Mobilizarea Celulelor Stem Din Maduva Osoasa + Video

Pentru a se putea recolta celule stem din sangele periferic, donatorii celulelor stem trebuie sa urmeze un tratament de stimulare a diviziunii si mobilizarii celulelor stem de la nivelul maduvei osoase.

Unul dintre cele mai mari riscuri ale tratamentului, daca nu chiar cel mai mare, este faptul ca medicatia folosita poate stimula cresterea si a altor tipuri de celule, ajungandu-se la aparitia unor forme de cancer (leucemie, de exemplu).

Conform unui studiu publicat in ultimul numar al revistei Blood, administrarea factorului de stimulare a coluniilor de granulocite (granulocyte colony-stimulating factor, G-CSF), cu intentia de a elibera in circulatie celulele stem de la nivelul maduvei osoase, nu pune in pericol donatorii.

In absenta tratamentului, concentratia celulelor stem in sangele periferic nu ar fi suficient de mare pentru a putea fi recoltate, alternativa fiind recoltarea celulelor stem direct din maduva prin punctie osoasa.

Pentru a cuantifica riscul asociat tratamentului de stimulare a mobilizarii celulelor stem, cercetatorii au comparat 2 loturi de subiecti (cu si fara tratament) timp de 12 luni. ADN-ul celulelor din sangele acestora a fost analizat prin metoda FISH (fluorescence in situ hybridization).

Contrar datelor publicate anterior, studiu actual a concluzionat ca factorului de stimulare a coluniilor de granulocite nu induce modificari ale cromozomului 7, asociat cu sindroamele de mielodisplazie si leucemie mieloida acuta.

Din pacate loturile incluse in studiu au avut un numar mic de subiecti (22 + 22), iar pana sa se confirme concluziile mai trebuie facute cercetari pe loturi mai mari de subiecti.

1 raspuns

  1. Am auzit ca au aparut in Canada pastile care determina producerea de cate PROPRIUL ORGANISM al acestor celule stem ..Deci , evitandu-se in acest fel transplantul de celule stem de la alt corp , NU mai exista nici un risc ..!!!
    E ADEVARAT ???
    DACA DA .., CUM PUTEM ACHIZITIONA ASA CEVA ?
    EU AS PUTEA ADUCE DIN CANADA …DAR E LEGAL , E POSIBIL ???
    VA ROG FRUMOS , RASPUNDETI-MI LA ACEST MAIL FIINDCA SUNT F. INTERESATA AVAND UN CAZ FOARTE GRAV DE CANCER IN FAMILIE

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.