Menarha Inainte De 12 Ani Creste Riscul De Boala Cardiovasculara

Aparitia menarhei, prima menstruatie, inaintea varstei de 12 ani se asociaza cu un risc crescut de dezvoltare a unor patologii cardiovasculare si mortalitate de cauza cardiovasculara crescuta.

Cercetarile anterioare au gasit o legatura intre menarha precoce si aparitia unor patologii ca diabetul sau cancerul de san, iar un nou studiu publicat in Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism confirma si asocierea cu bolile cardiovasculare.

Conform studiului, menarha inainte de 12 ani creste riscul de aparitie a unei boli cardiovasculare cu 23%, iar riscul de deces din cauza unei astfel de patologii este cu 28% mai mare.

Un factor important al acestei asocieri este cantitatea de tesut adipos, astfel ca scaderea in greutate (daca este nevoie) poate evita efectele indirecte produse pe termen lung de o menarha aparuta inainte de 12 ani.

2 raspunsuri

  1. buna,am 19 ani iar ciclu mi’a venit knd aveam 9 ani jumate.normal de la cati ani ar trebui sa vina ciclu?daca a venit la 9 ani am o problema??va rog sa imi raspundeti.multumesc

  2. Dr Laurentiu Craciunas

    Buna andrea,

    Varsta primei menstruatii este din ce in ce mai mica, media e in jur de 12 ani, dar normal se considera intre 8 si 16. Problemele care apar din cauza menarhei la varsta mica se datoreaza expunerii prelungite la estrogen.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.