Sindromul metabolic este o problema majora de sanatate publica din cauza prevalentei in continua crestere si a consecintelor pe care le are asupra organismului. Pacientii cu sindrom metabolic, in special cei cu obezitate viscerala, au nivele serice scazute de testosteron total, testosteron liber si globulina de legare a hormonilor sexuali (SHBG). Asociat cu nivelele screscute de estradiol rezulta alterarea spermatogenezei cu parametri modificati la spermograma.
Sindromul metabolic se defineste prin prezenta a cel putin 3 dintre urmatorii factori de risc: obezitate abdominala, hiperglicemie, hipertrigliceridemie, nivel scazut de HDL (colesterol bun) si hipertensiune.
Metforminul este un agent hipoglicemic eficient la pacientii cu sindrom metabolic, iar in cazul barbatilor creste nivelul testosteronului total si liber. Bazat pe aceste informatii, un studiu publicat in revista Fertility and Sterility a evaluat efectul tratamentului cu metformin asupra parametrilor spermogramei la pacientii suferind de sindrom metabolic.
Administrarea metforminului s-a facut timp de 6 luni in doze crescand de la 850mg/zi (prima saptamana) la 1700 mg/zi (a doua saptamana) si 2550 mg/zi in restul perioadei.