Medicina Nu Se Poate Invata Din Filme

Lumea prezentata in filme e o lume ireala si trebuie luata ca atare. Practica medicala nu poate fi invatata din filme, chiar daca se stia lucrul asta, exista un studiu recent care a demonstrat ca regizorii/scenaristii nu tin cont de veridicitatea protocoalelor cand vine vorba de scenele medicale.

Ce este ciudat totusi… faptul ca nici macar serialele cu specific medical nu sunt mai aproape de adevar. Cercetatorii au analizat episoadele din Grey’s Anatomy, House M.D., Private Practice si ER. Au fost identificate 59 de cazuri de convulsii in cele 327 de episoade investigate, aproape toate fiind rezolvate de medici sau asistente, deci personal medical calificat.

Folosindu-se ghidurile cu protocolul de abordare a pacientilor cu convulsii s-a constatat ca in 46% dintre cazuri conduita a fost incorecta. 29% dintre abordari au oferit prim ajutor corect, iar 25% dintre cazuri nu au putut fi catalogate ca si corecte sau incorecte.

Nici serialul Scrubs nu sta mai bine, in 40 de secunde au reusit sa distruga tot protocolul de resuscitare

8 raspunsuri

 1. Dr Laurentiu Craciunas

  Categoric…

  E primul si singurul serial „medical” la care n-am avut rabdare sa ma uit pana la capat.

 2. Ciobanu Cristian

  Salutare. Sa stii ca iti vizitez frecvent site-ul pentru ca ai destule articole interesante care trezesc interesul. Acum din pacate vreau sa iti fac o critica. Nu e in privinta serialului caci sunt deacord cu tine ca are destule greseli si destule inadvertente. Critica vreau sa o fac cu privire la imagine, mai precis sigla care ai pus-o la articol. Simbolul acesta chiar daca este folosit de fapt in toata lumea de o multitudine de institutii si departamente de medicina, nu este al medicinei. Este simbolul lui Hermes vechiul zeu grec al comertului, hotiei si mesagerie, cei doi serpi cu toiagul cu aripioare. Simbolul medicinei este cel cu toiagul si cu un singur sarpe si apartine semizeului medicinei Asclepios fiul lui Apolon. este perfect posibil ca sa fi pus acesta imagine perfect constient de semnificatia ei reala caz in care imi cer scuze.

 3. Dr Laurentiu Craciunas

  De acord cu tine, daca asociam simbolul corect al medicinei le-as fi dat credit pentru scenele prezentate.

  Colegii de la medicalstudent.ro au scris un articol mai detaliat acum deca timp legat de simboluri: http://www.medicalstudent.ro/publicatii/antichitatea-si-simbolurile-medicinei.html

 4. Ciobanu Cristian

  Corect. Eu nu de acolo am citit prima data dar oricum stiam ca s-au documentat si au ceva publicat. In cazul asta imi cer scuze pentru greselile din text ca eram grabit.

 5. Dr Laurentiu Craciunas

  Nu e nevoie de scuze, n-am mentionat nicaieri ca la aia m-am referit, deci ai tot dreptul sa-mi atragi atentia si iti si multumesc!

  L-am editat acum si am adaugat semnul care devine din ce in ce mai popular pentru pseudomedicina (semnul corect + semnul exclamarii care atrage atentia supra veridicitatii).

 6. Da, ai dreptate seriale nu au nicio legatura cu realitatea, cel putin nu cu cea din Romania. In episoadele din Dr.House fiecarui pacient i se facea RMN, oare cati la suta din pacientii care necesita RMN in Romania il si fac?
  Oricum ,aceste seriale sunt speciala ,(cel putin pentru mine)

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.