Migrarea Internationala a Medicilor

Mai tii minte cand am adus in discutie recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii referitor la migrarea medicilor din diferite tari si atitudinile pe care ar trebui sa le ia ministerele sanatatii din tarile respective? Daca nu, iti reamintesc eu:

Daca mai mult de 1% dintre medicii unei tari aleg sa profeseze in alta tara exista o problema, iar daca mai mult de 5% dintre medici se afla in situatia asta, trebuie identificate cauzele si luate masuri de prevenire a migratiei in continuare.

Astazi am aflat ca in Satu Mare numai in ultimul an au plecat 10% din personalul medical… si sunt convins ca nu e un caz aparte.

Ma intreb si eu asa, de ce ti-ai dori sa ramai medic intr-o tara in care pana si presedintele te desconsidera, iar salariile sunt de peste 10 ori mai mici fata de oferta din afara?

Mai jos este pozitia Asociatiei Mondiale a Sanatatii, prin presedintele ei cu ocazia EuRegME 2010, fata de dreptul medicilor de a profesa in alta tara.

1 raspuns

  1. Buna,
    Laurentiu esti prompt ca de obicei :D. Felicitari!
    Ce e mai grav pentru Romania nu e ca pleaca 3000 de medici adica 10% din total, ci ca pleaca undeva spre 30-40% dintre absolventi daca nu cumva ma insel si sunt mai multi.
    Statul roman pierde bani. Pe de o parte investeste sa ne educe dar nu ne ofera conditii sa ramanem in tara. Alte tari ofera absolventilor pe care i-a sustinut cat mai multe oportunitati ca ramana si sa-si recupereze investitiile si mai ales sa asigure cetatenilor ingrijire medicala optima pentru ca asta e scopul nostru. Imi pare rau pentru ai nostri dar pe masura ce inaintez in studii ma gandesc din ce in ce mai serios: „Eu unde profesez?”.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.