Microcipurile – Anticonceptionalele Viitorului

In ziua de astazi facem aproape totul cu ajutorul computerului si implicit al internetului. Insa nu stiu cati s-ar fi gandit la posibilitatea de a controla fertilitatea cu un microcip implantat sub piele. Sperante sunt insa si pentru alti bolnavi, care ar putea beneficia de acest dispozitiv pentru tratarea bolilor cronice ca diabetul si scleroza multipla.

Ideea i-a venit se pare lui Bill Gates care a investit deja pentru dezvoltarea acestor cipuri peste 3 milioane de Euro. Surprinzator este faptul ca acest dispozitiv poate actiona ca metoda de contraceptie pana la 16 ani, mult mai mult decat orice alt produs existent pe piata.

Cum functioneaza?
Produsul a fost original creat si testat pentru pacienti cu osteoporoza. In cadrul cipului sunt inserate micrograme de medicament ce poate fi eliberat la aceasi ora a zilei, in aceasi cantitate. Aceste lucruri pot fi programate cu ajutorul calculatorului. Totul merge cu semnal automat WI-FI: activarea, dozarea zilnica si bineinteles deactivarea. Cand microcipul primeste semnalul, o cantitate mica de energie se elibereaza din bateria dispozitivului ce duce la topirea sigiliului din titan si platina, cu eliberarea substantei direct in tesut.

Insa noi avem deja un produs contraceptiv ce se implateaza sub piele si elibereaza acelasi produs ca si noul microcip: progesteron. Diferenta este, cum spun cercetatorii, ca microcipul poate elibera hormoni pana la 16 ani. Deasemenea, micropipul elibereaza aceasi cantitate de hormon la aceasi ora in fiecare zi (motiv pentru care exista mai putine efecte adverse), pe cand celalalt dispozitiv elibereaza non-stop cantitati diferite de substanta. In ceea ce priveste aceste aspecte, castigatorul este microcipul.

Cipul poate fi implantat in cadrul unei operatii ce dureaza 30 de minute, sub anestezie locala.
De retinut ca produsul este inca in studii si va fi pe piata mai probabil in 2016.

Dezavantaje?
· Medicii nu stiu exact cum va functiona acesta noua contraceptie: ca mini-pilula sau ca pilula de a doua zi, neexistand un consens in legatura cu doza. Ultimativ se va decide probabil ca acest lucru sa fie individualizat, pentru ca fiecare persoana absoarbe hormonul in mod diferit.

· Alta problema este legata tot de absorbtie: daca este destinat pentru 16 ani, nu se poate sti sigur daca organismul nu va lupta impotriva dispozitivului, creand un tesut de fibroza ce va interfera cu difuziunea preparatului in corp.

· Cea mai mare grija este insa protectia datelor. Daca se lucreaza prin WI-FI, oricine ar putea avea acces la controlarea dispozitivului. Tehnicienii lucreaza la acest aspect si spera ca intr-un an acest lucru sa nu mai reprezinte o problema.

· Un pret estimativ nu exista inca, insa chiar daca acesta ar fi mare, ar trebui sa avem in vedere faptul ca astfel se asigura aceasta protectie in jur de 16 ani, cu posibilitatea opririi aparatului daca apare dorinta de a avea copii si ulterior de a-l porni din nou.

Utilizari pe viitor
Bineinteles ca acest microcip ar avea un succes relativ mare pe piata produselor contraceptive, insa cercetatorii incearca sa il adapteze in special pentru bolile cronice. Tintita este inlocuirea terapiilor ce necesita administrarea de injectii zilnice, in special cele cu insulina la diabetici.

Tehnologia exista din 2006 si a fost testata indelung pe animale. De curand 8 pacienti au primit cu ajutorul acestor dispozitive tratamentul zilnic pentru tratarea osteoporozei. Cu un studiu pe 8 pacienti nu se poate lansa produsul insa cercetatorii lucreaza din greu sa il perfectioneze si sa il introduca in cat mai multe studii clinice. Mai nou se incearca adaptarea sa pentru tratamentul bolilor autoimune, cum ar fi scleroza multipla, ajustand microcipul sa elibereze interferon.

Mai avem de asteptat pana se elibereaza acest cip-minune si sa speram ca va functiona la fel de bine precum isi imagineaza cercetatorii acum.

Sanatate!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.