In functie de varsta la care fatul (sau embrionul) este eliminat din cavitatea uterina vorbim de avort, nasterea prematura, nastere la termen si nastere postmatura.
Nasterea prematura reprezinta nasterea care se produce intre 28 si 37 de saptamani, deci nasteri din care rezulta copii cu greutatea cuprinsa intre 1000 g si 2500 g.
Definitia citata este in concordanta cu legislatia romana. Daca limita superioara a intervalului este unanim acceptata, cea inferioara este diferita de la tara la tara. Organizatia Mondiala a Sanatatii in The International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems recomanda aceasta limita inferioara la 22 de saptamani de amenoree si 500 g pentru greutate.
In legislatia tarilor europene aceasta cifra difera de la tara la tara astfel ea este 24 in Norvegia, Ungaria, Franta, Italia; 22 in Germania si Anglia; 28 in Danemarca si Suedia etc.
Citat din Obstetrica si ginegologie, de Florin Stamatian.
Implicatiile pe care le are aceasta definitie se concretizeaza prin eforturile care se fac pentru a salva copiii nascuti la diferite saptamani de sarcina, evident fiind faptul ca sub varsta de sarcina prematura sansele de supravietuire scad dramatic… Eforturile nu depind de personalul medical, ci de dotarile (medicatie si aparatura) existente.
Cum era cu Toti ne nastem cu drepturi/sanse egale?
according to his book, si in danemarca si suedia limita e de 28 saptamani…sa inteleg ca acolo nu sunt echipamente sa salveze prematurii de sub 28 sapt?
Mi-am pus si eu problema asta si-am gasit 2 variante plauzibile:
1. informatia e mai veche si intre timp au evoluat (nu stiu exact care ii e sursa).
2. sistemul medical de acolo e mai protectiv fata de medici, lasand mai sus pragul de risc (si eventualele consecinte pe care le are pierderea unui fat sub xx saptamani).
Evident, pot fi si altele.
si dupa parerea ta de viitor ginecolog, care crezi ca e limita minima, etica si biologica de saptamani a unui fat prematur, sa supravietuiasca unei nasteri si sa nu sufere de tulburari neurologie si psihice,printre altele..?
E o discutie pe care n-o putem duce din 2 mari motive:
1. nu am vazut suficienti feti prematuri ca sa-mi dau seama ce sanse au in functie de varsta nasterii, mai ales ca sechelele neurologice se vad tarziu (cand nu ii poti urmari sa ai datele centralizate decat prin studii, nu la nivel personal).
2. cultura spartana era avantajoasa pentru societate, dar avea neajunsurile ei. Subiectele de etica nu au niciodata un raspuns transant si se indind la infinit 🙂
Cat de tarziu se vad sechelele neurologice? eu cunosc o fetita in varsta de 11 ani, premianta, extrem de buna la limbi straine, care a venit pe lume in urma unui traumatism suferit de mama. La nastere a avut 600 gr. S-a nascut la 25 saptamani. A trait 4 luni in incubator. In afara de problemele comune (raceli, febra, bolile copilariei) nu s-a confruntat cu alte neplaceri. Recent, o prietena in varsta de 35 ani a dat nastere unei fetite pe cand era insarcinata in doar 27 saptamani. Fetita traieste, ia in greutate normal, ne zambeste si parca se pregateste de primii pasi. experientele astea le traiesc in cipru, o insula unde moasele la nastere ti se adreseaza cu apelativul de „vaca” si unde nu s-a auzit de eco 3D/4D. Sunt insarcinata in 21 de saptamani si m-am intors recent din Ro cu un DVD cu un eco 4D. Fatul avea 14 sapt la eco. Joia trecuta, la ultimul control aici in cipru, s-au strans toti rezidentii din spital sa vada minunatia de 4D. pana nu am adus „dovezi” nimeni nu credea ca in Ro avem aparatura pentru 4D. Majoritatea rezidentilor auzisera sau vazusera un astfel de echipament in Anglia. Cred ca fiecare tara prezinta avantaje si dezavantaje in ceea ce priveste sistemul medical.Aici nu se fac avorturi pentru ca nu e crestinesc, doctorii lupta ca nebunii pentru vietile copiilor prematuri. Asta pentru ca un procent imens din populatie sufera de talasemie (iar cand ambii parteneri sunt diagnosticati cu talasemia, sarcina intr-un astfel de cuplu este interzisa prin lege), iar numarul femeilor care nu pot avea copii este enorm.
Mihaela, depinde cat sunt de severe. Pot sa fie sesizabile inca din primele luni cand apar intarzieri in achizitii, sau se pot manifesta doar la varsta scolara cand se simte la capacitatea de invatare / note / etc.
Imbunatatirea, avansul terapiei intensive in neonatologie a facut ca feti cu greutate foarte mica sa poata fi salvati. Unele clinici din Europa comunica cifre de 500 de gr.
In schimb sechelele neurologice ating cifre alarmante.
atunci chiar nu vad rostul articolului asta pe blog. sorry
Elena, rostul articolului era sa sublinieze importanta tarii in care te nasti si inegalitatea dintre oameni ca sanse inca de la nastere.
Am nascut acum o sapt la 37 sapt si 2zile bebe a avut 3.100, el a fost dus la copii prematuri..De ce oare?
Motivele pot fi multiple, de la administrative (poate nu mai erau locuri in alta parte) pana la medicale (poate avea nevoie de ingrijiri speciale). Doar cei de la maternitate pot da raspunsul exact.
Nu a avut parte de ingrijiri speciale am citit foaia , sunt nemultumita ptr ca a scazut extrem de mult in greutate, nascut 3.100 a scazut la 2.650 cand am ajuns eu la el a 3-a zi (maternitate care te tine la terapie intensiva aproape 3 zile dupa cezariana-nu inteleg rostul) si apoi dupa inca 2 zile am plecat cu 2.770.
deci un fat de 20 sapt. cu o mama disperata sa-l aiba si sa-l tina in brate dupa 6 sarcini nereusite nu prea are sanse de supravietuire nici aici,nici aiurea? parintii isi asumau efortul financiar daca era o farama de speranta undeva intr-un spital din tara asta.
Cata, ai nascut cu 3 saptamani mai devreme. In mod normal, o sarcina la 38 de saptamani este considerata a fi „la termen”, desi perioada de gestatie e de 40 saptamani.
Da, e drept, copilasul a avut 3100 g, dar poate au vrut sa il tina sub supraveghere.
Legat de scaderea in greutate, este fiziologica scaderea de aproximativ 10% din greutatea la nastere in primele zile de viata a copilului. Asa ca 450 g nu mi se pare o valoare exagerat de mare, mai ales ca bebe a recuperat extraordinar de bine (poate nici cantarul nu a fost perfect calibrat)
Faptul ca ai stat 3 zile la terapie intensiva, tine tot de decizia medicilor. In fond, nu mi se pare ca ai fost tratata rau, ci „supra-supravegheata” si observata.
Culmea, altii se plang de nebagare in seama 🙂
Eu am nascut prin cezariana de 2 ori la diferenta de 7 ani ,m am simtit f f bine din prima zi am alaptat bebele si la 4 zile eram acasa cu bebelusii pt ca se alimentau exclusiv la san si luau in greutate ,,dar la 38 de sapt am nascut la ambele sarcini ,,am fost incurajata sa merg imediat la bebe si a fost totul bine,,depinde si de mama de cat de repede se reface si ce ambitii are ,,AM NASCUT INTR UN SPITAL DIN OLTENITA(CALARASI)FARA MARE APARATURA SAU PRETENTII,,DAR UN MEDIC EXCELENT La amandoua nasterile acelasi medic care profeseaza si in bucuresti
Am pierdut copilul de 500g la un spital din germania nici astea nus departe de noi