Scriam nu demult despre repercursiunile pe care le poate avea cezariana facuta inainte de 39 de saptamani, iar acum, in urma unui studiu realizat in Anglia, se pune problema nasterilor provocate medicamentos fara a fi nevoie.
Din analiza a 17.000 de sarcini s-a concluzionat ca in peste 25% din cazuri, travaliul a fost indus medicamentos fara motiv. Medical, travaliul trebuie indus medicamentos doar daca s-au depasit 41 de saptamani de sarcina, sau apa s-a rupt fara declansarea nasterii, sau daca e nevoie de planificare pentru evitarea complicatiilor. Pe langa motivele medicale, mai exista si motive sociale cum ar fi distanta mare dintre spital si casa gravidei.
Problema cu nasterile induse e ca de multe ori necesita si alte interventii medicale, exemplu: cezariana (daca evolutia contractiilor induse medicamentos nu ar fi normala). Pe langa asta, durerile sunt mai mari in nasterea provocata.
In afara situatiei cand nasterea e declansata cu motiv medical, decizia de a o provoca prin administrare de prostaglandine nu se ia usor, trebuie tinut cont de dezavantajele pe care le are, dar si de femeia epuizata de dureri, care pot tine si cateva zeci de ore, si care te roaga din tot sufletul sa faci ceva pentru a naste mai repede… Daca nu faci nimic si lasi cursul natural al evenimentelor esti vazut ca un insensibil, poate apari si prin presa, chit ca tu vrei doar binele gravidei si al copilului.
Asa ca o comparatie, imi aduc aminte de o discutie pe care am avut-o in anul III cu un rezident care urma sa plece in State. Dupa ce a aflat ca vreau sa fac specializare pe ob/gin mi-a zis ca in State e printre cele mai putin cautate din cauza ca ginecologii, adica mai mult obstetricienii, sunt cei mai supusi riscului de a gresi, iar cele mai multe procese de malpraxis sunt impotriva ginecologilor. Un efect al proceselor, si o practica oarecum fireasca, e ca medicii prefera sa asiste nasterile prin cezariana si nu pe cale naturala, diminuand riscul de a aparea probleme. Astfel incearca sa gaseasca si cel mai neinsemnat motiv de a recomanda cezariana, uneori miscand intentionat aparatul care inregistreaza pulsul fatului inainte de nastere pentru a aparea neregularitati si a putea da recomandarea de cezariana…
Vin cu o propunere :
Se pot face ambulante speciale pentru a usura gravidele sa nasaca si eventual doctorul poate sa faca si op de cezariana,fara a mai duce la spital,adica un mini spital mobil ,dotat cu tot ce este nevoie.
Este buna ideea !.
Inteleg ca tu esti un student la medicina care ai optat pentru specializarea obstetrica ginecologie?
Si in Romania:
-rata cezarienelor este mult crescuta
-cezarienele la cerere sunt facute cu usurinta
-inductia se realizeaza dupa 38 de sapt.uzual
-epiziotomia este folosita,,profilactic,,
-epidurala este folosita fara a fi pe deplin informati
Citind blogul tau,ma bucur sa aflu ca viitori medici sunt motivati si isi doresc sa schimbe ceva!
Sau vrei sa pleci in America?;)
Eu sunt un pionier in meseria care o practic si mi-am propus sa schimb cate ceva pe ici-colo,ma bucuram sa stiu ca medicii tinerei generatii au astfel de conceptii,dar daca ai ,,dor de duca,,…ce sa zic???
Succes in tot ceea ti-ai propus!
Interesant,voi reveni sa il citesc.
Nasterea-asistata cu acupunctura,de asemenea,se practica in America.
Legat de ,,bataia de joc,,cauta-ti locul unde te simti in siguranta,domeniul unde te simti puternic,inconjoara-te de oameni care cred in tine si…acele zile grele ale rezidentiatului(fiindca stiu ca acest pas ptr voi este cel mai dureros)si vei reusi!
Cunoasterea,sentimentul ca esti bun,iti da putere sa depasesti problemele inerente ale vietii.
Buna liliana,
sunt student in anul IV si am optat pentru obgin, dar neoficial, doar dupa rezidentiat se aleg specializarile.
America nu ma atrage, dar nu sunt convins ca voi ramane aici…
Nu pot sa spun ca am clar „dor de duca”, e diferenta intre asta si lipsa convingerii ca am sa raman sa fiu bataie de joc aici.
Chiar aveam programat un articol despre nasterea asistata prin hipnoza, zilele astea am sa-l public.
Baiatul meu s-a nascut intr-un spital din America si pot sa spun ca doctorii de aici ne-au spus clar ca cezariana este ultima solutie si cel mai bine atat pentru mama cat si pentru copil este nasterea normala. Am multi prieteni care au avut aici copii si de la nici unul nu am auzit sa fi sugerat medicul ca e mai bine sa faca cezariana.
Ginecologii de aici sunt mai expusi greselilor pentru ca ei sunt responsabili si de noii nascuti in primele 24-48 de ore dupa nastere iar pediatrii sunt prezenti la nastere doar in cazurile complicate (de obicei ei vin doar a doua zi dupa nastere sa consulte nou nascutul). Prin urmare, ginecologii trebuie sa se ocupe si de mama si de copil in acelasi timp, de unde si riscul mai mare de accidente.
interesant articolul si adevarul e ca am avut si eu ne-sansa sa nasc afara … sincer poate ma numar printre cele cateva cazuri care au ramas cu o impresie proasta dupa o nastere normala in care nu am avut parte doar de asistente si moase incompetente.