Nastere Naturala VS Cezariana

Acum cateva zile au fost publicate rezultatele unui studiu conform caruia creierul unei mame raspunde diferit in functie de modul in care a nascut: nastere vaginala sau nastere prin operatie cezariana.

Creierul femeilor care au nascut natural este mai sensibil la plansetul de copil. Afirmatiile se bazeaza pe scanari ale creierelor unor mamici care au nascut natural, in comparatie cu cele care au nascut prin operatie cezariana.

Studiul nu are semnificatie statistica mare din cauza numarului limitat de subiecti implicati (6 nasteri naturale, 6 prin cezariana), iar diferentele descoperite sunt reprezentative doar pentru o scurta perioada de timp dupa nastere (2-4 saptamani).

2 raspunsuri

  1. daca am un perete care desparte uterul pot naste natural?
    mentionez ca am avut o nastere si la cezariana au descoperit acest perete si un chist de 10 cm.
    si inca o intrebare putem sa nasc natural prima data? (am cerut cezariana pentru ca nu ma dilatasem decat 7 dupa 24 de ore si copilul nu era perfect intors.) eu consider ca nu puteam sa nasc natural daca vedeau la ecograf acel chist. Am dreptate? ma scuzati ca pun 10 mi de intrebari dar sunt putin confuza ca nu am primit detalii prea multe. Din potriva mi s.a spus la 4 sapt dupa cezariana ca defapt ei stiau de acel chist dar au vrut sa vada cum decurge sarcina si daca necesita cezariana. din cate m.am informat acel chist se putea sparge oricand la efor ceea ce ei mi.au spus ca este foarte bine sa muncesc ca fac sport.
    va multumesc si scuzați-mă.

    • Marian, chistul de 10 cm nu e contraindicatie pentru nasterea vaginala, deci e ok ca ai incercat. Daca nu ai progresat peste 7 cm dilatatie si ai facut cezariana e rezonabil, ce altceva era de facut?

      Faptul ca ai facut o cezariana inseamna ca ai cicatrice pe uter, ceea ce te expune riscului de a ti se rupe cicatricia/uterul daca inserci sa nasti vaginal (riscul e 1 la 200). Cu toate astea, nasterea vaginala dupa cezariana e posibila si are o sansa de reusita in jur de 70%.

      E important ca pozitia fatului sa fie cu capul in jos. Daca ai sept uterin sau alta anomalie anatomica adesea bebelusul nu se pozitioneaza corect, deci e important de confirmat.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.