Mercilon

Ce este Mercilon si pentru ce se utilizeaza

Mercilon este un contraceptive oral combinat. Fiecare comprimat contine o cantitate mica de 2 hormoni feminine diferiti. Acesita sunt desogestrel (un progesterone) si etinilestradiol (un estrogen). Datorita cantitatii mici de hormone, Mercilon este considerat un contraceptiv cu doza mica. Deoarece toate comprimatele din blister contin aceeasi hormone in aceeasi doza, este considerat un contraceptive oral combinat monofazic. Mercilon este utilizat pentru a preveni sarcina.

Contraceptivele orale sunt o metoda foarte eficace de control al sarcinii. Cand este administrat correct (fara a omite comprimate) riscul de a ramane gravid este foarte mic.

De asemenea, contraceptivul unic combinat poate sa aiba beneficii care nu au legatura cu contraceptia. Menstruatia dumneavoastra poate fi cantitativ mai mica si de durata mai scurta. Ca urmare, riscul de aparitie al anemiei poate fi mai mic. Durerile menstruale pot deveni mai putin severe sau pot dispare.

Inainte sa luati Mercilon

Nu luati Mercilon
Nu utilizati contraceptive orale combinat daca prezentati oricare dintre afectiunile urmatoare. Daca va aflati in oricare dintre situatiile mai jos mentionate, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati Mercilon. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa utilizati un alt tip de contraceptive oral combinat sau o alta metoda total diferita (nehormonala) de control al sarcinii.
– daca sunteti alergica (hipersensibila) la desogestrel, etinilestradiol sau la oricare dintre celelalte componente ale Mercilon.
– daca aveti sau ati avut vreodata o tulburare care afecteaza circulatia sanguina: indeosebi acele afectiuni legate de tromboza (formarea unui cheag de sange ) in vasele sanguine ale picioarelor (tromboza venoasa profunda), plamanilor (embolie pulmonara), inimii (infarct miocardic) sau altor parti ale corpului.
– daca aveti sau ati avut un accident vascular cerebral (determinat de un cheag de sange sau o ruptura a unui vas de sange in creier).
– daca aveti sau ati avut vreodata o afectiune care ar putea fi un semn incipient al unui infarct miocardic (cum sunt angina pectoral sau dureri in piept) sau al unui accident vascular cerebral (cum sunt atacul ischemic tranzitoriu sau accidental vascular cerebral reversibil minor).
– daca aveti antecedente de migrena insotite, de exemplu, de simptome vizuale, tulburari de vorbire, slabiciuni sau amorteli in orice parte a corpului.
– daca stiti ca aveti afectiuni care stiti ca predispun la aparitia trombozei (de exemplu, deficit de proteina C, rezistenta la proteina C activata , deficit de proteina S, deficit de antitrombina III, anticorpi antifosfolipidici, hiperhomocisteinemie)
– daca aveti diabet zaharat cu afectari ale vaselor sanguine.
– daca aveti sau ati avut pancreatita (inflamarea pancreasului) asociata cu concentratii crescute ale substantelor grase din sange.
– daca aveti icter (ingalbenirea pielii) sau boli hepatice severe
– daca daca aveti sau ati avut tumori benigne sau maligne hepatice
– daca aveti sangerari vaginale neexplicate
– daca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida.

Daca oricare dintre aceste situatii apar pentru prima data in timpul utilizarii contraceptivului oral combinat, intreruperi imediat administrarea si spuneti medicului dumneavoastra. Intre timp, utilizati masuri contraceptive nehormonale.

Aveti grija deosebita cand utilizati Mercilon
In acest prospect, sunt descrise cateva situatii cand ar trebui sa intrerupeti administrarea contraceptivului oral combinat sau cand eficacitatea contraceptivului oral combinat poate sa scada. In aceste situatii nu ar trebui sa aveti activitate sexual sau ar trebui sa folositi metode suplimentare nehormonale de contraceptie cum sunt utilizarea prezervativului sau alte metode de bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau metoda temperaturii. Aceste metode pot fi nesigure deoarece contraceptivul oral combinat influenteaza modificarile obisnuite ale temperaturii sau mucusului de la nivelul colului uterin care apar in timpul ciclului menstrual.

Mercilon, ca toate contraceptivele orale nu protejeaza impotriva infectiei cu HIV (SIDA) sau oricarei alte boli cu transmitere sexuala.

Daca utilizati contraceptivul oral combinat in prezenta oricarei dintre situatiile enumerate mai jos poate di nevoie sa fiti tinuta sub observatie atenta. Medicul dumneavoastra va poate explica aceasta. De aceea, daca va aflati in oricare dintre aceste situatii spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati Mercilon.
– fumati;
– aveti diabet zaharat;
– sunteti supraponderala;
– aveti hipertensiune arteriala;
– aveti o afectiune a valvelor inimii sau o anumita tulburare de ritm cardiac;
– aveti o inflamatie a venelor (flebita superficiala);
– aveti varice venoase;
– oricine dintre rudele apropiate a avut tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
– suferiti de migrena;
– suferiti de epilepsie;
– dumneavoastra sau cineva dintre rudele apropiate are sau a avut concentratii crescute ale colesterolului sau trigliceridelor (substante grase ) in sange;
– oricare dintre rudele apropiate a avut cancer de san;
– aveti boli ale ficatului sau veziculei biliare;
– aveti boala Chron sau colita ulceroasa (boala inflamatorie cronica a intestinului);
– aveti lupus eritematos sistemic (LES; o boala care afecteaza pielea de pe intregul corp);
– aveti sindrom hemolitic uremic (SHU; o boala a coagularii sangelui care determina insuficienta renala);
– aveti anemie cu celule in forma de secera;
– aveti o afectiune care apare pentru prima data sau se inrautateste in timpul sarcinii sau utilizarii anterioare de hormoni sexuali (de exemplu, pierderea auzului, o boala metabolica numita porfirie, o boala cutanata numita herpes gestational, o boala neurologica numita coreea Sydenham);
– aveti sau ati avut cloasma (pete pigmentate galben-brune pe piele, indeosebi pe fata); daca da, evitati sa va expuneti prea mult la soare sau radiatii ultraviolete.
Daca oricare dintre afectiunile de mai sus apare pentru prima data, reapare sau se inrautateste in timp ce utilizati contraceptivul oral combinat trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra.

Contraceptivele orale si tromboza
Tromboza consta in formarea unui cheag de sange ce poate bloca un vas de sange. Uneori tromboza apare in venele profunde ale membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda). Daca aceste cheag de sange se detaseaza de vena unde s-a format, poate sa ajunga si sa blocheze arterele pulmonare determinand asa numitul embolism pulmonar. Tromboza venoasa profunda apare rar. Se poate dezvolta independent de administrarea de contraceptive orale. Riscul este mai mare la femeile care utilizeaza contraceptive orale decat la cele care nu utilizeaza. Sansa de aparitie a trombozei este mai mare dupa ce incepeti sa utilizati contraceptivul oral pentru prima data. De asemenea, tromboza poate sa apara daca sunteti gravida.

Riscul de aparitie a trombozei venoase profunde pentru femeile care utilizeaza contraceptive orale combinate cu desogestrel poate fi usor crescut fata de femeile care utilizeaza contraceptive orale combinate cu levonorgestrel. Numerele absolute raman foarte mici. Daca 10 000 femei utilizeaza contraceptive orale cu levonorgestrel timp de un an, 2 femei ar dezvolta tromboza. Daca 10 000 femei care utilizeaza contraceptive orale cu desogestrel timp de un an, aproximativ 3-4 femei ar dezvolta tromboza.

Prin comparare, daca 10 000 femei raman gravide, aproximativ 6 ar dezvolta tromboza. Aceste constatari se bazeaza pe rezultatele din unele studii. Alte studii nu au gasit un risc mai mare pentru contraceptive orale cu desogestrel.
De asemenea, cheagurile de sange pot sa apara foarte rar in vasele de sange ale inimii (determinand infarct miocardic) sau ale creierului (determinand accident vascular cerebral).Foarte rar, cheagurile de sange pot sa apara in ficat, intestin, rinichi sau ochi. Ocazional, tromboza poate determina tulburari permanente severe sau poate chiar sa fie letala. Riscul de a avea infarct miocaric sau accident cerebral vascular creste cu cat inaintati in varsta. De asemenea, creste cu cat fumati mai mult. Cand utilizati contraceptive orale trebuie sa renuntati la fumat, in special daca aveti varsta peste 35 de ani.
Daca dezvoltati hipertensiune arteriala in timpul utilizarii contraceptivelor orale, vi se poate spune sa intrerupeti utilizarea lor.

Riscul de a prezenta tromboza venoasa profunda este crescut temporar ca urmare a unor interventii chirurgicale sau imobilizari (de exemplu, daca aveti un picior sau ambele in ghips sau atele). La femeile care utilizeaza contraceptive orale, riscul poate fi si mai mare. Spuneti medicului dumneavoastra ca utilizati contraceptive orale inainte de orice interventie chirurgicala sau spitalizare. Medicul dumneavoastra va poate spune sa intrerupeti utilizarea de contraceptive orale cu cateva saptamani inainte de interventia chirurgicala sau in momentul imobilizarii. De asemenea, medicul dumneavoastra va va spune cand puteti relua administrarea de contraceptive orale dupa ce sunteti din nou “pe picioare”.

Daca observati posibile semne de tromboza intrerupeti administrarea contraceptivelor orale si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Contraceptivele orale si cancerul
Cancerul de san a fost diagnosticat putin mai des la femeile care utilizeaza contraceptivele orale decat la femeile de aceeasi varsta care nu utilizeaza contraceptivele orale. Aceasta crestere usoara a numarului de femei diagnosticate de cancer de san scade treptat pana la disparitia in decurs de 10 ani dupa intreruperea utilizarii contraceptivelor orale. Nu se stie inca daca diferenta este determinata de medicament. Se poate ca femeile care utilizeaza contraceptive orale sa fie mai frecvent examinate de medic si astfel cancerul de san sa fie diagnosticat mai devreme.
In cazuri rare la femeile care utilizeaza contraceptive orale au fost raportate tumori benigne hepatice si mai rar tumori maligne hepatice. Aceste tumori pot determina hemoragii interne. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti dureri abdominale severe.

La femeile care utilizeaza contraceptive orale timp indelungat, riscul de aparitie a cancerului de col uterin este usor crescut. Aceasta constatare ar putea sa nu aiba nici o legatura cu contraceptivele orale, dar ar putea fi legata de comportamentul sexual sau alti factori.

Cand utilizari Mercilon, medicul dumneavoastra va va cere sa reveniti pentru controale medicale regulate.
Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca:
– observati orice modificare a starii dumneavoastre de sanatate, in special cele care implica afectiunile mentionate in acest prospect;
– simtiti o umflatura la nivelul sanilor;
– intentionati sa utilizati alte medicamente;
– urmeaza sa fiti imobilizata sau urmeaza sa suferiti o interventie chirurgicala (intrebati medicul dumneavoastra cu cel putin 4 saptamani inainte);
– aveti sangerari vaginale neobisnuie si abundente;
– ati uitat sa administrati comprimate in prima saptamana de utilizare a blisterului si ati avut contact sexual cu 7 zile inainte;
– aveti diaree grava;
– nu ati avut menstruatie 2 luni consecutiv sau banuiti ca sunteti gravida (nu incepeti noul blister pana nu spuneti medicului dumneavoastra).
Intrerupeti utilizarea comprimatelor si spuneti imediat medicului dumneavoastra daca observati semne posibile de tromboza:
– tuse neobisnuita;
– durere severa in piept care poate iradia in bratul stang;
– dificultati de respiratie;
– orice durere de cap neobisnuita, severa sau prelungita sau criza migrenoasa;
– pierdere completa sau partiala a vederii sau vedere dubla;
– vorbire neclara sau dificultati de vorbire;
– modificari bruste ale auzului, mirosului sau gustului;
– ameteli sau lesin;
– slabiciune sau amorteala in orice parte a corpului;
– durere abdominala severa;
– durere severa sau umflarea unuia dintre picioare.

Utilizarea altor medicamente
Unele medicamente pot influenta negativ actiunea contraceptivelor orale. Acestea includ medicamentele utilizate in tratamentul epilepsiei (de ex. Primidona, barbiturice, carbamazepina, oxcarbazepina, topiramat, felbamat), tuberculozei (de ex. Rifampicina, rifabutina) si infectiei cu HIV (de ex. Ritonavir), antibioticele utilizate pentru tratamentul altor boli infectioase ( de ex. Peniciline, tetracicline, griseofulvina), preparate vegetale care contin sunatoare (utilizate in principal pentru tratamentul starilor depresive). De asemenea, contraceptivele orale pot interfera cu actiunea altor medicamente.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente sau preparate vegetale inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. De asemenea, spuneti oricarui alt medic sau stomatologului care prescrie alte medicamente (sau farmacistului) ca utilizati Mercilon. Ei va pot spune daca aveti nevoie de masuri contraceptive suplimentare, si daca da, pentru cat timp.

Sarcina si alaptarea
Mercilon nu trebuie utilizat de femeile gravide sau care cred ca pot fi gravide. Daca banuiti ca sunteti gravida in timp ce utilizati Mercilon, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra cat mai repede posibil. In general, Mercilon nu este recomandat in timpul alaptarii. Daca doriti sa utilizati Mercilon in timpul alaptarii, va rugam sa cereti sfatul medicului dumneavoastra.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu s-au observat efecte care ar putea sa influenteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Mercilon
Comprimatele Mercilon contin lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa luati Mercilon

Blisterul de Mercilon contine 21 comprimate. Pe blister, fiecare comprimat este marcat cu ziua saptamanii in care trebuie administrat comprimatul. Administrati comprimatul la aceeasi ora in fiecare zi, cu putin lichid, daca este necesar. Urmati in continuare directia indicata de sageata pana ce toate cele 21 comprimate au fost administrate. In urmatoarele 7 zile nu administrati nici un comprimat. Menstruatia (sangerarea de intrerupere) trebuie sa inceapa in timpul acestor 7 zile. De obicei, va incepe in ziua 2-3 dupa ultimul comprimat Mercilon. Incepeti urmatorul blister in a opta zi, chiar daca sangerarea continua. Aceasta inseamna ca veti incepe intotdeauna un nou blister in aceeasi zi a saptamanii si, de asemenea, ca sangerarea de intrerupere va incepe in aceeasi zi, in fiecare luna.

Incepeti primul blister Mercilon:
In cazul in care nu a fost utilizat nici un alt contraceptiv hormonal in ultima luna
Incepeti administrarea Mercilon in prima zi a ciclului menstrual, considerata a fi prima zi de sangerare. Administrati un comprimat marcat cu ziua respectiva a saptamanii. De exemplu, daca menstruatia incepe vineri, administrati comprimatul marcat cu “vineri”. Apoi urmati zilele in ordine. Mercilon va actiona imediat, nu este necesar sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara. De asemenea, puteti sa incepeti in ziua 2-5 a ciclului, dar in acest caz asigurati-va ca utilizati o metoda contraceptiva suplimentara (metode de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor din primul blister.

In cazul in care se trece de la alt contraceptiv oral combinat, inel vaginal sau plasture transdermic
Puteti incepe sa administrati Mercilon in ziua in care urmeaza dupa ultimul comprimat din blisterul curent( fara intervalul de pauza). In caz ca blisterul dumneavoastra curent contine comprimate inactive, puteti incepe sa administrati Mercilon in urmatoarea zi dupa ce ati utilizat ultimul comprimat activ (daca nu sunteti sigura care este acesta, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul). De asemenea, puteti sa incepeti mai tarziu, dar niciodata mai tarziu decat ziua ce urmeaza dupa intervalul fara comprimate din blisterul dumneavoastra curent (sau in ziua ce urmeaza dupa ultimul comprimat inactiv din blisterul dumneavoastra curent). In cazul in care utilizati un inel vaginal sau un plasture transdermic, este preferabil sa administrati Mercilon in ziua indepartatii acestora, dar nu trebuie administrat mai tarziu decat ziua cand urmatorul inel sau plasture trebuie aplicat. Daca urmati aceste instructiuni nu este necersar sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara.

In cazul in care se trece de la un contraceptiv oral numai cu progesteron
Puteti intrerupe administrarea contraceptivului oral numai cu progesteron in orice zi si sa incepeti sa administrati Mercilon in ziua urmatoare la aceeasi ora. Dar , asigurati-va ca utilizati si o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a contraceptivelor orale cand aveti contact sexual.

In cazul in care se trece de la un contraceptive injectabil, implant sau dispozitiv intrauterine cu eliberare de progestogen (DIU)
Incepeti sa utilizati Mercilon cand ar trebui sa faceti urmatoarea injective sau in ziua cand implantul dumneavoastra sau DIU este indepartat. Dar asigurati-va ca utilizati si o metoda contraceptive suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a contraceptivelor orale cand aveti contact sexual.

Dupa nastere
Imediat dupa ce ati nascut, medicul dumneavoastra va poate spune sa asteptati pana cand aveti prima menstruatie normala,inainte de a incepe sa utilizati Mercilon. Uneori este posibil sa incepeti mai devreme. Medicul dumneavoastra va va sfatui in acest sens. Daca alaptati si doriti sa utilizati Mercilon, trebuie sa discutati mai intati cu medicul dumneavoastra.

Dupa un avort spontan sau provocat
Medicul dumneavoastra va va sfatui in acest sens

Daca este necesar sa va amanati menstruatia
Mercilon nu are ca indicatie amanarea menstruatiei. Totusi in cazuri exceptionale, daca este nevoie sa va amanati data de debut a menstruatiei puteti sa incepeti sa luati urmatorul blister Mercilon imediat dupa ce terminati blisterul curent. Puteti continua cu acest blister atat timp cat doriti, pana la terminarea blisterului. Cand doriti sa aveti menstruatie intrerupeti administrarea comprimatelor. In timp ce utilizati al doilea blister puteti prezenta sangerari neregulate sau mici sangerari (pete) in zilele in care administrati comprimatele. Incepeti urmatorul blister dupa intervalul obisnuit de 7 zile fara comprimate.

Daca este necesar sa schimbati ziua in care incepe menstruatia
Daca administrati comprimatele conform recomandarilor, veti avea menstruatia in aproximativ aceeasi zi la fiecare 4 saptamani. Daca doriti sa schimbati aceasta, nu trebuie decat sa scurtati (niciodata sa prelungiti) pauza fara comprimate care urmeaza. De exemplu, daca menstruatia dumneavoastra incepe in mod obisnuit vineri si in viitor doriti sa inceapa marti (deci cu 3 zile mai devreme) va trebui sa incepeti urmatorul blister cu 3 zile mai devreme decat in mod obisnuit. Daca scurtati prea mult pauza fara comprimate (de exemplu, sub 3 zile sau mai putin) se poate intampla sa nu aveti sangerare in timpul pauzei. Puteti avea sangerari neregulate sau mici sangerari (pete) in timpul administrarii urmatorului blister.

Daca aveti sangerari neasteptate
Ca in cazul tuturor contraceptivelor oral, pentru primele cateva luni puteti avea sangerari vaginale neregulate (mici sangerari sau sangerari intermenstruale). Puteti avea nevoie de protectie igienica, dar continuati sa administrati comprimatele in mod obisnuit. Sangerarile vaginale neregulate se opresc, de obicei, o data ce organismul se obisnuieste cu contraceptivele orale (in mod obisnuit dupa 3 cicluri de administrare a comprimatelor). Daca acestea continua , devin mai abundente sau reincep spuneti medicului dumneavoastra.

Daca nu ati avut menstruatie
Daca ati administrat toate comprimatele la timpul potrivit si nu ati varsat si nu ati avut diaree severa sau nu ati folosit alte medicamente atunci este putin probabil sa fiti gravida. Continuati sa administrati Mercilon in mod obisnuit.
Daca nu ati avut menstruatie 2 luni consecutive, puteti fi gravida. Spuneti medicului dumneavoastra imediat. Nu incepeti urmatorul blister Mercilon pana ce mediul dumneavoastra nu a verificat daca sunteti gravida.

Daca luati mai mult decat trebuie din Mercilon
Pana in prezent, nu s-au raportat efecte toxice grave in urma administrarii prea multor comprimate Mercilon in acelasi timp. Daca ati utilizat cateva comprimate in acelasi timp, puteti prezenta greata, varsaturi sau sangerari vaginale. Daca descoperiti ca un copil a utilizat Mercilon, adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca uitati sa luati Mercilon
– Daca au trecut mai putin de 12 ore de la ora la care trebuia sa administrati comprimatul, protectia contraceptiva este pastrata. Administrati comprimatul imediat ce va amintiti si continuati sa administrati comprimatul urmator la ora obisnuita.
– Daca au trecut mai mult de 12 ore de la ora la care trebuia sa administrati comprimatul, protectia contraceptive poate fi redusa. Cu cat ati uitat mai multe comprimate consecutive cu atat creste riscul ca efectul contraceptive sa fie scazut. Exista un risc mai mare de a ramane gravida daca uitati sa administrati comprimatele de la inceputul sau sfarsitul blisterului. De aceea, trebuie sa urmati regulile descrise mai jos:

Mai mult de un comprimat dintr-un blister
Intrebati medicul dumneavoastra.

Un comprimat uitat in saptamana 1
Administrati comprimatul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna administrarea a 2 comprimate in acelasi timp) si administrati comprimatele la ora obisnuita. Utilizati metode contraceptive suplimentare (metode de bariera) pentru urmatoarele 7 zile.
Daca ati avut contact sexual in saptamana dinainte de a uita comprimatul, exista posibilitatea de a ramane gravida. Deci spuneti imediat medicului dumneavoastra.

Un comprimat uitat in saptamana 2
Administrati comprimatul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna sa administrati 2 comprimate in acelasi timp) si administrati comprimatele urmatoare la ora obisnuita. Protectia contraceptive este mentinuta. Nu trebuie sa utilizati metode contraceptive suplimentare.

Un comprimat uitat in saptamana 3
Puteti alege una dintre urmatoarele optiuni, fara a fi nevoie sa utilizati metode contraceptive suplimentare:
1. Administrati comprimatul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna sa administrati 2 comprimate in acelasi timp) si administrati urmatoarele comprimate la ora obisnuita. Incepeti urmatorul blister imediat ce blisterul actual se termina, deci fara pauze intre blistere. Este posibil sa nu aveti sangerare de intrerupere (sangerare menstruala) pana la sfarsitul celui de al doilea blister, dar puteti avea mici sangerari (pete) sau sangerari neregulate in zilele de administrare a comprimatelor.

Sau
2. Intrerupeti administrarea de comprimate din blisterul current, aveti o perioada de 7 zile fara comprimate (calculati si ziua in care ati uitat sa administrati comprimatul) si continuati cu urmatorul blister. Cand urmati aceasta metoda, puteti sa incepeti intotdeauna blisterul urmator in aceeasi zi a saptamanii asa cum v-ati obisnuit.
– Daca ati uitat sa administrati comprimatele dintr-un blister si menstruatia asteptata nu apare in primul interval de pauza obisnuit (fara comprimate), puteti fi gravida. Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe urmatorul blister.

Daca incetati sa luati Mercilon
Puteti sa intrerupeti administrarea Mercilon oricand doriti. Daca intrerupeti deoarece doriti sa ramaneti gravida, se recomanda, in general, sa asteptati pana aveti o menstruatie naturala inainte de a concepe. Aceasta va va ajuta sa apreciati varsta sarcinii.

Daca nu doriti sa ramenti gravida, intrebati medicul dumneavoastra despre alte metode de control ale sarcinii.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Mercilon poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse severe asociate cu utilizarea de contraceptive orale ca si simptome care apar sunt descrise la punctele Contraceptivele orale si tromboza si Contraceptivele orale si cancerul. Va rugam sa cititi aceste puncte pentru informatii suplimentare si sa-l informati pe medicul dumneavoastra cand este cazul.

Alte reactii adverse posibile
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate la femeile care utilizeaza contraceptive orale, desi nu este necesar ca acestea sa fi fost determinat de contraceptive orale. Aceste reactii adverse pot sa apara in primele cateva luni in care utilizati contraceptivele orale si in mod obisnuit se amelioreaza in timp.
– durere la nivelul sanilor, sensibilitate mamara, cresterea in volum a sanilor si secretie mamara;
– dureri de cap, migrena;
– schimbari ale apetitului sexual; stare depresiva, modificari ale starii de dispozitie;
– intoleranta la lentilele de contact;
– greata, voma;
– modificari ale secretiei vaginale;
– diferite reactii la nivelul pielii: eruptii de piele, eritem nodos, eritem multiform, sensibilitate la lumina;
– retentie de lichide;
– modificari ale greutatii corporale;
– reactii de hipersensibilitate.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactive adverse nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Mercilon

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 30ºC, in ambalajul original.
Nu utilizati Mercilon dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Informatii suplimentare pentru Mercilon

Ce contine Mercilon
– Substantele active sunt desogestrel si etinilestradiol. Un comprimat contine desogestrel 0,15 mg si etinilestradiol 0,02 mg.
– Celelalte componente sunt: amidon de cartof, dioxid de siliciu coloidal anhidru, ?-tocoferol, acid stearic, povidona, lactoza monohidrat.

Cum arata Mercilon
Mercilon se prezinta sub forma de comprimate albe, rotunde. Este disponibil in:
Cutie cu un plic continand un blister din PVC/AI a 21 comprimate.
Cutie cu 3 plicuri continand cate un blister PVC/AI a 21 comprimate.
Cutie cu 6 plicuri continand cate un blister PVC/AI a 21 comprimate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
N.V. Organon , Kloosterstraat 6, 5349 AB Oss, Olanda
Producator
Organon (Ireland) Ltd. PO Box 2857, Drynam Road, Swords, Dublin, Irlanda
Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2006.

2 raspunsuri

  1. Pot lua anticonceptionale daca am bola chron?

  2. buna seara,
    folosesc mercilon de 2 luni si am observat ca am inceptut sa iau in greutate. ar trebui sa intrerup tratamentul? multumesc,

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.