Nasterea Pe Cale Vaginala Dupa Nasteri Prin Cezariana

Un studiu publicat recent in BJOG a fost condus pentru a cuantifica rata de succes si riscurile materne asociate femeilor care au suferit cel putin 3 nasteri prin cezariana inainte de a incerca o nastere vaginala.

Este vorba de un studiu retrospectiv desfasurat intre 1996 si 2000, in 17 centre de obstetrica din Statele Unite.

Dintre cele 25.005 femei incluse in studiu au fost comparate cele care au incercat nasterea vaginala dupa ce au suferit macar 3 nasteri prin cezariana cu cele care au incercat nasterea vaginala dupa 1-2 cezariene.

Un numar de 860 de femei au suferit mai mult de 3 cezariene, dintre acestea 89 incercand o nastere vaginala, iar 771 au optat pentru o noua cezariana. In nici unul dintre cele 89 de nasteri pe cale vaginala nu au existat complicatii majore (ruptura uterina, lezarea vezicii urinare sau a intestinului, ruperea arterei uterine), iar rata nasterilor vaginale cu succes a fost apropiata comparat cu femeile care au avut o singura cezariana inainte.

Concluzia studiului a fost ca femeile cu trei sau mai multe cezariene efectuate inaintea incercarii de a naste vaginal au sanse de reusita similare cu cele care au suferit o singura nastere prin cezariana, la fel ca si cele care opteaza pentru o noua operatie cezariana.

Desigur, un singur studiu nu va schimba protocoalele de abordare a gravidelor cu uter cicatriceal (care au nascut prin cezariana), probabil nici daca se vor confirma rezultatele si prin alte studii, dar cu siguranta va creste numarul centrelor care vor adopta o pozitie mai putin stricta fata de nasterea pe cale naturala dupa ce a fost nevoie de o cezariana pentru o nastere anterioara.

1 raspuns

  1. Cu Romania cum e?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.