu in gat, ma ustura, stranut des ..imi este teama sa nu fac febra, sunt insarcinata in saptamana 38…ce pastila pot lua sa previn febra si usturimea in gat. Paracetamolul nu afecteaza bebelina?
Multumesc !