Microgynon

Compozitie Microgynon

Substantele active sunt levonorgestrel 0,15 mg si etinilestradiol 0,03 mg. Alte componente sunt lactoza monohidrat, amidon de porum, povidona, talc, stearat de magneziu, zahar, macrogol 6000, carbonat de calciu, glycerol 85 %, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), ceara montaglicol.

Ce este Microgynon?

Microgynon este un contraceptiv oral combinat (“contraceptiv combinat”). Fiecare drajeu contine o cantintate mica din doi hormoni feminini diferiti. Acestia sunt levonorgestrel (un progesteron) si etinilestradiol (un estrogen). Datorita cantitatilor mici de hormoni, Microgynon este considerat un contraceptiv oral cu doza mica. Cum toate drajeurile dintr-un blister contin aceeasi hormoni, in aceeasi cantitate, este considerat un cotnraceptiv oral combinat monofazic.

Grupa farmaceoterapeutica a Microgynon

Hormoni sexuali si modulatori ai aparatului genital, contraceptive hormonale pentru uz sistemic, progesteroni si estrogeni in combinatii fixe.

Pentru ce se utilizeaza Microgynon?

Microgynon este utilizat pentru prevenirea sarcinii.

Contraceptivele orale constituie o metoda foarte eficace de control a sarcinii. Cand se administreaza corect (fara a emite vreo doza), sansa de a ramane insarcinata este foarte mica.

Cand nu trebuie sa utilizati Microgynon?

Nu utilizati Microgynon daca va aflat in una din urmatoarele situatii. Daca sunteti intr-una din aceste situatii, adresati-va medicului inainte de a utiliza Microgynon. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa utilizati un alt tip de contraceptiv sau o alta metoda (nehormonala):
– daca aveti sau ati avut vreodata o tulburare care sa afecteze circulatia sangelui, in special aceste tulburari se refera la tromboze (formarea unui cheag de sange) in vasele de sange ale picioarelor (tromboza venoasa profunda), plamanilor (embolie pulmonara), inimii (infarct miocardic) sau in alte parti ale corpului (vezi si pct. Contraceptivul si tromboza);
– daca aveti sau ati avut vreodata un accident vascular cerebral (provocat de un cheag de sange sau o ruptura a a vaselor sanguine la nivelul creierului);
– daca aveti sau ati avut vreodata un prim semn de infarct miocardic (cum este angina pectorala sau durere in piept) sau de accident vascular cerebral (cum este accidentul ischemic tranzitor sau accidentul vascular cerebral usor reversibil);
– daca aveti antecedente de migrena insotita de simptome vizuale, tulburari de vorbire, slabiciune sau amorteli in orice parte a organismului dumneavoastra;
– daca aveti diabet zaharat cu modificari vasculare;
– daca aveti sau ati avut pancreatita (o inflamare a pancreasului), asociata cu valori mari ale grasimilor in sange;
– daca aveti icter (colorarea galbena a pielii) sau boli hepatice severe;
– daca aveti sau ati avut cancer dependent de hormonii sexuali (de exemplu de san sau cancer al organelor genitale);
– daca aveti sau ati avut o tumora benigna a ficatului;
– daca aveti sangerari vaginale inexplicabile;
– daca sunteti sau credeti ca puteti fi insarcinata;
– daca sunteti hipersensibila la etinilestradiol, levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale Microgynon.

Daca una dintre aceste situatii apare pentru prima data in timpul utilizarii contraceptivului, intrerupeti imediat administrarea si adresati-va medicului dumneavoastra. In acelasi timp, utilizati masuri contraceptive nehormonale. Vezi si pct. Note generale.

Ce trebuie sa stiti inainte de a incepe sa utilizati Microgynon?

Note generale: in acest prospect sunt descrise numeroase situatii in care ar trebui sa intrerupeti administrarea contraceptivului sau in care eficacitatea contraceptivelor poate fi scazuta. In astfel de situatii nu ar trebui sa aveti contact sexual sau ar trebui sa utilizati metode contraceptive nehormonale suplimentare, de exemplu sa utilizati prezervativul sau o alta metoda contraceptive de bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau temperatura bazala. Aceste metode pot fi nesigure, deoarece contraceptivul modifica temperatura bazala si mucusul cervical care apare in timpul perioadei de sangerare menstruala.

Ca toate contraceptivele, Microgynon nu protejeaza impotriva infectiei HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuala.

Inainte de a incepe utilizarea Microgynon

:
In cazul in care contraceptivul combinat este utilizat in prezenta uneia dintre urmatoarele situatii trebuie sa fiti sub observatie atenta. Medicul dumneavoastra va poate explica acest lucru. Astfel, daca sunteti intr-una dintre aceste situatii anuntati medicul dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati Microgynon.
– fumati;
– aveti diabet zaharat;
– sunteti supraponderala;
– aveti hipertensiune arteriala;
– aveti o boala valvulara sau tulburare de ritm;
– aveti o inflamatie venoasa (flebita superficiala);
– aveti varice venoase;
– o ruda apropiata a avut tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
– aveti migrene;
– aveti epilepsie;
– dumneavoastra sau o ruda de gradul I prezinta sau a prezentat cresterea concentratiei plasmatice de colesterol sau trigliceride (substante grase);
– o ruda de gradul I a avut cancer de san;
– aveti boli hepatice sau biliare;
– aveti boala Crohn sau colita ulceroasa (boli inflamatorii cornice ale intestinului);
– aveti lupus eritematos sistemic (LES; o afectiune a pielii de pe intregul corp);
– aveti sindrom hemolitic uremic (SHU; o tulburare a coagularii sangelui provocata de insuficienta renala);
– aveti siclemie (anemie cu celule in secera);
– aveti o afectiune care a aparut in primul trimestru sau s-a agravat in timpul sarcinii sau ati utilizat anterior hormone sexuali (de exemplu pierderea auzului, o boala metabolica numita porfirie, o boala cutanata numita herpes gestational, o boala neurologica numita coreea Sydenham);
– aveti sau ati avut cloasma (pete pigmentare galbui-brune ale pielii, in special pe fata); in acest caz, evitati expunerea la soare sau la radiatiile ultraviolete.

Daca oricare dintre aceste situatii apare pentru prima data, reapare sau se agraveaza in timpul utilizarii Microgynon, adresati-va medicului dumneavoastra.

Microgynon si tromboza

Tromboza reprezinta formarea unui cheag de sange care poate bloca un vas de sange.
Uneori, tromboza apare la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda). Daca acest cheag de sange pleaca din venele in care s-a format, poate ajunge sa blocheze arterele pulmonare, determinand asa-numita “embolie pulmonara”. Tromboza venoasa profunda apare rar. Ea poate sa apara indiferent daca utilizati sau nu contraceptivul. De asemenea, poate sa apara daca ramaneti gravida. Riscul este crescut la femeile care utilizeaza contraceptivul, dar nu atat de crescut ca in timpul sarcinii.

De asemenea, cheguri de sange pot sa apara foarte rar in vasele de sange ale inimii (determinand infarct miocardic) sau ale creierului (determinand accident vascular cerebral). Foarte rar, pot sa apara cheaguri de sange in ficat, intestin, rinichi sau ochi.

Ocazional, o tromboza poate determina incapacitati grave permanente sau poate fi chiar fatala.

Riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral creste o data cu varsta. De asemenea, creste cu cat fumati mai mult. Cand utilizati contraceptivul trebuie sa intrerupeti fumatul, mai ales daca aveti peste 35 de ani.

Daca apare hipertensiune arteriala in timp ce utilizati contraceptivul, s-ar putea sa fiti sfatuita sa opriti utilizarea lui.

Riscul de tromboza venoasa profunda creste temporar ca urmare a unei interventii chirurgicale sau a unei imobilizari (de exemplu daca aveti un picior sau ambele in ghips sau in atele). La femeile care utilizeaza contraceptivele orale, riscul poate fi chiar mai mare. Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati contraceptivul inainte de o spitalizare sau o interventie chirurgicala programate. Medicul dumneavoastra va poate spune sa intrerupeti administrarea contraceptivului cu cateva saptamani inainte de operatie sau in momentul imobilizarii. De asemenea, medicul dumneavoastra va va spune cand puteti reincepe administrarea contraceptivului dupa convalescenta.

Daca observati semne posibile de tromboza, intrerupeti administrearea contraceptivului si infromati-l imediat pe medicul dumneavoastra (vezi si pct. Cand trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra?)

Microgynon si cancerul

Cancerul de san a fost diagnosticat putin mai frecvent la femeile care utilizeaza contraceptive orale, fata de femeile de aceeasi varsta care nu utilizeaza contraceptive orale. Aceasta crestere usoara a numarului de cazuri de cancer de san diagnosticate dispare gradat in urmatorii 10 ani de la intreruperea adminstrarii contraceptivelor orale. Nu se cunoaste daca diferenta este determinat de contraceptivele orale. Cauza ar putea fi faptul ca femeile au fost examinate mai des, astfel incat cancerul de san a fost diagnosticat mai devreme.

In cazuri rare, la femeile care utilizeaza contraceptive orale s-au raportat tumori hepatice benigne si, chiar mai rar, tumori hepatice maligne. Aceste tumori pot duce la hemoragii interne. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti dureri abdominale severe.

La femeile care utilizeaza contraceptive orale o perioada indelungata s-a raportat mai des aparitia cancerului cervical. Aceasta constatare ar putea sa nu fie in legatura cu contraceptivele orale, ci cu comportamentul sexual si alti factori.

Microgynon si alte medicamente

Unele medicamente pot opri contraceptivul sa-si faca efectul. Printre acestea sunt incluse medicamentele utilizare in tratamentul epilepsiei (de exemplu primidona, fenitoina, barbituricele, carbamazepina, oxcarbamazepina, topiramatul, felbamatul), tuberculozei (de exemplu, rifampicina, rifabutina), infectiilor cu HIV (de exemplu ritonavir), antibioticele (de exemplu peniciline, tetracicline, griseofulvina) utilizate in bolile infectioase, precum si alte plante medicinale cum este sunatoarea (folosite, in primul rand, ca sedative). De asemenea, contraceptivele pot interactiona, cu alte medicamente.

Va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca utilizati sau ati utilizat recent orice medicament sau planta medicinala, chiar si dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. De asemenea, orice medic sau stomatolog (sau farmacist) care va prescrie un tratament trebuie informat ca utilizati Microgynon. Ei va vor informa daca trebuie sa utilizati si alte masuri contraceptive si pentru cat timp.

Microgynon si sarcina

Microgynon nu trebuie utilizat de catre femeile insarcinate sau cele care cred ca pot fi insarcinate.

Daca dumneavoastra credeti ca sunteti insarcinata in timp ce utilizati Microgynon, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Microgynon si alaptarea

Microgynon nu este recomandat in timpul alaptarii.

Microgynon si conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje

Microgynon nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cand trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra?

Controale periodice
Cand utilizati contraceptivul, medicul dumneavoastra va va spune sa va prezentati regulat la control.

Adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil daca:

– observati orice modificare a starii dumneavoastre de sanatate, in special cand apare unul dintre simptomele mentionate in acest prospect (vezi si pct. Cand nu trebuie sa utilizati Microgynon si Inainte de a incepe utilizarea Microgynon; nu uitati de datele rudelor dumneavoastra);
– simtiti un nodul la san;
– incepeti sa utilizati un alt medicament (vezi si pct. Contraceptivul si alte medicamente);
– stiti ca veti sta imobilizat sau inainte unei interventii chirurgicale planificate (adresati-va medicului dumneavoastra cu cel putin patru saptamani inainte);
– aveti o sangerare vaginala puternica neobisnuita;
– ati omis administrarea unui drajeu in prima saptamana a blisterului si ati avut contact sexual in urmatoarele sapte zile;
– aveti diaree severa;
– nu ati avut menstruatie de doua ori la rand sau suspectati o sarcina (nu incepeti un blister nou pana nu va adresati medicului dumneavoastra).

Opriti imediat administrarea drajeurilor si adresati-va medicului dumneavoastra daca observati orice semn posibil de tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral:
– o tuse neobisnuita;
– dificultate in respiratie;
– durere severa in piept care poate ajunge in bratul stang;
– un atac migrenos sau cefalee severa, prelungita si neobisnuita;
– pierdere partiala sau completa a vederii sau vedere dubla;
– vorbire greoaie sau incapacitate de a vorbi;
– modificari bruste de auz, miros sau gust;
– ameteli sau lesin;
– slabiciune sau amorteli in orice parte a corpului;
– durere severa in abdomen;
– durere severa sau umflarea picioarelor.

Situatiile si simptomele mentionate mai sus sunt descrise si explicate mai detaliat in alte puncte ale acestui prospect.

Cum sa utilizati Microgynon?

Cand si cum sa administrati drajeurile Microgynon?
Blisterul Microgynon contine 21 de drajeuri. Pe blister, fiecare drajeu este marcat cu ziua din saptamana in care trebuie administrat. Utilizati drajeul la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi, cu putina apa daca este necesar. Urmariti directia sagetii pana cand ati terminat toate cele 21 drajeuri. In urmatoarele 7 zile nu veti mai utiliza drajeuri. In decursul acestor 7 zile trebuie sa inceapa menstruatia (sangerarea de intrerupere). De obicei, aceasta va apare in ziua 2-3 de la ultimul drajeu Microgynon. Incepeti urmatorul blister in a 8-a zi, chiar daca menstruatia continua. Aceasta inseamna ca veti incepe intotdeauna un blister nou in aceeasi zi a saptamanii si, de asemenea, ca sangerarea de intrerupere va apare aproximativ in aceeasi zi, in fiecare luna.

Inceperea primului blister Microgynon
Cand nu s-au mai utilizat contraceptive hormonale in ultima luna
Administrarea drajeurilor Microgynon trebuie sa inceapa in prima zi a ciclului, adica in prima zi a sangerarii menstruale. Utilizati un drajeu marcat cu ziua respectiva din saptamana. De exemplu, daca menstruatia apare intr-o vineri, utilizati un drajeu marcat cu “vineri”. Urmeaza apoi zilele in ordine. Microgynon va actiona imediat si nu este necesara utilizarea unei metode cotnraceptive suplimentare.

De asemenea, puteti incepe si in zilele 2-5, insa, in acest caz, asigurati-va ca folositi o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor din primul ciclu.

Cand se trece de la alt contraceptiv oral combinat
Puteti incepe administrarea drajeurilor Microgynon dupa ce ati utilizat ultimul drajeu din blisterul actual (asta inseamna ca nu faceti pauza). Daca blisterul curent contine si drajeuri inactive, puteti incepe administrarea cu Microgynon in ziua de dupa administrarea ultimului drajeu activ (daca nu sunteti sigura care este acesta, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul). Puteti incepe si mai tarziu, dar niciodata mai tarziu de ziua de dupa intervalul de pauza al blisterului actual (sau ziua de dupa ultimul drajeu inactiv din blisterul actual). Daca urmati aceste instructiuni, nu este necesar sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara

Cand se trece de la un contraceptiv oral numai cu progesteron
Puteti intrerupe administrarea drajeului in orice zi si puteti incepe administrarea Microgynon in ziua urmatoare, la aceeasi ora. Asigurati-va ca folositi o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor, daca aveti contact sexual.

Cand treceti de la o forma injectabila, un implant sau de la un sistem intrauterin cu eliberare de progestogen (SIU)
Incepeti sa utilizati Microgynon dupa ultima injectie sau in ziua in care este indepartat implantul sau sistemul intrauterin cu eliberare de progeston (SIU).
Dar, pentru siguranta, folositi si o alta metoda contraceptiva pentru urmatoarele 7 zile cand aveti un contact sexual.

Dupa ce ati nascut
Daca ati nascut recent, medicul dumneavoastra va poate spune sa asteptati pana dupa prima menstruatie normala inainte de a incepe administrarea Microgynon. Uneori, este posibil sa incepeti mai devreme. Medicul dumneavoastra va va sfatui in acest sens. Daca alaptati si doriti sa utilizati Microgynon, trebuie mai intai sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Dupa un avort
Medicul va va sfatui.

Daca ati administrat prea multe drajeuri Microgynon (supradozaj)
Nu s-au raportat reactii adverse severe in urma administrarii mai multor drajeuri Microgynon odata. Daca ati constatat ca un copil a inghitit Microgynon, adresati-va medicului.

Cand vreti sa intrerupeti administrarea Microgynon
Puteti intrerupe administrarea Microgynon oricand doriti. Daca nu doriti sa ramaneti insarcinata, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a utiliza alte metode de control a sarcinii.

Daca doriti sa ramaneti insarcinata intrerupeti administrarea Microgynon si asteptati pana aveti o menstruatie normala inainte de conceptie. Aceasta va ajuta sa va programati sarcina.

CUM PROCEDATI DACA…
….ati omis administrarea drajeurilor Microgynon
– Daca ati intarziat mai putin de 12 ore, eficacitatea Microgynon se pastreaza. Utilizati drajeul imediat ce va amintiti si administrati urmatorul drajeu la ora obisnuita.
– Daca ati intarziat mai mult de 12 ore, eficacitatea Microgynon poate fi redusa. Cu cat ati uitat sa utilizati mai multe drajeuri consecutiv, cu atat riscul de reducere a efectului contraceptiv este mai mare. Exista indeosebi un risc crescut de a ramane gravida daca uitati sa utilizati drajeurile de la inceputul sau de la sfarsitul blisterului. Ca urmare, trebuie sa urmati regulile de mai jos.

Mai mult de un drajeu omis din blister
Adresati-va medicului dumneavoastra.

Un drajeu omis in saptamana 1
Administrati drajeul omis imediat ce v-ati amintit (chiar daca aceasta inseamna sa administrati doua drajeuri odata) si continuati cu celelalte la ora obisnuita. In urmatoarele 7 zile utilizati metode contraceptive suplimentare (metode de bariera).

Daca ati avut contact sexual in saptamana dinaintea omiterii administrarii drajeului exista posibilitatea sa ramaneti insarcinata. In acest caz anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra.

Un drajeu omis in saptamana a 2-a
Asministrati drajeul omis imediat ce v-ati amintit (chiar daca aceasta inseamna sa administrati doua drajeuri odata) si continuati cu celelalte la ora obinuita. Eficacitatea contraceptivului se mentine. Nu sunt necesare metode contraceptive suplimentare.

Un drajeu omis in saptamana a 3-a
Puteti alege una dintre urmatoarele optiuni, fara sa aveti nevoie de o metoda contraceptiva suplimentara.
1. Administrati drajeul omis imediat ce v-ati amintit (chiar daca aceasta inseamna sa administrati doua drajeuri odata) si continuati cu celelalte la ora obisnuita. Incepeti urmatorul blister imediat ce ati terminat blisterul curent, fara pauza intre blistere.

Nu veti prezenta sangerarea menstrula pana la sfarsitul celui de-al doilea blister, dar puteti avea mici pete sau sangerari neregulate in zilele in care administrati drajeurile.

sau

2. Nu mai administrati drajeurile din blisterul actual, faceti o pauza de 7 zile sau mai putin (numarand si ziua cand ati omis administrarea drajeului) si continuati cu blisterul urmator. Cand folositi aceasa metoda, puteti incepe urmatorul blister in aceeasi zi a saptamanii ca de obicei.

Daca ati omis sa administrati un drajeu si nu ati avut sangerare menstruala in perioada respectiva, puteti fi insarcinata. Adresati-va medicului inainte de a incepe un nou blister.

CE FACETI DACA…
….aveti tulburari gastro-intestinale (de exemplu varsaturi, diaree severa)
Daca varsati sau aveti diaree severa este posibil ca substantele din Microgynon sa nu se fi absorbit complet. Daca ati varsat la 3 sau 4 ore dupa ce ati administrat drajeul Microgynon acest lucru este similar cu a omite o administrare. In acest caz urmati recomandarile precedente. Daca aveti diaree severa, va rugam adresati-va medicului dumneavoastra.

….vreti sa amantati aparitia sangerarii menstruale
Puteti sa amanati aparitia sangerarii menstruale daca incepeti cu un nou blister Microgynon imediat dupa terminarea blisterului precedent. Puteti continua cu acest blister cat doriti, chiar pana il terminati. Cand vreti sa aveti sangerare menstruala nu mai administrati drajeurile. In timp de administrati un al doilea blister se poate sa prezentati sangerari neregulate sau pete. Incepeti urmatorul blister dupa cele 7 zile de pauza.

….vreti sa schimbati ziua de incepere a sangerarii menstruale
Daca administrati drajeurile conform recomandarilor veti prezenta sangerarea menstruala in aceeasi zi la fiecare 4 saptamani. Daca doriti sa schimbati aceasta scurtati (niciodata nu prelungiti) zilele de pauza. De exemplu, daca sangerarea menstruala incepe intr-o zi de vineri si dumneavoastra vreti sa inceapa marti (trei zile mai devreme) trebuie sa incepeti blisterul cu 3 zile mai devreme ca de obicei. Daca vreti sa scurtati foarte mult perioada de pauza (la 3 zile sau chiar mai putin) se poate sa nu mai prezentati deloc sangerare menstruala in aceasta perioada. Se poate intampla sa prezentati sangerari neregulate sau pete in timpul utilizarii urmatorului blister.

….aveti o sangerare neasteptata
Cu toate contraceptivele, in primele cateva luni de administrare, puteti prezenta sangerari neregulate sau pete intre perioadele de sangerare menstruala. De aceea, trebuie sa luati masuri de protectie (igienice), dar sa continuati sa adminstrati drajeuri in mod obisnuit. De regula, sangerarile neregulate se opresc imediat ce organismul dumneavoastra se acomodeaza cu contraceptivele (de obicei dupa 3 cicluri de tratament). Daca continua, devin mai abundente sau reincep, adresati-va medicului dumneavoastra.

….nu ati avut o sangerare menstruala
Daca ati administrat drajeurile la timpul potrivit, nu ati varsat, nu ati avut diaree severa sau nu ati utilizat alte medicamente, este putin probabil sa fiti insarcinata. Continuati sa administrati Microgynon ca de obicei. Daca nu ati avit sangerare menstruala de doua ori consecutiv, exista posibilitatea sa fiti insarcinata. Adresati-va medicului dumneavoastra. Nu incepeti un nou blister de Microgynon pana cand medicul dumneavoastra nu v-a asigurat ca nu sunteti insarcinata.

Ce reactii adverse pot sa apara in timpul administrarii Microgynon?

Ca si alte medicamente, Microgynon poate avea reactii adverse.

Anuntati medicul dumneavoastra cand observati orice reactie adversa, in special daca este severa sau persistenta sau daca apar modificari ale starii de sanatate care credeti ca pot fi provocate de contraceptive.

Reactii adverse severe
Reactiile adverse severe asociate cu utilizarea contraceptivelor, ca si simptomele asociate, sunt descrise la pct. Contraceptivul si trimboza/Contraceptivul si cancerul.
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa cititi acese puncte si sa va adresati medicului dumneavoastra cat mai curand posibil.

Alte reactii adverse posibile
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate de utilizatoarele de contraceptive, desi acestea nu pot fi determinate neaparat de contraceptive. Acestea pot sa apara in primele luni de utilizare si, de obicei, dispar pe parcursul tratamentului.
– tensiune la nivelul sanilor, durere, crestere in volum si secretie;
– dureri de cap, migrena;
– modificari ale libidoului; stare depresiva/modificari de comportament;
– intoleranta la lentilele de contact;
– greata, varsaturi si alte afectiuni gastrice sau intestinale;
– modificari ale secretiei vaginale;
– reactii cutatante diverse;
– retentie hidrica;
– modificari ale greutatii corporale;
– reactii de hipersensibilitate.

Daca observati oricare din alte reactii adverse nementionate in acest prospect, va rugam informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Informatii suplimentare despre contraceptivele Microgynon

Contraceptivul combinat poate avea, de asemenea, efecte necontraceptive, benefice.
– Menstruatia poate fi mai redusa ca intensitate si ca perioada. Ca urmare, riscul de anemie poate diminua. Durerile menstruale pot deveni mai putin severe sau pot dispare complet.
– In plus, s-a raportat aparitia mai putin frecventa a unor tulburari grave la femeile care utilizeaza contraceptive ce contin 50 micrograme etinilestradiol (“comprimate contraceptive in doza mare”). Acestea sunt tumorile benigne ale sanului, chisturile ovariene, infectiile pelviene (boala inflamatorie pelvina sau BIP), sarcina ectopica (sarcina in care embrionul se implanteaza in afara uterului) si cancerul endometrial (captuseala uterului) si ovarian. Acest lucru se poate intampla si in cazul contaceptivelor cu doze mici, dar, pana in prezent, acest lucru a fost confirmat numai pentru cancerul endometrial si ovarian.

Pastrarea Microgynon

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu un blister tip calendar a 21 drajeuri.

Producator
Schering GmbH&Co. Produktion KG, Germania

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
Schering AG
Müllerstrasse 178, D-13342, Berlin, Germania

Daca aveti intrebari suplimentare va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

187 raspunsuri

 1. As avea o intrebare in legatura cu microgynonul. In prospect scrie ca unele plante medicinale, in special cele folosite ca sedative, pot scadea sau opri efectul contraceptivului. In aceasta categorie intra si valeriana si teiul? Intreb acest lucru pentru ca in prospect este dat ca exepmlu doar sunatoarea. Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 2. Silvasan Laura

  Buna Erika! A fost mentionata doar sunatoarea pt ca, din unele studii facute despre planta, acest studiu arata ca, ea contine hiperforina un principiu activ antidepresie.Aceasta eficacitate antidepresiva este similara cu cea a antidepresivelor de referinta.Deci in concluzie, are un efect mai puternic decat unele plante cu efect de sedativ si somnifer, cum sunt cele mentionate de tine.

 3. Silvasan Laura

  Un alt studiu dovedeste ca,sunatoarea are acelasi efect ca si paroxetina (substanta folosita in medicamentele antidepresive).

 4. Buna ziua! Folosesc anticonceptionale (Microgigon) de mai multa vreme. Am facut pauze de cate un an in folosirea lor. Le-am reluat din noiembrie anul trecut insa astazi am facut o pozna si nu stiu cum ma afecteaza. Am luat pilula aseara la ora corecta insa dimineata, am avut senzatia ca am uitat sa o iau seara si am luat-o imediat ca sa nu treaca 12 ore de la ora la care ar fi trebuit s-o iau. Numai ca am luat pilula pe care ar fi trebuit s-o iau, conform orarului, joi seara. Prin urmare va trebui sa astept pana maine seara ca s-o iau pe cea de vineri si sa reintru in program. Intrebare : afecteaza acest lucru capacitatea lor de contraceptie sau are vreo urmare nedorita pt. organismul meu?

 5. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna Nicole,

  Nu trebuie sa sari o pastila ca sa reintri in program, fiecare pastila are aceeasi compozitie si nu conteaza daca o iei pe cea de vineri in loc de cea de joi (zilele sunt mai mult sa te ajute pe tine sa nu omiti).

  Continua blisterul asa decalat cu cate o zi, vei termina blisterul mai repede si incepi pauza de 7 zile. Apoi din a 8-a zi (care va fi cu o zi mai repede decat pana acum, deci marti in loc de miercuri de exemplu) de pauza incepi blisterul urmator. Eficienta nu va fi afectata.

  • Buna.Eu am luat Microginon o luna,iar a doua luna mi-a venit ciclul normal,iar de luna aceasta mi-a întârziat menstruatia,mi-am facu doua teste si arata negativ sa fue oare prea devreme?

 6. Buna Laurentiu,
  Am o pb destul de grava.Iau anticonceptionale Microgynon si ieri am uitat sa iau pastila.Mi-am dat seama astazi si le-am luat pe amandoua odata.Problema e ca aseara am avut contact sexual neprotejat.Nu am uitat niciodata pana acum sa iau.Am inceput administrarea lor de luni dupa pauza de 7 zile.Am si o durere ca la menstruatie.Exista posibilitatea sa raman insarcinata?Ce trebuie sa fac sa evit o eventuala sarcina?Am facut si conizatie la inceputul lui iunie.Exista riscul sa se intample ceva din cauza acestei dereglari hormonale?Te rog mult spune-mi ce ar trebui sa fac in aceasta situatie.
  Multumesc mult

 7. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna dana,

  tinand cont ca pastila e din prima saptamana exista riscul sa apara o sarcina pentru ca eficienta poate fi modificata. Va trebui sa folosesti o metoda contraceptiva suplimentara in urmatoare saptamana (in paralel cu administrarea contraceptivelor).

 8. Am luat si pilula de a 2 a zi, desi nu e bine, sa evit o eventuala sarcina.Voi incerca sa nu mai repet greseala.Multumesc mult

 9. maria rothenhefer

  buna ziua
  mi s-a prescris medicamentul microgynon21 desi sunt in timpul unui tratement antidepresiv (sulpirid-neuraxpharm)…tratamentul antidepresin poate scadea sau opri efectul microgynon-ului?multumesc anticipat

 10. maria rothenhefer

  rog raspuns la intrebarea mea…

 11. Dr Laurentiu Craciunas

  maria rothenhefer, medicul care a prescris tratamentul cu microgynon stia de tratamentul antidepresiv?

 12. maria rothenhefer

  din pacate da stia..ceea ce ma deruteaza cel mai mult…din informatiile mele din internet medicamentele antidepresive pot diminua sau opri efectul microgynonului…acum nu stiu ce sa fac,…sa am incredere in medic sau sa cred ceeea ce am citit…ce ma sfatuiti?este adevarat sau nu ceea ce am citit?

 13. Imi cer scuze ca intervin si sper sa nu supar pe nimeni.Intoarce-te din nou la medic si vorbeste cu el despre acest lucru.Eu nu sunt in masura sa trec peste medicatia medicului dar, iti spun ca este un risc prea mare de a lua antidepresivele in paralel cu anticonceptionale.

 14. maria rothenhefer

  multumesc de ajutor…am sa discut cred si cu un alt medic ginecolog…

 15. Dr Laurentiu Craciunas

  Sulpiride, substanta activa din Sulpirid Neuraxpharm, stimuleaza secretia de prolactina si creste eficienta contraceptivelor pe baza doar de progesteron. Nu am gasit date care sa ateste ca medicamentul scade eficienta contraceptivelor orale, dar inainte de a continua administarea lor concomitenta asigura-te ca medicul stie sigur ca urmezi tratamentul antidepresiv.

 16. buna! am aproape 20 ani si vreau sa incep sa iau microgynon,nu am fost la medic sa mi`l prescrie dar am auzit ca este bun,insa trebuia sa iau prima pastila din prima zi a ciclului si eu sunt in a 6 a zis de cand mi`a venit.pot sa iau prima pastila din a 6 a zi??

 17. Dr Cristiana Popp

  Nu, nu poti lua incepand din ziua a sasea si in nici un caz nu-l poti lua fara recomandare de la medic si fara consult ginecologic in prealabil. Ceea ce altora le-a facut bine, pe tine te-ar putea omori.
  Crede-ma, ca sunt mai mare edcat tine si cu multa experienta medicala. In nici un caz, nici in cea mai neagra disperare sa nu iei anticonceptionale fara consult medical in prealabil. E un risc imens.

 18. pff..nu credeam ca e un risc atat de mare…colegele mele de aceeasi varsta cu mine iau rigevidon de multi ani,eu abea mi`am inceput viata sexuala de o luna si ma gandeam sa iau pastile..dar mai bn ma duc la un control.ms frumos

 19. p.s.
  nici ele nu au facut control…si nici nush dar mi`e cam jena sa merg la medic ginecolog 🙁

 20. Dr Cristiana Popp

  Multe fete fac greseala de a lua anticonceptionale fara sa consulte medicul. Multe dintre ele fac complicatii, in 8-10-12 ani, unele se aleg cu operatii, cu extirparea ovarelor sau uterului.
  De asemenea, multe se trezesc ca nu mai pot avea copii si sufera tratamente complicate si dureroase pentru a putea ramane insarcinata.
  Apoi, este foarte important sa te duci la ginecolog regulat incepand cu momentul inceperii vietii sexuale. Daca esti destul de matura sa ai viata sexuala, in mod obligatoriu esti suficient de matura sa mergi macar o data pe an la ginecolog. Consultul ginecologic regulat si testul Papanicolaou iti asigura o viata sexuala normala si sanatoasa si, in general, o buna stare de sanatate a organelor genitale.
  Stiu ca e greu prima data la ginecolog, dar crede-ma ca el/ea nu se va uita la organele tale genitale altfel decat ti s-ar uita oftalmologul la ochi sau ORL-istul in gat. Nu ai de ce sa te simti rusinata, dar si daca te simti, crede-ma rusinea e de o mie de ori mai putin grava decat ce ti se poate intampla daca neglijezi consultul ginecologic.
  Acum e cel mai bun moment sa mergi la medic. Esti in perioada optima de consult ginecologic, poti discuta cu medicul despre o metoda de contraceptie potrivita organismului tau si, de la menstruatia urmatoare, poti incepe sa iei contraceptive orale corect si eficient.

 21. asa am sa fac.iti multumesc ca mi`ai deschis putin ochii cu privire la consultatii si ai dreptate,mai bn treci peste rusine decat sa ai probleme in viitor. :*

 22. Buna, i-au microgynon de peste 1 an de zile , am citit mai sus intr`un alt comentariu ca o doamna/domnisoara a facut pauza dupa fiecare an. E necesara aceasta pauza la fiecare an ? Cat timp se face aceasta pauza ? eu iau pirula dimineatza dar din cauza serviciului nu pot sa o mai i-au dimineatza cum as putea face sa o iau seara ? (momentan o iau la ora 11 si as dori sa o i-au la ora 21:00) . Multumesc anticipat

 23. Buna!Iau Microgynon de aproximativ 2 ani si am citit mai sus,intr-unul dintre comentarii,ceva legat de o pauza;am facut si eu pauza la un an,timp de o luna,dar parerile medicilor sunt impartite,unii spun ca ar trebui facuta aceasta pauza altii ca nu.Logic ar fi sa nu fie facuta,am stat de vorba cu un medic ginecolog si tind sa-i dau dreptate,in momentul in care iei aceste pilule se formeaza un echilibru hormonal in corpul tau iar daca faci pauza nu faci altceva decat sa ti-l dai peste cap,dupa luna respectiva de pauza o iei de la capat.As vrea sa mai cer inca o parere,cu toate ca am fost sfatuita de medic sa nu mai fac acea pauza,sa le intrerup pur si simplu cand intentionez sa raman insarcinata.

 24. Intrebare:
  Iau microgynon de cca 5 luni si in aceasta luna dupa a treia pastila am sangerat si am din nou mestruatie. Am intrerupt administrarea. Sa ma adresez medicului in timpul menstruatiei sau dupa?

 25. Dr Laurentiu Craciunas

  Alexandrina, adreseaza-te la cel mai scurt timp dupa ce apare o modificare anormala, indiferent de situatie.

 26. ce modificari apar de la microgynon?te poti ingrasa sau sa iti creasca sanii?asa am auzit de la unele fete.

 27. Dr Laurentiu Craciunas

  Un efect al estrogenului este retinerea de apa in tesuturi, deci sanii pot creste. Daca sunt administrate la indicatia medicului ginecolog, care te-a examinat in prealabil (si clinic si paraclinic), n-ar trebui sa te ingrasi sau sa ai dereglari metabolice.

 28. am si eu o mare problema si vreau sa va intreb daca vreuna dintre voi s-a mai confruntat cu asa ceva.Am luat yasmin timp de vreo 3 ani cu cateva pauze,in august anul acesta am considerat ca trebuie sa fac pauza(nu mai facusem de un an jumate)…toate bune si frumoase,dupa o luna nu mi-a venit ciclul,nici dupa 2,nici dupa 3 tot asa pana ajunsesem pe la vreo 5,promblema e ca dupa a doua am incepup sa am niste stari oribile:retentii de apa(eram umflata toata,ochi,coapse,fese,picioare),ma durea efectic carnea pe mine(nu stiu cum sa decriu altfel),ma dureau oasele,dureri pelviene+stari psihice oribile(depresie,anxietate,nervi).ajunsesem sa nu mai mananc aproape nimic si ma umflam ca un balon.In fine am fost la endocrinolog,am facut analize,am urmat un tratament homeopatic si DEGEABA!acum am fost din nou la ginecolog si mi a recomandat microgynon…nu stiu ce sa mai fac sa le iau sa nu le iau?daca imi agraveaza starile …aveam un corp superb…iar acum sunt diforma…nu ma mai suport!!!!pls help me!!!!!

 29. problema pe care ai expus-o este incompleta.Din pacate nu stiu ce sa-ti spun daca nu ne dai toate datele complete.

  Ai fost la endocrinolog:ce analize ai facut si care a fost diagnosticul in final?
  Ce tratament homeopatic ai urmat si f important pentru ce anume ai urmat acest tratament???

  Cum adica ai luat yasmin timp de 3 ani cu cateva pauze?De ce ai facut aceste pauze?Pe ce baza ai considerat ca tb sa faci iar pauza?
  Yasmin ti-a recomandat medicul sau le-ai luat pur si simplu?

  Iarta-ma ca-ti spun atatea intrebari dar info date sunt putine.

 30. mersi de ras.am intreabt de microgynon,deoarece am mai luat inka un fel de mai demult timp.si imi era rau de la ele.ameteam atc.si nu am mai luat.de vreo luna a inceput sa ma doara ovarele si am mers la doctor.si a zis sa incerc cu microgynon sa vedem cum reactioneaza.desi iau numai de o luna nu am ink nici o modificare sau stari anormale.mesrii

 31. Buna seara,
  Iau microgynon de aprox 3 luni de zile si am observat ca de o saptamana am diaree severa si dureri abdominale.Inca nu mi-a trecut,am citit pe prospect ca este posibil sa fie de le ele.Ce sa fac? Incetez administrarea micrigynon?

 32. este adevarat ca in acea perioada de 1 sapt de pauza intre 2 folii de microgynon daca ai contact sexual poti sa nu folosesti nici un fel de metoda contraceptiva deoarece efectul pilulelor se mentine pe aceasta perioada?Am citit pe o pag de net si am ramas uimita….Deci,pana la urma,care este adevarul…

 33. Buna seara.Am inceput sa iau Microgynon din prima zi al ciclului,exact cum scrie in prospect.Am trecut de perioada ciclului,dar in continuare am o scurgere foarte slaba cu sange.Nu am avut asa ceva inainte sa incep sa iau aceste pilule.Este normal?Mentionez ca nu am mai luat contraceptive de vreo 11 ani.

 34. Buna seara.Am o mare nelamurire si sper din tot sufletul sa primesc un raspuns privind aceasta.Am luat Microgynon un an de zile,am facut pauza 6 luni,le-am reluat doar pt o luna de zile dupa care am luat iar pauza alte 6 luni.Le-am inceput de 3 zile,problema este ca in prima zi de menstruatie am luat pastila seara dar de-a doua zi nu am mai avut menstruatie,s-a oprit,seara a fost insa f putin si normal am crezut ca e prima zi de menstruatie mai ales ca este regulat,intotdeauna a inceput in aceeasi zi a lunii.Au trecut 3 zile de cand le iau si mentruatie nu mai am deloc.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Este posibil sa se fii oprit doar pt faptul ca nu a avut loc o sangerare normala,au fost doar cateva picaturi dar repet era prima zi de menstruatie.Va multumesc!

 35. Buna seara Nicola. De ce atatea intreruperi si reluari? Parerea mea este ca, oprirea sangerarii menstruale se datoreaza unei mici dereglari, datorate reluarii contraceptivelor. Este bine daca ai merge la un control ginecologic.

 36. Buna seara.Am revenit cu un raspuns pt Laura,iti multumesc ca mi-ai spus parerea ta.Deci,prima pauza am facut-o dupa un an,mi se pare normal si asta s-a intamplat pt k iubitul meu a plecat din tara,apoi le-am reluat doar o luna si apoi alta pauza pt ca a plecat din nou,n-au fost decat 2 pauze iar acum le-am reluat.Problema este ca pana acum nu mi s-a intamplat asa ceva.Pe 24 a inceput menstruatia dar nu sangerare abundenta ci f putin si seara am luat prima pastila contraceptiva iar de a doua zi s-a oprit,a mai fost ceva f f putin si atat,nu pot sa-mi dau seama ce s-a intamplat,de ce nu a decurs menstruatia normal? Ma gandesc ca dak nu a fost nicio sangerare si am inceput pastilele sa se fii oprit dar e normal? Multmesc si astept si alte opinii dak a mai trecut cineva prin asa ceva.

 37. salutare fetelor.
  Am 35 de ani si am inceput sa iau si eu aceste pastile contraceptive, mentionez ca pentru prima data(acest fel) si sunt in a doua saptamana si inca tot sangerez, cei drept o scurgere foarte slaba de sange si dureri de burita suportabile da eu tocmai de aceea am inceput sa le iau pentru ca ma durea foarte tare burta in perioada de ciclu menstrual.Este normal(SCURGERI SI DURERE)? Sa le iintrerup?

 38. Iau Microgynon de 4 luni, cateodata am stari de ameteala fara sa depun efort sau alt motiv. Este posibil sa fie de la aceste contraceptive? Astept raspus. Va multumesc

 39. buna ziua!am si eu cateva intrebari…acum cateva zile 4 la nr am facut un avort…iar medicul mi`a prescris microgynon….am inceput de de azi pt ca asa mi `a spus medicul…si vreau sa stiu daca e vreo problema ca nu le`am inceput in prima zi a ciclului si in cat timp isi fac eficienta ?si dupa ce le termin cum sa incep sa le iau?fac pauza 7 zile si in a 8 a zi incep din nou?si asa fac in fiecare luna?va multumesc…ast un raspuns

 40. Buna ziua.Am 22 de ani si acuma am inceput s aiau pentru prima oara contraceptive Microgynon.Am inceput in prima zi de sangerare cum scrie in prospect dar sunt deja in ziua a 7 a si tot am o snagerare slaba,iar inainte ciclul ma tinea 5 zile.Ce sa fac?Sa intrerup pastilele si sa merg la doctor sa imi recomandte altceva?Tot doctorul mi lea prescris si pe actesea.

 41. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna seara,

  ina, ai facut analize inainte sa iei? Nu e normal sa sangerezi atata.

  Ioana, da.

  alina, daca nu se incepe tratamentul din prima zi a menstruatiei trebuie protectie suplimentara in primele 7 zile. In continuare trebuie luat normal, citeste instructiunile.

  adela, la inceputul si la incheierea tratamentului sunt posibile sangerarile in afara menstruatiei. 2 zile nu e mult, dar daca trece de 7-10 zile e indicat sa mergi din nou la medicul ginecolog care le-a prescris.

 42. Buna! As dori sa stiu daca pot aparea boli de la aceste anticonceptionale chiar daca sunt utilizate corect.Am fost la medic(planificare familiala) si mi prescris Microgynon, insa mi’a pus doar cateva intrebari nu mi’a facut analize si mi’e cam frica sa le iau.Astept raspuns.Multumesc!

 43. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna Ionela, eu nu as incepe un tratament fara un set de baza de analize. Fumezi? Ce varsta ai?

 44. 18 ani, nu fumez. Cam ce analize ar trebui sa-mi fac? Ultima data cand mi-am facut analize de sange erau ok , a trecut cam mult timp de atunci dar nu simt nevoia sa fac altele pentru ca ma simt bine.Mentinez ca nu am avut niciodata vreo boala sau probleme grave de sanatate.multumesc pentru raspuns

 45. Dr Laurentiu Craciunas

  Un set redus la minim trebuie sa includa macar: lipidele serice, glicemia, transaminazele, coagularea, estrogen, progesteron.

 46. 8.

  Iau pastile Microginon de 5 ani de zile cu pauza obligatorie de 7 zile in care vine menstruatia…precizez k nu am facut pauza intre folii cum se spune macar o luna pe an nu decat cele 7 zile dintre folii.Acum 2 saptamani cand trebuia sa incep folia joi am inceput vineri cu o zi intarziere de cum o luam pana acum…Dupa vreo 4 zile am facut sex neprotejat suplimentar si mi-e frica sa nu fi ramas insarcinata.In prospectul pastilelor scrie k in primele 7 zile trebuie protectie suplimentara dar m-am gandit ca luand pastile de atata timp nu are cum sa se intample tocmai mie….Va rog astept un raspuns multumesc.

 47. buna ziua! am si eu o intrebare legata de aceste anticonceptionale, iau microgynon de o luna, am luat 14 zile corect administrate (ora, zi), iar a cinsprezecea zi am avut contact sexual neprotejat, acum sunt in pauza aceea de 7 zile, sunt la a treia zi si menstruatia nu a aparut. mi-am facut un test de sarcina si a iesit negativ. exista posibilitatea sa fiu insarcinata? de ce nu am inca menstruatie? se intampla schimbari in organismul meu? va multumesc si astept un raspuns din partea dvs. o zi buna!

 48. am si eu o intrebare,astazi e ultima zi de micronor(am alaptat),pot incepe microgynon de maine?(ciclul trebuie sa-mi vina peste 2 sapt)multumesc!

 49. Buna ziua.am si eu o intrebare.mi-sa recomandat microgynon pt venirea regulata a menstruatiei,daca nu iau nici menstruatia nu vine.akm as vrea sa incep viata sexuala ce trebuie sa fac:sa urmez cu microgynon pt a ma proteja de o sarcina si cum trebuie sa fac.multumesc!

 50. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna seara,

  georgianaf, daca nu se respecta instructiunile de utilizare si se omit pastile, contraceptia poate fi afectata rezultand o sarcina.

  emilia, daca pastilele au fost administrate corect nu e ingrijorator sa nu apara sangerarea in pauza o luna, daca se repeta si luna urmatoare va trebui sa faci un consult ginecologic.

  gianina, doar dupa un consult ginecologic si recomandarea medicului.

  aida, tratamentul contraceptiv e ca si cel pe care l-ai urmat pentru regularizarea ciclului menstrual (1 pastila / zi timp de 21 de zile cu 7 zile pauza). Ai grija ca esti protejata doar impotriva sarcinii, nu si a bolilor cu transmitere sexuala pentru care e nevoie de prezervativ.

 51. Buna!
  Folosesc Logest cam de doi ani si as vrea sa le schimb cu Microgynon!As vrea sa stiu daca a mai schimbat cineva pilula si daca au aparut efecte adverse?ms mult

 52. Iau anticonceptionale micrigynon si am facut pauza de o luna.Am avut relatii cu sotul meu a patra zi dupa menstruatie.Eposibil sa fiu insarcinata?Nu am nici un simtom al sarcinii.Singurul lucru pe care nu il stiu este faptul ca nu stiu cand trebuie sa am urmatoarea menstruatie.Va rog din suflet sa imi dati un raspuns.Sper ca raspunsul sa fie negativ.Va multumesc.

 53. Buna am si eu o intrebare daca folosesti anticonceptionale si totusi ramai insarcinata mai apare menstruatia?

 54. claudia din cate stiu eu depinde de organismul fiecaruia.poti sa ai menstruatia normala si peste sarcina.In cazul meu nu sa intamplat ,dar cunosc un caz care a avut menstruatie normala pana la 5 luni.

 55. Multumesc Carmen pentru raspuns

 56. Domnule Laurentiu Craciunas imi puteti raspunde va rog la intrebarea urmatoare?Iau de 6 ani microgynon,am facut o pauza de o luna si dupa menstruatie a patra zi am avut relatii cu sotul meu.Este posibil sa fiu insarcinata?Eu raman foarte repede insarcinata si nu ma iau dupa aceasta numaratoare de 3 zile inainte si trei dupa sau sapte zece zile inainte si dupa.Problema este ca nustiu in ce data am avut ultima menstruatie.Sintomele unei posibile sarcini nu am.

 57. Buna,

  De curand am fost la un control ginecologic de rutina,si s-a descoperit ca as avea un chist pe ovarul stang de 2cm…doctorul mi-a prescris microgynon.sa iau doar 3 luni…dar aici e marea dilema:mi-a spus sa iau 2 pilule pe zi..mi-e teama,am discutat cu mai multe persoane si nu cred ca e ok..oare ar fi cazul sa merg si la un alt medic???multumesc.

 58. Draga Roxana parerea mea este ca cum ti-a dat medicul sa iei aceste pastile e bine,dar pt siguranta ta e cel mai bine sa mergi si la alt medic.

 59. este prima luna cand am luat microgynon..este a 3a zii de pauza si nu mi-a venit ciclu..trebuie sa ma ingrijorez?

 60. in cazul in care iau pastile de slabit microgynon isi mai face efectul?

 61. alina nu are nici o treaba una cu alta fiecare se duce in directia lui.nu iti fa nici un fel de probleme.

 62. Nu trebuie sa te ingrijorezi.Pana ce se regleaza menstruatia nu o sa iti fina fix la 21 de zile,iti va veni pe la 22,23,24 de zilechiar pana la 28 de zile are timp sa iti vina.Nu fi ingrijorata.

 63. as avea si eu o intrebare..iau microgynon de 7 luni si prima pastila o iau in a cincea zi de menstruatie..trebuie sa ma protejez in urmatoarele 7 zile?exista un risc daca nu ma protejez?

 64. Dr Laurentiu Craciunas

  marya, doar la inceputul tratamentului trebuie luata prima pastila in prima zi de menstruatie, dupa aceea trebuie 21 zile da, 7 pauza, indiferent de sangerarea care apare in pauza de 7 zile.

 65. da…asta stiam…dar in prospect spune ca daca incep urmatorul blister intre a doua si a cincea zi de menstruatie trebuie sa ma protejez..eu incep blisterul in a cincea zi..exista un risc daca nu ma protejez?

 66. Dr Laurentiu Craciunas

  Unde scrie asta in prospect? E vorba doar de primul blister.

 67. Alexandra Iosif

  Buna ziua,

  Am 19 ani si folosesc microgynon de jumatate de an.Acestea mi-au fost prescrise pentru reglarea ciclului menstrual si pentru a scapa in final de durerile insuportabile specifice menstrei,de catre medicul ginecolog.Am un prieten de un an si doresc sa-mi incep viata sexuala,aceste anticonceptionale sunt la fel de eficiente si pentru activitate sexuala? Am hotarat impreuna cu prietenul meu sa folosim si prezervativ si anticonceptionale… As dori sa consult un cabinet de planning familial sunt cam speriata.

 68. buna seara,
  am cateva nelamuriri si daca se poate sa-mi dati un sfat,va multumesc.
  1. am 23 de ani si ceva pb cu menstruatia,in sensul ca am dureri insuportabile si numai perfuziile ma scot din starea asta. de ani de zile merg la PARHON si urmez dif tratamente;ultimul a fost cu yasmine; cam de 3-4 ani…astazi,am fost la conbtrol,pt ca ceva-ceva nu mai functioneaza bine si dr mi-a schimbat tratamentul cu microgynon.inca nu am luat, dar omis sa-i spum ca urmez si un tratament pt alergie cu singulair si aerius.
  2. am tensiunea f mica 9/6 si nici asta n-am spus,am omis.
  m-au speriat f tare contraindicatiile si efectele secundare ale acestui medicament si nu stiu daca e bine sa incep tratamentul cu acest microginon,sau sa merg iarasi la dr?
  va rog,puteti sa-mi spuneti dac acestea influenteaza cu ceva tratamentul? va multumesc!

 69. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna,

  Alexandra Iosif, daca sunt luate corect ofera protectie contraceptiva de peste 99%. Asociat cu prezervativul eviti si contactarea unor boli cu transmitere sexuala.

  ela ela, atat yasmine cat si microgynon sunt contraceptive orale combinate, iar efectele lor adverse sunt foarte similare. Nu interactioneaza cu tratamentul pentru alergie.

 70. @LAURENTIU,scuze pt insistenta… dar …vroiam sa stiu ceva si ref la contraindicatii,cat si daca acest microgynon este mai”usor”,sau mai tolerabil… ca yasminele? atunci..nu vad de ce dr a facut aceasta inlocuire, daca cele doua sunt asemanatoare…sau chiar la fel…?? ce rost are sa le schimb,odata ce organismul meu este obisnuit cu yasmine? chiar… nu vad rostul si dr nu mi-a explicat,m-a lasat asa…in ceata… si daca prin contraindicatiile sale,influenteaza cu ceva tensiunea mea scazuta…? te rog,daca nu deranjez,ma poti lamuri?
  promit ca nu mai insist :))
  multumesc anticipat

 71. Dr Laurentiu Craciunas

  ela ela, daca organismul tau era obisnuit si functiona bine cu yasmine, nu ai fi avut nevoie de inlocuire. Diferenta dintre cele 2 e referitoare la progesteron, estrogenul e in aceeasi doza, deci efectele secundare sunt aceleasi. Gasesti mai multe detalii pentru comparatie aici: compozitia hormonala a contraceptivelor orale.

  Fiecare medicament are un prospect in care gasesti lista de contraindicatii, efecte adverse etc (citeste mai sus).

 72. @laurentiu,
  multumesc mult.am studiat prospectul dar aveam/am totusi nelamuriri.de aceea am insistat.dar…. cu tensiunea..cu tensiunea cum ramane? influenteaza ceva…cumva…?este totul in regula? iar promit ca nu mai deranjez 🙂 si..multumesc… si…scuze pt deranj 🙂

 73. Dr Laurentiu Craciunas

  Nu e deranj, stai linistita, daca ar fi n-as raspunde 🙂

  Hipotensiunea nu e contraindicatie, progesteronul din compozitia contraceptivelor orale poate creste usor tensiunea, deci doar daca ai avea hipertensiune ar trebui sa-ti faci griji.

 74. @laurentiu,
  multumesc.am mai pus o intrebare,dar vad ca …s-a pierdut in…eter..:)

 75. Am 34 de ani, si varice pe ambele picoare. Ce fel de contraceptiv imi recomandati? Inainte de sarcini (doua fetite), am luat tri-regol, dar ma gandesc ca de atunci au aparut contraceptive mai noi, moderne, cu continut mai scazut de hormoni. Va multumesc anticipat.

 76. Buna ,
  Am 23 de ani si am luat mycroginon 2 ani (Mi-au fost prescrise de un medic endocrinolog->SOP si intreruperea brusca a menstrei ).
  Am intrerupt pastilele de 3 luni insa nu s-a intamplat nimic.
  As dori o parere doar, legata de asceste pastile . In primul an de administrare nu am intampinat nici o problema insa incepand cu luna august anul trecut am inceput sa ma maresc .. la propriu(nu e neaparat vorba de ingrasare pentru ca mananc putin si foarte sanatos +sport zilnic)Pur si simplu m-am umflat si mi-au „explodat” muschii . In 2 luni nu mai puteam sa incap in nici un pantalon pe care il purtasem inainte. Nu mi se pare tocmai normal (si nu fac sport de ieri /azi incat sa consider ca asta e mi s-a format musculatura acum)

  Este posibil ca astfel de pastile sa provoace modificari in organism similare . Dupa un timp de admoinistrare a unor pastile , se poate ca organismul sa „refuleze” si sa nu le mai accepte ?

 77. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna,

  Erika, tinand cont de varsta si de varice, as interzice orice cu estrogeni, deci fara contraceptive orale combinate.

  Cris, bineinteles ca se poate, tocmai de asta in timpul tratamentului cu microgynon trebuie sa faci controale ginecologice la 3 luni in primele 6 luni si apoi din 6 in 6 luni, asta daca nu apar semne care sa te alarmeza, caz in care trebuie sa mergi mai des.

 78. buna ziua am si eu o intrebare:am inceput sa iau microgynon de 1 luna primite din anglia fara sa fiu la control.le-am luat asa.insa de cateva zile am uitat sa iau una si am avut contact cu prietenu neprotejat.si am auzit ca daca termin un blister trebuie sa fac o pauza pana imi vine menstruatia.eu insa am uitat sa fac pauza si am luat in continuare si nu mi-a venit menstruatia..ce sa fac?se poate sa fie vorba de o sarcina?multumesc mult

 79. buna,
  vroiam doar sa va spun ca eu iau aceste pastile de aproape 10 ani (in prezent avand 26 de ani). nu le-am luat de capul meu ci la recomandarea medicului care mi le-a prescris in urma unor probleme(operatie de chisturi ovariene). Nu m-am ingrasat nici un pic de la ele si nu am avut nici un fel problema. O singura data am facut o prostie si anume dupa un an de administrare am facut o pauza (pentru ca asa auzisem ca ar trebui facut). Greseala mea sa ma iau dupa auzite. Mi-am dereglat tot ce reusisem sa reglez si am ajuns inapoi la medic cu dureri. Bineinteles ca am fost certata ca am intrerupt pastilele de capul meu :-). De atunci am luat in continuu aceste pastile si totul a fost grozav. In 10 ani am uitat o singura data o pastila dar respectand ce scrie pe prospect nu am avut probleme. Consider ca sunt niste pastile foarte bune.
  Sfatul meu: meregeti la medic pentru orice problema.

 80. Am luat mycrogynon 2 luni si nu am avut niciun fel de probleme. As vrea sa mai iau o luna, ca sa mi se regleze menstruatia… O fi bine ?

 81. Am luat microgynon 2 luni si nu am avut niciun fel de probleme. As vrea sa mai iau o luna, ca sa mi se regleze menstruatia. Adica e normal sa iti vina ciclul atunci cand termini toate cele 21 de drajeuri ? Vreau sa stiu daca asta m-ar ‘ajuta’ sa-mi schimb data menstruatiei..

 82. Domnule Laurentiu este prima luna cand iau microgynon si as dori sa va intreb daca este normal sa se imtample anumite schimbari asupra corpului…cu 2-3 zile inainte d a term primul blister au aparut niste dureri asupra sanilor!!!va multumesc anticipat

 83. Domnule Lauretiu, va rog din suflet sa imi raspundeti si mie…am facut un avort acuma am 4saptamani de la avot si medicum mi a prescris microgynon,dar eu in urma cu catva ani am facut un tratamennt cu dhufaston ca nu aveam un ciclu regulat si nu am luat anticonceptionl si de atunci nu am luat nici un anticonceptionale…credeti ca mi se potriveste? va multumesc din suflet!

 84. ela091969@yahoo.com

  sir,
  spune-mi te rog,daca… in perioada de tratament cu microgynon,ceaiurile de plante sunt contra/indicate? si daca da, care sunt acelea? am inteles ca nu tre’ sa beau anumite ceaiuri(sunatoare,galbenele,….)
  in afara de asta, mai am si o alergie la praf,fan,polen….primavara si vara este un chin pt mine,inghit alte medicamente.si asta numai cand sunt in RO,pentru ca oriunde in alta tara, nu stranut si nu am pb.am fost anul trecut in londra si mi-am uitat medicamentele pt alergie acasa si vreausa-ti spun ca nu am avut nici un fel de pb, cu toate ca eram disperata sa nu ma apuce pe acolo crizele de stranut.aceeasi experienta am facut-o si cand am fost in franta si prin alte tari din europa iar rezultatul a fost acelasi:numai praful si mirosul de….esapament din Ro nu-mi face bine…ceea ce inseamna ca tre’ sa ma gandesc f serios si sa nu mai stau mult pe aici… nu?? :)))
  mai nou, tot felul de probleme si nu mai stiu de cine sa ascult.
  acum sunt racita,durere in gat,vocea ragusita,tusesc si am luat grintuss,iar farmacista mi-a spus ca este contra indicat siropul acesta, deoarece in compozitie are miere,iar eu.. 1)sunt alergica la polen si 2)urmez tratament cu microgynon.
  ce legatura au toate astea?
  cred ca deja sunt un copil problema :))
  si as mai deranja cu o intrebare:
  acest microgynon ca timp il pot lua?
  am luat inainte diane,apoi cativa ani yasmine,iar de 3 luni inghit microgynon.(numai asa mi se regleaza ciclul)…si…pot spune ca nu vad nici o diferenta intre yasmine si microgynon.sau…nu realizez eu….
  oricum, mi-am propus ca in ianuarie sa merg la un consult.
  ce ma sfatuiesti?
  multumesc pentru rabdare si scuze ca IAR te-am necajit:)

 85. as avea si eu o intrebare…este vreo problema daca am incurcat pastila de microgynon? incep in fiecare luna cu „luni” dar acum m am incurcat si am luat-o pe cea de duminica si pana acum am continuat asa…as putea avea vreo problema din cauza asta? mai sunt protejata?

 86. buna ziua!!am si eu o problema…in urma cu 3 zile am luat 2 zile la rand rifampicina 5 pastile…dupa 3 zile de la terminare am inceput sa am sangerare ca si cum mi`ar fi venit menstruatia..ar trebui sa ma ingrijorez prea tare?sau e ceva normal din cauza k anticonceptionalele microgynon si au pierdut din efect si au adus la sangerare?

 87. Salut ! am si eu o intrebare ..iau microgynon de app 6luni ..daca fac pauza de 1 luna si apoi ma apuc iarasi de ele,dar in pauza asta nu am contact sexual ..este posibil sa raman insarcinata ? Multumesc

 88. Buna seara!
  Folosesc microginon de 2 luni si intrebarea mea este daca protectia conrtaceptiva se pastreaza si in perioada celor 7 zile de pauza.
  Am intrebat farmacista si a spus ca da.

 89. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna Julia,

  Protectia e asigurata si in pauza de 7 zile daca au fost administrate corect primele 21 (din blisterul anterior).

 90. Buna ziua,
  As vrea sa stiu care ii diferenta dintre microgynon si Karissa, si care este celmai indicat sa il i-au.
  Ms mult de ajutor

 91. Am fost la ginecolog si fara sa imi fac analizele de sange mi-a recomandat Karissa (pe motiv ca Microggynon sunt de mult, adica vechi), eu inainte luam Microgynon si ma simteam bine nu aveam nimic. As vrea sa va intreb ca ii ceva norma.
  Ca sa afli ce anticonceptionale ti se potrivesc cel mai bine pentru organismul tau numai prin analize de sange poti sa afli?
  Multumesc

 92. Iau microgynon de aproape 2 ani, insa din blisterul trecut am uitat sa iau ultimile 3 pastile (vineri+sambata+duminica)intrucat am plecat la munte uitand blisterul acasa. Duminica seara am luat deodata pastilele aferente zilelor de sambata si duminica, lasand-o deoparte pe cea de vineri. Am avut o menstruatie neagra-maronie peste 3 zile (cu una mai repede decat in mod normal). Am continuat normal cu un blister nou dupa 7 zile de pauza. Problema mea este ca de o saptamana ( incepand cu sapt 2 din blister) ma dor sanii rau, sunt tensionati, parca un pic mai mari, iar sfarcurile sunt diferite fata de obicei. Nu imi aduc aminte cand am avut ultima data contact sexual, dar in cel mai rau caz a fost in prima sau a doua zi a celei de-a doua saptamani din blister. Pilulele le-am luat regulat. Durerea de sani este cauzata de o dereglare hormonala sau exista sansa de a fi insarcinata. Programare la medic am abia peste 2 saptamani. In speranta ca nu am creat confuzie cu atatea informatie, va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns urgent!

 93. Buna ziua,

  As avea si eu o intrebare. Iau Microgynon de aproximativ 3 ani, dar am facut pauza o luna (am plecat din tara si am uitat sa-mi iau cu mine, iar aici nu se gaseste acest contraceptiv. Cum nu am vrut sa iau altul, am recurs la aceasta pauza). Acum am facut rost din nou, si astept prima zi de menstruatie ca sa incep din nou administrarea normala, dar aceasta pare sa intarzie. Nu am avut niciun contact sexual de cand am intrerupt tratamentul, deci se poate elimina varianta unei sarcini. E cazul sa-mi fac griji din cauza intarzierii menstruatiei, sau pur si simplu va aparea la un moment dat? Multumesc.

 94. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna,

  Raissa, sunt multi factori de care depinde alegerea anticonceptionalelor. Analizele de sange se fac pentru a vedea daca este indicat sau nu sa urmezi un astfel de tratament, alegerea lui se face in functie de alti factori (varsta, greutate, istoric de sarcini etc), alegere pe care medicul ginecolog este cel mai in masura s-o faca.

  Raluca, nu trebuia sa mai iei ultimele pastile, puteai incepe pauza cu 3 zile mai repede fara probleme dar sa dureze tot 7 zile). Exista unele semne care ridica suspiciunea de sarcina, dar diagnosticul nu se pune pe baza lor si e nevoie de un test de sarcina sau consult ecografic.

  Ana, 1-2 saptamani de intarziere dupa intreruperea tratamentului pot sa nu aiba alta cauza, dar daca se depaseste aceasta perioada ar trebui facut un consult ginecologic pentru a elimina o eventuala patologie.

 95. buna spuneti varog nu am relatii sexuale regulate cu sotul meu fiindca e plecat si care ar fi o metoda de protectie inafara de prezervativ deoarece noi nu-l folosim si daca pot sa iau lilule varog ajutati-ma

 96. si daca pot sa iau pilule si care sunt cele mai bune

 97. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna dimineata,

  Nu exista conceptul de cele mai bune anticonceptionale. Gasesti o lista cu alternative contraceptive aici: metode contraceptive.

 98. am intrerupt microginon 3 luni,,,si am inceput sa le iau din nou dar la 2 zile am avut contact e posibil s afiu insarcionata????????

 99. Dr Laurentiu Craciunas

  Daca au fost luate din prima zi de menstruatie protectia e asigurata.

 100. acum 3 satamani am facut un chirotaj am urmat tratamentul necesar mi sa gasit si 2 chisturi pe ovare de dimensiuni mari si mi sa dat ca tratament microgynon nu stiu ce sa fac pt ca acesta nu este pt chisturi ce sa fac sa incep sal iau.ciclu nu am mai avut de pe 20 februarie ce sa fac va rog ajutatima.multumesc

 101. am o intrebare..pot sa iau in timpul lunii primul blister ca sa-mi modific data in care urmeaza sa-mi vina mentruatia?

 102. Buna am luat pastilele microgynon trebuia sa iau tri-regol…si numai se fabriba leam baut din prima zi a ciclului am 2 saptamana de cand nu mise mai opreste si nu stiu care e cauza.acum leam oprit am 4 luni de cand am nascut poate fi si asta o cauza?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Anamaria,

   Tri-Regol sunt contraceptive secventiale, cu compozitie hormonala diferita fata de Microgynon, nu ar fi trebuit sa faci schimbarea asta fara recomandarea unui medic ginecolog. Exista alte contraceptive orale cu compozitie hormonala similara.

   Sangerarea e cel mai probabil de la ele, dar va trebui sa faci un consult ginecologic cat mai repede.

 103. Bun asi avea o intrebare am folosit in timp de 7 luni Triregol si acuma asi vrea sa incep cu Microgynon…sar putea sa am riscuri?de fapt cum so incep?

 104. Buna ziua
  eu folosesc Microginon 30(contine tot 21 de pastile ) de 6 luni sunt pastile aduse din olanda, acum mi s-au terminat si am cautat la farmacii in romania acelas tip de medicament dar nu am gasit decat microginon simplu cum trebuie administrat in continuare se considera ca schimb contraceptivul sau raman la programul normal de 7 zile pauza?
  ar putea aparea stari de greatza, dureri de stomac, lipsa poftei de mancare in urma administrarii acestui medicament?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Manuela,

   Poti alege orice anticonceptional cu compozitie hormonala identica fara sa fie probleme. Efectele adverse sunt comune tuturor contraceptivelor orale combinate si se datoreaza in special estrogenului, dar daca nu au aparut in timpul tratamentului anterior nu ar trebui sa apara nici acum daca se inlocuieste corect.

 105. BUNA ZIUA AM SI EU O INTREBARE SE INTAMPLA CEVA DACA UITI SA IEI 2 PASTILE SI IN A TREIA ZI IEI 3,DOUA DIMINEATA SI PE CEA DE A TREIA SEARA LA ORA NORMALA

 106. Buna
  As vrea sa stiu daca microgynon asigura protectia contraceptiva si in timpul pauzei de 7 zile sau este absolut necesar folosirea altei metode de protectie.

  multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna andreea,

   Protectia este asigurata si in pauza de 7 zile daca a fost administrat corect in cele 21 de zile anterioare.

 107. multumesc pentru raspunsul prompt.sincer as mai avea cateva nelamuriri:
  1.protectia asigurata in pauza de 7 zile este pentru orice anticonceptional?in prospectul de la microgynon nu precizeaza de aceasta protectie.am observat ca sunt diferite tipuri de microgynon sau ma insal?pilula incercam sa o iau iau zilnic la ora 20:00 cu intarzieri de 5-10 min cel mult 2 ore
  2.in cazul in care iau pilule partenerul poate ejacula inauntrul meu?adica pana acum am evitat acest lucru din teama de vreo sarcina nedorita
  3.stiu ca exista anumite medicamente care nu trebuiesc luate in combinatie cu pilulele.daca sunt racita si iau fervex aspirine paracetamol nurofen,pot influenta cu ceva aceste pastile protectia?
  4.recent in urma unui control am aflat ca am facut o infectie,candidoza.am citit diferite articole pe net deoarece ginecologul nu prea mi.a explicat cam multe.totusi:
  5.am inteles ca daca am eu automat are si partenerul?
  6.doctorul mi.a recomandat atat mie cat si partenerului niste pastile si un unguent iar mie separat un tratament cu ovule.am anumite nelamuriri cu aceste ovule…in ce consta este necesar,intr-adevar este eficient?
  7.care sunt sansele ca odata vindecata sa reapara infectia?am inteles ca daca urmez un tratament de antibiotice reapare.

  multumesc mult si as dori daca puteti sa imi raspundeti la fiecare intrebare,deoarece am ramas cu o teama de cand am aflat de infectie.m.ar ajuta mult raspunsurile d-voastra.sper ca nu a fost un deranj prea mare sau un post prea lung

  multumesc anticipat,

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna andreea,

   1. toate contraceptivele orale combinate ofera protectie din Z1 daca sunt luate incepand cu Z1 a menstruatiei, iar protectia este asigurata si in pauza de 7 zile.

   2. asta e scopul contraceptivelor orale…

   3. medicamentele sunt mentionate la Interactiuni in prospect, nu includ si medicatia uzoala pentru raceli (grija la antibiotice).

   4, 5, 6, 7. citeste articolul despre candidoza.

 108. Buna seara!

  Am o intrebare va rog.
  Iau Microginon de 9 luni si este in regula pana acum. Am uitat sa iau o pilula in spatamana a doua, mi-am amintit exact dupa 12 ore si chiar atunci am avut si contact sexual. In prospect spune ca protectia este mentinuta dar sa le iau pe amandoua pilulele, cea uitata si cea curenta…
  Eu sunt ingrijorata, nu stiu daca este asa sau nu. Exista posibilitatea sa nu se mentina protectia…?

 109. Dr Laura Stirbu

  salut iulia

  contraceptivele au eficienta de aproximativ 90-98% deci teoretic poate aparea o sarcina si la administrare corecta.
  daca e luata pilula in mai putin de 12 ore + cea de-a doua teoretic se mentine protectia.
  abstinenta e singura ce asigura 100% protectie 🙂

  daca esti nesigura uneori cand uiti pastila incearca sa folosesti prezervativul.
  sanatate!

 110. Asi vrea sa va intreb o dilema de a mea ..am terminat medicamentele de luna trecuta si acuma am lasat 7 zile intre si acuma ar trebui sa incep miercuri iarasi si asi vrea sa iau mai tarziu daca se poate deoarece trebuie sa fac un drum foarte lung si nu asi vrea sa se termine chiar atunci medicamentele deoarece o sa-mi vina mestruatia cum pot sa fac sa-mi vina mai tarziu..e problema daca nu incep miercuri ci numa dupa calculele mele duminica?

 111. Dr Laura Stirbu

  salut
  ba din contra, trebuie sa le iei – isi pastreaza si valoarea contraceptiva. daca vrei peste 21 de zile sa iti intarzie poti lua contraceptive in continuare – 22-23 -24 de zile, pana la 30. asa fac femeile ce merg la mare. insa nu prelungi foarte mult. atat timp cat iei pilulele nu iti vine menstruatia, de aceea ea revine doar in pauza de 7 zile. ia 2 cutii de pilule daca iti este frica ca o sa se termine.
  sanatate

 112. Buna seara!

  Revin cu o intrebare. Iau ACC 200 pentru tuse. De asemenea iau Microginon din ianuarie, cumva ACC scade efectul anticonceptionalelor?

 113. Uitasem sa spun de ce intreb, am vazut pe prospect ca contine acid citric anhidru si nu stiu daca asta inseamna ca are si acid citric din grapefruit, stiu ca grapefruitul trebuie evitat cand se iau anticonceptionale. Va rog daca puteti sa ma ajutati cu aceasta informatie.

 114. Dr Laura Stirbu

  salut julia
  nu ar trebui sa aiba interactiuni acetilcisteina cu anticonceptionalele. si la fel si despre acidul citric – vitamina c. daca tie totusi iti este teama poti folosi prezervativul, e decizia ta.
  sanatate

 115. Buna ziua,am luat pt prima data anticonceptionale ( Microgynon) timp de 21 de zile si de vreo 2,3zile am facut pauza,intre timp am observat ca am mici sangerari dupa ce urinez. imi puteti spune daca este din cauza anticonceptionalelor?

 116. Dr Laura Stirbu

  salut maria
  depinde de unde sangerezi: din uretra sau vagin? in aceasta pauza ar trebui sa iti vina menstruatia deci sangerarile din vagin ar fi normale.
  sangerarea din uretra e o problema mai serioasa si ar trebui sa mergi la doctor. nu e din cauza anticonceptionalelor.
  sanatate

 117. buna am o intrebare : buna iau anticonceptionale microgynon de cateva luni, sunt in pauza de 7 zile si vineri mia venit menstruatia am avut un contact sexual sambata si pastilele trebuie sa le incep de miercuri(ieri). intrebarea mea este am fost protejata sambata daca de luni am luat antibiotic ???vreau sa precizez ca nu sa term in mine.

  • Dr Laura Stirbu

   salut oana
   daca antibioticul l-ai luat dupa actul sexual nu este nicio problema.
   sanatate

 118. Daca imi vine in perioada aceea de pauza de 7 zile..cand trebuie sa iau pastila neaprat in a 8-a zi sau in ziua knd imi vine??va rogg ast rasp

 119. si sotia mea ia microgin cam de 2 ani, nu le-a luat la recomandarea medicului. medicul i-a recomandat alte anticonceptionale dar a considerat ca sunt prea scumpe. problema mea este ca in timp a facut o depresie foarte urata cu stari de axietate, foarte nervoasa, nimic nu-i mai convine simte ca nimeni nu o mai intelege. ce va rog este sa imi spuneti daca poate fi de la aceste anticonceptionale? acum eu i-am cerut sa le intrerupa banuind ca poate aceasta stare este de la microgin

 120. Buna ziua,
  Am o intrebare. Iau microginon de 1 an si o luna. Sunt in sapatmana a treia si am uitat sa iau o pastila, iar cu o seara inainte am avut contact sexual. Pot sa iau in decursul a 72 de ore pilula de a doua zi concomitent cu Microginon? In prospect da alte 2 variante in cazul acesta: ori sa termin blisterul si sa incep altul fara pauza, ori sa il intrerup pe acesta sa fac pauza si sa incep altul in aceeasi zi a sapt.
  Problema este ca am uitat un drajeu si in prima sapt in acest ciclu si am facut ce scrie in prospect..

 121. buna!am si eu o intrebare. in urma unui control ginecologic medicul a pus diagnosticul de chist ovarian cu semnul intrebarii, adica el a dat explicatia ca nu isi poate da seama exact ce se gaseste pe ovar, sau chist sau in cel mai rau caz ceva tumora.mi-a prescris microgynon pt 3 luni, timp in care o sa ma tina sub observatie pt a vedea cum evolueaza <> necunoscuta care se afla pe ovar.as vrea sa stiu daca este bine sa iau microgynon avand in vedere ca medicul meu nu este sigur in privinta diagnosticului.nu am mai luat niciodata anticonceptionale, dar asta nu ar fi o problema, doar ca imi fac griji pt efectele pe care le-ar avea asupra organismului …rog ft frumos un raspuns…multumesc!

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Maria
   Poti cere o a doua parere daca esti nelamurita.
   Sub microgyn ar trebui sa se reduca chistul. Daca e altceva nu va reactiona.
   Sanatate

 122. Buna ziua. Am uitat sa iau pastila 2 zile consecutive. Trebuia sa iau duminica si luni seara la 19:00 si am luat abia marti dimineata la ora 6:00 2 pastile si in rest am luat la ora obisnuita. Sunt la sfarsitul saptamanii a 2a, pe langa cele 2 pastile uitate mai erau 7. Am avut contact sexual in aceste zile si vroiam sa intreb daca exista riscul unei sarcini. Am intrebat la farmacie daca e cazul sa iau pastila de dupa si mi s-a spus ca nu. Multumesc.

 123. Mentionez de asemenea ca iau anticonceptionale de 2 ani si 8 luni.

 124. Buna ziua.Am si eu o problema si sper sa ma puteti ajuta.in data de 23 luna trecuta am avut contact sexual si in data de 29 duminica am uiat sa iau pastila, cand mi-am adus aminte erau trecute cele 12 ore si am zis sa nu o mai iau..mentionez ca pastila care am uitat-o duminca era prima din a 2a saptamana..iar azi mi-a venit menstruati dar nu trebuia sa vina acuma..iar microgynon de aproape 2 ani..as vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a ramana insarcinata. Multumesc

 125. buna ziua, mi s-a prescris Microgynon ca tratament deoarece in urma unui cotrol am descoperit ca am un chist ovarian si un fibron de 3 cm, problema mea este ca am inceput tratamentul in a 5 zi a cilului si am continuat tot blisterul incepandu-l si pe al doi-lea cu prima pilula, deoarece nu eram lamurita cum trebuie sa urmez tratamentul. citind mai bine prospectul mi-am dat seama ca trebuie sa fac acea pauza de 7 zile.Banuiesc ca acum o sa-mi intarzie ciclul cu 5 zile, oricum nu-mi fac probleme de sarcina ca nuam avut contact sexual, dar vreau sa stiu exact cum trebuie sa procedez. tratamentul mis-a prescris pt. 3 luni dupa care sa repet acel ekograf

  • Dr Laura Stirbu

   salut viorela
   pilulele se iau 21 de zile + 7 pauza, apoi alte 21+7 pauza si asa mai departe. daca nu ai facut pauza fa-o si apoi reincepe un nou blister de 21 de pilule.
   sanatate

 126. Buna
  Am si eu o intrebare,as vrea si eu sa incep sa iau anticonceptionale va rog sa imi spune-ti trebuia sa imi fac un control inainte?unde anume si la ce?mentionez ca am 22de ani,am fost acum 4luni la ginecolog si mi au fost prescrise niste ovule timp de 6zile,in rest am fost in regula.pana acum ca metoda de protectie am folosit doar prezervativ.
  Va multumesc
  O seara frumoasa:)

 127. buna ziua! am si eu o intrebare…eu iau microgynon de putin timp. in cele 7 zile de pauza se pot intretine relatii sexuale neprotejate? Va multumesc!

  • poti intretine relatii sexuale atata timp cat esti in a 2 luna de pauza si nu ai uitat vreo pastila.

 128. buna ziua!am si eu o intrebare… iau pastile microgynion de un an si ceva,am facut pauza in luna septembrie si am avut o viata sexuala ff buna.dar de cand am inceput din nou sa le iau pot sa spun k ¨nu mai am chef¨ iar din cauza asta imi afecteaza viata de cuplu.va rog sa imi raspundeti dak stiti cumva k este din cauza patileleor.Va multumesc!

 129. buna seara! Corina, tu crezi ca ai putea sa imi raspunzi la intrebarea mea de mai de sus, te rog frumos? eu sunt „Elenaa”

 130. buna ziua ! am 24 de ani si pana acum m am protejat decat cu metoda calendarului si prezervativul ! dar luna aceasta vreau sa incep anticonceptionalele ! am fost la doctor mi a recomndat mycroginon insotite de 4femina ! cik 4femina diminueaza efectele secundare ale anticonceptionalelor si ajuta la mentinerea in greutate ! mentionez k am avut probleme cu greutatea si doar eu stiu ce sacrificii am facut sa slabesc, singura mea temere este sa nu ma ingras…sa am vreo dereglare hormonala ! chiar azi sunt in prima zi de menstruatie si sunt nedumerita in privinta lor ! dupa cat timp sunt protejata? va multumesc !

 131. as dori sa stiu in cat timp microgynon efectul dupa ce lam luat?multumesc

 132. Am o nelamurire cu anticonceptionalele Microgynon.
  Le iau de 6 luni (am fost la medic si mi-a zis de ele), nu am avut nicio problema, gen ingrasare, cosuri, etc.
  Pot continua cu ele fara pauza? O sa am probleme atunci cand o sa ma opresc si o sa vreau sa raman insarcinata?
  La farmacie tipa mi-a zis ca ar trebui sa imi iau niste pastile sa imi protejeze ficatul si ca ar trebui sa fac pauza 6 luni.. Doctorul nu a mentionat asa ceva.
  Sunt foarte confunza. E ok daca continui cu ele?

 133. Buna ziua! Am fost la un consult pt noduli la sani,si in urma controlului dna dr mi-a prescris aceste pastile, microgynon. Am mai luat timp de 6 luni,apoi cand am fost la dr ,mi-a facut ecografie,si nu mai vedea nici un nodul.M-a chemat la control peste 6 luni,insa am venit la dansa dupa 4 luni,ca incepuse sa ma doara sanii,si am simtit din nou niste noduli. Am fost la dr si iar mi-a prescris microgynon. Am inceput sa iau,dar am facut o greseala. Le-am luat imediat dp ce am iesit de la control,si stiu ca trebuia sa le iau in prima zi de menstruatie. Iar de cateva zile am dureri de burta .Am sunat-o pe dna dr ,si mi-a spus sa nu-mi fac griji. Dar tot sunt ingrijorata..Are ceva daca nu am inceput pastilele in prima zi de menstruatie?Cum continui acum ?Dr mi-a spus sa nu le intrerup,ci sa continui..Dar mi-e frica de durerile astea de burta.Ce-s cu ele ?Sunt normale ?Va multumesc ! Astept raspuns

 134. Buna, am o intrebare si as vrea rasp cat de repede posibil daca se poate doctorul meu mi-a recomandat microgynon timp de 6luni maxim un an din cauza multiplilor chisturi ovariane, am 24 de ani si sunt fumatoare, daca fumez e grav?? ce se poate intampla?? imi este foarte greu sa renunt dintr-o data la ele. astept rasp dvs. va multumesc

 135. Buna seara!a? avea o întrebare în leg?tur? cu microgynon,iau de 6luni aceste pastile si am respectat instruc?iunile menstruatia venea normal în fiecare luna si în aceea?i zi dar luna asta a venit normal a ?inut 3 zile sa oprit am început sa iau din a opta zi pastile ca deobicei si în a opta zi au început sangerari nu abundente dar a continuat si a nou? zi si vroiam sa ?tiu dak e ceva anormal.

 136. am inceput sa iau microgynon recent, sunt in prima luna dar am o nelamurire. Mi s-a spus ca pot incepe oricand asa ca eu am inceput sa iau la cateva zile dupa ultima zi de menstruatie si nu scrie nicunde dupa cate zile incep sa aiba efect contraceptiv in acest caz. Citind mai atenta am vazut ca daca se iau in zilele 1 si 2-5 au efect dupa 1 si 7 zile. Cum eu am inceput la cateva zile dupa ultima zi a cilcului nu gasesc niciunde informatii referitoare la efectul contracptiv in acest caz. Va rog sa ma sfatuiti, multumesc

 137. sularov mihaela

  buna ziua nu am luat microgynon drajeuri 3 sapt acum candtrebuie sa le incep iarasi in prma zi a ciclului menstrual sau dupa ast rasp urgent

 138. Buna ziua!
  am si eu o intrebare.Iau Microgynon21 de cand am nascut de 3 ani! intre timp am facut 36 ani. intrebarea mea este pot sa iau in continuare aceste antinonceptionale? Mentionez ca nu fumez si nu beau! astept raspunsul D-voastra urgent.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Simo, poti sa le continui, evita episoadele de deshidratare mai ales ca acum vine vara. Nu este nici o urgenta.

 139. Bun? seara!În urma cu un an am fost operata de endometrioza de gradul IV,s?pt?mâna trecut? am fost la un control ginecologic la acela?i medic care m-a operat ?i mi-a spus ca boala a recidivat ?i ca am din nou un chist endometriozic de 3 cm. Mi-a prescris microgynon sa le iau timp de 3 luni f?r? pauza de 7 zile pentru a mi fi indus? o menopauza. Am o anxietate cu atacuri de panica care a recidivat,sa spun asa,dup? vreo 7 ani, deocamdat? o pot controla ?i nu am luat nicio m?sur? împotriva acesta,decât ca am început sa iau Magne B6.. Crede?i ca aceasta menopauza ?i anticoncep?ionale îmi pot influenta ?i mai mult starea ?i trebuie sa iau anumite masuri din timp? Cât de benefica crede?i ca este aceasta menopauza pentru mine ?i cât crede?i ca ma poate ajuta sa nu se mai m?reasc? acel chist?

 140. Buna seara,am inceput sa iau Microgynon,de ieri fiind prima data cand iau anti conception ale,ieri a fost si prima zi de mentruatie…aseara am luat in jurul orei 8.20 si urmeaza sa fac acelasi lucru…idea e ca de aseara la prima pastiluta dupa o Ora m-au luat niste durwri de cap,purternice pe care le am si acum,ce sa fac,sa le intrerup?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna marina, durerile de cap pot fi un efect secundar al anticonceptionalelor, dar in cazul tau este putin probabil sa fi aparut asa repede si dupa o singura pastila. Cel mai probabil cauza e alta. Poti incepe cu paracetamol, dar daca persista si se inrautatesc mergi sa te vada medicul de familie.

 141. Multumesc mult,am luat un paracitamol pt dureri de cap,si imediat mi-a trecut in prezent nu mai am nicio durerea.

 142. Buna .Numele meu este Ana .Am o problema de 5 zile am inceput sa am dureri abdominale ,am fost la medic si mi-a depistat chisturi la ovarul stang si mi-a recomandat Microginon,am inceput sa le iau si am secretii maro acum .De la ce oare ? E posibil sa elimin acele chisturi foliculare ? Rog raspuns multumeesc

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Ana,

   Nu iti face griji de acest aspect. E neplacut dar momentan nu e nimic de ingrijorare. Revino la control medical atunci cand ti-a spus medicul sau fa-ti inca o programare la 3 luni. La ecografie se va vedea daca au regresat chisturile.

   Sanatate

 143. Buna ziua,

  Am o intrebare, va rog. Am luat o perioada microgynon (cam 3 ani cu intreruperi) de ceva timp nu mai iau… Si acum as dori sa incep sa le iau iara, insa nu m-am hotarat din prima zi de ciclu (prima zi de sangerare). Acum sunt in a 9-a zi de cand am avut prima zi de ciclu. Pot sa iau si de astazi? Adica, pot sa iau in orice zi din luna sau e musai sa iau doar cum spune in prospect? Stiu ca mai este si varianta aceea cand se poate incepe in a- 2-5 zi de la ciclu, insa eu nu ma incadrez in acele zile, deci, se poate si dupa cu cele 7 zile de protectie suplimetara sau nu?

  Multumesc anticipat pentru raspuns.
  Sarbatori fericite tuturor!
  Iulia

 144. Buna,
  ce se intampla daca am facut pauza intre blisterele de anticonceptionale prea scurta, de numai 3 zile? Cum sa procedez, sa iau pastilele in continuare?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Medeea, nu se intampla nimic, initial anticonceptionalele au fost concepute fara pauza, dar nu au fost pe placul femeilor care doreau sa si sangereze, de aici si pauza.

   Continua blisterul inceput ca si cum ai fi facut pauza clasica de 7 zile. E important ca pauza sa nu fie mai lunga.

 145. Buna ziua,

  Spuneti-mi, va rog, daca este vreo problema faptul ca am inceput sa iau Microgynon in a 8-a zi de ciclu.
  Va multumesc!

 146. Buna ziua ! Mi-a fost recomandat Microgynon pt. reglarea menstruatiei (aveam intarzieri si de 2-3 luni) nu neaparat ca si metoda contraceptiva, dar si pt faptul ca mi-a fost descoperit un mic chist pe unul dintre ovare. Sunt in prima luna de administrare, insa am mici scurgeri de sange, si ma dor sanii, simt o presiune mai bine zis.. iar teama mea cea mare imi e sa nu ma ingras (cred ca am inceput usor usor sa iau in greutate – 1,2kg) … Doctora mi-a spus ca sunt normale scurgerile si durerea sanilor in primele doua luni de administrare.. insa nu stiu ce sa mai cred ..

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Anca,

   Simptomele sunt normale insa daca te deranjeaza asa tare poti sa schimbi preparatul. Anticonceptionalele nu ingrasa de la sine. O dieta echilibrata si sport ajuta pe oricine sa isi mentina greutatea.

   Sanatate

 147. Anamaria Spataru

  Buna seara.va rog frumos am o intrebare.iau microgynon de 3 luni si astazi in loc sa iau pastila de duminica am luat pastila care era pentru ultima miercuri ca de obicei miercurea le termin.ce trebuie sa fac?va rog

 148. Buna seara! Am o intrebare si m-as bucura tare mult sa gasesc raspunsul aici. Am folosit o singura data anticonceptionala si anume Diane, dar pentru o alta problema…imi cadea parul si doamna doctor s-a gandit ca ar putea fi ceva hormonal…. Acum, la sfarsit de luna s-a ivit o plecare surpriza (ca sa zic asa), perioada in care eu ar trebui sa am ciclu menstrual. De obicei tine max. 4 zile dar este din abundenta si de multe ori se intampla sa ma mai si patez. M-am tot plans pe la prietene si mi-au recomandat Microgynon, acesta din urma amanand ciclul din spusele lor iar in momentul in care renunti la el facandul sa revina. As vrea sa stiu daca ma pot baza pe Microgynon in acest sens, sau daca mi-ati putea recomanda un altul. Multumesc frumos! O seara placuta!

 149. Buna.am o luna jumatate de cand am.nascut. Si azi.am fost la.medic si.mia dat microgynon 30..mie ieri mia venit menstruatia pt prima data dupa.nasterr…am intrebat daca e ok sa iau a doua zi de cm…(pe prospect scrie prima zi)e ok??stau cu inima cat un.purice,multumesc

 150. Au spus.ca e.ok sa iau si a doua zi.

 151. buna!..am si eu o intrebare iau mycrogynon de 2 luni este posibil sa raman insarcinata daca am avut contact sexual?

 152. Buna Laurentiu! Ajuta-ma te rog si pe mine.utilizez Microgynon de doua saptamani…eu nu am inteles ceva de la doctorul meu…a spus ca trebuie sa iau flaconul de 21 de pastile dupa care fac o pauza de 7 zile.dar…trebuie sa fac pauza de cate o saptama doar la terminarea primului drajeu de 21 de pastile? Sau trebuie sa fac pauza dupa fiecare drajeu terminat???

 153. Buna ziua si scuze pt deranj.iau microginon de 6 ani.din ultimul blaster am luat pilula când seara (asa ere normal ora21),când dimineata pe cea de seara si cam de doua ori am luat în aceeasi zi 2 pilula.când mai aveam de luat ultimele 3 pilule am vazut ca am mi.a aparut o sangerare maronie dar cu flux redus.câteva pic?turi pe zi fara a fi nevoie de absorbante.am luat în continuare si ultimele 3 pilule si urmeaz? pauz? de 7 zile,timp în care ar trebui sa apara menstra.ce inseamna va rog acele sangerari maronii?din cauza ca am luat cam haotic pilulele?va multumesc si scuze pt deranj.

 154. De la aceste pastile te poti ingrasa? Sua impedica sa fac copii

 155. Alexandra P?duraru

  Bun? ziua, ?i scuze pentru deranj.
  Am fost diagnosticat? în Decembrie cu chist ovarian drept de 7 cm. Am luat Yaz la recomandarea medicului Bogdan C. Ajuns? în Bucure?ti am întrerupt tratamentul din cauze financiare. Am avut dureri groaznice ?i am ajuns la Municipal. Doctora de la Municipal mi-a prescris Zoely ?i antiinflamatoare. Din p?cate nu le pot lua pentru c? sunt la fel de costisitoare. A? putea lua în schimb Microgynon? Mul?umesc.

 156. in a 8 zi de ciclu am luat a 8 pastila din blister pt a nu+mi deregla ciclu .isi mai fac efectul sau ovulatia deja si=a inceput procesul si sa incep pastilele de luna viitoare

 157. Buna seara,

  Am o intrebare scurta, sunt in a 2-a luna de Microgynon, imi merge foarte bine, dar am o curiozitate foarte mare. Din ce zi dupa luarea pilulei sunt protejata? Am tot cautat pe internet, iar in prospect nu este mentionat nimic de acest lucru.

  Va multumesc anticipat!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Irina, din prima zi daca incepi cu prima zi a menstruatiei (la prima folie ma refer). Apoi esti protejata continuu, inclusiv in pauza, daca le iei corect.

  • Va multumesc frumos!

 158. Buna seara,

  In urma analizelor, am aflat ca am anemie prin carenta de fier secundara unei pierderi de sange si a trebuit sa merg la medicul ginecolog pentru a-mi recomanda anticonceptionale, sa-mi regleze ciclul menstrual. Dupa ce s-a uitat pe analize si m-a controlat mi-a recomandat aceste pastile. 1. Problema este ca eu sunt fumatoare si desi scria asta in fisa, tot aceste anticonceptionale mi-au fost date, mentionez ca am 21 de ani. Este vreo problema?
  2. Am inceput sa iau pastilele din prima zi, dar desi sunt in a 6 a zi, cand nu ar fi trebuit sa mai am probleme, menstruatia este foarte abundenta. Este un lucru normal pentru inceput?

 159. Buna mamici am si eu o intrebare eu al luat microginon in decurs de un an si am facut o pauza de 3 luni acum trebuie sal iau neaparat de luni sau nu il pot lua de vineri ?? Va rog sa.mi raspundeti pe e.mail multumesc

 160. buna seara. am si eu o intrebare. mi sa prescris Mycrogynon pt 3 luni de zile , pt ca eu avand o endometrioza pe partea stanga medicul crede ca acum sa mutat pe partea dreapta. durerile mele sunt groaznice.daca mi sa terminat menstruatia le pot incepe ? sau trebuie sa astept luna viitoare sa le incep din prima zi a menstruatiei? multumesc frumos

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna corina, le poti incepe oricand pentru ameliorarea endometriozei, dar efectul contraceptiv se instaleaza doar dupa primele 7 zile daca nu le incepi din primele zile de menstruatie.

 161. Am 17 ani si as vrea sa iau pt prima data microgynon dar ciclul mi sa terminat acum 4 zile pot sa incep sa le iau asa ??? Astept raspuns

 162. Buna ziua! Folosesc Microgynon de 8 luni si mai am 6 pastile din blister-ul de 21. Doctorul mi a zis sa iau Augumentin pentru o infectie in gat timp de 4-5 zile si cate doua pe zi. Credeti ca Augementinul ar putea intervenii cu eficienta pastilelor?

 163. Buna ziua! Doctorul ginecolog mi-a prescris ca analize pentru inceperea tratamentului cu AC estradiol, testosteron liber, FT4, colesterol, transaminaze si timp Quick. Rezultatele au iesit in valorile normale asa ca mi-a spus ca pot incepe administrarea de microgynon daca nu exista modificari la aceste analize. Intrebarea mea este: analizele recomandate sunt cele adecvate? Daca mi-au iesit in parametrii normali, ma va afecta administrarea acestor anticonceptionale?

 164. Buna seara.
  Nu am folosit niciodată microgynon și nu știu cum să le folosesc , le iau în prima zi de menstruație sau după menstruație? Și de cate ori pe zi?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Malina, ti-a recomandat un medic anticonceptionalele dupa ce a exclus factorii de risc din istoricul tau? Anticonceptionalele se iau din prima zi de menstruatie, 1 pe zi, dar nu lua pana nu te vede un medic de familie sau ginecolog.

 165. Bună ziua , mi-a prescris un medic ginecolog microgynon după consultările medicale necesare. Mi-a spus sa folosesc și prezervativul . Pot sa i-au doar anticoncepționalele și să nu foloseasc prezervativul?

 166. Buna, in urma unui control am descoperit ca am un chist hematic in interiorul ovarului drept, mi-a recomandat microgynon dar fara alte inalize in afara de ecografia transvaginla. Asta e prima zi de cand iau dar am cateva nelamuriri: daca mie menstruatia imi vine la tot a 32a zi, practic de cand le iau pana termin blisterul si cu tot cu 7 zile pauza ar trebuii sa vina exact in a 8 zi de pauza, se va regla el singur in acele 7 zile de intrerupere? Daca nu va fi prezenta sangerarea in acele zile va trebuii sa ma prezint doctorului? Iarasi precizez am 21 de ani si fumez o tigara maxim 2 pe zi, este in regula sau e destul de grav sa fumez in timpul administrarii?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.