Metaplazie Scuamoasa Cervicala + Poze

Prin definitie, metaplazia reprezinta inlocuirea reversibila a unui tip de celule adulte cu alt tip de celule adulte. In cazul metaplaziei scuamoase, inlocuirea se face cu celule scuamoase. Pentru a intelege metaplazia scuamoasa de la nivelul cervixului trebuie sa intelegi anatomia si tipurile de celule implicate.

Considerand ca deja cunosti anatomia organelor genitale interne si pozitia cervixului, mai jos este o schita a structurilor care alcatuiesc invelisul cervixului.

Ectocervix, zona de transformare si endocervix
Ectocervix, zona de transformare si endocervix

Portiunea cea mai distala (indepartata) de corpul uterin, care este pozitionata in vagin, se numeste ectocervix (1). Dimensiunea medie a ectocervixului este de 3 cm in lungime si 2,5 cm in latime. Ectocervixul este acoperit cu tesut epitelial scuamos (pavimentos) stratificat nekeratinizat.

Portiunea asociata canalului cervical se numeste endocervix (3) si este acoperita cu tesut epitelial columnar (cilindric) simplu.

Linia care delimiteaza ectocervixul de endocervix se numeste jonctiune scuamo-columnara (de la cele 2 tipuri de tesut epitelial pe care le desparte).

Acum, ce trebuie inteles este faptul ca pe parcursul vietii jonctiunea scuamo-columnara nu este fixa, ci variaza in functie de mai multi parametrii (varsta, status hormonal, infectii etc), intre ectocervix si endocervix aparand o zona de transformare (2). Aceasta transformare pe care o sufera celulele din zona respectiva se numeste metaplazie si, cum am mentionat in primul paragraf, este reversibila.

Fiecare dintre cele 2 tipuri de tesuturi are anumite particularitati si roluri. Tesutul scuamos este mai rezistent si ofera protectie in conditiile de aciditate vaginala. Din cauza acestei rezistente, in anumite conditii care necesita rezistenta crescuta, apare metaplazia scuamoasa, adica transformarea celulelor normale pentru locul respectiv in celule scuamoase, care sunt celule normale, dar nu pentru locul respectiv.

Ce vreau sa spun cu asta este ca metaplazia nu este un proces malign, nu este cancer cervical, este doar o forma de autoprotectie a colului uterin. Metaplazia scuamoasa este comuna in timpul pubertatii (aciditate crescuta), in timpul sarcinii si dupa sarcina. Inflamatia (cervicita), polipii cervicali si anticonceptionalele stimuleaza metaplazia scuamoasa cervicala.

Metaplazia scuamoasa in sine este benigna, dar se asociaza cu displazie scuamoasa de tipul HSIL, 95% dintre cancerele cervicale aparand in zona de transformare. Din cauza asta este esential ca recoltarea probei pentru testul Papanicolau sa cuprinda celule din toata zona de tranzitie, iar in caz de colposcopie sa se vizualizeze toata zona de tranzitie pentru ca un rezultat negativ sa fie relevant clinic.

18 raspunsuri

 1. voiculescu dorina

  as vrea sa stiu ce este o ectopie,pt. ca doctorul mi-a explicat insa vreau sa stiu si alte pareri.

 2. In concluzie, aceasta metaplazie scuamoasa se trateaza cu ceva si daca da cu ce ?

 3. Am un rezultat la pap metaplazie scuamoasa negativ pt leziune intraepiteliala sau maligna flora nespecifica si ca recomandari de urm?rit citologic. Mentionez ca la eco mi-a iesit anexita stanga .ce e de facut si de la ce este metaplazia?

 4. Menopauza indusa poate contribui la aceasta metaplazie scuamoasa?

 5. Aveti cele mai clare explicatii pe care le-am gasit pana acum pe net, drept pt care tin sa va multumesc!

 6. Multumesc pentru informati in sfarsit ceva corect explicat pe internet

 7. La ex histologic se observa: adenomioza. Endometru proliferativ. Col cu metaplazie scuamoasa glandulara endocervicala matura ?i imatura.
  Ovare cu chisturi seroase chisturi foliculare ?i corpi albicanu

  E rau ?

 8. Nu e, dar poate fii pe viitor – celule canceroase?
  Pot face unele analize? Hemoleucogram? ?i urina, Testul Babes-Papanicolau, Testul HPV?

  Sunt operata de 2 luni.

  Mul?umesc !

 9. Laurentiu Craciunas

  k, nu ai mentionat ce operatie ai facut, dar presupun ca e histerectomie totala (inclusiv cervixul) cu anexectomie (adica ambele ovare scoase). In cazul asta nu ai cum sa faci cancer din ele pentru ca organele sunt afara deja. Revino cu detalii daca ai avut alta operatie.

 10. Da, asta ?tiu. Conform ex. histologic, spuneti-mi, va rog, dac? e benign sau malign.

  Mul?umesc !

 11. Buna ziua,
  La modificari non neoplazice este bifat metaplazie scuamoasa…. Ce inseamna si ce trebuie sa fac ?
  Descriere citologica :celule exocervicale superficiale si intermeniare, metaplazie scuamoasa, placarde de celule glandulare endocervicale,nuclei liberi,mucus, PMN, flora nespecificata.
  Recomandari:de urmarit evolutia .
  Ce trebuie sa fac sunt confuza , va rog un raspuns
  Multumesc !

  • Laurentiu Craciunas

   Buna Georgiana, daca citesti articolul de mai sus intelegi ce inseamna rezultatul. Mai mult decat atat, ai recomandarea in rezultat: urmarire, adica nu trebuie facut nimic, doar repetat testul Papanicolau de rutina.

 12. buna ziua eu am 23 de ani am facut testul papanicolau si mia iezit la analize ca am celule metaplazie as vreau sa stiu ca e cancer sau nu pt ca la neurologie nu mia dat un raspuns concret multumesc!!?

  • Rezultat biopsie polip.displazie cinii III grad inalt.
   dupa am facut testul imuno:rezultatul este mai jos.
   Rezultat: KI67 REACTIE INTENS POZITIVA NUCLAR DENS,CU PATTERN SUPRAPUS PESTE REACTIA LA P16 SI CORELAT CU ASPECTUL HISTOPATOLOGIC.
   Am facut si testul hpv,mi-a iesit p16 cu risc crescut.
   Doctorul mi-a spus ca sa fac operatie sa imi scot colul si uterul.Este normal?

  • Laurentiu Craciunas

   ANA-MARIA, depinde de circumstantele tale. Ai mai avut alte probleme anterior la nivelul colului? Rezultatul sugereaza ca polipul avea modificari aproape de cancer, dar nu era cancer. Daca tesutul bolnav a fost indepartat in totalitate nu mai trebuie sa faci nimic. Singurul mod de a afla daca a ramas ceva pe loc e sa faci o colposcopie, iar in functie de rezultat se poate recomanda conizatie sau nu.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.