Miercuri: 28 Noiembrie – Cea Mai Lunga Zi Din An

Pfoa… in sfarsit am gasit 10 minute de liniste… Azi, adica ieri (acuma e joi, 00:24) a fost cea mai lunga zi de anul asta. A inceput de la 6:00 cu soneria alarmei de la telefon si se termina acuma, a doua zi…

La 7 si-un pic am plecat catre Clinica Chirurgie II pentru stagiul de chirurgie. La 8 si vreo 20 a inceput operatia pe care am vazut-o cel mai bine dintre toate de pana acum. O eventratie (proeminenta a viscerelor abdominale prin patura musculara a peretelui abdominal si sub piele). Majoritatea eventratiilor apar de obicei dupa alte interventii chirurgicale, in cazul asta o operatie de colecist de acum 3 ani. Pentru ca nu s-a tinut cont de sfaturile medicului dupa prima interventie chirurgicala, s-a ajuns acum la formarea a 3 saci in peritoneu cu patrunderea marelui epiplou (omentul mare). Operatia nu avea un grad mare de risc, dar era nevoie de o atentie deosebita pentru curatarea tuturor leziunilor vasculare (omentul mare e foarte bine vascularizat). Daca nu s-ar asigura staza tuturor vaselor lezate, la scurt timp dupa inchiderea operatiei s-ar ajunge la formarea de aderente (din cauza fibrinei din sange) sau mai rau, daca hemoragia este putin mai mare, s-ar ajunge la hemoperitoneu (acumulare de sange in cavitatea peritoneala, sacul care captuseste abdomenul).

La 10:30 a trebuit sa plec din sala de operatii, oricum tocmai atunci au fost facute si ultimele suturi tegumentare. In mod normal as mai fi ramas si peste program, dar laboratorul de Sanatatea Mediului a fost mutat de vinerea tocmai miercurea si nu se poate lipsi…

A venit laboratorul de SM care a inceput cu o discutie interminabila intre profa si cativa colegi, pentru stabilirea si restabilirea datelor cand vom da partialele (din materia de curs si cea de laborator)… exact ca si-n reclama de la Vodafone (pentru discutii interminabile alege abonamentul…etc etc). A continuat cu prezentarea parametrilor si testelor de verificare a lor pentru laptele care se ia de la fermieri: culoare, densitate, aciditate, compozitie, etc etc (de parca o sa am treaba vreodata cu industria laptelui si etapele prin catre trece de la ţâţa vacii, continuand cu diluarea, reducerea grasimilor, teste de toxicitate si altele…). A trecut si laboratorul asta dupa care am fugit pana acasa unde am apucat sa mananc o supa si apoi am fugit iar catre facultate.

De data asta nu era cu curs/laborator obligatoriu, era o prezentare (The Edge of Science in Cell Culture: Primary Cells and Bioassays) tinuta de Dr. Stefan Graupner de la firma Lonza. Printre altele, prezentarea continea informatii despre produsele comercializate de firma Lonza: tehnici, reactivi, medii de cultura, linii celulare, interesante mai ales in ideea in care am aflat ca urmeaza sa particip activ la proiectul PlacStem, despre care am scris mai demult.

Prezentarea a inclus si 2 demonstratii practice: „FlashGel Electrophoresis„: sistem capabil de migrarea electroforetica a ADN in 5 minute si „MycoAlert Mycoplasma Detection Assay„, un kit de detectie rapida (15 min) a contaminarii cu micoplasme.

S-a terminat in jurul orei 17:00, urmand ca de la 18:00 sa am laboratorul de fiziopatologie. Evident n-am mai venit pana acasa si am facut o vizita la catedra de morfopat impreuna cu Dan si Dorisandra.

De la 18:00 a inceput laboratorul de fiziopatologie, continuare pe tema dereglarilor metabolismului glucidic (diabet zaharat, gluconeogezenza, glicoliza hepatica, valori serice, scenarii, diagnostice, etc etc). S-a terminat pe la 19:10, dar de la 20:00 a trebuit sa merg la prima sedinta de voluntariat in cadrul OSM (Organizatia Studentilor Medicinisti), proiectul Sport pentru Sanatate.

Sedinta s-a terminat pe la 21:20 si-am plecat catre casa. Am ajuns pe la 21:50 dupa care am mancat felul doi (ca doar asa se mananca „sanatos”) si m-am apucat de citit la semiologie pe maine (adica pe azi). Am inceput sa scriu articolul asta la 00:24 si acuma e 00:38, e timpul sa merg la somn. Dimineata la 6 incepe o noua zi (noroc cu articolul despre somn care imi confirma ca nu am nevoie de mult somn…)

PS: am trecut si prin amfiteatrul Manta, n-am mai vazut niciodata sala asa plina, era teleconferinta pentru repartitia locurilor de rezidentiat, emotii mari acolo 🙂

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.