Microgynon

Compozitie Microgynon

Substantele active sunt levonorgestrel 0,15 mg si etinilestradiol 0,03 mg. Alte componente sunt lactoza monohidrat, amidon de porum, povidona, talc, stearat de magneziu, zahar, macrogol 6000, carbonat de calciu, glycerol 85 %, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), ceara montaglicol.

Ce este Microgynon?

Microgynon este un contraceptiv oral combinat (“contraceptiv combinat”). Fiecare drajeu contine o cantintate mica din doi hormoni feminini diferiti. Acestia sunt levonorgestrel (un progesteron) si etinilestradiol (un estrogen). Datorita cantitatilor mici de hormoni, Microgynon este considerat un contraceptiv oral cu doza mica. Cum toate drajeurile dintr-un blister contin aceeasi hormoni, in aceeasi cantitate, este considerat un cotnraceptiv oral combinat monofazic.

Grupa farmaceoterapeutica a Microgynon

Hormoni sexuali si modulatori ai aparatului genital, contraceptive hormonale pentru uz sistemic, progesteroni si estrogeni in combinatii fixe.

Pentru ce se utilizeaza Microgynon?

Microgynon este utilizat pentru prevenirea sarcinii.

Contraceptivele orale constituie o metoda foarte eficace de control a sarcinii. Cand se administreaza corect (fara a emite vreo doza), sansa de a ramane insarcinata este foarte mica.

Cand nu trebuie sa utilizati Microgynon?

Nu utilizati Microgynon daca va aflat in una din urmatoarele situatii. Daca sunteti intr-una din aceste situatii, adresati-va medicului inainte de a utiliza Microgynon. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa utilizati un alt tip de contraceptiv sau o alta metoda (nehormonala):
– daca aveti sau ati avut vreodata o tulburare care sa afecteze circulatia sangelui, in special aceste tulburari se refera la tromboze (formarea unui cheag de sange) in vasele de sange ale picioarelor (tromboza venoasa profunda), plamanilor (embolie pulmonara), inimii (infarct miocardic) sau in alte parti ale corpului (vezi si pct. Contraceptivul si tromboza);
– daca aveti sau ati avut vreodata un accident vascular cerebral (provocat de un cheag de sange sau o ruptura a a vaselor sanguine la nivelul creierului);
– daca aveti sau ati avut vreodata un prim semn de infarct miocardic (cum este angina pectorala sau durere in piept) sau de accident vascular cerebral (cum este accidentul ischemic tranzitor sau accidentul vascular cerebral usor reversibil);
– daca aveti antecedente de migrena insotita de simptome vizuale, tulburari de vorbire, slabiciune sau amorteli in orice parte a organismului dumneavoastra;
– daca aveti diabet zaharat cu modificari vasculare;
– daca aveti sau ati avut pancreatita (o inflamare a pancreasului), asociata cu valori mari ale grasimilor in sange;
– daca aveti icter (colorarea galbena a pielii) sau boli hepatice severe;
– daca aveti sau ati avut cancer dependent de hormonii sexuali (de exemplu de san sau cancer al organelor genitale);
– daca aveti sau ati avut o tumora benigna a ficatului;
– daca aveti sangerari vaginale inexplicabile;
– daca sunteti sau credeti ca puteti fi insarcinata;
– daca sunteti hipersensibila la etinilestradiol, levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale Microgynon.

Daca una dintre aceste situatii apare pentru prima data in timpul utilizarii contraceptivului, intrerupeti imediat administrarea si adresati-va medicului dumneavoastra. In acelasi timp, utilizati masuri contraceptive nehormonale. Vezi si pct. Note generale.

Ce trebuie sa stiti inainte de a incepe sa utilizati Microgynon?

Note generale: in acest prospect sunt descrise numeroase situatii in care ar trebui sa intrerupeti administrarea contraceptivului sau in care eficacitatea contraceptivelor poate fi scazuta. In astfel de situatii nu ar trebui sa aveti contact sexual sau ar trebui sa utilizati metode contraceptive nehormonale suplimentare, de exemplu sa utilizati prezervativul sau o alta metoda contraceptive de bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau temperatura bazala. Aceste metode pot fi nesigure, deoarece contraceptivul modifica temperatura bazala si mucusul cervical care apare in timpul perioadei de sangerare menstruala.

Ca toate contraceptivele, Microgynon nu protejeaza impotriva infectiei HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuala.

Inainte de a incepe utilizarea Microgynon

:
In cazul in care contraceptivul combinat este utilizat in prezenta uneia dintre urmatoarele situatii trebuie sa fiti sub observatie atenta. Medicul dumneavoastra va poate explica acest lucru. Astfel, daca sunteti intr-una dintre aceste situatii anuntati medicul dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati Microgynon.
– fumati;
– aveti diabet zaharat;
– sunteti supraponderala;
– aveti hipertensiune arteriala;
– aveti o boala valvulara sau tulburare de ritm;
– aveti o inflamatie venoasa (flebita superficiala);
– aveti varice venoase;
– o ruda apropiata a avut tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
– aveti migrene;
– aveti epilepsie;
– dumneavoastra sau o ruda de gradul I prezinta sau a prezentat cresterea concentratiei plasmatice de colesterol sau trigliceride (substante grase);
– o ruda de gradul I a avut cancer de san;
– aveti boli hepatice sau biliare;
– aveti boala Crohn sau colita ulceroasa (boli inflamatorii cornice ale intestinului);
– aveti lupus eritematos sistemic (LES; o afectiune a pielii de pe intregul corp);
– aveti sindrom hemolitic uremic (SHU; o tulburare a coagularii sangelui provocata de insuficienta renala);
– aveti siclemie (anemie cu celule in secera);
– aveti o afectiune care a aparut in primul trimestru sau s-a agravat in timpul sarcinii sau ati utilizat anterior hormone sexuali (de exemplu pierderea auzului, o boala metabolica numita porfirie, o boala cutanata numita herpes gestational, o boala neurologica numita coreea Sydenham);
– aveti sau ati avut cloasma (pete pigmentare galbui-brune ale pielii, in special pe fata); in acest caz, evitati expunerea la soare sau la radiatiile ultraviolete.

Daca oricare dintre aceste situatii apare pentru prima data, reapare sau se agraveaza in timpul utilizarii Microgynon, adresati-va medicului dumneavoastra.

Microgynon si tromboza

Tromboza reprezinta formarea unui cheag de sange care poate bloca un vas de sange.
Uneori, tromboza apare la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda). Daca acest cheag de sange pleaca din venele in care s-a format, poate ajunge sa blocheze arterele pulmonare, determinand asa-numita “embolie pulmonara”. Tromboza venoasa profunda apare rar. Ea poate sa apara indiferent daca utilizati sau nu contraceptivul. De asemenea, poate sa apara daca ramaneti gravida. Riscul este crescut la femeile care utilizeaza contraceptivul, dar nu atat de crescut ca in timpul sarcinii.

De asemenea, cheguri de sange pot sa apara foarte rar in vasele de sange ale inimii (determinand infarct miocardic) sau ale creierului (determinand accident vascular cerebral). Foarte rar, pot sa apara cheaguri de sange in ficat, intestin, rinichi sau ochi.

Ocazional, o tromboza poate determina incapacitati grave permanente sau poate fi chiar fatala.

Riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral creste o data cu varsta. De asemenea, creste cu cat fumati mai mult. Cand utilizati contraceptivul trebuie sa intrerupeti fumatul, mai ales daca aveti peste 35 de ani.

Daca apare hipertensiune arteriala in timp ce utilizati contraceptivul, s-ar putea sa fiti sfatuita sa opriti utilizarea lui.

Riscul de tromboza venoasa profunda creste temporar ca urmare a unei interventii chirurgicale sau a unei imobilizari (de exemplu daca aveti un picior sau ambele in ghips sau in atele). La femeile care utilizeaza contraceptivele orale, riscul poate fi chiar mai mare. Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati contraceptivul inainte de o spitalizare sau o interventie chirurgicala programate. Medicul dumneavoastra va poate spune sa intrerupeti administrarea contraceptivului cu cateva saptamani inainte de operatie sau in momentul imobilizarii. De asemenea, medicul dumneavoastra va va spune cand puteti reincepe administrarea contraceptivului dupa convalescenta.

Daca observati semne posibile de tromboza, intrerupeti administrearea contraceptivului si infromati-l imediat pe medicul dumneavoastra (vezi si pct. Cand trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra?)

Microgynon si cancerul

Cancerul de san a fost diagnosticat putin mai frecvent la femeile care utilizeaza contraceptive orale, fata de femeile de aceeasi varsta care nu utilizeaza contraceptive orale. Aceasta crestere usoara a numarului de cazuri de cancer de san diagnosticate dispare gradat in urmatorii 10 ani de la intreruperea adminstrarii contraceptivelor orale. Nu se cunoaste daca diferenta este determinat de contraceptivele orale. Cauza ar putea fi faptul ca femeile au fost examinate mai des, astfel incat cancerul de san a fost diagnosticat mai devreme.

In cazuri rare, la femeile care utilizeaza contraceptive orale s-au raportat tumori hepatice benigne si, chiar mai rar, tumori hepatice maligne. Aceste tumori pot duce la hemoragii interne. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti dureri abdominale severe.

La femeile care utilizeaza contraceptive orale o perioada indelungata s-a raportat mai des aparitia cancerului cervical. Aceasta constatare ar putea sa nu fie in legatura cu contraceptivele orale, ci cu comportamentul sexual si alti factori.

Microgynon si alte medicamente

Unele medicamente pot opri contraceptivul sa-si faca efectul. Printre acestea sunt incluse medicamentele utilizare in tratamentul epilepsiei (de exemplu primidona, fenitoina, barbituricele, carbamazepina, oxcarbamazepina, topiramatul, felbamatul), tuberculozei (de exemplu, rifampicina, rifabutina), infectiilor cu HIV (de exemplu ritonavir), antibioticele (de exemplu peniciline, tetracicline, griseofulvina) utilizate in bolile infectioase, precum si alte plante medicinale cum este sunatoarea (folosite, in primul rand, ca sedative). De asemenea, contraceptivele pot interactiona, cu alte medicamente.

Va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca utilizati sau ati utilizat recent orice medicament sau planta medicinala, chiar si dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. De asemenea, orice medic sau stomatolog (sau farmacist) care va prescrie un tratament trebuie informat ca utilizati Microgynon. Ei va vor informa daca trebuie sa utilizati si alte masuri contraceptive si pentru cat timp.

Microgynon si sarcina

Microgynon nu trebuie utilizat de catre femeile insarcinate sau cele care cred ca pot fi insarcinate.

Daca dumneavoastra credeti ca sunteti insarcinata in timp ce utilizati Microgynon, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Microgynon si alaptarea

Microgynon nu este recomandat in timpul alaptarii.

Microgynon si conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje

Microgynon nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cand trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra?

Controale periodice
Cand utilizati contraceptivul, medicul dumneavoastra va va spune sa va prezentati regulat la control.

Adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil daca:

– observati orice modificare a starii dumneavoastre de sanatate, in special cand apare unul dintre simptomele mentionate in acest prospect (vezi si pct. Cand nu trebuie sa utilizati Microgynon si Inainte de a incepe utilizarea Microgynon; nu uitati de datele rudelor dumneavoastra);
– simtiti un nodul la san;
– incepeti sa utilizati un alt medicament (vezi si pct. Contraceptivul si alte medicamente);
– stiti ca veti sta imobilizat sau inainte unei interventii chirurgicale planificate (adresati-va medicului dumneavoastra cu cel putin patru saptamani inainte);
– aveti o sangerare vaginala puternica neobisnuita;
– ati omis administrarea unui drajeu in prima saptamana a blisterului si ati avut contact sexual in urmatoarele sapte zile;
– aveti diaree severa;
– nu ati avut menstruatie de doua ori la rand sau suspectati o sarcina (nu incepeti un blister nou pana nu va adresati medicului dumneavoastra).

Opriti imediat administrarea drajeurilor si adresati-va medicului dumneavoastra daca observati orice semn posibil de tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral:
– o tuse neobisnuita;
– dificultate in respiratie;
– durere severa in piept care poate ajunge in bratul stang;
– un atac migrenos sau cefalee severa, prelungita si neobisnuita;
– pierdere partiala sau completa a vederii sau vedere dubla;
– vorbire greoaie sau incapacitate de a vorbi;
– modificari bruste de auz, miros sau gust;
– ameteli sau lesin;
– slabiciune sau amorteli in orice parte a corpului;
– durere severa in abdomen;
– durere severa sau umflarea picioarelor.

Situatiile si simptomele mentionate mai sus sunt descrise si explicate mai detaliat in alte puncte ale acestui prospect.

Cum sa utilizati Microgynon?

Cand si cum sa administrati drajeurile Microgynon?
Blisterul Microgynon contine 21 de drajeuri. Pe blister, fiecare drajeu este marcat cu ziua din saptamana in care trebuie administrat. Utilizati drajeul la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi, cu putina apa daca este necesar. Urmariti directia sagetii pana cand ati terminat toate cele 21 drajeuri. In urmatoarele 7 zile nu veti mai utiliza drajeuri. In decursul acestor 7 zile trebuie sa inceapa menstruatia (sangerarea de intrerupere). De obicei, aceasta va apare in ziua 2-3 de la ultimul drajeu Microgynon. Incepeti urmatorul blister in a 8-a zi, chiar daca menstruatia continua. Aceasta inseamna ca veti incepe intotdeauna un blister nou in aceeasi zi a saptamanii si, de asemenea, ca sangerarea de intrerupere va apare aproximativ in aceeasi zi, in fiecare luna.

Inceperea primului blister Microgynon
Cand nu s-au mai utilizat contraceptive hormonale in ultima luna
Administrarea drajeurilor Microgynon trebuie sa inceapa in prima zi a ciclului, adica in prima zi a sangerarii menstruale. Utilizati un drajeu marcat cu ziua respectiva din saptamana. De exemplu, daca menstruatia apare intr-o vineri, utilizati un drajeu marcat cu “vineri”. Urmeaza apoi zilele in ordine. Microgynon va actiona imediat si nu este necesara utilizarea unei metode cotnraceptive suplimentare.

De asemenea, puteti incepe si in zilele 2-5, insa, in acest caz, asigurati-va ca folositi o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor din primul ciclu.

Cand se trece de la alt contraceptiv oral combinat
Puteti incepe administrarea drajeurilor Microgynon dupa ce ati utilizat ultimul drajeu din blisterul actual (asta inseamna ca nu faceti pauza). Daca blisterul curent contine si drajeuri inactive, puteti incepe administrarea cu Microgynon in ziua de dupa administrarea ultimului drajeu activ (daca nu sunteti sigura care este acesta, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul). Puteti incepe si mai tarziu, dar niciodata mai tarziu de ziua de dupa intervalul de pauza al blisterului actual (sau ziua de dupa ultimul drajeu inactiv din blisterul actual). Daca urmati aceste instructiuni, nu este necesar sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara

Cand se trece de la un contraceptiv oral numai cu progesteron
Puteti intrerupe administrarea drajeului in orice zi si puteti incepe administrarea Microgynon in ziua urmatoare, la aceeasi ora. Asigurati-va ca folositi o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor, daca aveti contact sexual.

Cand treceti de la o forma injectabila, un implant sau de la un sistem intrauterin cu eliberare de progestogen (SIU)
Incepeti sa utilizati Microgynon dupa ultima injectie sau in ziua in care este indepartat implantul sau sistemul intrauterin cu eliberare de progeston (SIU).
Dar, pentru siguranta, folositi si o alta metoda contraceptiva pentru urmatoarele 7 zile cand aveti un contact sexual.

Dupa ce ati nascut
Daca ati nascut recent, medicul dumneavoastra va poate spune sa asteptati pana dupa prima menstruatie normala inainte de a incepe administrarea Microgynon. Uneori, este posibil sa incepeti mai devreme. Medicul dumneavoastra va va sfatui in acest sens. Daca alaptati si doriti sa utilizati Microgynon, trebuie mai intai sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Dupa un avort
Medicul va va sfatui.

Daca ati administrat prea multe drajeuri Microgynon (supradozaj)
Nu s-au raportat reactii adverse severe in urma administrarii mai multor drajeuri Microgynon odata. Daca ati constatat ca un copil a inghitit Microgynon, adresati-va medicului.

Cand vreti sa intrerupeti administrarea Microgynon
Puteti intrerupe administrarea Microgynon oricand doriti. Daca nu doriti sa ramaneti insarcinata, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a utiliza alte metode de control a sarcinii.

Daca doriti sa ramaneti insarcinata intrerupeti administrarea Microgynon si asteptati pana aveti o menstruatie normala inainte de conceptie. Aceasta va ajuta sa va programati sarcina.

CUM PROCEDATI DACA…
….ati omis administrarea drajeurilor Microgynon
– Daca ati intarziat mai putin de 12 ore, eficacitatea Microgynon se pastreaza. Utilizati drajeul imediat ce va amintiti si administrati urmatorul drajeu la ora obisnuita.
– Daca ati intarziat mai mult de 12 ore, eficacitatea Microgynon poate fi redusa. Cu cat ati uitat sa utilizati mai multe drajeuri consecutiv, cu atat riscul de reducere a efectului contraceptiv este mai mare. Exista indeosebi un risc crescut de a ramane gravida daca uitati sa utilizati drajeurile de la inceputul sau de la sfarsitul blisterului. Ca urmare, trebuie sa urmati regulile de mai jos.

Mai mult de un drajeu omis din blister
Adresati-va medicului dumneavoastra.

Un drajeu omis in saptamana 1
Administrati drajeul omis imediat ce v-ati amintit (chiar daca aceasta inseamna sa administrati doua drajeuri odata) si continuati cu celelalte la ora obisnuita. In urmatoarele 7 zile utilizati metode contraceptive suplimentare (metode de bariera).

Daca ati avut contact sexual in saptamana dinaintea omiterii administrarii drajeului exista posibilitatea sa ramaneti insarcinata. In acest caz anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra.

Un drajeu omis in saptamana a 2-a
Asministrati drajeul omis imediat ce v-ati amintit (chiar daca aceasta inseamna sa administrati doua drajeuri odata) si continuati cu celelalte la ora obinuita. Eficacitatea contraceptivului se mentine. Nu sunt necesare metode contraceptive suplimentare.

Un drajeu omis in saptamana a 3-a
Puteti alege una dintre urmatoarele optiuni, fara sa aveti nevoie de o metoda contraceptiva suplimentara.
1. Administrati drajeul omis imediat ce v-ati amintit (chiar daca aceasta inseamna sa administrati doua drajeuri odata) si continuati cu celelalte la ora obisnuita. Incepeti urmatorul blister imediat ce ati terminat blisterul curent, fara pauza intre blistere.

Nu veti prezenta sangerarea menstrula pana la sfarsitul celui de-al doilea blister, dar puteti avea mici pete sau sangerari neregulate in zilele in care administrati drajeurile.

sau

2. Nu mai administrati drajeurile din blisterul actual, faceti o pauza de 7 zile sau mai putin (numarand si ziua cand ati omis administrarea drajeului) si continuati cu blisterul urmator. Cand folositi aceasa metoda, puteti incepe urmatorul blister in aceeasi zi a saptamanii ca de obicei.

Daca ati omis sa administrati un drajeu si nu ati avut sangerare menstruala in perioada respectiva, puteti fi insarcinata. Adresati-va medicului inainte de a incepe un nou blister.

CE FACETI DACA…
….aveti tulburari gastro-intestinale (de exemplu varsaturi, diaree severa)
Daca varsati sau aveti diaree severa este posibil ca substantele din Microgynon sa nu se fi absorbit complet. Daca ati varsat la 3 sau 4 ore dupa ce ati administrat drajeul Microgynon acest lucru este similar cu a omite o administrare. In acest caz urmati recomandarile precedente. Daca aveti diaree severa, va rugam adresati-va medicului dumneavoastra.

….vreti sa amantati aparitia sangerarii menstruale
Puteti sa amanati aparitia sangerarii menstruale daca incepeti cu un nou blister Microgynon imediat dupa terminarea blisterului precedent. Puteti continua cu acest blister cat doriti, chiar pana il terminati. Cand vreti sa aveti sangerare menstruala nu mai administrati drajeurile. In timp de administrati un al doilea blister se poate sa prezentati sangerari neregulate sau pete. Incepeti urmatorul blister dupa cele 7 zile de pauza.

….vreti sa schimbati ziua de incepere a sangerarii menstruale
Daca administrati drajeurile conform recomandarilor veti prezenta sangerarea menstruala in aceeasi zi la fiecare 4 saptamani. Daca doriti sa schimbati aceasta scurtati (niciodata nu prelungiti) zilele de pauza. De exemplu, daca sangerarea menstruala incepe intr-o zi de vineri si dumneavoastra vreti sa inceapa marti (trei zile mai devreme) trebuie sa incepeti blisterul cu 3 zile mai devreme ca de obicei. Daca vreti sa scurtati foarte mult perioada de pauza (la 3 zile sau chiar mai putin) se poate sa nu mai prezentati deloc sangerare menstruala in aceasta perioada. Se poate intampla sa prezentati sangerari neregulate sau pete in timpul utilizarii urmatorului blister.

….aveti o sangerare neasteptata
Cu toate contraceptivele, in primele cateva luni de administrare, puteti prezenta sangerari neregulate sau pete intre perioadele de sangerare menstruala. De aceea, trebuie sa luati masuri de protectie (igienice), dar sa continuati sa adminstrati drajeuri in mod obisnuit. De regula, sangerarile neregulate se opresc imediat ce organismul dumneavoastra se acomodeaza cu contraceptivele (de obicei dupa 3 cicluri de tratament). Daca continua, devin mai abundente sau reincep, adresati-va medicului dumneavoastra.

….nu ati avut o sangerare menstruala
Daca ati administrat drajeurile la timpul potrivit, nu ati varsat, nu ati avut diaree severa sau nu ati utilizat alte medicamente, este putin probabil sa fiti insarcinata. Continuati sa administrati Microgynon ca de obicei. Daca nu ati avit sangerare menstruala de doua ori consecutiv, exista posibilitatea sa fiti insarcinata. Adresati-va medicului dumneavoastra. Nu incepeti un nou blister de Microgynon pana cand medicul dumneavoastra nu v-a asigurat ca nu sunteti insarcinata.

Ce reactii adverse pot sa apara in timpul administrarii Microgynon?

Ca si alte medicamente, Microgynon poate avea reactii adverse.

Anuntati medicul dumneavoastra cand observati orice reactie adversa, in special daca este severa sau persistenta sau daca apar modificari ale starii de sanatate care credeti ca pot fi provocate de contraceptive.

Reactii adverse severe
Reactiile adverse severe asociate cu utilizarea contraceptivelor, ca si simptomele asociate, sunt descrise la pct. Contraceptivul si trimboza/Contraceptivul si cancerul.
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa cititi acese puncte si sa va adresati medicului dumneavoastra cat mai curand posibil.

Alte reactii adverse posibile
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate de utilizatoarele de contraceptive, desi acestea nu pot fi determinate neaparat de contraceptive. Acestea pot sa apara in primele luni de utilizare si, de obicei, dispar pe parcursul tratamentului.
– tensiune la nivelul sanilor, durere, crestere in volum si secretie;
– dureri de cap, migrena;
– modificari ale libidoului; stare depresiva/modificari de comportament;
– intoleranta la lentilele de contact;
– greata, varsaturi si alte afectiuni gastrice sau intestinale;
– modificari ale secretiei vaginale;
– reactii cutatante diverse;
– retentie hidrica;
– modificari ale greutatii corporale;
– reactii de hipersensibilitate.

Daca observati oricare din alte reactii adverse nementionate in acest prospect, va rugam informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Informatii suplimentare despre contraceptivele Microgynon

Contraceptivul combinat poate avea, de asemenea, efecte necontraceptive, benefice.
– Menstruatia poate fi mai redusa ca intensitate si ca perioada. Ca urmare, riscul de anemie poate diminua. Durerile menstruale pot deveni mai putin severe sau pot dispare complet.
– In plus, s-a raportat aparitia mai putin frecventa a unor tulburari grave la femeile care utilizeaza contraceptive ce contin 50 micrograme etinilestradiol (“comprimate contraceptive in doza mare”). Acestea sunt tumorile benigne ale sanului, chisturile ovariene, infectiile pelviene (boala inflamatorie pelvina sau BIP), sarcina ectopica (sarcina in care embrionul se implanteaza in afara uterului) si cancerul endometrial (captuseala uterului) si ovarian. Acest lucru se poate intampla si in cazul contaceptivelor cu doze mici, dar, pana in prezent, acest lucru a fost confirmat numai pentru cancerul endometrial si ovarian.

Pastrarea Microgynon

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu un blister tip calendar a 21 drajeuri.

Producator
Schering GmbH&Co. Produktion KG, Germania

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
Schering AG
Müllerstrasse 178, D-13342, Berlin, Germania

Daca aveti intrebari suplimentare va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

192 raspunsuri

1 2 3 4
 1. buna!..am si eu o intrebare iau mycrogynon de 2 luni este posibil sa raman insarcinata daca am avut contact sexual?

 2. Buna Laurentiu! Ajuta-ma te rog si pe mine.utilizez Microgynon de doua saptamani…eu nu am inteles ceva de la doctorul meu…a spus ca trebuie sa iau flaconul de 21 de pastile dupa care fac o pauza de 7 zile.dar…trebuie sa fac pauza de cate o saptama doar la terminarea primului drajeu de 21 de pastile? Sau trebuie sa fac pauza dupa fiecare drajeu terminat???

 3. Buna ziua si scuze pt deranj.iau microginon de 6 ani.din ultimul blaster am luat pilula când seara (asa ere normal ora21),când dimineata pe cea de seara si cam de doua ori am luat în aceeasi zi 2 pilula.când mai aveam de luat ultimele 3 pilule am vazut ca am mi.a aparut o sangerare maronie dar cu flux redus.câteva pic?turi pe zi fara a fi nevoie de absorbante.am luat în continuare si ultimele 3 pilule si urmeaz? pauz? de 7 zile,timp în care ar trebui sa apara menstra.ce inseamna va rog acele sangerari maronii?din cauza ca am luat cam haotic pilulele?va multumesc si scuze pt deranj.

 4. De la aceste pastile te poti ingrasa? Sua impedica sa fac copii

 5. Alexandra P?duraru

  Bun? ziua, ?i scuze pentru deranj.
  Am fost diagnosticat? în Decembrie cu chist ovarian drept de 7 cm. Am luat Yaz la recomandarea medicului Bogdan C. Ajuns? în Bucure?ti am întrerupt tratamentul din cauze financiare. Am avut dureri groaznice ?i am ajuns la Municipal. Doctora de la Municipal mi-a prescris Zoely ?i antiinflamatoare. Din p?cate nu le pot lua pentru c? sunt la fel de costisitoare. A? putea lua în schimb Microgynon? Mul?umesc.

 6. in a 8 zi de ciclu am luat a 8 pastila din blister pt a nu+mi deregla ciclu .isi mai fac efectul sau ovulatia deja si=a inceput procesul si sa incep pastilele de luna viitoare

 7. Buna seara,

  Am o intrebare scurta, sunt in a 2-a luna de Microgynon, imi merge foarte bine, dar am o curiozitate foarte mare. Din ce zi dupa luarea pilulei sunt protejata? Am tot cautat pe internet, iar in prospect nu este mentionat nimic de acest lucru.

  Va multumesc anticipat!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Irina, din prima zi daca incepi cu prima zi a menstruatiei (la prima folie ma refer). Apoi esti protejata continuu, inclusiv in pauza, daca le iei corect.

  • Va multumesc frumos!

 8. Buna seara,

  In urma analizelor, am aflat ca am anemie prin carenta de fier secundara unei pierderi de sange si a trebuit sa merg la medicul ginecolog pentru a-mi recomanda anticonceptionale, sa-mi regleze ciclul menstrual. Dupa ce s-a uitat pe analize si m-a controlat mi-a recomandat aceste pastile. 1. Problema este ca eu sunt fumatoare si desi scria asta in fisa, tot aceste anticonceptionale mi-au fost date, mentionez ca am 21 de ani. Este vreo problema?
  2. Am inceput sa iau pastilele din prima zi, dar desi sunt in a 6 a zi, cand nu ar fi trebuit sa mai am probleme, menstruatia este foarte abundenta. Este un lucru normal pentru inceput?

 9. Buna mamici am si eu o intrebare eu al luat microginon in decurs de un an si am facut o pauza de 3 luni acum trebuie sal iau neaparat de luni sau nu il pot lua de vineri ?? Va rog sa.mi raspundeti pe e.mail multumesc

 10. buna seara. am si eu o intrebare. mi sa prescris Mycrogynon pt 3 luni de zile , pt ca eu avand o endometrioza pe partea stanga medicul crede ca acum sa mutat pe partea dreapta. durerile mele sunt groaznice.daca mi sa terminat menstruatia le pot incepe ? sau trebuie sa astept luna viitoare sa le incep din prima zi a menstruatiei? multumesc frumos

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna corina, le poti incepe oricand pentru ameliorarea endometriozei, dar efectul contraceptiv se instaleaza doar dupa primele 7 zile daca nu le incepi din primele zile de menstruatie.

 11. Am 17 ani si as vrea sa iau pt prima data microgynon dar ciclul mi sa terminat acum 4 zile pot sa incep sa le iau asa ??? Astept raspuns

 12. Buna ziua! Folosesc Microgynon de 8 luni si mai am 6 pastile din blister-ul de 21. Doctorul mi a zis sa iau Augumentin pentru o infectie in gat timp de 4-5 zile si cate doua pe zi. Credeti ca Augementinul ar putea intervenii cu eficienta pastilelor?

 13. Buna ziua! Doctorul ginecolog mi-a prescris ca analize pentru inceperea tratamentului cu AC estradiol, testosteron liber, FT4, colesterol, transaminaze si timp Quick. Rezultatele au iesit in valorile normale asa ca mi-a spus ca pot incepe administrarea de microgynon daca nu exista modificari la aceste analize. Intrebarea mea este: analizele recomandate sunt cele adecvate? Daca mi-au iesit in parametrii normali, ma va afecta administrarea acestor anticonceptionale?

 14. Buna seara.
  Nu am folosit niciodată microgynon și nu știu cum să le folosesc , le iau în prima zi de menstruație sau după menstruație? Și de cate ori pe zi?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Malina, ti-a recomandat un medic anticonceptionalele dupa ce a exclus factorii de risc din istoricul tau? Anticonceptionalele se iau din prima zi de menstruatie, 1 pe zi, dar nu lua pana nu te vede un medic de familie sau ginecolog.

 15. Bună ziua , mi-a prescris un medic ginecolog microgynon după consultările medicale necesare. Mi-a spus sa folosesc și prezervativul . Pot sa i-au doar anticoncepționalele și să nu foloseasc prezervativul?

 16. Buna, in urma unui control am descoperit ca am un chist hematic in interiorul ovarului drept, mi-a recomandat microgynon dar fara alte inalize in afara de ecografia transvaginla. Asta e prima zi de cand iau dar am cateva nelamuriri: daca mie menstruatia imi vine la tot a 32a zi, practic de cand le iau pana termin blisterul si cu tot cu 7 zile pauza ar trebuii sa vina exact in a 8 zi de pauza, se va regla el singur in acele 7 zile de intrerupere? Daca nu va fi prezenta sangerarea in acele zile va trebuii sa ma prezint doctorului? Iarasi precizez am 21 de ani si fumez o tigara maxim 2 pe zi, este in regula sau e destul de grav sa fumez in timpul administrarii?

 17. Buna ziua, iau microgynon recomandat de un medic pentru reglarea menstruatiei, ibuprofenul si anestezia dentara pentru obturatii dentare are un efect asupra lor?

 18. Buna ziua. As avea o intrebare. Am început să iau Microgynon in data de 15 septembrie. Nu am asteptat prima zi de ciclu. E vreo problema daca am luat fără să mi vina ciclu? Am avut contact sexual si nu vreau sa raman însărcinată. Multumesc pt raspuns

 19. Buna vreau sa stiu care este riscul folosirii microgynon in timpul sarcinii

 20. Bună! Mie mi s-au dat aceste pastile fara vreo prescriere de la vreun medic …pur și simplu am fost la farmacie…însă farmacista mi-a spus sa le incep in ultima zi de menstruație ….însă nu mi-a spus în ce interval de timp pot avea un act sexual fara alte metode suplimentare ! Aș dori să-mi răspundeți urgent ! Mulțumesc !

 21. Bună domnul doctor am luat și eu pastile microgyron timp de 3 luni nu mi-a venit ciclu o lună ce se întâmplă

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.