Metaplazie Scuamoasa Cervicala + Poze

Prin definitie, metaplazia reprezinta inlocuirea reversibila a unui tip de celule adulte cu alt tip de celule adulte. In cazul metaplaziei scuamoase, inlocuirea se face cu celule scuamoase. Pentru a intelege metaplazia scuamoasa de la nivelul cervixului trebuie sa intelegi anatomia si tipurile de celule implicate.

Considerand ca deja cunosti anatomia organelor genitale interne si pozitia cervixului, mai jos este o schita a structurilor care alcatuiesc invelisul cervixului.

Ectocervix, zona de transformare si endocervix
Ectocervix, zona de transformare si endocervix

Portiunea cea mai distala (indepartata) de corpul uterin, care este pozitionata in vagin, se numeste ectocervix (1). Dimensiunea medie a ectocervixului este de 3 cm in lungime si 2,5 cm in latime. Ectocervixul este acoperit cu tesut epitelial scuamos (pavimentos) stratificat nekeratinizat.

Portiunea asociata canalului cervical se numeste endocervix (3) si este acoperita cu tesut epitelial columnar (cilindric) simplu.

Linia care delimiteaza ectocervixul de endocervix se numeste jonctiune scuamo-columnara (de la cele 2 tipuri de tesut epitelial pe care le desparte).

Acum, ce trebuie inteles este faptul ca pe parcursul vietii jonctiunea scuamo-columnara nu este fixa, ci variaza in functie de mai multi parametrii (varsta, status hormonal, infectii etc), intre ectocervix si endocervix aparand o zona de transformare (2). Aceasta transformare pe care o sufera celulele din zona respectiva se numeste metaplazie si, cum am mentionat in primul paragraf, este reversibila.

Fiecare dintre cele 2 tipuri de tesuturi are anumite particularitati si roluri. Tesutul scuamos este mai rezistent si ofera protectie in conditiile de aciditate vaginala. Din cauza acestei rezistente, in anumite conditii care necesita rezistenta crescuta, apare metaplazia scuamoasa, adica transformarea celulelor normale pentru locul respectiv in celule scuamoase, care sunt celule normale, dar nu pentru locul respectiv.

Ce vreau sa spun cu asta este ca metaplazia nu este un proces malign, nu este cancer cervical, este doar o forma de autoprotectie a colului uterin. Metaplazia scuamoasa este comuna in timpul pubertatii (aciditate crescuta), in timpul sarcinii si dupa sarcina. Inflamatia (cervicita), polipii cervicali si anticonceptionalele stimuleaza metaplazia scuamoasa cervicala.

Metaplazia scuamoasa in sine este benigna, dar se asociaza cu displazie scuamoasa de tipul HSIL, 95% dintre cancerele cervicale aparand in zona de transformare. Din cauza asta este esential ca recoltarea probei pentru testul Papanicolau sa cuprinda celule din toata zona de tranzitie, iar in caz de colposcopie sa se vizualizeze toata zona de tranzitie pentru ca un rezultat negativ sa fie relevant clinic.

58 raspunsuri

 1. voiculescu dorina

  as vrea sa stiu ce este o ectopie,pt. ca doctorul mi-a explicat insa vreau sa stiu si alte pareri.

 2. In concluzie, aceasta metaplazie scuamoasa se trateaza cu ceva si daca da cu ce ?

 3. Am un rezultat la pap metaplazie scuamoasa negativ pt leziune intraepiteliala sau maligna flora nespecifica si ca recomandari de urm?rit citologic. Mentionez ca la eco mi-a iesit anexita stanga .ce e de facut si de la ce este metaplazia?

 4. Menopauza indusa poate contribui la aceasta metaplazie scuamoasa?

 5. Aveti cele mai clare explicatii pe care le-am gasit pana acum pe net, drept pt care tin sa va multumesc!

 6. Multumesc pentru informati in sfarsit ceva corect explicat pe internet

 7. La ex histologic se observa: adenomioza. Endometru proliferativ. Col cu metaplazie scuamoasa glandulara endocervicala matura ?i imatura.
  Ovare cu chisturi seroase chisturi foliculare ?i corpi albicanu

  E rau ?

 8. Nu e, dar poate fii pe viitor – celule canceroase?
  Pot face unele analize? Hemoleucogram? ?i urina, Testul Babes-Papanicolau, Testul HPV?

  Sunt operata de 2 luni.

  Mul?umesc !

 9. Dr Laurentiu Craciunas

  k, nu ai mentionat ce operatie ai facut, dar presupun ca e histerectomie totala (inclusiv cervixul) cu anexectomie (adica ambele ovare scoase). In cazul asta nu ai cum sa faci cancer din ele pentru ca organele sunt afara deja. Revino cu detalii daca ai avut alta operatie.

 10. Da, asta ?tiu. Conform ex. histologic, spuneti-mi, va rog, dac? e benign sau malign.

  Mul?umesc !

 11. Buna ziua,
  La modificari non neoplazice este bifat metaplazie scuamoasa…. Ce inseamna si ce trebuie sa fac ?
  Descriere citologica :celule exocervicale superficiale si intermeniare, metaplazie scuamoasa, placarde de celule glandulare endocervicale,nuclei liberi,mucus, PMN, flora nespecificata.
  Recomandari:de urmarit evolutia .
  Ce trebuie sa fac sunt confuza , va rog un raspuns
  Multumesc !

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Georgiana, daca citesti articolul de mai sus intelegi ce inseamna rezultatul. Mai mult decat atat, ai recomandarea in rezultat: urmarire, adica nu trebuie facut nimic, doar repetat testul Papanicolau de rutina.

 12. buna ziua eu am 23 de ani am facut testul papanicolau si mia iezit la analize ca am celule metaplazie as vreau sa stiu ca e cancer sau nu pt ca la neurologie nu mia dat un raspuns concret multumesc!!?

  • Rezultat biopsie polip.displazie cinii III grad inalt.
   dupa am facut testul imuno:rezultatul este mai jos.
   Rezultat: KI67 REACTIE INTENS POZITIVA NUCLAR DENS,CU PATTERN SUPRAPUS PESTE REACTIA LA P16 SI CORELAT CU ASPECTUL HISTOPATOLOGIC.
   Am facut si testul hpv,mi-a iesit p16 cu risc crescut.
   Doctorul mi-a spus ca sa fac operatie sa imi scot colul si uterul.Este normal?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   ANA-MARIA, depinde de circumstantele tale. Ai mai avut alte probleme anterior la nivelul colului? Rezultatul sugereaza ca polipul avea modificari aproape de cancer, dar nu era cancer. Daca tesutul bolnav a fost indepartat in totalitate nu mai trebuie sa faci nimic. Singurul mod de a afla daca a ramas ceva pe loc e sa faci o colposcopie, iar in functie de rezultat se poate recomanda conizatie sau nu.

 13. Diagnostic histopatologic
  Fragmente de endocrine polipostaze cu zone de metaplazile scuamoase matură și imatura ale epiteliului glandular
  Fragmente de epiteliului scuamos exocervical
  fără modificări.
  Necesita histerectomie. Mulțumesc

 14. Bună seara, asi dori sa îmi spuneți dacă pentru diagnosticul acesta este cel mai indicat sa fac histerectomie. (Exista și alta metoda de vindecarea )

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Dana Panait, daca citesti articolul de mai sus intelegi ca diagnosticul tau e o problema minora, benigna, fara potential de a se transforma in cancer. Histerectomia e o operatie complet ne-necesara in cazul tau.

 15. Buna ziua!Ma numesc Maria si am 48 ani.Acum o luna am facut o operatie de histerectomie totala,pe baza unui Pap.Nicolau ce arata ca am displazie severa.va rog sa-mi interpretati si mie examenul histopatologic.Anexa1:ovar de 2,5/2,5/1cm cu salpige de 2cm.Anexa 2:Ovar de 1,5/1/1cm cu salpige de 3cm.Uter7/5/3cm din care col de 2,5cm(precizez ca am facut acum 11 ani o conizatie col uterin..diagnostic displazie simpla cinl).Perete uterin de1.5cm. Microscopie:Anexa1..sectiunea examinata prezinta imagini de salpige si ovar cu modificari atrofice.Anexa 2…sectiunile examinate prezinta imagini de salpige si ovar cu modificari atrofice.Uter…colul a fost prelucrat in totalitate..sectiunile examinate prezinta imagini extinse de metaplazie de mucoasa imatura atipica si hiperplazie microglandulara endocervicala.Endocol de tip atrofic.As dori sa stiu daca eram predispusa sa fac cancer.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Maria, nu au existat modificari pre-canceroase de tip CIN. Nu se specifica daca hiperplazia era cu atipii sau fara.

 16. Hiperplazie fara atipi

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Maria, in cazul asta nu vad motivul histerectomiei. Indiferent de situatie, riscul de cancer ovarian/tubar sau uterin/cervical a fost redus la 0 pentru viitor.

 17. Multumesc..se pote vorbi in particular cu dumneavoastra?

 18. Buna seara!Va rog sa-mi sa-mi interpretati rezultatul histopatologic -725-produs hematic ce include fragmente de polip endometrial hiperplazic cu izolate dilatari chistice grandulare si infiltrat hematic difuz in corion.Se mai constata fragmente endocervicale cu aspecte de metaplazie scuamoasa matura cu extensie grandulara.
  726-fragmente de polip endometrialhiperplazic cu dilatari chistice grandulare si infiltrat hematic difuz in corion.
  Multumesc anticipat!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Mihaela, nu e clar daca hiperplazia are atipii sau nu, va trebui ca ginecologul tau sa ia legatura cu laboratorul pentru a stabili clar. Metaplazia nu e ingrijoratoare.

 19. Buna ziua,
  am facut un Pap test si al 2-lea dupa ,,,aprox 7 luni
  A iesit tot L-SIL desi facusem tratament cu Cervucid.
  Dar mai scrie ceva in partea de jos a rezultatului:
  Am rugamintea sa ma ajutati sa inteleg, multumesc.
  …” Frotiu cu frecvente celule epiteliale scuamoase superficiale, intermediare, endocervicale, celule cu metaplazie scuamoasa matura precum si celule cu nuclei mariti de volum,anizonucleoza,hipercromazie,neregularitati ale membranei nucleare, coilocitoza cu condensare periferica citoplasmatica.

 20. Bună seara,am 40ani și sunt un pic bulversată.De mai mult timp mă chinuie o rană pe col (o tratez….după ceva timp iar apare).Fac testul de 6ani și rezultatul a fost frotiu negativ .Dar anul acesta….Rezultatul microscopic:
  Tip II Babeș-papanicolaou 1.frotiu satisfăcător hormonal compatibil cu vârsta. 2.PMN frecvente 3.Hematii frecvente . 4.celule intermediare și endocervicale cu diskarioze ușoare frecvente. 5.celule metaplaziale atipice prezente. TBS=ASC-US Mulțumesc din suflet!

 21. Buna ziua,
  In urma unui test Pap de rutina avem urmatorul rezultat
  Fata 17 ani : inflamatie intensa, metaplazie scuamoasa cervicala, celule scuamoase atipice cu semnificatie nedeterminata (ASCUS) . Concluzii : ASCUS, dupa tratament si reducerea inflamatiei investigatii mai amanuntite.
  In cazul nostru as vrea sa stiu cum ar trebui sa abordam problema fiind intr-o relatie poly inchisa, inca 2 persoane (fata si baiat) in care s-au consumat relatii sexuale. Care sunt riscurilor tertelor persoane si ce e de facut ?

 22. Buna ziua, am citit articolul! Inteleg ca metaplazia scuamoasa nu este ingrijoratoare, insa in timp se pot produce schimbari negative.
  Totusi, fiind totodata reversibila! Ce pot face in acest sens?
  Acesta fiind rezultatul testului: Celule exocervicale superficiale si intermediare, metaplazie scuamoasa, placarde de celule glandurare endocervicale, frecventi nuclei liberi, PMN, lactobacili Doderlin.
  Va multumesc din suflet pentru interpretate!

  • Buna Alexandra, ma confrunt cu aceeasi problema. Imi poti spune daca ai primit raspunsuri si lamuriri intre timp!? Sau nu este nimic de facut? Multumesc!

 23. Buna ziua,am primit pe email urmatoarele rezultate si pana merg la medic sunt nelinistita.Va rog sa-mi spuneti cat de grav este?Am 49 ani si sunt la premenopauza si o cervicita cu care ma lupt demult.
  Rezultat in sistem Bethesda: NILM
  Celule endocervicale: Prezente
  Frotiu inflamator – – –
  Trichomonas: Negativ Micoza: Negativ Coci: Negativ Anaerobi: Negativ
  Actinomyces: Negativ Gardnerella: Negativ Herpes: Negativ Alte Infectii: Negativ
  Rezultat in sistem PAP: PAP II
  Comentarii: Celule metaplazice reactive.
  Se recomanda:
  Control citologic: La 6 luni
  Data rezultatului: 04.07.2018

 24. Micu Marinela

  Ce este de fapt cancerul . Cand testul arata pap 5? Si cum se știe dacă e benign sau malign . Eu am L sil vin 1 și un medic mia spus că este inceput de cancer și altul că ajunga chiar la moderat .pe cine să cred?

 25. Buna. Avind vaginita cronica, colul meu era total inflamat la colposcopie, rosu si inflamat. Dar la Pap a arata doar celule metaplastice prezente si bifat negativ pentru leziuni intraepiteliale. Asta si este metaplazie pe fon de infectie? Nu duce riscuri in sine daca nu am facut conizatie(cum imi recomanda medicul)? Mentin ca infectia e inca persistenta, nu răspunde la antibiotice niciodată. Mersi. Care ar fi solutia de tratat o vaginita cronica?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Marcela, vaginita poate avea diferite cauze, cel mai adesea o infectie netratata corespunzator. Pentru asta va trebui sa faci examen si cultura din secretie, iar daca se diagnosticheaza o infectie va trebui sa o tratezi in functie de antibiograma.

   Daca rezultatul Papanicolau este negativ ptr leziuni intraepiteliale sau maligne (NILM) nu ai de ce sa faci conizatie.

 26. Natalia Andronatiev

  Buna ziua.Raport histopatologic:Polip endometrial uzual cu pseudodecidualizare a stromei asociat cu inflitratie polimorfocelulara cu prevalarea componentei granulocitare cu tendinta de microabcedare.Fragmente de endometru cu aspect al dereglarilor hormonale estrogen-progesteronice,placi epiteliale scumoase a exocolui non-neoplazice

 27. Buna ziua,

  As dori o opinie in ceea ce priveste urmatorul rezultat in urma unui ERAD:

  Fragmente de exocol prezentand epiteliu malpighian pluristratificat cu pierderea polaritatii nucleare in 2/3 medii , cu usora exulceratie in suprafata , rare modificari koilocitare in straturile intermediare si jonctiune scuamo-cilindrica ulcerata cu zone de displazie epiteliala usoara ( CIN 1 ) . Epiteliul glandular exocervical prezinta rare glande dilatate chistic si focal zone cu metaplazie scuamoasa intraglandulara . In stroma subiacenta redus infiltrat inflamator limfo-plasmocitar cu dispunere difuza . Nu se observa aspecte maligne pe sectiunile examinate. Limitele de rezectie se afla in tesut sanatos .

  Diagnostic histopatologic:
  = Leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut (CIN 1/ condilom plan / LSIL ) asociat cu leziuni de cervicita cronica.

  Multumesc anticipat,
  Alex

 28. Bună seara, vă pot contacta în privat? Mulțumesc! Ioana

 29. Buna ziua în urma unui test Pap 4a am facut o colposcopie iar rezultatul a iesit HPV pozitiv typ 16 din grupa P2 56 59 66 Cin 3 /HSIL ..este cancer?sunt programată la operatie pe 10.12 .

 30. La acest diagnostic este necesară histrectomie? Endometru fragmente multiple de endometrucu aspecte de faza proliferativa;mici fragmente de epiteliu glandular endocervical îndemn si de epiteliu metaplazic( metaplazie scuamoasa înlătură si matură) ; hiperplazie microglandulara endocervical ( arie restrinsa) mucus; singe de epiteliu glandular endocervical îndemn de epiteliu metaplazie ( metaplaziescuamoasa înlătură si matură) hiperplazie microglandulara endocervicala( aria restrinsa) ; mucus; singe+fragmente de epiteliu scuamos endocervical cu acantoza

 31. Buna ziua.Va rog tare mult sa-mi interpretati rezultatul biopsiei dupa ERAD
  Diagnostic anatomo-patologic:Leziune intraepilteliala scuamoasa cervicala de grad inalt(HSIL-CIN2)si de grad scazut (LSIL-CIN1).Examen macroscopic:2 fragmente tisulare de 1/0.5/0.5 si 1.5/1/0.7 cm orientate in totalitate.Examen microscopic:Fragmente col uterin cu epiteliu scuamos cu atipii citonucleare in 1/3 bazala cu aspecte LSIL-CIN2 cu extensie la nivelul epiteliului metaplazic al glandelor endocervicale.Unele dintre margini prezinta aspecte de leziune de grad scazut.Multumesc anticipat pentru interpretare

 32. Buna seara.

  Am citit articolul dumneavoastră și oarecum cred că am înțeles.

  In ultimele analize de Papanicolau este specificat „procese de metaplazie scuamoasă”, să înțeleg că aceste procese sunt perfect normale?

  M-am mai liniștit un pic citind articolul dumneavoastră, dar vreau totuși să îmi spuneți dacă am înțeles bine, întrucât programarea la doctor pentru interpretarea analizelor o am de abia peste 2 săptămâni.

  Vă mulțumesc mult

 33. Va rog sa-mi spuneti daca sunt motive de ingrijorare pentru rezultatul primit la ex histologie-citologie:
  Fragmente polipoide mucoasa endometriala cu glande cu contur neregulat, tapetate de epiteliu pluristratificat, arii de metaplazie eozinofila, stroma densa cu arii de decidualizare, lambouri descuamate de exocol.
  Piesa- polipi endocavitari
  Diagnostic- endometru disfunctional
  Multumesc!

 34. Mihalceanu Iuliana

  Buna ziua!As vrea sa ma lamuriti ca eu tot nu stiu exact ce am,am facut si pap si biopsie si rmn.la biopsie:o formatiune cu localizare endocervicala constituita dintr o invazie neoplazica de carcinom epidernoid scuamocelular nekeratinizat cu nucleu pleumorf si numeroase mitoze fara formare de perle ceratozice(nu prea inteleg exact),forma este discreta cu reactie inflamatorie limfoplasmocitoza(cred).tumora este asociata cu zone de metaplazie scuamoasa ale mucoasei epidocervicala si prezinta in zona centrala o colectie inflamatorie cu necroza,mucus si numeroase cheaguri de sange.la rmn:uter retrovers,de volum normal,de 9/5cm,endometru omogen.fara formatiuni expansive miometriale.buza posterioara a colului este ocupata de o tumora cu ax cranio caudal de 3cm si diametrul laterolateral de 5cm,intens restrictiva in difuzie,care in mare parte nu depaseste stroma cervicala,exista totusi aspecte microinfiltrative in spatiul adipos pericervical pe versantul postero lateral stang al tumorii ,in contact cu seroasa rectala.cavitatea uterina si vagin,inclusiv fornixuri vaginale aparent neinfiltrate.adenopatie nespecifica,omogena,gadofila,evident restrictiva in difuzie vizibila iliac extern stanga,de 17/9mm.ovare normal pozitionate cu aspect imagistic fiziologic.fara ascita.fara depozite peritoneale.VU si rect fara particularitati legate de pereti sau continut la momentul examinarii(4.10.2019).bazinul osos fara prize de contrast suspecte.este cancer,e malign,ce ar trebui sa fac?au aparut si sangerari masive.astept un raspuns urgent daca se poate,multumesc!

 35. Bună ziua. Am facut un papanicolau.La observații scrie celule metaplazie scaumoase, gradul 2/3.Cu revenire peste 3 luni ,repetare papanicolau.Este cazul sa ma îngrijoreze??Multumesc.

 36. Mihalceanu Iuliana

  Buna ziua!
  Multumesc pentru raspuns,dle dr…de azi,28.02,incep radioterapia la Galati ,cu acceleratorul nouj.. ..sper sa fie totul bine si sa nu mai am nici hemoragii …

 37. Ghiță Cristina

  Buna ziua,as dori să mă clarificați și pe mine cu un aspect.
  Am făcut un test Papanicolau rezultatul fiind: frotiu convențional,satisfăcător pentru evaluare, celulel endocervicale prezente,NLIM, modificari celulare reactive asociate cu inflamația,intens fond inflamator acut, asociat se observă alterări celulare de natura inflamatorie,procese de reparație celulara cu metaplazie pavimentoasă in curs de maturare și matura.
  Frotiu de tip inflamator reparator.
  Se recomanda o noua prelevare după tratamentul antiinflamator.
  La consult medicul mi a spus că am o ectopie,am 2 nașteri naturale
  Vreau sa știu părerea dvs.
  Mulțumesc

 38. Buna seara! Am 56 ani,am facut un test Papanicolau recent. Rezultatul:Celule scuamoase intermediare si parabazale, modificari reactive in context atrofic, metaplazie scuamoasa matura, placarde de celule glandulare endocervicale, frecventi nuclei liberi, exudat inflamator fibrinoleucocitar moderat, fundal granular, flora coco-bacilara.Recomandari: de urmarit evolutia. Va multumesc anticipat pentru interpretare!

 39. BUNA ZIUA
  AM FACUT UN TEST PAPANICOLAU SI REZ ESTE:
  METAPLAZIE SCUAMOASA
  SI DIAGNOSTIC CITOLOGIC: ASC-H
  DESCRIERE : Celule exocervicale suprficiale, intermediare si parabazale, displazie cheratinizata(leucoplazie?), atipii citonucleare (hipercromazie si hipertrofie nucleara, modificarea R N/C) (mici lambouri), MICI CELULE ENDOCERVICALE, NUCLEI LIBERI, FOND HEMATIC, EXUDAT INFLAMATOR FIBRINO LEUCOCITAR, FLORA COCO-BACILARA
  PUTETI SA IMI SPUNETI DACA E NORMAL? SAU CE TREBUIE FACUT?

 40. Buna ziua,
  Am rezultat papanicolau ASC-US si HPV 45 si modificări în urma colposcopiei.
  Am făcut o intervenție ERAD si în urma biopsiei am ca rezultat.
  Cervicita cronica. Metaplazie scuamoasa matura si imatura a epiteliului endocervical.
  Ma puteți ajuta cu o opinie ,este grav acest diagnostic?
  Multumesc mult!

 41. Bună ziua!
  Am 40 ani și am făcut un test papanicolau. Medicul meu este din Iași și eu din Neamț, și până luna viitoare când am programarea stau puțin stresată. Vă rog frumos să-mi spuneți o părere dacă doriți.
  Rezultatele testului sunt : frotiu satisfacator, celule endocervicale, metaplaziate prezente, celule scuamoase atipice cu semnificație nedeterminată.
  Recomandări : hpv, colposcopie și repetare papanicolau.
  Mulţumesc frumos.

 42. Buna, am făcut și eu un test Papanicolau și mi-a ieșit așa: celule superficiale ***, celule intermediare ***, metaplazie scoamoasa * ,celele endocervicale **, negativ pt leziuni de malignitate și interpiteliale, granulocite *, macrofage/histiocite **, baciilo doderlaine ***, flora microbiana gradul 2, este bun rezultatul?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.