Nasterea prematura reprezinta aducerea pe lume a unui fat ce nu a trecut de saptamana 37 de gestatie. Daca facem un calcul matematic conform teoriei ca bebelusul se va naste dupa 9 luni vom trage concluzia ca toti copilasii se vor naste prematuri la 36 de saptamani. Astfel ca un stiati ca? retinem faptul ca optim este ca bebelusul sa se nasca la 9 luni si jumatate sau chiar si la 10 luni.
O definitie mai veche mentioneaza ca orice fat nascut sub 2500 grame este considerat prematur, notiune ce unii medici nu o mai folosesc din diverse motive. De exemplu un fat asiatic la termen poate avea sub 2500 grame si sa fie considerat sanatos, astfel cauza determinanta a greutatii scazuta fiind antropologica, genetica. Un fat ce se naste la termen cu o greutate redusa insa evidente malformatii congenitale ce au influentat parametrul din urma, la fel nu va fi denumit prematur.
Limita de greutate este relevanta pentru medicii neonatologi care pe baza ei decid prelungirea internarii nou-nascutilor micuti. Un fat nascut extrem de prematur la 26 de saptamani si cantarind 900 de grame va fi externat cand atinge limita de 2500 grame, cam la 2-3 luni dupa nastere.
Epidemiologia nasterii premature
In lume 1 din 10 bebelusi se naste prematur. Mortalitatea in randul prematurilor din SUA in anul 2009 a fost de 35%. Riscul este invers proportional cu numarul saptamanilor de gestatie. Doar in centrele medicale mari unde terapia intensiva neo-natala este de ultima ora pot fi salvati doar 50% dintre bebelusii nascuti la 26 de saptamani.
Pentru ca bebelusii nascuti prematuri au mai des probleme imediat dupa nastere decat cei nascuti la termen, medicii vor incerca sa amane nasterea prematura cat mai mult daca se poate.
Simptomele nasterii premature
Ca la orice sarcina, travaliul va incepe brusc prin:
– Contractii uterine la 10 minute, ulterior mai dese
– Crampe abdominale ca la menstruatie
– Senzatia ca bebelusul apasa in jos
– Secretii vaginale abundente lichidiene (daca s-au rupt membranele) sau cu sange (in cantitati mici de obicei; cantitati mari la placenta praevia sau dezlipirea de placenta joasa)
– Dureri de spate de intensitati reduse spre moderate
Daca simptomele nu remit rapid, in maxim 30 de minute, gravida ar trebui sa se indrepte spre centrul medical in care s-a inscris pentru nastere.
Exceptie vor face secretiile vaginale abundente. In cazul ruperii de membrane nasterea trebuie sa aiba loc in maxim 24 de ore (in functie de statusul septic) indiferent de modalitate. In cazul patologiilor de placenta interventia medicala trebuie sa fie foarte rapida pentru a se evita decesul uneia sau ambelor parti implicate (mamica si bebelusul).
Factori de risc pentru nasterea prematura
Ca factori predispozanti pentru nasterea prematura avem atat conditii cronice ale mamei si fatului cat si conditii acute, de obicei urgente medico-chirurgicale:
– Varsta foarte tanara (sub 20 de ani) sau avansata (peste 35 de ani)
– Greutate redusa sau obezitate
– Statura nanica (inaltime sub 150 cm)
– Consumul de toxice cronic
– O nastere prematura anterioara
– Sarcina multipa (gemeni, tripleti s.a.)
– Boli in sarcina: hipertensiune, infectii
– Patologii ginecologice: fibroame uterine, chisturi ovariene concomitente, operatii la nivelul colului
– Sarcina dupa reproducere asistata (fertilizarea in vitro)
– Malformatii genetice sau congenitale ale fatului
– Placenta praevia
– Traumatisme
– Ruperea prematura de membrane
– Vizite antenatale reduse sau lipsa lor in totalitate
Ca urgente absolute avem dezlipirea de placenta care poate fi mortala pentru ambii pacienti daca nu se intervine prompt prin sectiunea cezariana.
Nasterea prematura in spital
Depinzand de circumstante nasterea prematura se poate realiza atat natural (vaginal) cat si prin sectiune cezariana. Prognosticul bebelusilor este dat de catre calitatea ingrijirii neonatale, de bolile asociate, de varsta sarcinii. O problema mare este data si de incapacitatea mamei ce naste prematur de a produce lapte insa cu timpul se va rezolva si acest lucru.
Despre ingrijirea bebelusului prematur si ce riscuri prezinta acesti copilasi voi scrie in urmatorul articol.
Le urez tuturor cititorilor si in special proaspetelor mamici o primavara frumoasa alaturi de cei dragi!
Sanatate!