Medicina in Sistemul Privat din Anglia

Una dintre ultimele preocupari pe care le am este sa aflu cat mai multe detalii despre medicina din Anglia si practicatul ei de catre medici din afara tarii. Asa am ajuns sa merg astazi la o prezentare de 4 ore despre medicina din spitalele private si oportunitatile de angajare ca resident medical officer (RMO).

Unul dintre cele mai importante lucruri referitor la RMO este ca nu are nici o legatura cu rezidentiatul, termenul de resident vine de la faptul ca esti atasat unui anumit spital.

Dr. Grzegorz Chodkowski, cel care a sustinut prezentarea, e medic rezident pe cardiologie in Polonia. O parte interesanta a fost cea referitoare la situatia Poloniei din ultima decada. Prin 2003 salarul unui medic rezident in Polonia era in jur de 800-900 de lei (echivalent cu moneda noastra), garda fiind platita cu 125 de lei (la noi garda nu e platita decat in ultimul an, restul se face voluntariat). A urmat apoi o migrare in masa a medicilor, iar pana in 2007 10% dintre ei au parasit Polonia, moment in care cei de la guvernare s-au sesizat si au marit salariile de 3 ori (la fel si cuantumul garzilor), ajungandu-se la 2400-2500 de lei pe luna si 400 de lei pe garda.

Si la ei erau aceleasi probleme, aceeasi lipsa de bani, aceleasi Nu avem de unde sa marim salariile! pana cand au fost fortati si s-au conformat. Acum lucrurile merg mult mai bine si nu a falimentat tara. La noi mai trec multi ani pana sa se faca pasul asta…

NES HealthCare, compania din spatele prezentarii, este cea mai mare entitate care se ocupa de plasarea RMO in spitalele private din Anglia. Contractul pe care il fac medicii nu e cu spitalul, ci cu NES HealthCare.

Din descriere, sarcinile unui RMO sunt destul de lejere comparat cu ce presupune rezidentiatul la noi sau in Anglia in sistemul de stat. E vorba de proceduri care se invata in facultate: recoltare de sange, cateterism vezical, schimbat perfuzii, medicatie intramusculara etc etc. Tocmai de asta nu e nevoie sa ai o anumita specializare cand mergi ca RMO.

Principalele 2 dezavantaje ale RMO sunt faptul ca ai nevoie de 2 ani de experienta clinica anterioara (dupa facultate) si faptul ca nu evoluezi in cariera medicala, atributiile fiind bine definite, fara posibilitate de evoluare. Salarul este atractiv, 2000 de lire pe saptamana cu cazare si masa asigurate de spital…

S-au discutat multe in 4 ore, majoritatea informatii greu de gasit pe siteurile de prezentare pentru ca au fost transmise din perspectiva unui medic care a ocupat efectiv un job de RMO.

Cine vrea sa mearga la prezentare mai poate maine in Bucuresti, intre 11:00 si 15:00 la hotelul RIN Grand de pe Sos. Vitan-Barzesti 7D.

1 raspuns

  1. salut laurentiu,
    acuma sunt si eu in perioada de cautare de informatii. in legatura cu rmo am gasit pe unele site-uri ca se cauta rezidenti pe chiru sau psihiatrie. nimic despre celelate specializari.
    poate stii tu ceva in plus. se poate aplica si daca ai alta specializare?
    mersi!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.