Memoria celulara…

…este o noua teorie care a pus pe jar oamenii de stiinta din intreaga lume, precum si pacientii carora li s-a facut un transplant de organ. Conform acesteia, pacientii primesc odata cu noul organ (cel mai adesea inima) si o parte din personalitatea donatorului. Multi dintre ei au raportat tulburari manifestate in diverse moduri: senzatii, vise, amintiri, comportamente, preferinte si obiceiuri.

Practic, pacientii care primesc transplanturi de organe periferice nu ar trebui sa experimenteze schimbari de personalitate deoarece procesul de invatare implica in primul rand sistemul nervos si apoi sistemul imunitar. In incercarea de a gasi totusi niste explicatii, s-au inclus efectele medicamentelor imunosupresoare, stresul psihosocial si psihopatologia preexistenta a beneficiarilor.

Exista teorii care sustin ca toate celulele vii poseda „memorie” si subsisteme functionale „care iau decizii” (teoria sistemelor vii). Integrata cu conceptul de energie („teoria dinamica a sistemelor energetice”), aceasta sustine ca toate sistemele dinamice depoziteaza informatie si energie, in diferite grade. In cazul transplantului de inima de exemplu, ipoteza de baza este ca informatia si energia sunt transmise electroenergetic intre creier si inima, creierul fiind capabil sa proceseze prin rezonanta electromagnetica informatia primita de la inima donatorului. Sunt asteptate cercetari viitoare care sa prezinte dovezi ale memoriei celulare la pacientii cu transplant, implicatiile teoretice, clinice si etice ale acestui „fenomen” anuntandu-se a fi vaste…

11 raspunsuri

 1. Interesant articol! Stiu ca, in cadrul fizicii cuantice, s-a demonstrat existenta memoriei celulare.
  Apropo de energie, ce parere ai despre bioenergie? Multe boli (unele chiar „incurabile”) au fost tratate doar cu ajutorul energiei vitale.

  „Mâine, când ÅŸtiinÅ£a va adânci cunoaÅŸterea omului, se va explica ceea ce eu, astăzi, încerc să fac prin ceea ce sunt.” (Valeriu Popa)

 2. Exact tema asta e dezbatuta in filmul „The eye”.
  Eu sunt 80% de acord cu teoria respectiva insa am cateva rezerve.

 3. :)) acum ma uit la „The Eye” este pe tema aceasta…sper sa nu am nevoie de vreun transplant vreodata 🙂 interesant articol… am vazut si un documentar pe ceva post tv…era o femeie care a primit un transplant de la un „rapper” care fuma si asculta muzica de strada…si brusc ea facea acelasi lucru:)

 4. Da ÅŸi eu la fel mă uit acum la „The Eye” ÅŸi am dat search p Google ca să mai găsesc cv informaÅ£ii :D… deci ms ptr articol 🙂

 5. interesant, dar ar fi de dorit ceva mai mult. Spre exemplu anume ce fel de comportament au manifestat cei cu transplantul

 6. Silvasan Laura

  Am vazut nu de mult un film, in care era vorba despre o femeie care a primit o inima noua, provenita de la un baiat tanar care a murit intr-un accident de motocicleta. Dar acesta inainte de accident, se certa-se cu tatal lui.Dupa un timp,beneficiara inimii, a inceput sa aiba alte preferinte muzicale si viziuni din timpul accidentului si scene din timpul certei baiatului cu tatal sau.Speriata de viziuniile care nu o lasa-u sa traiasca linistita,a apelat la medic.Ea a cerut sa stie cine este donatorul si asa a aflat ce sa intamplat cu baiatul si cine este familia lui.A cautat familia donatorului si povestindu-le si lor motivul cautarii lor, acestia au privit-o ca si pe fiul lor,care sa intors sa se impace cu tatal.Interesant nu?

 7. e bun…dar ar fi si mai bun cu mai multe detalii…am vazut „the eye”…e pe tema asta…doar ca bineinteles putin exagerat…ma rog…nu ar mai fi sot horror, daca nu depaseau putin limita:)

 8. hai ca ii tare tot ce apare aici este dupa ce majoritatea dintre voi au vazut filmul „the eye” si fara a ma exclude si eu fac parte din aceiasi categorie care am vrut sa vad daca acest lucru chiar exista si se pare ca este chiar real. interesant. oricum daca ar exista asemenea ochii ca si in filmul mentionat mai sus si eu Doamne feri as avea nevoie de un transplant de ochii eu unu sigur nu mi i-as dori. oricum interesant articolul

 9. intresanta teorie la fel ca si cea a gemenilor .La fel ca si filmul the eye tot pe aceeasi tema este regizat si filmul ‘Tell Tale’ in film persoana primeste o inima noua.In ambele filme lucrurile sunt un pic exagerate.

 10. misto articolul… si eu sunt de acord cu teoria dar mi-ar placea sa se demonstreze pe baza unor argumente solide si exemple reale… super ;)… am vazut si eu The Eye… exact tema asta e pusa in discutie 😉

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.