Mutatie a Virusului Gripei Aviare

Reuters – Virusul H5N1 al gripei aviare a suferit o mutatie, iar acum poate infecta oameni mai usor, cu toate ca inca nu s-a transformat intr-o varietate pandemica.

Dr. Yoshihiro Kawaoka de la Universitatea Wisconsin-Madison a spus ca schimbarile sunt ingrijoratoare.

„Am identificat o anumita schimbare care ar putea facilita dezvoltarea gripei aviare in tractul respirator superior al oamenilor” a spus Kawaoka, care a condus studiul.

„Virusurile care circula in Africa si Europa sunt cele mai aproape de a deveni virusuri umane”.

Kawaoka si colegii au raportat in PLoS Pathogens ca toate probele recente luate de la pasari din Africa si Europa contin mutatia.

„Nu vreau sa sperii publicul pentru ca ei nu pot face prea multe. Dar in acelasi timp este important pentru comunitatea stiintifica sa inteleaga ce se intampla”.

Virusul H5N1 al gripei aviare, care pretominant infecteaza pasari, din 2003 a infectat si 329 de persoane in 12 tari, provocand moartea a 201 dintre ele. Foarte rar trece de la o persoana la alta, dar daca dobandeste capacitatea sa treaca usor, cel mai probabil va genera o pandemie.

Toate virusurile gripale evolueaza constant si oamenii de stiinta au unele idei despre mutatiile necesare pentru ca un virus care infecteaza pasari sa se transforme intr-unul care sa prefere corpul uman.

In general pasarile au o temperatura de 41 grade C, iar oamenii 37 grade C. Nasul si gatul oamenilor, pe unde intra de obicei virusul, au in jur de 33 grade C.

„Deci gripa aviara nu se dezvolta bine in nasul si gatul oamenilor” a spus Kawaoka. „Aceasta mutatie permite virusului H5N1 sa se dezvolte bine la temperaturi mai scazute in caile respiratorii superioare.”

„Cu siguranta mai este nevoie si de alte mutatii. Nu stim cate schimbari sunt necesare pentru ca varietatea de virus sa devina pandemica.”

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.