Miomectomia Ca Tratament Al Fibroamelor Uterine Si Obtinerea Unei Sarcini

Revista Fertility and Sterility a publicat in ultimul numar rezultatele unui studiu care a evaluat eficienta tratamentului fibroamelor uterine prin miomectomie si obtinerea unei sarcini comparat cu situatia in care nu se practica nici un tratament.

Datele din literatura medicala publicata pana in acest moment sugereaza ca abordarea chirurgicala a fibroamelor uterine este benefica pentru cresterea ratei obtinerii unei sarcini la femeile cu infertilitate primara sau la cele care sarcina este pierduta in primul trimestru.

In perioada 1999-2006 au fost incluse in studiu 215 femei diagnosticate cu infertilitate primara avand ca si singura cauza posibila fibroame uterine localizate submucos, acestea fiind observate ecografic.

Femeile au fost impartite in 2 grupuri: cele care au urmat tratament prin miomectomie histeroscopica si cele care au suferit doar biopsie fara excizia completa a fibromului uterin submucos. Ulterior celor doua interventii, femeile nu au urmat nici un tratament de fertilitate.

Perioada de infertilitate inainte de includerea in studiu a fost intre 12 si 120 de luni, iar ciclurile menstruale erau regulate. Caracteristicile (numar, dimensiune, lozalizare) fibroamelor uterine in cele doua grupuri de studiu au fost similare.

Rata sarcinilor in grupul femeilor care au urmat tratament chirurgical prin miomectomie a fost mai mare decat in grupul femeilor la care interventia s-a limitat doar la biopsie. Din totalul de 93 de sarcini obtinute, 64 au avut loc in cadrul grupului cu miomectomie si doar 29 in grupul de control, fara tratament chirurgical.

1 raspuns

  1. Buna ziua, am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta , am 33 ani si anul trecut am facut o miomectomie avand 4 nodule fibromatoase , de 5 luni am menstruatia doar 2 zile pe luna si numai cheaguri si foarte negru va intreb daca este bine sa am doar 2 zile pe luna si astea cu cheaguri si foarte negru.
    Va rog foarte mult sa/mi raspunde ti.
    Multumesc

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.