Nasterea Naturala Vaginala + Video

Nasterea reprezinta perioada de final a sarcinii caracterizata prin separarea anatomica dintre mama si fat. Nasterea naturala are 4 timpi importanti: dilatarea, nasterea fatului, nasterea placentei sau delivrenta si perioada postpartum sau perioada marilor hemoragii.

Pentru ca viitoarea mamica va avea un rol activ in timpul nasterii vaginale, este important sa fie constienta de evenimentele care se petrec in timpul unei nasteri naturale, de aceea medicii obstetricieni recomanda urmarea unor cursuri in timpul sarcinii, de preferat in trimestrul 2 de sarcina sau la inceputul trimestrului 3 pentru a nu precipita lucrurile inaintea nasterii.

Astfel de cursuri pentru gravide se promoveaza sub diferite denumiri de tipul scoala gravidei sau cursuri Lamaze, iar rolul lor este sa informeze gravida referitor la procesele fiziologice prin care va trece in timpul nasterii.

Poza: Nasterea naturala vaginala
Poza: Nasterea naturala vaginala

O alternativa la nasterea naturala vaginala pe masa clasica de nastere este nasterea in apa, gravida fiind introdusa intr-un recipient cu apa pentru a facilita desfasurarea nasterii. Parerile referitor la utilitatea nasterii in apa sunt impartite, in Romania, nasterea in apa a castigat un numar relativ mic de adepti in ultimii ani.

Travaliul si nasterea

Odata cu apropierea de data cea mai probabila a nasterii cunoscuta inca de la inceputul sarcinii, grija cea mai mare a gravidelor este sa depisteze debutul travaliului pentru a se prezenta la clinica unde vor naste. In timpul travaliului, modificarile colului uterin trec prin diferite faze (activa, pasiva etc, nu intram in detalii), dar partea importanta care trebuie constientizata de viitoarea mamica este frecventa, durata si intensitatea contractiilor uterine.

Contractiile premergatoare travaliului sunt rare (apar la 15-20 de minute) si au durata redusa, neviind regulate. Odata cu apropierea de inceputul travaliului, contractiile uterine devin mai dese, mai intense si dureaza mai mult.

Cand se instaleaza contractiile regulate la 10 minute, ar trebui sa fiti deja internata pentru monitorizarea travaliului si asistarea nasterii.

Semnele si simptomele nasterii includ urmatoarele fenomene:
– primul semn al apropierii nasterii este reprezentat de eliminarea dopului de mucus. Acesta este o formatiune gelatinoasa localizata in cervix, cu rol in protectia fatului pana la nastere. Eliminarea dopului de mucus poate avea loc cu cateva zile/ore inainte de inceperea nasterii.

– odata cu modificarile care au loc la nivelul colului uterin inainte de nastere, vor exista vase de sange de dimensiuni mici (capilare) care se rup si determina aparitia unei secretii rozulii. Ca si eliberarea dopului de mucus, poate precede nasterea cu cateva ore sau zile.

– un alt efect al prostaglandinelor implicate in nastere este aparitia scaunelor moi.

– contractiile uterine, amintite si mai sus, sunt prezente pe tot parcursul sarcinii, dar inainte de nastere acestea devin regulate si dureroase.

– durerile de spate, simtite cu intensitate mare, sunt reprezentate de contractii premergatoare nasterii.

Nasterea normala vs nasterea provocata

In mod normal sarcina umana dureaza intre 259 si 294 de zile. Daca travaliul nu se declanseaza la timp, medicul obstetrician care urmareste sarcina va decide provocarea nasterii dupa internare la clinica unde vei naste. Nasterea poate fi provocata prin motode fizice sau medicamentoase (medicamentele nasterii mimeaza actiunea hormonilor secretati in mod normal in timpul travaliului si al nasterii) si trebuie sa tii cont ca este o decizie pur medicala, deci nu este indicat sa se faca presiuni asupra medicului pentru declansarea nasterii intr-o anumita zi.

Nasterea poate fi declansata si din alte considerente, in special cand apar modificari in evolutia normala a sarcinii, in special suferinta fetala. De asemenea, patologii acute ale mamei (preeclampsie), pot necesita nastere provocata.

Recoltarea de celule stem la nastere
Daca parintii au optat pentru recoltarea celulelor stem din sangele placentar, kitul primit de la banca de celule stem contractata trebuie sa se afle in sala de nasteri pentru a putea fi folosit de unul dintre medicii care asista nasterea. Recoltarea celulelor stem se face dupa timpul 2 al nasterii vaginale, inainte de dezlipirea si expulzia placentei.

Medicul va punctiona un vas al cordonului ombilical pentru a permite sangelui placentar sa patrunda in kitul de recoltare a celulelor stem. Procedura dureaza cateva secunde si nu intarzie desfasurarea normala a nasterii.

Nasterea cu anestezie epidurala

Chiar daca nasterea naturala este definita printr-o nastere fara aport medicamentos, medicina moderna a gasit solutii pentru a reduce durerea si stresul asociat unei nasteri vaginale. Astfel, anestezia epidurala la nastere poate reduce simtitor durerea asociata contractiilor uterine, dilatarii cervixului si a coborarii fatului, iar cei mai buni martori ai acestei scaderi in intensitatea durerii sunt gravidele care se afla la a doua nastere vaginala, prima nefiind asistata cu anestezie epidurala.

Avantajele nasterii vaginale

Contrar sentimentelor de teama, frica, stres asociate nasterii pe cale vaginala, nasterea naturala are numeroase avantaje si ar trebui aleasa ca forma de nastere in toate situatiile cand nu exista indicatii pentru nastere prin cezariana.

Cateva dintre avantajele nasterii naturale vaginale sunt:
– chiar daca durata unei operatii cezariene este relativ scazuta, nasterea prin operatie cezariana presupune o interventie chirurgicala majora, cu un numar de complicatii mult mai mare pentru mama si fat.

– experienta participarii active la nasterea copilului realizeaza o legatura mai stransa intre mama si nou-nascut.

– separarea mamei de bebelus este evitata prin nasterea naturala, spre deosebire de nasterea prin cezariana care presupune incaperi diferite pentru mama si nou-nascut.

Video si filmulete cu nasterea naturala si nasterea vaginala, YouTube

O animatie video cu nasterea vaginala – in care iti sunt ilustrati fiecare timpi din nasterea naturala:

Nasterea naturala cu orgasm video – sunt femei care experimenteaza orgasm in timpul nasterii vaginale, unele chiar pentru prima data:

Filmulet cum sa asisti o nastere vaginala in masina video – cateva sfaturi care iti vor fi de folos daca trebuie sa asisti o nastere naturala in masina:

Video YouTube cu nasterea in apa – nasterea in apa a unui baietel:

5 raspunsuri

  1. vreaus ava intreb prin nastere normala se poate lega trompele?

  2. Buna ,spunetimi va rog,vaginul dupa o nastere naturala va mai fi la fel ca inainte sau nu?

  3. ANDY din AMERICA

    Lizuta ,eu ca medic iti garantez ca vaginul dupa nastere la 2 luni isi recapata forma veche !

  4. Bun?…as dori sa ?tiu dac? dup? a doua na?tere vaginul va reveni la forma ini?ial? sau va r?mâne asa? Au trecut deja aproape doua luni de când am n?scut.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.