Mutatia Genei RAD51D Creste De 6 Ori Riscul De Cancer Ovarian

Aproximativ 1 din 70 de femei din populatia generala va avea cancer ovarian, dar in cazul celor care poseda mutatia genei RAD15D, riscul de cancer ovarian creste la 1 din 11.

Descoperirea genei a fost realizata la The Institute of Cancer Research (ICR), iar studiul a fost publicat in ultimul numar al revistei Nature Genetics.

Au fost comparate 2 loturi de femei, 911 provenind din familii cu antecedente de cancer ovarian si 1.060 din populatia generala.

Gena RAD51D este implicata in repararea greselilor din ADN, iar cand aceasta prezinta mutatii, ADN-ul afectat este transmis mai departe la celulele aparute in urma diviziunii crescand riscul aparitiei cancerului.

Rata de supravietuire in cazul cancerului ovarian ramane joasa comparat cu alte tipuri de cancer. In timp ce 92% dintre pacientele diagnosticate cu cancer la san supravietuiesc dupa 5 ani, in cazul cancerului ovarian supravietuirea este de 40%, demonstrand astel importanta diagnosticului precoce.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.