Metformin pentru Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP)

Metformin este un medicament folosit pentru controlul glicemiei (zaharul din sange) la pacientii care sufera de diabet zaharat tip 2. Pentru ca sindromul ovarelor polichistice asociaza uneori rezistenta la insulina (hormonul care controleaza glicemia) similar diabetului zaharat de tip 2, Metformin poate fi indicat UNEORI si femeilor care sufera de sindromul ovarelor polichistice. Dar cand anume?

Metformin scade glicemia in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2, dar nu are nici un efect in cazul persoanelor fara diabet. Mecanismul de actiune nu e clar, dar implica reducerea absorbtiei glucozei din intestin, ceea ce poate cauza tulburari gastrointestinale in cazul unor pacienti. Metformin nu ingrasa, dar poate scadea usor greutatea prin efectele adverse (greata, varsaturi, diaree etc).

Sindromul ovarelor polichistice este intr-un cerc vicios cu obezitatea si rezistenta la insulina. Cu cat femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice au o greutate mai mare, cu atat au sanse mai mari sa se ingrase si mai mult. Din cauza asta scaderea in greutate, desi FOARTE DIFICILA, rupe cercul vicios si poate rezolva o buna parte din problemele asociate sindromului ovarelor polichistice (in special ciclurile neregulate si absenta ovulatiei).

Una dintre cele mai comune situatii cand se diagnosticheaza sindromul ovarelor polichistice e cand o femeie doreste sa obtina o sarcina, dar nu reuseste din cauza ciclurilor anovulatorii. Nu repet caracteristicile sindromului, poti citi mai multe in articolele anterioare: sindromul ovarelor polichistice.

Societatea Ameticana de Medicina Reproductiva (ASRM) a actualizat recomandarile referitoare la tratamentul cu Metformin pentru femeile care doresc sa obtina o sarcina, iar mai jos fac un sumar. Daca doresti sa citesti documentul in intregime poti sa-l gasesti aici: FnS.

Exista suficiente dovezi ca Metformin (singur) creste rata ovulatiei comparat cu un placebo, dar nu exista suficiente dovezi ca are un efect benefic asupra sansei de a obtine o sarcina sau de naste. Cu alte cuvinte, Metformin te poate ajuta sa ovulezi, dar asta nu inseamna ca vei obtine o sarcina sau ca vei duce sarcina la bun sfarsit.

Exista dovezi consistente ca Metformin (singur) este mai putin eficient decat Clomifen (Clomid) pentru inducerea ovulatiei, obtinerea unei sarcini si obtinerea unei nasteri.

Nu exista dovezi suficiente ca Metformin (singur) este superior fata de Letrozole pentru a obtine o sarcina sau o nastere. Letrozole este un medicament cu efect acceptabil pentru inducerea ovulatiei la pacientele cu sindromul ovarelor polichistice.

Exista dovezi suficiente ca Metformin combinat cu Clomifen creste sansa ovulatiei si a obtinerii unei sarcini, dar nu imbunatateste sansa de a obtine o nastere comparat cu Clomifen singur (fara Metformin).

Exista dovezi consistente ca 3 luni de tratament cu Metformin inainte de stimulare ovariana cu un alt medicament cresc sansa de a obtine o nastere.

Exista dovezi consistente ca sansa obtinerii unei sarcini nu e diferita dupa Clomifen + Metformin vs Clomifen + Drilling ovarian vs Driling ovarian (singur) la femeile cu sindromul ovarelor polichistice rezistent la Clomifen.

Exista dovezi consistente ca oprirea tratamentului cu Metformin dupa obtinerea unei sarcini nu creste riscul de avort.

Nu exista suficiente dovezi pentru a recomanda Metformin in timpul sarcinii pentru a reduce riscul unui avort.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.